ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ - «ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ»
«Ακίνδυνα τα βλήματα» επιμένουν οι ΝΑΤΟικοί εκπρόσωποι...

Associated Press

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Με ένα βλήμα απεμπλουτισμένου ουρανίου στο χέρι εμφανίστηκε χτες ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Μαρκ Λέιτι, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο στρατηγείο της «συμμαχίας» στις Βρυξέλλες.

«Ορίστε... αυτό είναι ένα βλήμα απεμπλουτισμένου ουρανίου. Είναι εντελώς ακίνδυνο για την υγεία!» είπε ο Λέιτι. Λίγα λεπτά μετά κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη -μακρινή...-πιθανότητα άσκησης πολιτικής δίωξης κατά του Συμφώνου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ αναφορικά με τις επιπτώσεις από τη χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου, ο Λέιτι δήλωσε με το γνωστό κυνισμό: «Η χρήση οπλικών συστημάτων με απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι νόμιμη και το γεγονός αυτό δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση».

Τη σκυτάλη της «ενημέρωσης» παρέλαβε στη συνέχεια ο Ντάνιελ Σπέκαρντ, πρόεδρος της ειδικής επιτροπής που έχει συγκροτήσει το ΝΑΤΟ μετά το λεγόμενο «σύνδρομο των Βαλκανίων». Ο Σπέκαρντ ανακοίνωσε την ακόλουθη «είδηση»:«Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι η χρήση οπλικών συστημάτων με απεμπλουτισμένο ουράνιο ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων λευχαιμίας. Καμία έρευνα επιτροπής από τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ δεν έδειξε οποιαδήποτε σχέση ανάμεσα στη χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου και την αύξηση των κρουσμάτων λευχαιμίας».

Παρά τη ΝΑΤΟική εμμονή στην έλλειψη «επιστημονικών στοιχείων» που να τεκμηριώνουν την «άμεση σχέση» ανάμεσα στα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου και στα κρούσματα θανάτου από καρκίνο διαφόρων μορφών ή άλλες «μυστηριώδεις ασθένειες» που εκδηλώνονται σε Σερβοβόσνιους, Κοσσοβάρους και μέλη στρατιωτικών πολυεθνικών αποστολών που υπηρετούν στα Βαλκάνια, ο δυτικός Τύπος επαναφέρει το θέμα επίμονα.

Χαρακτηριστική η προχτεσινή ανταπόκριση του δημοσιογράφου της βρετανικής εφημερίδας ΙΝΤΕΠΕΝΤΕΝΤ, Ρόμπερτ Φισκ, από το Σαράγεβο. Ο Φισκ κατέγραψε τις ανατριχιαστικές περιπτώσεις δεκάδων Σερβοβόσνιων στρατιωτών που υπηρέτησαν στη διάρκεια βομβαρδισμού σερβοβοσνιακών περιοχών με βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις και οι οποίοι αργοπεθαίνουν από το Νοέμβρη του 1999 στο νοσοκομείο Κάσιντο της βοσνιακής πρωτεύουσας. Στο ρεπορτάζ του Βρετανού δημοσιογράφου περιγράφονται οι προσωπικές τραγικές ιστορίες Σερβοβόσνιων στρατιωτών, εκ των οποίων άλλοι πέθαναν και άλλοι αργοσβήνουν, υποφέροντας από γνωστούς αλλά και πρωτόγνωρους τύπους καρκίνου.

Αντίθετα, η αμερικανική εφημερίδα ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΠΟΣΤ αντιμετωπίζει το σάλο που προκαλεί στην Ευρώπη το λεγόμενο «σύνδρομο των Βαλκανίων», κρίνοντας πως το όλο ζήτημα θα αποτελέσει απλώς την «πρώτη κρίση που θα αντιμετωπίσουν τα επιτελεία των υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών»...

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταγγέλλει και δραστηριοποιείται εναντίον του εγκλήματος

Σε ομόφωνη απόφαση της προσωρινής Γραμματείας της Αντιπολεμικής Κίνησης Πολιτών Αγίου Δημητρίου διαπιστώνεται «η ακόμα πιο φρικιαστική φάση ενός εγκλήματος, που διαπράχτηκε σε βάρος των λαών της περιοχής, παράλληλα με μια ανυπέρβλητη υποκρισία και ένα ανείπωτο είδος κυνισμού από τις πολιτικές ηγεσίες των χωρών της Δύσης, που πρωτοστάτησαν σε αυτό το έγκλημα».

«Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών του δήμου μας, αλλά και του ελληνικού λαού - συνεχίζει - που καταδίκασε την εισβολή των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στις χώρες της Βαλκανικής, δικαιώθηκε με τον πιο οδυνηρό τρόπο».

Αναφορικά με την «ανθρωπιστική παρέμβαση» των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζεται πως «δεν έκρυβε μόνο τα κομματιασμένα πτώματα του άμαχου πληθυσμού, τις υλικές καταστροφές, αλλά και τον τρόμο του πυρηνικού ολέθρου, που δε γνωρίζει γεωγραφικά όρια».

«Με αίσθημα ευθύνης και στοιχειώδους αξιοπρέπειας - υπογραμμίζεται - και με την πεποίθηση ότι ανταποκρινόμαστε στη θέληση και τη διάθεση του λαού του δήμου μας, εκφράζουμε τον απόλυτο αποτροπιασμό μας για όλους όσοι ευθύνονται για το νέο αυτό διαρκές έγκλημα. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους επιστήμονες, τους ανθρώπους της τέχνης, τη νεολαία, τους απλούς πολίτες, τις μανάδες των αδικοχαμένων παιδιών, ενάντια στον πόλεμο και σε όλους όσοι συνέπραξαν και συμπράττουν σ' αυτό το συνεχιζόμενο έγκλημα».

Η Γραμματεία ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών και φοιτητών από τη Γιουγκοσλαβία, να αγωνιστεί για τη διακοπή νέων πολεμικών γύρων και συγκρούσεων, που σχεδιάζονται για την αλλαγή συνόρων στη Βαλκανική, και να μη συμμετάσχει σε αυτούς, να καταστραφούν τα πάσης φύσεως πυρηνικά όπλα και να απομακρυνθούν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις από τα Βαλκάνια, να δημιουργηθεί διακομματική επιτροπή για την εξέταση των συνεπειών και την ανάδειξη των πολιτικών ευθυνών, να απαιτήσει από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και παραπομπή των ενόχων.

Η Γραμματεία αποφάσισε ακόμα να καλέσει τους 9 δήμους της Νοτιοανατολικής Αττικής να συμπαραταχτούν κατά των ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών, να πραγματοποιήσει συγκέντρωση του λαού του δήμου για ενημέρωση, να αποταθεί στην Επιτροπή Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΕΕ και να ζητήσει να παρέμβει και να καταγγείλει το έγκλημα. Ακόμη, να καλέσει το λαό του δήμου να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις του φιλειρηνικού κινήματος και όποιου άλλου φορέα, να πραγματοποιήσει συγκέντρωση των μητέρων ενάντια στην αποστολή των παιδιών τους εκτός συνόρων και να πραγματοποιήσει συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς, στους οποίους θα επιδώσει την παραπάνω απόφασή της.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Να υψώσουμε φωνή διαμαρτυρίας

Ψήφισμα καταδίκης κατά των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία και για τις επιπτώσεις, από τη χρήση των βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου για τους λαούς της περιοχής, εξέδωσαν μετά το τέλος της προχτεσινής τους κινητοποίησης μαζικοί φορείς του Νομού Ιωαννίνων.

Στο κείμενό τους, μεταξύ άλλων, τονίζουν ότι «ανεξάρτητα από τις απόψεις που μπορεί να υπάρχουν και τις πολιτικές εκτιμήσεις για τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, δεν μπορεί και δεν έχει δικαίωμα κανένας να σιωπά μπροστά στις εγκληματικές δραστηριότητες του ιμπεριαλισμού». Επίσης, οι μαζικοί φορείς των Ιωαννίνων επισημαίνουν ότι «στην περιοχή μας έχουμε επιπλέον λόγους να ανησυχούμε και να κινητοποιηθούμε», γιατί, όπως τονίζουν: «Η περιοχή μας συνορεύει με την Αλβανία και οι επιπτώσεις θα είναι άμεσες σε τυχόν νέους τυχοδιωκτισμούς στα Βαλκάνια. Γιατί στο Ιόνιο έχουν πέσει αρκετά ραδιενεργά βλήματα, τόσο από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, όσο και από τα γυμνάσια του Πολεμικού Ναυτικού. Γιατί στην περιοχή μας βρίσκεται η βάση των "ΑΒΑΚΣ" στο Ακτιο». Και καταλήγουν: «Καλούμε όλους τους μαζικούς φορείς να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας και αντίστασης».

Η ΓΣΕΕ για τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς

Με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ τονίζει πως «κάθε πόλεμος είναι καταστροφικός, οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί στην καρδιά των Βαλκανίων, δημιούργησαν από τις μεγαλύτερες καταστροφές στον πλανήτη. Η χρησιμοποίηση "νέων όπλων" απεμπλουτισμένου ουρανίου και η καταστροφή πετροχημικών βιομηχανιών, εργοστασίων ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαϊκών εγκαταστάσεων ξετύλιξαν ένα εφιαλτικό σενάριο για την ευρύτερη περιοχή».

«Η κατάσταση - συνεχίζει - στις βομβαρδισμένες περιοχές έξω και πέρα από την καταστροφή της παραγωγικής βάσης των περιοχών, δημιουργεί οργουελικό τοπίο με τη ρύπανση του περιβάλλοντος».

Η ΓΣΕΕ εκτιμά και προτείνει «ενίσχυση του φιλειρηνικού κινήματος στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο, απαγόρευση των όπλων που προκαλούν ρύπανση, ραδιενεργό, χημική του περιβάλλοντος, άμεση έναρξη απορρύπανσης των πληγέντων περιοχών, επίσημη ενημέρωση του ελληνικού λαού, να γίνει επιστημονική έρευνα για την πιθανή τροποποίηση του γονιδιακού υλικού από το απεμπλουτισμένο ουράνιο, να ενταχθούν στις διατάξεις για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, οι στρατιωτικοί» κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ