ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΕΣΥ για ισότιμη και δωρεάν περίθαλψη

Πλούσιος διάλογος σε εκδήλωση της Αχτίδας Υγείας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με ομιλητή τον βουλευτή του Κόμματος Π. Κοσιώνη

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στην Υγεία
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στην Υγεία
«Δε δεχόμαστε την επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της υγείας. Απορρίπτουμε το νομοσχέδιο και θα αγωνιστούμε για τη μη εφαρμογή του. Εμείς θέλουμε ένα ΕΣΥ που να παρέχει ισότιμη δημόσια και δωρεάν περίθαλψη σε όλο το λαό», τόνισε κατηγορηματικά ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης χτες βράδυ σε εκδήλωση που οργάνωσε η Αχτίδα Υγείας της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και πραγματοποιήθηκε στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, με τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων του κλάδου, πανεπιστημιακών και νοσοκομειακών ιατρών, νοσηλευτών κλπ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, ως κεντρικός εισηγητής της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στην πορεία απαξίωσης του ΕΣΥ και στο δρόμο που στρώθηκε όλα αυτά τα χρόνια για την άλωση του χώρου της υγείας από τους επιχειρηματίες. «Το ΕΣΥ ξεκίνησε το '83 με καλές προοπτικές. Σε δυο - τρία χρόνια εγκαταλείφθηκε κάθε προσπάθεια κοινωνικού χαρακτήρα. Το άφησαν χωρίς χρηματοδότηση να μαραζώνει. Το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο άρχισε μετά το '85 και επενδύει στην υγεία και στην παιδεία».

Αναφερόμενος στο σύστημα που επιχειρεί να επιβάλει με τα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠΕΣΥ) το υπουργείο Υγείας, το χαρακτήρισε «αποκεντρωμένο υπερσυγκεντρωτισμό». Επίσης, παρουσιάζοντας τα όσα θα ακολουθήσουν με την τυχόν εφαρμογή του νομοσχεδίου, σημείωσε: «Κατεδαφίζεται ο δημόσιος τομέας υγείας, ενισχύεται η ιδιωτική επιχειρηματική δράση και η εμπορευματοποίηση της υγείας. Ο ασθενής μετατρέπεται σε πελάτη και ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις. Δημιουργούνται Ανώνυμες Εταιρίες και δίνεται η δυνατότητα να ξεπουληθούν περιουσιακά στοιχεία των νοσοκομείων. Επιχειρείται διάβρωση των συνειδήσεων με τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία μέσα στα νοσοκομεία και γενικότερα, μαζί με τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, πλήττονται όλο και περισσότερο τα λαϊκά στρώματα».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης επικράτησε πλούσιος προβληματισμός και φάνηκε πως οι εργαζόμενοι στο χώρο συμφωνούν στη διαπίστωση πως το νομοσχέδιο θα επιδεινώσει την υπάρχουσα κατάσταση.

«Γίνεται ανοιχτή παρέμβαση στη λειτουργία και την αυτονομία του Πανεπιστημίου με το νομοσχέδιο», τόνισε ο γενικός γραμματέας των μελών ΔΕΠ του ΑΠΘ Π. Μακρής.

Ο Θ. Ζδούκος, γραμματέας της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο θα μπορούν οι ιδιωτικές εταιρίες να μισθώνουν κλίνες λουξ στα νοσοκομεία και η πλειοψηφία δε θα έχει προσβάσεις, καθώς δε θα μπορεί να πληρώσει. «Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες πανηγυρίζουν τώρα με την κατάθεση του νομοσχεδίου», είπε και στη συνέχεια, αναφερόμενος σε πρόσφατο ταξίδι του στην Κούβα, πρόσθεσε: «Εκεί σε κάθε 500 άτομα αντιστοιχεί ένας οικογενειακός γιατρός, ενώ στην Ελλάδα το θέμα του οικογενειακού ιατρού ακόμη συζητιέται». Τέλος εκφράζοντας τα αιτήματα της ΕΝΙθ, διατύπωσε το αίτημα των νοσοκομειακών γιατρών για γενναία χρηματοδότηση του ΕΣΥ και ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Ο πρόεδρος των Συνταξιούχων ΙΚΑ Γ. Ραφαηλίδης αναφέρθηκε στις συγκινητικές, όπως είπε, προσπάθειες που καταβάλλουν οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό παρ' όλες τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν στα νοσοκομεία.

«Για πρώτη φορά με το νομοσχέδιο καταργείται η ίση πρόσβαση στο νοσοκομείο», δήλωσε στην παρέμβασή της η Σ. Τεμερτζίδου, συνδικαλίστρια στο χώρο των νοσηλευτών και παρότρυνε «τη μέρα που θα ψηφίζεται αυτό το νομοσχέδιο, ο λαός να βρίσκεται στους δρόμους».

Ενώ απαντώντας στο μύθο πως η ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων θα περιορίσει τις κρατικές δαπάνες για την υγεία, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Α. Μπένος είπε πως αυτό είναι μεγάλο ψέμα και αναφέρθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, όπου τα 10 τελευταία χρόνια ιδιωτικοποιείται το σύστημα υγείας και γίνεται όλο και ακριβότερο για το δημόσιο. Και κατέληξε λέγοντας πως «η ιδιωτικοποίηση στα νοσοκομεία γίνεται εδώ και χρόνια και τα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα πολλαπλασιάζονται σε βάρος των δημόσιων ταμείων».

Παρέμβαση έκαναν επίσης ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών κ. Μήτα κ.ά.

«Αίγλη» στην αντι-ΕΣΥ μεταρρύθμιση

Ο υπουργός Υγείας φέρεται να συμφώνησε με την εξ ολοκλήρου εκχώρηση του νοσοκομείου Χαϊδαρίου στο Πανεπιστήμιο, καθώς και με το κλείσιμο των ιδιωτικών ιατρείων των καθηγητών το 2004, στην προχτεσινοβραδινή συνάντηση με τους καθηγητές, στην «Αίγλη» του Ζαππείου

 

Η παροιμία «πολλοί καιροί διαβαίνουνε», αποτέλεσε τη γέφυρα ανάμεσα στους πανεπιστημιακούς γιατρούς και στον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο, στη συνάντηση που έγινε προχτές το βράδυ στην «Αίγλη» του Ζαππείου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με έγκυρες πληροφορίες, στη συνάντηση ο υπουργός Υγείας συμφώνησε να παραχωρηθεί το νοσοκομείο Χαϊδαρίου εξ ολοκλήρου στο Πανεπιστήμιο. Ακόμα και ο μάνατζερ φαίνεται ότι θα επιλέγεται από κατάλογο που προτείνουν οι πανεπιστημιακοί. Οι πανεπιστημιακές κλινικές απ' τα παλιά νοσοκομεία θα μετακινηθούν στο νοσοκομείο Χαϊδαρίου. Ομως, το προσωπικό που θα πάει στο Χαϊδάρι θα είναι εκείνοι που θα δηλώσουν ότι θέλουν να μετακινηθούν και γι' αυτό το λόγο θα πάρουν...προαγωγή!

Μ' άλλα λόγια οι τακτικοί καθηγητές κρατούν «δι' εαυτόν το κέντρο» καθώς οι πληροφορίες έλεγαν ότι εξασφάλισαν ακόμα απ' τον υπουργό Υγείας, να κλείσουν το ιδιωτικό ιατρείο τους μετά από δύο ή τρία χρόνια - δηλαδή το 2003 ή το 2004 - και όχι απ' την 1.1.2002 όπως προβλέπει το αντι-ΕΣΥ νομοσχέδιο. Με αυτή τη ρύθμιση δε θίγονται οι καθηγητές αφού μέχρι το 2004 η πλειοψηφία τους θα βγει στη σύνταξη και έτσι και τα ιδιωτικά ιατρεία θα διατηρήσουν, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα - ως συνταξιούχοι πια - να απασχοληθούν σε μεγάλες ιδιωτικές μονάδες που ήδη εμφανίζονται στο κέντρο της Αθήνας.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να ικανοποιεί και τους υπόλοιπους πανεπιστημιακούς καθώς έχουν κατά νου την παροιμία ότι «πολλοί καιροί διαβαίνουνε» στη διάρκεια των τριών χρόνων. Ετσι και ο υπουργός Υγείας θα φαίνεται «συνεπής» με τις διακηρύξεις περί «εντάξεως των πανεπιστημιακών στο ΕΣΥ» - που ικανοποιεί στα λόγια τους νοσοκομειακούς γιατρούς του κυβερνώντος κόμματος - και τους πολίτες που τους έχει «πιπιλίσει» το μυαλό ότι θα μπορούν να έχουν περίθαλψη από πανεπιστημιακό γιατρό τα απογεύματα στα δημόσια νοσοκομεία - άσχετα αν αυτή η προσφορά υπηρεσιών μετατίθεται για μετά από τρία χρόνια, αφού θα δείχνει «συνέπεια» με τις διακηρύξεις του υπουργού ότι η διαβόητη «μεταρρύθμιση του ΕΣΥ» θα έχει βάθος χρόνου έξι χρόνων.

Ακόμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη συνάντηση συμφωνήθηκε η εκχώρηση στο Πανεπιστήμιο μεγάλης δημόσιας έκτασης για τη δημιουργία και δεύτερου πανεπιστημιακού νοσοκομείου. Ηδη δημοσιοποιήθηκε με το σχέδιο νόμου για τις φορολογικές ελαφρύνσεις η κύρωση σύμβασης μεταξύ του Πανεπιστήμιου Αθήνας και του Δημοσίου σύμφωνα με την οποία κάθε μέρος παραιτείται από «κάθε δικαίωμα, απαίτηση ή αξίωση αποζημιώσεως» από μια σύμβαση που είχε υπογραφεί το 1979 και προέβλεπε την παραχώρηση 180 στρεμμάτων πλησίον του νοσοκομείου «Σωτηρία» όπου θα γινόταν ανέγερση εντός δεκαετίας νοσοκομείου για τη μεταφορά των πανεπιστημιακών νοσοκομείων Αρεταίειου και Αιγινήτειου -που βρίσκονται απέναντι απ' το Μέγαρο Μουσικής.

Αυτή η σύμβαση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα αναδιαπραγματευτεί και την τοποθεσία για το κτίσιμο του νέου πανεπιστημιακού νοσοκομείου που θα καθοριστεί στο μέλλον -πιθανώς στην περιοχή του Παπάγου ή στην περιοχή της «Σωτηρίας» καθώς ο Αλ. Παπαδόπουλος στη συνάντηση μίλησε για παλιά νοσοκομεία υπό κατεδάφιση. Τα κτίρια που στεγάζονται το Αρεταίειο και το Αιγινήτειο - σύμφωνα με φήμες που κυκλοφορούν στους διαδρόμους του Πανεπιστήμιου - θα εκχωρηθούν σε επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για άλλες δραστηριότητες.

Το δεύτερο πανεπιστημιακό νοσοκομείο θα γίνει με αυτοχρηματοδότηση, όπως επίσης με αυτοχρηματοδότηση θα γίνει και η επέκταση στο Χαϊδάρι των εγκαταστάσεων για τις λεγόμενες βασικές επιστήμες της Ιατρικής. Τους χώρους, όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση της «Αίγλης», θα παραχωρήσει το υπουργείο Αμυνας.

Ομόθυμο ΟΧΙ στα ανθυγιεινά μέτρα

Συνεχίζεται σήμερα η επί της αρχής συζήτηση στη Βουλή του αντι-ΕΣΥ νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ, ταυτόχρονα, διευρύνονται συνεχώς οι συμμετοχές στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στη Βουλή την Τρίτη 30-1-2001, που διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και άλλοι φορείς των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο, αλλά και τη στήριξή τους στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους του χώρου της Υγείας, δήλωσαν χθες οι συνεργαζόμενες ομοσπονδίες συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΝΑΤ, ΕΛΤΑ, ΟΤΕ και Δημοσίου.

Συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχουν αποφασίσει, επίσης, η ΓΣΕΕ, η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), καθώς και οι Ομοσπονδίες των Διοικητικών Υπαλλήλων ΑΕΙ, Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργών,Δέρματος και Ιματισμού και ο Σύλλογος των ΑποκλειστικώνΝοσοκόμων.

Η ΑΔΕΔΥ, με ανακοίνωσή της, καλεί τους εργαζόμενους να στηρίξουν τις αγωνιστικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων του τομέα της Υγείας, που κορυφώνονται με 24ωρη απεργία στις 30/1/2001 και το συλλαλητήριο την ίδια μέρα στις 6 μ.μ. στη Βουλή.

Σήμερα λήγει η τριήμερη απεργία της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), ενώ οι νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποιούν Γενική Συνέλευση στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», στις 12 το μεσημέρι. Επίσης, σήμερα λήγει και η τριήμερη απεργία που αποφάσισε για το ίδιο διάστημα (23, 24, και 25 Γενάρη) η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Εν τω μεταξύ, έληξε χθες η πανιατρική κινητοποίηση του Ιατρικού Συλλόγου (ΙΣΑ), στην οποία συμμετείχαν οι νοσοκομειακοί γιατροί - μέλη του, αλλά και οι γιατροί των ασφαλιστικών ταμείων και ελευθεροεπαγγελματίες.

  • Τη βδομάδα που θα γίνεται συζήτηση για το νομοσχέδιο θα υπάρχει πλήρης αναστολή από κάθε έργο των πανεπιστημιακών, σύμφωνα με απόφαση της Ιατρικής Σχολής της Αθήνας.
Εκδήλωση στη Λήμνο

Ενημερωτική συνάντηση με τους μαζικούς φορείς της Λήμνου, με στόχο την ευαισθητοποίηση και αντίδραση των εργαζομένων και κατοίκων της στην εφαρμογή του αντι - ΕΣΥ νομοσχεδίου, «που μετατρέπει την υγεία σε προνόμιο και αγαθό των λίγων και εχόντων», πραγματοποιεί αύριο στο νησί το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Λήμνου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Κυδάδειο κτίριο στη Μύρινα Λήμνου, ενώ θα παρευρεθεί και μέλος της ΠΟΕΔΗΝ.

ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Συζήτηση για βιοηθικά προβλήματα

Επιστημονική συζήτηση με θέμα «Κίνδυνοι και βιοηθικά προβλήματα από την πρόοδο στις φυσικές επιστήμες και το περιβάλλον», θα γίνει σήμερα από τη ΔΕΛΦΙΚΗΕΤΑΙΡΕΙΑστο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα).

Ομιλητές θα είναι ο Α. Κ. Θεοφιλου, Ερευνητής του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, ο Δ. Παπαϊωάννου, Χημικός Μηχανικός-Περιβαλλοντολόγος και ο Ι. Νικολής, Καθηγητής Θεωρίας Πληροφοριών και Κυβερνητικής Πανεπιστημίου Πατρών.

Συντονιστής στην εκδήλωση είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης Σ. Τσινόρεμα.

Ανησυχία στον «Αγιο Παύλο»

Την ανησυχία τους για το μέλλον της δημόσιας υγείας εξέφρασαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Αγιος Παύλος», στο κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Παναγιώτη Κοσιώνη, που τους επισκέφθηκε χθες το πρωί.

Οπως δήλωσε ο βουλευτής, το ΚΚΕ, πέρα από τις επί μέρους επιφυλάξεις του για το περιεχόμενο των άρθρων του νομοσχεδίου, διαφωνεί με τη φιλοσοφία του υπό κατάθεση νομοσχεδίου. Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό τόνισαν ότι οι αντιρρήσεις τους για το νέο νομοσχέδιο οφείλονται στο γεγονός ότι με αυτό παραδίδονται τα νοσηλευτικά ιδρύματα στους ιδιώτες, κινδυνεύουν τα εργασιακά τους δικαιώματα, ενώ η διοίκηση των νοσοκομείων γίνεται πιο συγκεντρωτική. Επίσης μίλησαν για τους ασφυκτικούς χώρους, μέσα στους οποίους εργάζονται και την ανάγκη επέκτασης των ήδη υπαρχόντων εγκαταστάσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ