ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΤΙΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑ
Παλλαϊκός ξεσηκωμός ενάντια στην υποβάθμιση

Οι κάτοικοι της  Ν. Καρυστίας συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί έξω από το Πνευματικό Κέντρο Καρύστου διατρανώνοντας την απόφασή τους να αγωνιστούν μέχρι να λυθούν τα βασικά προβλήματα της περιοχής,  την οποία  η κυβερνητική πολιτική οδηγεί  σε συνεχή υποβάθμιση

Νέκρωσε χτες ο νότος της Εύβοιας καθώς το σύνολο του πληθυσμού της περιοχής πήρε μέρος στην παλλαϊκή κινητοποίηση ενάντια στη διαρκή υποβάθμισή της. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης ήταν η πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για τον υποβιβασμό της τοπικής ΔΟΥ. Η αιτία, όμως, για την έκρηξη της αγανάκτησης βρίσκεται στην ίδια την πραγματικότητα που βιώνουν οι όλο και λιγότεροι κάτοικοι της περιοχής.

Απαιτώντας να σταματήσει η συνεχής υποβάθμιση της Νότιας Εύβοιας οι κάτοικοι της περιοχής έκαναν χτες το πρωί μια πρωτόγνωρη, για τα χρονικά, κινητοποίηση. Κάτοικοι των δήμων Καρύστου, Μαρμαρίου, Στειρέων και της κοινότητας Καφηρέος, καθώς και εκπρόσωποι όλων των μαζικών φορέων της περιοχής, με κεντρικό σύνθημα «όχι στην υποβάθμιση και το μαρασμό, ναι στην ανάπτυξη και την πρόοδο», συγκεντρώθηκαν έξω από το Πνευματικό Κέντρο Καρύστου, κλείνοντας ταυτόχρονα όλες τις υπηρεσίες, σχολεία, μαγαζιά ακόμη και περίπτερα, σε ένα πραγματικά παλλαϊκό ξεσηκωμό. Με το τέλος της συγκέντρωσης έδωσαν υπόσχεση συνέχισης του αγώνα με άλλες μορφές που οι ίδιοι θα αποφασίσουν σε περίπτωση που δε γίνουν δεκτά από την κυβέρνηση τα αιτήματά τους.

Ενα από τα αιτήματα είναι η παραμονή της τοπικής ΔΟΥ στην πρώτη κατηγορία καθώς όπως εκτιμούν, η κυβερνητική απόφαση για τον υποβιβασμό της θα αναγκάζει τους κατοίκους για ένα χαρτί της ΔΟΥ να ταξιδεύουν 180 χλμ., μέχρι τη Χαλκίδα.


Η υποβάθμιση, όμως, της ΔΟΥ δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η αφορμή. Το επικίνδυνο οδικό δίκτυο, η έλλειψη σύγχρονων λιμένων, η έλλειψη σύγχρονων σχολικών κτιρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων καθώς και η ολοένα και αυξανόμενη ανεργία, αποτελούν μόνο ορισμένα από τα προβλήματα της περιοχής, που καταγγέλθηκαν στη διάρκεια της χτεσινής κινητοποίησης.

Στο Μαρμάρι

Στις 10 το πρωί, οι κάτοικοι του Δήμου Μαρμαρίου, πραγματοποίησαν έξω από το δημαρχείο συγκέντρωση και με σύνθημα «θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας», οι μαθητές του γυμνασίου της περιοχής, κρατώντας μαύρες σημαίες και πανό, διατράνωσαν: «Η περιοχή μας αξίζει σεβασμό, γι' αυτό ελάτε όλοι στον αγώνα αυτό».

Ο Νικ. Μανώλης, δήμαρχος Μαρμαρίου, στη σύντομη ομιλία του, τόνισε: «Η σημερινή κινητοποίηση δεν είναι παρά μια προειδοποίηση. Από εδώ και πέρα θα προχωρήσουμε σε συνεχείς κινητοποιήσεις μέχρι να λυθούν τα προβλήματά μας».

Από την πλευρά του ο παριστάμενος βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, επισήμανε ότι ο ίδιος μαζί με το κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κόμματος δε βρίσκονται εκεί απλά για να συμπαρασταθούν στους κατοίκους, αλλά για να συμμετέχουν και να αγωνιστούν μαζί τους. Και κατέληξε: «Τα παιδιά του γυμνασίου που σήμερα είναι συγκεντρωμένα εδώ, θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλα τα παιδιά των μεγαλουπόλεων, χωρίς διακρίσεις».

Στην Κάρυστο

Μια ώρα μετά - στις 11 - πραγματοποιήθηκε, έξω από το Πνευματικό Κέντρο Καρύστου, η μεγάλη παλλαϊκή κινητοποίηση με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής.

Πρώτος το λόγο πήρε ο δήμαρχος Καρύστου, Σπ. Πλατυμέσης και είπε ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες από όλους τους κατοίκους για να «διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν, για να πάψουμε να είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Ο Ζαχ. Λέκκας, δήμαρχος Στειρέων, από την πλευρά του απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες της περιοχής, να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, γιατί μόνο έτσι θα πιεστεί η πολιτεία να λύσει τα χρόνια προβλήματα της Νότιας Καρυστίας.

Στη συνέχεια μίλησε ο νομάρχης Ευβοίας Ν. Παπανδρέου, ο οποίος ειρωνικά είπε ότι η κυβέρνηση ξεκινά τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας και την ένταξή της στην ΟΝΕ υποβαθμίζοντας βασικές υπηρεσίες του δεύτερου μεγαλύτερου νησιού της χώρας.

Ο Λ. Παπαγεωργόπουλος, βουλευτής Εύβοιας με τη ΝΔ, έκανε πως δεν κατάλαβε ότι υπεύθυνες για τα συσσωρευμένα προβλήματα στην περιοχή είναι και οι κυβερνήσεις της ΝΔ και πρότεινε ως δήθεν λύση να παραιτηθούν οι βουλευτές του νομού για να πιεστεί η πολιτεία να λύσει τα προβλήματα.


ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ
Ηρθαμε να αγωνιστούμε μαζί σας

«Δεν ήρθαμε για συμπαράσταση, ήρθαμε εδώ για να αγωνιστούμε μαζί σας, για τα δίκαια αιτήματα που σήμερα προβάλλετε με αυτή την αγωνιστική σας κινητοποίηση». Με τη φράση αυτή απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους στην Κάρυστο ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής. «Η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεστε εσείς και η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, που επιβάλλει τις πολιτικές κατευθύνσεις της ΕΕ», συνέχισε ο βουλευτής του Κόμματος και συμπλήρωσε: «Ο πρωθυπουργός της χώρας στη Βουλή μας είπε πως η Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί, ότι η οικονομία πάει θαυμάσια, με λίγα λόγια ο λαός ευημερεί. Δε μας είπε όμως ποιοι έχουν επωφεληθεί από την επίτευξη αυτών των στόχων και ποιες οι συνέπειες για το λαό. Δε μας είπε πού έφτασε η ανεργία, η εξαθλίωση και η φτώχεια του ελληνικού λαού, δεν ανέφερε τίποτα για την εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας, για τα αντιλαϊκά σχέδια που φέρνουν στη Βουλή. Η πολιτική αυτή της κυβέρνησης είναι συνειδητή, είναι πολιτική υπέρ της πλουτοκρατίας και ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα». Στη συνέχεια ο Ν. Γκατζής επισήμανε την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ύπαιθρος και έκανε αναφορά στο σχέδιο «Καποδίστριας», για το οποίο «προφασίστηκαν οι κυβερνώντες ότι θα αναπτύξει την ύπαιθρο. Ας έρθουν τώρα να δουν το Δήμο Μαρμαρίου που είναι χωρίς καμία υποδομή. Αυτό που ήθελαν, ήταν να μετατρέψουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε φορομπηχτικό μηχανισμό».

Και κατέληξε: «Καλούμε το λαό να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Να συσπειρωθεί, να αγωνιστεί, να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Αυτή η συγκέντρωση πρέπει να εκφραστεί πιο συγκεκριμένα, πιο οργανωμένα και πιο αποτελεσματικά για να δώσει λύση. Και τέτοια λύση υπάρχει μόνο μέσα σε ένα μεγάλο κοινωνικό λαϊκό μέτωπο, στο οποίο καλούμε όλο τον ελληνικό λαό να συμπαραταχτεί μαζί μας για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Αγώνας μέχρι τη νίκη είναι το σύνθημα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ