ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Γενάρη 2001
Σελ. /40
«Ο καλός και ο κακός» τρομοκράτης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πίσω από τον αντιτρομοκρατικό κουρνιαχτό που έχουν ξεσηκώσει, με αφορμή τη δολοφονική απόπειρα κατά του Β. Μιχαλολιάκου, οι μόνοι που κινούνται με άνεση είναι η κυβέρνηση, που θέλει να συμμορφωθεί νομοθετικά - όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης - «σε χρόνο ρεκόρ» στις επιταγές των Αμερικανών, και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας, οι οποίες κυριολεκτικά αλωνίζουν. Για του λόγου το αληθές, ιδού τι γράφει στο χτεσινό «Βήμα» ο καλά ενημερωμένος Αλ. Παπαχελάς: «Οι Αμερικανοί συμμετέχουν τώρα στις έρευνες με ένα νέο στέλεχος του FBI, που ήρθε προ μηνών στην Αθήνα και θεωρείται ένας από τους πλέον έμπειρους πράκτορες σε θέματα τρομοκρατίας. Οι Βρετανοί επανέφεραν στην Ελλάδα τον κ. Ντάνκεν Τζάρετ, τον αξιωματικό της Σκότλαντ Γιαρντ, που έχει τη φήμη ικανότατου αξιωματικού... Βρετανοί και Αμερικανοί αστυνομικοί εργάζονται ως "δίδυμοι", ενώ οι πρέσβεις των δύο χωρών, κ. κ. Ντέιβιντ Μάντεν και Νικ. Μπερνς, έχουν τακτικές συναντήσεις και τηλεφωνικές επικοινωνίες. Οι υπεύθυνοι των δύο κυβερνήσεων παίζουν εσκεμμένα το παιχνίδι του "καλού και του κακού"(!), το οποίο δίνει τροφή σε σεναριολογία από την πλευρά του Τύπου». Η κυβέρνηση Σημίτη, γνωστή για τη διακεκριμένη υποτέλειά της, με το νέο τρομονόμο, απλά τους παραδίδει και επίσημα τα «κλειδιά» για την αντιμετώπιση του «τρομοκράτη λαού».

Φυλλορροεί... η επιτροπή

«Θα σταθμίσω με πάρα πολλή προσοχή, αν θα αποχωρήσω ή όχι από την επιτροπή, αφού, όμως, ενημερωθώ αναλόγως από τον ίδιο τον υπουργό». Η δήλωση (δημοσιεύεται στη χτεσινή «Εξουσία») ανήκει στον καθηγητή Ποινικού Δικαίου Χρήστο Μυλωνόπουλο, μέλους της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης, για την επεξεργασία του νομοσχεδίου για το οργανωμένο έγκλημα. Σημειώνει, επίσης, ο κ. καθηγητής: «Κληθήκαμε από το υπουργείο να ασχοληθούμε με ένα νομοσχέδιο που θα αφορά στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και όχι στην τρομοκρατία. Τουλάχιστον, αυτή ήταν η επίσημη ενημέρωση που είχαμε από τον υπουργό.... Πρόκειται για δύο διαφορετικές κατηγορίες εγκλημάτων και πρέπει να υπάρχουν δύο ξεχωριστές νομοθεσίες».

Φαίνεται, όμως, ότι η κυβέρνηση έχει διαφορετική άποψη και θέλει, σώνει και καλά, να «παντρέψει» το οργανωμένο έγκλημα με την «τρομοκρατία». Ισως, γιατί πιστεύει ότι έτσι θα συναντήσει λιγότερες αντιδράσεις στο σχεδιαζόμενο περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Οι επιδιώξεις της αυτές, όμως, δημιουργούν ήδη αντιδράσεις. Θυμίζουμε ότι από την ειδική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης έχουν παραιτηθεί ήδη οι πανεπιστημιακοί Ιωάννης Μανωλεδάκης και Νικόλαος Παρασκευόπουλος, ο ποινικολόγος Χριστόφορος Αργυρόπουλος, ο εγκληματολόγος Ιωάννης Πανούσης και ο συνταγματολόγος Γεώργιος Κασσιμάτης.

Περί «διαπλοκής»...

Είμαστε σίγουροι, ότι αν γινόταν μια δημοσκόπηση σχετικά με τη συνταγματική κατοχύρωση του ουσιαστικού και πλήρους ασυμβίβαστου μεταξύ κατόχου μετοχών μέσου ενημέρωσης και, ταυτοχρόνως, προμηθευτή του δημοσίου, η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των ερωτώμενων θα έδινε θετική απάντηση. Σε αυτούς, βέβαια, δε θα συμπεριλαμβάνονταν ο κ. Βενιζέλος και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Οι τελευταίοι θεωρούν, ότι ένας προμηθευτής του δημοσίου μπορεί να κατέχει μέχρι το 5% των μετοχών ενός μέσου ενημέρωσης. Ταυτόχρονα, απορρίπτουν τον έλεγχο των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου, αφήνοντας ουσιαστικά τους απαραίτητους «διαδρόμους», ώστε το προαναφερόμενο 5% να γίνεται πολύ μεγαλύτερο, με τα γνωστά σε όλους τρικ της «ελεύθερης αγοράς». Με άλλα λόγια, δηλαδή, η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προωθούν τη συνταγματική νομιμοποίηση και κατοχύρωση του φαινομένου της λεγόμενης διαπλοκής και των διαπλεκομένων. Ισως, για να ξεπληρώσουν τη μέχρι σήμερα υποστήριξη των «διαπλεκομένων» ή και για να την εξασφαλίσουν στην από δω και πέρα περίοδο. Ετσι ή αλλιώς, πάντως, η κυβέρνηση απέδειξε, με την ίδια της τη στάση και παρά τα όσα αντίθετα έλεγε παλιότερα, ότι είναι πλήρως «διαπλεκομένη» με τα «διαπλεκόμενα».

... και ενημέρωσης

Βέβαια, δεν έχουμε την αυταπάτη, ότι στα σημερινά κοινωνικο- οικονομικά πλαίσια η ενδεχόμενη συνταγματική κατοχύρωση του ασυμβίβαστου θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ολόπλευρη και ουσιαστική δημοκρατική ενημέρωση ή θα εξοβέλιζε το φαινόμενο της «διαπλοκής». Από τη στιγμή, που οι κυρίαρχες αντιλήψεις και πολιτικές της «ελεύθερης αγοράς και των νόμων της» μετατρέπουν το στοιχειώδες δικαίωμα της ενημέρωσης σε εμπόρευμα, «βλέπουν» τον πολίτη ως καταναλωτή και έχουν ως πρώτιστο στόχο τα κέρδη και τη μεγιστοποίησή τους, τα παραπάνω είναι αδύνατο να υλοποιηθούν, χωρίς γενικότερες ουσιαστικές και ριζικές αλλαγές. Μπορούν, όμως, και πρέπει να μπουν οι περισσότερο δυνατοί περιορισμοί. Μπορεί και πρέπει να μπει ένα φρένο στη σημερινή κατηφόρα της μετατροπής των ΜΜΕ σε μέσα μαζικής αποχαύνωσης, αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης. Προφανώς, όμως, ούτε καν αυτό δε θέλει η κυβέρνηση. Βλέπετε, γνωρίζει και αυτή πολύ καλά τη μεγάλη σημασία της ενημέρωσης. Γνωρίζει πολύ καλά τη μεγάλη αξία του κανόνα, ότι μόνον ο ενημερωμένος πολίτης μπορεί να ασκήσει ουσιαστικά και υπεύθυνα τις λειτουργίες του. Και κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, ώστε να υπάρχουν όσο γίνεται λιγότερο ενημερωμένοι εργαζόμενοι και πολίτες.

Σόου πρόκλησης

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΧΘΕΣ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ είχαμε ένα «σόου» κοροϊδίας, πρόκλησης, θράσους και επίδειξης δυνάμεως αλλά ο «πρωταγωνιστής της παράστασης είχε για παρουσιαστή τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας. Ο λόγος, φυσικά, για τις δηλώσεις του διοικητή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, του Τζόζεφ Ράλστον!

Βέβαια, όταν βλέπει τέτοιες δουλοπρεπείς αντιδράσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ο άνθρωπος, λογικό είναι να ενθαρρύνεται και να λέει ό,τι θέλει. Μας είπε λοιπόν ότι είμαστε όλοι χαζοί που ανησυχούμε για το απεμπλουτισμένο ουράνιο και πως είχε ενημερώσει την κυβέρνηση για τη χρήση τέτοιων βομβών και τέλος πάντων εμείς τις ρίξαμε και άμα σας αρέσει!!!

Μάλιστα μας έκανε και «μαθήματα βαλλιστικής» και μας είπε ότι δεν υπάρχουν βόμβες όπως γράφουν οι εφημερίδες, αλλά μόνο βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου τα οποία δεν εκρήγνυται. Προφανώς έχει την εντύπωση ότι μίλαγε στη χώρα του ο εν λόγω κύριος, απευθυνόμενος σε «πολίτες - βλήματα».

Εξέφρασε, πάντως, και την ανησυχία του για τη δημιουργία του λεγόμενου ευρωστρατού, οι λεπτομέρειες του οποίου συμφωνήθηκαν στη Νίκαια. Αν αλληλοκαλύπτεται λέει με το ΝΑΤΟ θα δημιουργηθεί σύγχυση!

Δηλαδή το πρόβλημά μας δεν είναι ότι θα έχουμε δυο στρατιωτικούς σχηματισμούς στην Ευρώπη να επιχειρούν εναντίον των λαών, αλλά μήπως μπερδευτούν και βαράνε όλοι μαζί τον ίδιο στόχο!! Τι άλλο θα ακούσουμε;

Δεν ξέρουμε γιατί τον έστειλαν στην Ελλάδα τον εν λόγω κύριο, πλην όμως αν τον έφεραν για ν' αλλάξει το κλίμα και τις διαθέσεις των Ελλήνων απέναντι στην πολιτική του ΝΑΤΟ μάλλον το αντίθετο πέτυχαν. Ας φέρουν κι άλλους τέτοιους. Θα ξυπνήσουν και οι ελάχιστοι πλέον που δεν έχουν κατανοήσει τι συμβαίνει με αυτή την υπόθεση.

Γρηγοριάδης Κώστας

«Πολιτιστική Ολυμπιάδα» ιδεολογικής χειραγώγησης

Σαν μια «ομιχλώδη» και «θολή» εικόνα εμφάνισαν τα χτεσινά φύλλα του αστικού Τύπου την Πολιτιστική Ολυμπιάδα, μετά την προχτεσινή παρουσίαση από τον υπουργό Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλο των γενικών αρχών και των θεματικών αξόνων στους οποίους θα κινηθεί η διοργάνωση. Η αντιμετώπιση αυτή είναι συνέχεια της προσπάθειας των κυρίαρχων κύκλων να αποκρύψουν τον ιδεολογικό πολιτικό και οικονομικό προσανατολισμό της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, ρίχνοντας «άσφαιρα πυρά» στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ και γενικότερα στην κυβέρνηση, «εγκαλώντας» τους επί της ουσίας για «τσαπατσουλιά», «ανοργανωσιά» ή «ανικανότητα». Οι προχτεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Πολιτισμού αντιμετωπίστηκαν με υποκριτική απαξίωση, σνομπισμό ή ακόμη και θυμηδία και το μόνο ερώτημα που επιβάλλουν ως κυρίαρχο στο λαό τα ΜΜΕ, είναι το πότε θα υπάρξει συγκεκριμένο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

Στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Το πολυσέλιδο κείμενο το οποίο μοιράστηκε στους δημοσιογράφους προχτές στο Ζάππειο και περιέχει το ιδεολογικό στίγμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας αποτελεί μια ολοκληρωμένη και σαφέστατη - και από αυτή την άποψη σπάνια - ομολογία των εγχώριων πολιτικών διαχειριστών του συστήματος για το πώς εννοούν και θέλουν να διαμορφωθεί το πολιτιστικό τοπίο της χώρας. Είναι ένα άτυπο επικαιροποιημένο μανιφέστο της αστικής αντίληψης για τον Πολιτισμό και ως τέτοιο ξεπερνά τα όρια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Η «πρόσκληση» του υπουργείου Πολιτισμού να αντιληφθούμε τον Πολιτισμό ως ένα διαρκές μεταίχμιο, μια διαρκή μετάβαση και υπέρβαση - όπως ακριβώς αναφέρεται στο εν λόγω κείμενο - είναι μια λεκτική «φούσκα», η οποία έπρεπε ακριβώς να μη λέει τίποτα αν ήταν να πει την αλήθεια πως ο Πολιτισμός είναι αποτέλεσμα της εργασίας.

Πώς όμως θα μπορούσε να ομολογηθεί και τελικά να συνυπάρξει μια τέτοια αλήθεια, που στην προέκτασή της δικαιώνει την εργατική Τάξη σαν τον νόμιμο κάτοχο του Βενιζελικού «παγκόσμιου πολιτιστικού αποθέματος», με την Κόκα Κόλα και τις άλλες πολυεθνικές που εκπροσωπούνται επάξια από τους «αθάνατους» της ΔΟΕ; Αναλόγως λειτουργεί και ένα από τα τέσσερα μηνύματα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, αυτό της «κοινωνικής συνοχής», που ανήκει στο ίδιο ιδεολογικό οπλοστάσιο με τη φράση «κοινωνικός διάλογος».

Κατά τον ίδιο τρόπο που η σοσιαλδημοκρατία θέλει τις τάξεις να συνδιαλέγονται, θέλει και να πείσει την εργατική Τάξη πως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει! Ή στην άλλη περίπτωση, να τη βομβαρδίσει με ιδεολογήματα περί «Ολυμπισμού», «Ολυμπιακού ιδεώδους» και άλλα τέτοια, για να καταλήξει ότι στο όνομά τους θα πρέπει να έχουμε ταξική ειρήνη. Αναλόγως μεταφράζονται και τα υπόλοιπα ηχηρά περί οικουμενικότητας του Πολιτισμού (η βασική ιδέα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας) που όταν τα ακούς από μια κυβέρνηση που ψήφισε με χέρια και με πόδια τη συνθήκη του Μάαστριχτ, στην οποία εκτός των άλλων προβλέπεται και η ταφόπλακα της διαφορετικότητας της κουλτούρας του κάθε λαού, μόνο και τουλάχιστον καχύποπτος μπορεί να είσαι. Αν οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν μια κατ' εξοχήν ευκαιρία τεράστιων κερδών για το κεφάλαιο, η Πολιτιστική Ολυμπιάδα είναι ο μηχανισμός για τα ιδεολογικά του κέρδη στο επίπεδο της ιδεολογικής χειραγώγησης της εργατικής τάξης. Αυτή είναι η αλήθεια και, ταυτόχρονα, ο πρώτιστος στόχος των αξόνων της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, που εξάγγειλε προχθές ο υπουργός Πολιτισμού.


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ