ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ζητά προσλήψεις προσωπικού και έκτακτη επιχορήγηση

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν σχεδόν όλοι οι δήμοι της χώρας, εξαιτίας της πολιτικής των περικοπών των πόρων από το κράτος, της καθυστέρησης στην καταβολή αυτών, καθώς και εξαιτίας της έλλειψης σε προσωπικό, πολύ περισσότερο που πριν από μερικές μέρες οι δήμοι ενημερώθηκαν με εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών πως θα πρέπει να μειωθούν οι προσλήψεις συμβασιούχων κατά 10% το 2015 σε σχέση με το 2014, όπως προβλέπεται από τους αντιλαϊκούς νόμους που απορρέουν από τα μνημόνια και τη δανειακή σύμβαση.

Πριν από δύο μέρες, ο δήμαρχος Πετρούπολης απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση, στην οποία εκθέτει μια σειρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος, εξαιτίας αυτής της πολιτικής και ζητά συνάντηση με τον υπουργό. Στην επιστολή επισημαίνεται ανάμεσα σε άλλα:

«Στο διάστημα της επανεκλογής μας στη Διοίκηση του Δήμου εξακολουθούμε να γινόμαστε αποδέκτες της πολιτικής που υλοποιείται στους OTA. Σήμερα, ύστερα από την μακρόχρονη υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, οι Δήμοι έρχονται αντιμέτωποι με τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και υποδομών, τις περικοπές στη χρηματοδότηση, τις αυξήσεις φόρων και τελών, και την απαγόρευση πρόσληψης προσωπικού. Μία πολιτική που, κατά την άποψή μας, αφενός δεν έχει να κάνει μόνο με τα μνημόνια, αλλά με το σύνολο της πολιτικής της ΕΕ, αφετέρου μία πολιτική που καμία σχέση δεν έχει με τις λαϊκές ανάγκες.

Οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής βαραίνουν από τη μία τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου, αφού με τις περικοπές στην χρηματοδότηση και στο προσωπικό, ο Δήμος ανταποκρίνεται με μεγάλη δυσκολία στις παροχές του προς τους δημότες, από την άλλη οι επιπτώσεις αυτές βαραίνουν τις λαϊκές οικογένειες της πόλης μας.

Με βάση, λοιπόν, τις κυβερνητικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν, ο Δήμος μας σήμερα αντιμετωπίζει μειωμένη ρευστότητα, ιδιαίτερα από το 2014, ενώ ταυτόχρονα τα αποθεματικά του Δήμου αποτυπώνονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Επιπλέον, τα έσοδα από την Κεντρική Κυβέρνηση (ΚΑΠ, ΣΑΤΑ κ.λπ.) συνεχίζουν να αποδίδονται μειωμένα, παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις και οδηγίες κατά την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του τρέχοντος οικονομικού έτους (π.χ. πρόβλεψη για αυξημένους ΚΑΠ το 2015 σε σχέση με τους ΚΑΠ του 2014 σε ποσοστό 4,8%). Επίσης, η Τακτική Επιχορήγηση του Δεκεμβρίου του 2013 δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ από το Υπουργείο και τα οφειλόμενα του Ν. 3756/2009 δεν έχουν ακόμη αποδοθεί στο Δήμο μας για τους δύο πρώτους μήνες του 2015».

Επιπλέον, ο δήμαρχος Πετρούπολης αναφέρει ότι: «Εξ αρχής, δηλώσαμε ότι δεν αποδεχόμαστε την αύξηση της ανταποδοτικότητας, τα νέα τέλη στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, τη διεύρυνση της φορομπηχτικής πολιτικής. Αντίθετα, μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο που ασκούμε Διοίκηση, έχουμε καταργήσει τα τροφεία από τους Παιδικούς Σταθμούς, σε όλες τις δράσεις Πολιτισμού και Αθλητισμού έχουμε συμβολικά αντίτιμα και, βέβαια, συνεχίζοντας την πολιτική ανακούφισης στα λαϊκά νοικοκυριά της πόλης για τα τέλη του 2015 έχουμε διατηρήσει την υπάρχουσα κατάσταση στους συντελεστές των δημοτικών τελών και έχουμε εντάξει μία σειρά ευπαθών ομάδων για πλήρη απαλλαγή δημοτικών τελών ή για μείωση 50% των τελών».

Και καταλήγει: «Για όλα τα παραπάνω, λοιπόν, ζητάμε τα εξής:

  • Την έκτακτη επιχορήγηση 700.000 ευρώ, προκειμένου να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις άμεσες υποχρεώσεις, και κυρίως στις πάρα πολλές δικαστικές υποθέσεις.
  • Την έγκριση 70 θέσεων εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων. Αντίληψή μας είναι οι θέσεις εργασίας στο Δήμο να καλύπτονται με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, ιδιαίτερα μάλιστα σε ευαίσθητες θέσεις, όπως είναι οι Παιδικοί Σταθμοί. Στη βάση αυτής της αντίληψής μας, έχουμε κάνει από το 2011 αλλεπάλληλες ενέργειες, προκειμένου να προσληφθούν εργαζόμενοι με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας με την αντίστοιχη οικονομική στήριξη».
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
Θα ψεκάζουν διαδηλωτές «αμυνόμενοι»

Με λεκτικές ακροβασίες επιχείρησε χτες η κυβέρνηση να κάνει καθαρό ότι η καταστολή θα συνεχίσει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο αρμόδιος υπουργός αναφέρθηκε σε «αμυντικού» χαρακτήρα χρήση χημικών σε διαδηλώσεις, αλλά και ...«ήπια χρήση της νόμιμης και πρόσφορης παρέμβασης στις περιπτώσεις διατάραξης της τάξης». Ετσι, οι διαδηλωτές θα γνωρίζουν πλέον πως το ψέκασμά τους με ασφυξιογόνα θα γίνεται για «αμυντικούς» λόγους και η παρουσία των ασφαλιτών στις διαδηλώσεις θα είναι «ήπια» και «νόμιμη».

Σε εποχή χτυπήματος των εργασιακών δικαιωμάτων και κοινωνικών αναταραχών, η κυβέρνηση σπεύδει να κάνει καθαρό ότι το αστικό κράτος έχει συνέχεια, άρα και η καταστολή. Στο πλαίσιο αυτό, ο αρμόδιος υπουργός Γ. Πανούσης -γνωστός για τέτοιου είδους ακροβασίες και ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο- «ανακάλυψε» ως άλλος Λάσκαρης (είχε κηρύξει το τέλος της πάλης των τάξεων) πως «η σημερινή πολιτική και κοινωνική συγκυρία επιτρέπει τη συμφιλίωση Αστυνομίας και Κοινωνίας μέσα στο συνταγματικό πλαίσιο μιας ευνομούμενης Δημοκρατίας κι ενός σύγχρονου Κράτους Δικαίου», για να αξιώσει στη συνέχεια ότι «πρέπει όλοι, κόμματα, φορείς, υπηρεσίες, να πιστέψουμε σε αυτόν το στόχο και να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί έτσι θα υπηρετήσουμε καλύτερα και το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνική ειρήνη». Δηλαδή, να λένε οι διαδηλωτές «σφάξε με αγά μου να αγιάσω». Κατά τον υπουργό, «η κατασταλτική και μόνο λειτουργία της Αστυνομίας -απαραίτητη στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας- δεν πρέπει να αποτελεί την πρώτη λύση, αλλά την έσχατη». Με άλλα λόγια, η καταστολή θα βασιλεύει, ονομαζόμενη κάθε φορά «έσχατη λύση». Κατά τ' άλλα, ο υπουργός κάλεσε την Αστυνομία να δείξει το καλό πρόσωπό της και να χρησιμοποιεί χημικά «μόνο σε ελεγχόμενες -εκ των προτέρων και εκ των υστέρων- περιπτώσεις κινδύνου ζωής πολιτών ή αστυνομικών ή εκτεταμένων επεισοδίων και καταστροφών».

ΥΠΟΘΕΣΗ «ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ ΠΥΡΗΝΩΝ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ»
Μιλάνε για κατασκευή ενόχων

Για ένα «απίστευτο κυνήγι κατασκευής ενόχων» κάνει λόγο ο κρατούμενος ως μέλος της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» (ΣΠΦ) Χρ. Τσάκαλος. Χτες, ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή ανέλαβε όλη την ευθύνη για το σχέδιο που είχε ως στόχο την απόδραση των φυλακισμένων μελών της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και ανέφερε ότι δεν έχουν καμία σχέση με τις πράξεις που τους αποδίδονται η μητέρα του, η 26χρονη σύντροφος του αδελφού του και η 36χρονη φίλη του που πιάστηκαν από την αστυνομία με κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Για το ίδιο θέμα κρατούμενοι για συμμετοχή στην ΣΠΦ έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας. Με επιστολή του στο διαδίκτυο, ο Χρ. Τσάκαλος κάνει λόγο για κατασκευή ενόχων αναφέροντας ότι «πριν από δύο μήνες αποκαλύφθηκε το σχέδιο απόδρασής μας από τον Κορυδαλλό. Εχουμε αναλάβει την ευθύνη γι' αυτό και έχουμε κάνει και την αυτοκριτική μας. Μετά από αυτό ξεκίνησε ένα απίστευτο κυνήγι κατασκευής ενόχων». Από την πλευρά της, η μητέρα των κρατουμένων μελών της ΣΠΦ (Γερ. και Χρ. Τσάκαλου), που κατηγορείται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, αρνείται τις κατηγορίες και παραδέχεται μόνο ότι δέχθηκε να κρύψει στο σπίτι της τη νεαρή κοπέλα, που καταζητούνταν από τις αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε στους ανακριτές: «Εχω δυο παιδιά στη φυλακή. Δεν θα μπορούσα να τους κλείσω την πόρτα και να μην τα βοηθήσω. Δέχομαι μόνο την υπόθαλψη. Δεν έχω σχέση με τρομοκρατικές πράξεις». Η 26χρονη, σύντροφος του κρατούμενου Γερ. Τσάκαλου που έχει κληθεί να απολογηθεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση αρνείται την κατηγορία. Αρνείται επίσης και την υπόθαλψη εγκληματία που της αποδίδεται.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Ψάχνουν «Γη Επαγγελίας» κολυμπώντας

Συνεχίστηκαν και χτες οι «αφίξεις» θαλάσσιων καραβανιών με πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ξεχωρίζει η συγκλονιστική ιστορία 28χρονου αλλοδαπού που διασώθηκε ανοιχτά της Κώ. Ο 28χρονος φαίνεται να κολύμπησε χρησιμοποιώντας κάποιο βοηθητικό μέσο από τα τουρκικά παράλια. Κατόπιν ενημέρωσης από στρατιωτικό παρατηρητήριο για ύπαρξη ατόμου ανοικτά της θαλάσσιας περιοχής Αμμόγλωσσα της Κω, απέπλευσαν για τον εντοπισμό του περιπολικό σκάφος και αλιευτικό. Ο 28χρονος εντοπίστηκε σε ημιλιπόθυμη κατάσταση να κολυμπάει με δυσκολία και περισυνελέγη από το αλιευτικό για να μεταφερθεί στο λιμένα Μανδρακίου της Κω. Στη συνέχεια διακομίστηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο της Κω προληπτικά, από όπου και βγήκε καλά στην υγεία του.

Παράλληλα, ναυαγοσωστικό σκάφος του ΛΣ εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά των Οινουσσών, ακυβέρνητη κωπήλατη λέμβο με 56 επιβαίνοντες, που είχε βάλει νερά. Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του ναυαγοσωστικού σκάφους καθώς και περιπολικού σκάφους που είχε παράλληλα πλεύσει στο σημείο για συνδρομή, προέβησαν στη διάσωση των αλλοδαπών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα της Χίου, όπου συνελήφθησαν. Αλλοι 33 αλλοδαποί πιάστηκαν στην παραλία Αλύπας Παλαιοκαστρίτσας Κέρκυρας. Οχτώ μετανάστες εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή Παλαιόκαστρου Σάμου. Επίσης, 28 μετανάστες εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή Αγίας Παρασκευής Σάμου, σε ακινητοποιημένη πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο με κατεστραμμένο αεροθάλαμο. Διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο Βαθύ, όπου και συνελήφθησαν, ενώ άλλοι έντεκα πιάστηκαν προχτές στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του Φαρμακονησίου.

Επί πλέον 58 αλλοδαποί εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή Παλαιόκαστρου Σάμου και οκτώ στην περιοχή Μανταμάδος Λέσβου. Σαράντα τρεις αλλοδαποί εντοπίστηκαν στις νοτιοανατολικές ακτές του Φαρμακονησίου και 28 στην ευρύτερη περιοχή Παλαιόκαστρου Σάμου.

Οικογενειακή τραγωδία

Νεκρή βρέθηκε χτες το πρωί 44χρονη, από διαρροή υγραερίου. Ηταν μητέρα δύο παιδιών, ενώ σε κωματώδη κατάσταση βρέθηκε ο 77χρονος πατέρας της, μέσα στο σπίτι όπου έμεναν, στην Ανατολή Ιωαννίνων. Σημειώνεται ότι πριν από λίγες μέρες είχε πεθάνει η σύζυγος του 77χρονου. Χτες το πρωί, συγγενείς και φίλοι προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τη 44χρονη και τον πατέρα της χωρίς αποτέλεσμα και ειδοποίησαν την Αστυνομία. Στο σπίτι έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις και δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Η γυναίκα βρέθηκε νεκρή στην τουαλέτα, ενώ ο πατέρας της μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση η γυναίκα είχε πάθει δηλητηρίαση από εισπνοή μεγάλης ποσότητας μονοξειδίου του άνθρακα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ