ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θέλει ρόλο «γέφυρας» μεταξύ «Ευρωατλαντικών» και Ρωσίας

Ρόλο «συνδετικού κρίκου» φιλοδοξεί να παίξει η συγκυβέρνηση στο φόντο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Eurokinissi

Ρόλο «συνδετικού κρίκου» φιλοδοξεί να παίξει η συγκυβέρνηση στο φόντο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών
Ενεργό ρόλο μεταξύ του ευρωατλαντικού άξονα και της Ρωσίας σε όφελος και του ντόπιου κεφαλαίου φιλοδοξεί να παίξει η ελληνική κυβέρνηση, ορίζοντας έτσι την «πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική» που θέλει να εφαρμόσει, με δεδομένη επίσης τη στρατηγική επιλογή της ντόπιας άρχουσας τάξης για στοίχισή της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Σε αυτήν τη βάση, μιλώντας ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς στο ρωσικό πρακτορείο «Sputnik», υποστήριξε ότι Ελλάδα και Κύπρος θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο «γέφυρας» μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, σπεύδοντας ταυτόχρονα να υπογραμμίσει ότι Ελλάδα και Κύπρος όχι μόνο είναι μέλη της ΕΕ, αλλά ούτε διανοούνται τον εαυτό τους εκτός της Ενωσης, παρά τις παραδοσιακές σχέσεις και των δύο χωρών με τις χώρες των BRICS.

Σημειωτέον, στην ανάληψη τέτοιου ρόλου από την ελληνική κυβέρνηση είναι σύμφωνοι και οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί στους οποίους είναι ενταγμένη η Ελλάδα και οι σύμμαχοι της άρχουσας τάξης.

Θυμίζουμε επ' αυτού, την πρόσφατη δήλωση της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Β. Νούλαντ, για τις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας: «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και θέλουμε την Ελλάδα να έχει μια κανονική σχέση με τη Ρωσία (...) Μια σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Ρωσία ήταν πολύ χρήσιμη στο παρελθόν σε ό,τι αφορά τη μετάδοση σαφών μηνυμάτων. Και θα ήθελα να συνεχιστεί».

«Αποδοτικές» κυρώσεις και ευχολόγια

Παραπέρα, αναφερόμενος ο Ν. Κοτζιάς στο θέμα των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας - την επέκταση των οποίων ψήφισε στα αρμόδια ευρωενωσιακά όργανα και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για άλλο ένα εξάμηνο και μάλιστα εναντίον περισσότερων προσώπων και οντοτήτων - είπε πως η Αθήνα είναι εναντίον της επιβολής τομεακών κυρώσεων στη Ρωσία, κυρώσεις σε βάρος συγκεκριμένων τομέων της ρωσικής οικονομίας προς στραγγαλισμό της. Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αντίθετη σε μια τέτοια προοπτική καθώς αρμόδια επιτελεία θεωρούν βέβαιο ότι θα προκαλέσει αντίμετρα της Μόσχας με παραπέρα πλήγματα π.χ. στις ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προς τη ρωσική αγορά.

Ο Ν. Κοτζιάς έβαλε θέμα επιβολής «αποδοτικών» κυρώσεων, λέγοντας ότι «στην ιστορία των διεθνών σχέσεων υπάρχουν κυρώσεις, οι οποίες πράγματι λειτούργησαν, αλλά μόνο με την έννοια ότι διευκόλυναν ή προσέλκυσαν σε διαπραγματεύσεις. Οπως έχω ήδη πει, στις περισσότερες περιπτώσεις οι κυρώσεις δεν είναι αποτελεσματικές, ιδιαίτερα όταν πηγάζουν από μια έκρηξη θυμού ή την επιθυμία να υποτάξεις την απέναντι πλευρά». Θέση που έχει εκφράσει και στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Επιπλέον, δεν παρέλειψε να εκφράσει και μια σειρά ευχολόγια περί εξισορρόπησης ενδοαστικών αντιθέσεων και ...αυτοσυγκράτησης, ενόσω οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τη διείσδυση και εδραίωση σε μια σειρά «αγορές» εντείνονται με κινδύνους για τους λαούς: «Πιστεύουμε ότι αυτό που χρειάζεται είναι η σταθεροποίηση της ειρήνης στην Ουκρανία και η Ευρώπη δεν πρέπει να έρθει σε ρήξη των σχέσεών της με τη Ρωσία, ενώ και η Ρωσία θα πρέπει επίσης να αποφύγει ενέργειες που δεν οδηγούν σε σχέσεις εμπιστοσύνης με την ΕΕ» είπε ο Ν. Κοτζιάς, προσθέτοντας ότι «σε μακροπρόθεσμη προοπτική, η Ρωσία πρέπει να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας και δεν θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα σύστημα ασφαλείας κατά της Ρωσίας».

Τέλος, δεν παρέλειψε να εκφράσει φιλοδοξίες των ντόπιων μονοπωλίων να «τσιμπήσουν» κάτι από τα νέα κατασκευαστικά και ενεργειακά έργα που είναι στα σκαριά. Εξ ου και σχετικά με το νέο αγωγό φυσικού αερίου που προωθεί η ρωσική πλευρά στη θέση του «South Stream», ο Ελληνας ΥΠΕΞ είπε ότι «η Ελλάδα σχεδιάζει να αποτελέσει έναν συνδετικό κρίκο, συμπεριλαμβανομένων των ιδεών σχετικά με τον αγωγό που έρχεται από την Τουρκία».

Ομιλία στην εταιρεία «Pharmathen»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενόψει του εορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας, 8 του Μάρτη, θα περιοδεύσει και θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων της εταιρείας «Pharmathen», την Παρασκευή 6 Μάρτη, στις 11 π.μ., στο χώρο της εταιρείας (Δερβενακίων 6, Παλλήνη).

Εκδηλώσεις με αφορμή την 8η Μάρτη
Στην Αθήνα

Σήμερα, Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας οργανώνουν εκδήλωση με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής (αμφιθέατρο 313).

Αύριο, Πέμπτη, στις 5.30 μ.μ., η ΤΟ Επισιτισμού - Τουρισμού καλεί σε σύσκεψη στα γραφεία της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα.

Την Παρασκευή 6 Μάρτη, στις 11 π.μ., η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, θα περιοδεύσει στο νοσοκομείο «Μεταξά», με αφορμή την 8η Μάρτη.

Την ίδια μέρα, στις 2 μ.μ., η Ελένη Μπέλλου θα μιλήσει σε εκδήλωση των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (αμφιθέατρο «Σάκη Καράγιωργα»).

Στη Θεσσαλονίκη

Αύριο, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., εκδήλωση με θέμα «Τα σύγχρονα προβλήματα της γυναίκας και η θέση του ΚΚΕ» διοργανώνουν η ΤΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η ΠΟ ΑΕΙ της ΚΝΕ, στο κτίριο του Παιδαγωγικού του ΑΠΘ. Θα μιλήσει η Ζήνα Σκούφα, μέλος της ΤΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συλλαλητήριο την Παρασκευή ενάντια στην επέκταση του μνημονίου

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

«Καμία ανοχή στη νέα συμφωνία κυβέρνησης και ΕΕ για επέκταση του μνημονίου - Αμεση κατάργηση μνημονίου, εφαρμοστικών νόμων - Ανάκτηση απωλειών - Ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους». Με το σύνθημα αυτό η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί το λαό της Θεσσαλονίκης σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που διοργανώνει, την Παρασκευή 6/3, στις 19.00, στο Αγαλμα Βενιζέλου, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Νωρίτερα, στις 6 μ.μ., θα ξεκινήσουν προσυγκεντρώσεις των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ:

-- Από την Καμάρα, οι Οργανώσεις του Κεντρικού Ανατολικού τομέα και οι Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ.

-- Από το Βαρδάρη, οι Οργανώσεις Βορειοδυτικών, Υπαίθρου Θεσσαλονίκης και κλαδικές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ