ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΡΙΖΑ
Δράση για τη χειραγώγηση λαϊκών δυνάμεων στην κυβερνητική πολιτική

Eurokinissi

Την ανάγκη να ληφθούν τα απαραίτητα οργανωτικά και πολιτικά/ιδεολογικά μέτρα, ώστε το κόμμα να αποτελεί ρυμουλκό λαϊκών δυνάμεων πίσω από επιλογές της κυβέρνησης και ταυτόχρονα χωνευτήρι της δυσαρέσκειας που αυτές θα προκαλούν, σκιαγραφεί η απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στο πολιτικό της τμήμα, η απόφαση αποτυπώνει την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο άνοιγμα των εργασιών της ΚΕ, αναπαράγει ψεύδη που συσκοτίζουν το αντιλαϊκό περιεχόμενο της συμφωνίας επέκτασης της δανειακής σύμβασης που υπέγραψε η κυβέρνηση και αυταπάτες για το περιεχόμενο αυτής που ετοιμάζεται για τον Ιούνη. Μάλιστα, σε ένα σημείο της, αφήνει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο, με μια διατύπωση σκόπιμα ασαφή ώστε να επιδέχεται πολλές ερμηνείες περί πιθανών συγκρούσεων και ρήξεων, εφιστώντας την προσοχή για την ανάγκη «να έχουμε απαντήσεις για όλες τις εκδοχές, για όλα τα ενδεχόμενα. Επαναλαμβάνουμε ότι προτεραιότητα έχουν οι ανάγκες των ανθρώπων, οι οποίοι πλήρωσαν ακριβά την πολιτική της άγριας λιτότητας που εφαρμόστηκε στη χώρα μας».

Στο διά ταύτα, σημειώνει ότι στην προσπάθεια της κυβέρνησης «είναι κρίσιμη η ενεργή παρουσία και παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα». Προς τούτο σημειώνει ως αναγκαία την εκλαΐκευση θέσεων - προπαγάνδα για χειραγώγηση δηλαδή - και γνωστοποιεί τη συγκρότηση Επιτροπής Θεωρίας, αλλά και την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου παρέμβασης και ει δυνατόν χειραγώγησης του κινήματος. Ενός σχεδίου που «θα λαμβάνει υπόψη όλες τις πιθανές δυσκολίες που είναι δυνατόν να προκύψουν σε κάθε επιμέρους στάδιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, που θα αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία άσκησης κοινωνικής πίεσης σε εγχώριο και ευρωπαϊκό - διεθνές επίπεδο. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να στηρίξουμε και να στηριχθούμε σε ένα εναργές κίνημα στην ίδια τη χώρα μας που θα διατηρεί ζωντανή τη διεκδίκηση του στόχου της απελευθέρωσης από το σύνολο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών».

«Κάθε καθυστέρηση μπορεί να εκληφθεί ως υποτίμηση του ρόλου του κόμματος στη νέα φάση, τη στιγμή που η καθοριστική ενίσχυσή του είναι αναγκαίο συστατικό για τη διασφάλιση της επιτυχίας του πολιτικού μας σχεδίου ... Ο κομματικός ιστός δεν μπορεί παρά να είναι οι "αισθητήρες" στις κοινωνικές διεργασίες και την ίδια στιγμή ο φορέας που πολιτικοποιεί την κοινωνική διαμαρτυρία», αναφέρεται στην απόφαση που καταλήγει με την επισήμανση ότι «ένα τέτοιο σχέδιο όσο δύσκολο και αν μοιάζει ... μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά τόσο στην επιτυχία της κυβέρνησης ...».

«Η κριτική στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δυναμώνει το σχέδιο της κυβέρνησης»

Επιβεβαιώνοντας ότι τελούν σε ένα είδος αποστολής όσοι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν διαφωνίες προς την κυβέρνηση και τις επιλογές της, ο νέος γραμματέας του κόμματος Τ. Κορωνάκης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, παραδέχεται ότι «η κριτική στο εσωτερικό του κόμματος δυναμώνει το σχέδιο της κυβέρνησης».

«Επειδή πολλοί προσπαθούν να αμφισβητήσουν ακόμη και την κυβέρνηση, με βάση τις διαφορετικές φωνές που υπάρχουν στο εσωτερικό μας, θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι η κριτική που ακούγεται στο εσωτερικό του κόμματος δυναμώνει το σχέδιο της κυβέρνησης και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση», αναφέρει.

Ο νεοεκλεγείς γραμματέας της ΚΕ επιβεβαιώνει ότι το τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζεται να διαφωνεί με κυβερνητικές επιλογές - το οποίο μάλιστα ενισχύθηκε στη συνεδρίαση της ΚΕ το περασμένο Σαββατοκύριακο, γεγονός που προϊδεάζει για αναβάθμιση του ρόλου του στο εξής - συμβάλλει στην προσπάθεια να «χωνεύεται» ανώδυνα η δυσαρέσκεια που αυτές οι επιλογές θα προκαλούν όσο περισσότερο αποκαλύπτεται ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της διαχείρισης που ασκεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ο Τ. Κορωνάκης υπερασπίζεται τη συμφωνία επέκτασης της δανειακής σύμβασης και, κρύβοντας ότι αποτελεί συνέχιση των μνημονίων, δηλώνει «καταφέραμε να κερδίσουμε τέσσερις μήνες, ώστε να μπορέσει να εξελιχθεί ομαλά η διαπραγμάτευση, γνωρίζοντας ότι πολλές πλευρές έχουν ως σχέδιο την προσπάθεια εξόντωσης αυτής της κυβέρνησης, γιατί κυρίως αυτό που παίζεται είναι αν μπορεί να υπάρχει διαφορετικό παράδειγμα στο πλαίσιο της ΕΕ, αν μπορεί ένας λαός να επιλέξει ότι η λιτότητα δεν είναι λύση, ότι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν έχουν φέρει την κατάσταση εδώ και αν μπορεί να το κάνει ένας, τότε μπορούν να το κάνουν και άλλοι...».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εσωκομματικές διεργασίες με το βλέμμα στις δυσκολίες της κυβέρνησης

Υπό την προεδρία του Αντ. Σαμαρά συνεδριάζει αύριο Πέμπτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΚΟ) της ΝΔ, προκειμένου να γίνει μια πρώτη συζήτηση και αποτίμηση για τα αίτια της εκλογικής ήττας από τον ΣΥΡΙΖΑ και την πορεία του κόμματος στο επόμενο διάστημα, με επιδίωξη την αναμόρφωση της εγχώριας κεντροδεξιάς. Με τους ίδιους άξονες συνεδριάζει την Κυριακή και η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος.

Στη συνεδρίαση της ΚΟ αναμένεται να ασκηθεί κριτική για τον τρόπο που πορεύτηκε το κόμμα προεκλογικά και νωρίτερα ακόμα, με την ηγεσία να δέχεται πυρά γιατί το κόμμα έχασε επαφή με τους πιο κεντρώους ψηφοφόρους που χρειάζεται να επαναπροσεγγίσουν, ώστε να ξαναποκτήσουν δυναμική διεκδίκησης της αστικής διακυβέρνησης.

Σε αυτή τη βάση, άλλωστε, ασκείται κριτική και προσωπικά στον Α. Σαμαρά.

Μιλά για δικαίωση, δίνει δικό του στίγμα

Προκειμένου να κινηθούν οι τέτοιες διαδικασίες αλλαγών στο κόμμα, δεν αποκλείεται να ζητηθεί και η διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου.

Ο Α. Σαμαράς δείχνει προσώρας να θωρακίζεται πίσω από τις δυσμενείς εξελίξεις στην ελληνική καπιταλιστική οικονομία. Η ηγετική ομάδα παρουσιάζει όλη αυτή τη συζήτηση που άναψε τελευταία περί δημοσιονομικού κενού, κατάρρευσης των φορολογικών εσόδων, χρηματοδοτικής ασφυξίας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ανάγκης νέου χρηματοδοτικού πακέτου από τον Ιούνη - Ιούλη, που οπωσδήποτε θα συνοδεύεται από νέα σκληρά, αντιλαϊκά μέτρα, ως δικαίωση της πολιτικής Σαμαρά και ήττα στην πράξη του «λαϊκισμού» του ΣΥΡΙΖΑ.

Παραπέρα, ο Α. Σαμαράς δεν αποκλείεται να προτείνει -σε αντιδιαστολή με το αίτημα περί έκτακτου συνεδρίου- τη διεξαγωγή έκτακτης εθνικής συνδιάσκεψης. Επιπλέον, υιοθετεί και ο ίδιος το αφήγημα περί κεντροδεξιάς, φέρνοντάς το, βέβαια, στα μέτρα του. Ενδεικτικά, στις 5/2, στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ μετά τις εκλογές, όπου μίλησε μόνο ο ίδιος, περιέγραφε τη ΝΔ ως μια σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη που θα τοποθετείται «συντηρητικά» για τα εθνικά θέματα και ζητήματα ασφάλειας και «φιλελεύθερα» στα θέματα της οικονομίας, στα με «θετικό πρόσημο νέα κινήματα», τη νεανική επιχειρηματικότητα, τη ναυτιλία, τη νησιωτικότητα, τον πολιτισμό...

Τέλος, είναι ένα ζήτημα τι στάση θα τηρήσει ο πρ. πρόεδρος του κόμματος Κ. Καραμανλής, καθώς με το κύρος που έχει μεταξύ των νεοδημοκρατών, μπορεί δίνοντας στήριξη σε κάποιον εκ των δελφίνων, να επηρεάσει θεαματικά τις εσωκομματικές εξελίξεις. Για την ώρα, ωστόσο, περιορίζεται στο να ζητά «ενότητα» και «ψυχραιμία», χωρίς να φαίνεται διατεθειμένος να πάρει πάνω του περισσότερες ευθύνες για τις εξελίξεις στη ΝΔ.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική υπέρ του κεφαλαίου θέση της χώρας

Οξύνει το ΠΑΣΟΚ την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την παράταση της δανειακής συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση και την άρνησή της να τη φέρει για συζήτηση και κύρωση στη Βουλή, καθώς δε θέλει να παραδεχτεί ανοικτά ότι πρόκειται για παράταση του ισχύοντος μνημονίου.

Σε αυτή τη βάση, από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε ανακοίνωση, όπου τονίζεται ότι η λεγόμενη Κύρια Σύμβαση Χρηματοοικονομικής Διευκόλυνσης «παραπέμπει ρητά στο μνημόνιο». Οτι η κυβέρνηση «αποφεύγει τη Βουλή, γιατί φοβάται τις αντιδράσεις βουλευτών της αλλά και υπουργών και γιατί θέλει να συντηρεί το ψέμα ότι αυτή δε δεσμεύεται από το τρέχον πρόγραμμα και δεν υπερψήφισε αυτά που κατηγορούσε».

Παραπέρα στο ΠΑΣΟΚ προβλέπουν ότι «στο εσωτερικό της χώρας, οι ίδιοι οι πολίτες θα αντιληφθούν πολύ σύντομα, στην πράξη, τη βαριά κοροϊδία. Τα φούμαρα και το μπαλαμούτι επί της ουσίας. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κυβέρνηση, αρνούμενη να αναλάβει τις αναγκαίες δεσμεύσεις με συνταγματικά νόμιμο τρόπο, αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, γιατί τροφοδοτεί τη δυσπιστία κυβερνήσεων και θεσμών. Δυστυχώς, η κυβέρνηση -ακόμη και τώρα- εξακολουθεί να νομίζει ότι διεθνής διαπραγμάτευση σημαίνει θεσμικά τεχνάσματα, ακκισμοί, συνεντεύξεις για εσωτερική κατανάλωση, συνεχές άνοιγμα περιττών μετώπων με άλλα κράτη και ευρωπαϊκούς θεσμούς» καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Πρόταση για αποφυλάκιση δύο χρυσαυγιτών

Την αποφυλάκιση του αρχηγού της φασιστικής - ναζιστικής Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκου και του χρυσαυγίτη βουλευτή Χρ. Παππά με περιοριστικούς όρους, λόγω παρέλευσης 18μηνου στα τέλη Μάρτη, εισηγούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Συμβούλιο Εφετών, οι αρμόδιοι εισαγγελείς, Ι. Προβατάρης και Δ. Ασπρογέρακας. Αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών. Να σημειωθεί ότι τέλος Μάρτη συμπληρώνεται 18μηνο και για το χρυσαυγίτη Γ. Λαγό.

Κατέθεσε ο πρώην γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Ι. Καπελέρης

Ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ (τέλη 2010-Μάρτης 2011) Ι. Καπελέρης κατέθεσε χτες, στο Ειδικό Δικαστήριο, για τους χειρισμούς του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου ως προς την αποκαλούμενη «λίστα Λαγκάρντ». Να σημειωθεί ότι ο Ι. Καπελέρης, μαζί με τον επίσης επικεφαλής του ΣΔΟΕ και πρώην εισαγγελέα Γ. Διώτη, χειρίστηκαν και επεξεργάστηκαν στικάκια που περιείχαν αντίγραφα της αποκαλούμενης «λίστας Λαγκάρντ» ή περιείχαν αντίγραφο της λίστας με τις μεγαλύτερες καταθέσεις στην «HSBC» Ελβετίας.

Στην κατάθεσή του ανέφερε ότι στα τέλη του 2010, τον κάλεσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, παραδίδοντάς του έντυπο με 10 ονόματα, χωρίς άλλη ένδειξη. «Μου ζήτησε να κάνω έρευνα ως προς το φορολογικό προφίλ τους. Το μόνο που μου είπε ήταν ότι πρόκειται για πρόσωπα που έχουν λεφτά στο εξωτερικό, τίποτε σχετικό με τη "λίστα Λαγκάρντ" (...) Εφτιαξα ένα φάκελο με βάση και τις φορολογικές δηλώσεις των προσώπων αυτών των δύο-τριών τελευταίων ετών και του τον παρέδωσα. Θυμάμαι ότι τα ποσά ήταν δυσανάλογα με τις δηλώσεις (...) Δεν εισέπραξα πάντως ότι ήθελε να ξεχαστεί το θέμα από τον υπουργό». Από την πλευρά του, ο Ηλ. Πλασκοβίτης, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, κατέθεσε ότι το φθινόπωρο του 2010, τον κάλεσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου και του είπε ότι θα σταλούν στοιχεία για φοροφυγάδες και του έδωσε οδηγίες για να έρθει σε επαφή με στελέχη του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ