ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Να αντιληφθεί ο λαός τι έρχεται, να οργανωθεί για να το αντιπαλέψει

Αποσπάσματα απ' τη συνέντευξη του μέλους της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ στο ρ/σ «Παραπολιτικά»

Ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, έδωσε χτες συνέντευξη στο ρ/σ «Παραπολιτικά» και τη δημοσιογράφο Ελλη Στάη.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τις απαντήσεις του Θ. Παφίλη.

***

  • Για τη συμφωνία που «πέτυχε» η συγκυβέρνηση στο Γιούρογκρουπ.

«Αν κοιτάξει κανείς το mail της κυβέρνησης - δεν είναι του κ. Βαρουφάκη, αυτός το υπογράφει - θα δει ότι ακόμα και η φρασεολογία είναι ουσιαστικά ό,τι έχουμε ζήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή, είναι το μνημόνιο, είναι η επέκταση του μνημονίου, η συνέχιση της ίδιας πολιτικής και μάλιστα θα έλεγα - επειδή του αρέσει του υπουργού Οικονομικών να χρησιμοποιεί διάφορες εκφράσεις - αυτό που είναι φανερό σ' αυτό το mail είναι ότι όλα τα αντιλαϊκά μέτρα περιγράφονται με σαφήνεια και τα δήθεν "φιλολαϊκά" απουσιάζουν ή περιγράφονται με γενικές εκφράσεις. Εμείς, λοιπόν, λέμε καθαρά ότι η συμφωνία αυτή επεκτείνει και τυπικά και ουσιαστικά ακόμα το μνημόνιο και τις δεσμεύσεις και συνεχίζει την ίδια γραμμή, την ίδια αντιλαϊκή πολιτική».

  • Για το πού αποσκοπεί η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων.

«Εδώ υπάρχει μια δραματική κατάσταση, ο κόσμος ζει στην κόλαση κυριολεκτικά, που είναι αποτέλεσμα της συνολικής πολιτικής της ΕΕ και του ίδιου του δρόμου ανάπτυξης που ακολουθείται, του καπιταλιστικού δρόμου και φυσικά επιδεινώθηκε απότομα με το μνημόνιο, που έφερε σε πολύ γρήγορο διάστημα αντιλαϊκά μέτρα τα οποία σε άλλες χώρες πέρασαν πιο αργά.

Και επομένως απ' τη στιγμή που υπάρχει αυτή η κατάσταση το ΚΚΕ, όπως παλιότερα και πριν από το μνημόνιο αλλά και μετά, πάλεψε στην πρώτη γραμμή για την κατάργησή του. Ετσι και τώρα ερχόμαστε στη Βουλή για να γίνει συζήτηση... Γιατί εδώ - δεν θέλω να χρησιμοποιήσω βαριά έκφραση - έχουμε μία προπαγάνδα, ένα πρωτοφανές μπαράζ προπαγάνδας, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μάστορας και πρέπει να του το αναγνωρίσουμε αυτό, που προσπαθεί να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο κυριολεκτικά. Δηλαδή, λέει ότι δεν υπάρχει μνημόνιο. Μα σοβαρολογούμε; Εχουν φύγει όλοι οι εφαρμοστικοί νόμοι; Εχει αλλάξει τίποτα;».

  • Για τον αν προτρέχει το ΚΚΕ, δεδομένου ότι η κυβέρνηση μιλά για «μια μετάβαση ενός 4μήνου όπου το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί δε θα έχει καμία σχέση με το μνημόνιο».

«Πολλές φορές μας το λένε ότι προτρέχουμε και έρχονται μετά και λένε ότι είχε δίκιο το ΚΚΕ κι αυτό είναι κοινή συνείδηση σε όλο τον ελληνικό λαό, ανεξάρτητα τι επιλέγει. Γιατί και οι πολιτικές δυνάμεις κρίνονται στην πρόβλεψη και όχι μόνο στο τι λένε στον κόσμο. Δικαιωνόμαστε εκ των υστέρων κι αυτό είναι κακό. Καλό για το λαό είναι να αντιλαμβάνεται τι έρχεται και να οργανώνεται για να το αντιπαλέψει και να το ανατρέψει. Επομένως, αυτά τα οποία λέγονται είναι μία εξαπάτηση του ελληνικού λαού, το ότι δεν υπάρχει μνημόνιο, ότι καταργήθηκε, ότι συζητάμε μόνο τη δανειακή σύμβαση. Ας διαβάσει λοιπόν όποιος θέλει τη δανειακή σύμβαση, τουλάχιστον σε 10 σημεία λέει ότι προϋπόθεση για την εφαρμογή της δανειακής σύμβασης είναι η εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου».

  • Για τα περί «δημιουργικής ασάφειας» στις «μεταρρυθμίσεις».

«Να σας πω ένα παράδειγμα: Η μεταρρύθμιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, λέει ο τίτλος στη συμφωνία. "Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος". Αυτό είναι δημιουργική ασάφεια; Τι λέει; Οτι όσα έγιναν μέχρι τώρα, δηλαδή το ότι στράγγισαν τις συντάξεις, το ότι έκλεισαν τα Ταμεία, ήταν εκσυγχρονισμός του συνταξιοδοτικού συστήματος, εκτός αν δεν ξέρουμε να διαβάζουμε.

Αλλο παράδειγμα, η ρύθμιση των "κόκκινων" δανείων, που θα γίνει έτσι ώστε να βοηθήσει τις τράπεζες. Να αντιμετωπίσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με τέτοιο τρόπο που να θεωρεί πλήρη την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών λαμβάνοντας υπόψη τον υιοθετημένο κώδικα των τραπεζών, τη λειτουργία του συστήματος Δικαιοσύνης, την κατάσταση αγοράς ακινήτων. Δηλαδή, αν πάρουν τώρα τα δάνεια τα "κόκκινα" από όλες τις τράπεζες και τα πάνε σε ένα δημόσιο φορέα, όπως λένε, δηλαδή όλη τη ζημιά, ποιος θα ωφεληθεί; Θα ωφεληθούν οι τράπεζες».

ΕΔΥΕΘ
Το Σάββατο η εκδήλωση τιμής για τον Νίκο Νικηφορίδη

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Νίκο Νικηφορίδη και όλους τους ανώνυμους και επώνυμους αγωνιστές της Ειρήνης, διοργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 7/3, στις 11.30 π.μ., στο Μνημείο του Ν. Νικηφορίδη, στο πάρκο Ειρήνης στις Συκιές.

Ο Ν. Νικηφορίδης εκτελέστηκε στις 5/3/1951, σε ηλικία 23 χρόνων, στο συνήθη τόπο εκτέλεσης των λαϊκών αγωνιστών πίσω από το Επταπύργιο, μαζί με άλλους 6 μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, είχε προλάβει να πάρει μέρος στους εθνικοαπελευθερωτικούς και αντιφασιστικούς αγώνες του λαού μας μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ. Για τη δράση του αυτή εξορίστηκε αρχικά στην Ικαρία και τη Μακρόνησο. Παρά τα φρικτά βασανιστήρια δεν λύγισε, δεν υπέγραψε «δήλωση μετανοίας». Μετά την απελευθέρωσή του από τη Μακρόνησο βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου συνελήφθη ξανά και δικάστηκε από στημένο στρατοδικείο με την κατηγορία της συλλογής υπογραφών ενάντια στην εξάπλωση των ατομικών όπλων, μία καμπάνια του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης γνωστή ως «Εκκληση της Στοκχόλμης».

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΔΥΕΘ αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Η θυσία του Ν. Νικηφορίδη δεν σταμάτησε να φωτίζει μέχρι και σήμερα τους φιλειρηνικούς αγώνες του λαού μας. Τους αγώνες για τον πυρηνικό αφοπλισμό, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους που προκαλεί, ενάντια στην εκμετάλλευση, για την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα των ανθρώπων, για την ευημερία, τη φιλία και τη συνεργασία των λαών».

Υπογραμμίζοντας την ενίσχυση της επιθετικότητας των μονοπωλίων στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, η ΕΔΥΕΘ τονίζει ότι «η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει πιστά την πολιτική των προκατόχων της, πολιτική στενής πρόσδεσης στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς, ΕΕ και ΝΑΤΟ».

Και καλεί την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τις γυναίκες και τη νεολαία της Θεσσαλονίκης «να πυκνώσουν τις γραμμές του αντιιμπεριαλιστικού, αντιπολεμικού κινήματος ειρήνης, να εντείνουν τη δράση τους:

-- Για να μη συρθεί η Ελλάδα στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς.

-- Για να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο, στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη.

-- Για να κλείσουν και να φύγουν από τη χώρα μας όλες οι βάσεις και τα στρατηγεία των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

-- Για να επιστρέψουν τώρα όλοι οι Ελληνες ένστολοι που βρίσκονται εκτός συνόρων.

-- Για να αποδεσμευτεί η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς - ΝΑΤΟ και ΕΕ».

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση βράβευσης των πρωτοπόρων στην Οικονομική Εξόρμηση

Η Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση βράβευσης των πρωτοπόρων Κομματικών Οργανώσεων και πρωτοπόρων συντρόφων στην κάλυψη του οικονομικού πλάνου της Οικονομικής Εξόρμησης Δεκέμβρη 2014 - Γενάρη 2015.

Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 6/3, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημαρχείου Ιλίου (Κάλχου 48-50).

Πολιτική εξόρμηση της ΚΟ Ηρακλείου

Με σύνθημα «Καμία ανοχή στη νέα συμφωνία κυβέρνησης και ΕΕ για επέκταση του μνημονίου. Αμεση κατάργηση μνημονίων - εφαρμοστικών νόμων - ανάκτηση απωλειών. Ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους», η ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ πραγματοποιεί πολιτική εξόρμηση, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνουν, σήμερα Τετάρτη:

-- Περιοδεία στις Μοίρες και στο Τυμπάκι, με τον Χάρη Φλουρή, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του ΤΕΕ, σύσκεψη για τις πολιτικές εξελίξεις και για θέματα που απασχολούν τους μηχανικούς. Θα μιλήσει ο Πάνος Καραγιώργος, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 9/3, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα «ΑΝΔΡΟΓΕΩ» του Δήμου Ηρακλείου, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης και βουλευτή του ΚΚΕ.

Συσκέψεις της ΤΟ Λευκάδας του ΚΚΕ

Η ΤΟ Λευκάδας του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτικές εκδηλώσεις - συσκέψεις για τις πολιτικές εξελίξεις:

  • Σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στη Λευκάδα (Εργατικό Κέντρο), με ομιλήτρια την Ευτυχία Καραβασίλη, Γραμματέα της ΤΟ Λευκάδας του ΚΚΕ.
  • Αύριο, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο Νυδρί (Δημαρχείο), με ομιλήτρια την Ευτυχία Καραβασίλη.
Αναβολή συγκέντρωσης της ΚΟ ΕΥΔΑΠ

Η σημερινή συγκέντρωση της ΚΟ ΕΥΔΑΠ, στα πλαίσια των συγκεντρώσεων της ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, αναβάλλεται για την επόμενη εβδομάδα. Η μέρα και η ώρα θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Συλλυπητήρια

Η Επιτροπή Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στον σύντροφο Βάλσαμο Συρίγο και την οικογένειά του για το θάνατο της μητέρας του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ