ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ξεναγήσεις στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης»

Τιμώντας την 72η επέτειο της ΕΠΟΝ, οι Οργανώσεις του συγκροτήματος της Νομικής και της ΑΣΟΕΕ της ΚΝΕ επισκέφθηκαν το Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης» και την έκθεση για την ΕΠΟΝ που φιλοξενείται εκεί.

Η έκθεση περιλαμβάνει χαρακτηριστικά πρωτοσέλιδα νεολαιίστικων εντύπων του απελευθερωτικού αγώνα, τα οποία αποτελούν ένα μικρό δείγμα του πλούτου των εντύπων της περιόδου 1941 - '44, που μπορεί να βρουν οι ενδιαφερόμενοι σε ηλεκτρονική μορφή, στο αρχείο του Επιμορφωτικού Κέντρου. Μας είπε ο Χάρης Κουμαριώτης, φοιτητής της Νομικής, για τους λόγους που πήραν αυτήν την πρωτοβουλία: «Είναι πολύ σημαντικό για τη νέα γενιά - και κυρίως για τις σχολές μας, όπου η παραχάραξη της Ιστορίας και ο ωμός αντικομμουνισμός έχουν μπει για τα καλά στα προγράμματα σπουδών - να δει και να μάθει ουσιαστικά την αλήθεια, ποιοι ήταν μπροστά, ποιοι αγωνίστηκαν. Ποιος ήταν ο μπροστάρης και ο καθοδηγητής. Βλέποντας, σήμερα, όλο αυτό το πλούσιο υλικό, παίρνουμε δύναμη, εμπνεόμαστε και γίνεται ουσιαστικά δύναμη στους αγώνες που δίνουμε καθημερινά». Ο Γιάννης Γεωργόπουλος, μέλος της ΚΕΟΕ της ΚΝΕ, συμπλήρωσε: «Με αφορμή την έκθεση που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Επιμορφωτικό Κέντρο "Χαρίλαος Φλωράκης" η Οργάνωση της Σπουδάζουσας Αθήνας από νωρίς κανόνισε τις επισκέψεις της στο Κέντρο. Καλώντας και φοιτητές από τις σχολές, για να γνωρίσουμε τη ζωντανή Ιστορία του λαού μας και του τόπου μας. Να αξιοποιήσουμε τη δράση τότε της ΕΠΟΝ, ώστε να γίνει έμπνευση στο σήμερα. Να την αξιοποιήσουμε, ώστε να μπορέσουμε να γίνουμε κι εμείς διαφωτιστές, να γίνουμε μπροστάρηδες στη δράση. Παράλληλα πραγματοποιούμε και αντίστοιχες εκδηλώσεις στα πανεπιστήμια».

Τους φοιτητές υποδέχθηκε ο Νίκος Παπαγεωργάκης, υπεύθυνος του Επιμορφωτικού Κέντρου «Χαρίλαος Φλωράκης», και τους μίλησε για τη ζωή και τη δράση του Χαρίλαου Φλωράκη. Είδαν τα μετάλλιά του, το βιβλίο «Υλισμός κι Εμπειριοκριτικισμός» που είχε καταφέρει να περάσει στη φυλακή, γιατί δεν αναφερόταν το όνομα του Λένιν και οι φύλακες το θεώρησαν ακίνδυνο, ζωγραφιστές πέτρες που του είχε χαρίσει ο Γιάννης Ρίτσος. Στη συνέχεια τους μίλησε για την πλούσια και πολύμορφη δράση της ΕΠΟΝ σε χώρους δουλειάς, πανεπιστήμια και γειτονιές, για το σημαντικό και αναντικατάστατο ρόλο της ΟΚΝΕ. Ανέφερε ότι στόχος της έκθεσης είναι να έρθει κυρίως η νεολαία σε επαφή με αυτό τον πλούτο του αρχειακού υλικού, που δίνει δημόσια το Κόμμα. Στο τέλος οι φοιτητές, χωρισμένοι σε ομάδες, είδαν το ψηφιοποιημένο αρχείο και ξεναγήθηκαν στην πολύ πλούσια βιβλιοθήκη του Κέντρου.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Για την «Αυγή» και την υποτιθέμενη παραίτηση του προέδρου της ΟΛΜΕ

Στις εξελίξεις στην ΟΛΜΕ αναφέρεται η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή της, με αφορμή το χτεσινό δημοσίευμα της «Αυγής», η οποία επιτίθεται στο ΔΣ της ΟΛΜΕ. Η εφημερίδα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σε κρίση επιχειρεί να βυθίσει την ΟΛΜΕ η ανίερη συμμαχία ΔΑΚΕ - ΠΑΜΕ και Παρεμβάσεων».

Αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών: «Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ (3/3/2015) υπήρξε κοινή εκτίμηση από όλες, μα από όλες τις παρατάξεις (πλην των ΣΥΝΕΚ), ότι η συνάντηση της ΟΛΜΕ με το υπουργείο Παιδείας δεν κινήθηκε σε θετική κατεύθυνση. Η συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων του κλάδου απορρίφθηκαν από την ηγεσία του υπουργείου (κι όχι ορισμένα, όπως θέλουν να παρουσιάζουν ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, οι ΣΥΝΕΚ και το υπουργείο Παιδείας).

Στη βάση αυτή, όλες, μα όλες οι παρατάξεις (πλην των ΣΥΝΕΚ) δήλωσαν ότι οι δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας στα ΜΜΕ όχι μόνο δεν αποτυπώνουν την εκτίμηση που έχει η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ για τη συνάντηση, αλλά κινούνται και σε αντίθετη κατεύθυνση».

Ειδικότερα, σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, «ακολουθώντας τη γραμμή της κυβέρνησης, επέλεξε να χαρακτηρίσει θετική εξέλιξη τις απαντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου για τις διαθεσιμότητες, την αξιολόγηση, την Τράπεζα Θεμάτων, για να καλλιεργήσει λανθασμένη και ωραιοποιημένη εικόνα για τη συνάντηση».

Για την «αξιολόγηση», π.χ., χαρακτήρισε μεν θετική εξέλιξη το πάγωμά της, ωστόσο «δεν είπε ούτε μία λέξη για το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε πως δεν έχει διαβάσει το email Βαρουφάκη, που κάνει λόγο για σύνδεση του μισθού με την αποδοτικότητα! Και πως κάποια αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου πρέπει να γίνει, δηλαδή... μια άλλη αξιολόγηση! Αλλωστε, παρά τις επίμονες ερωτήσεις, δεν είπε τίποτα για κατάργηση του νόμου που συνδέει την αξιολόγηση με το μισθό (νόμος 4024/2011) και για ακώλυτη μισθολογική - βαθμολογική εξέλιξη. Το ίδιο είπε και στη ΔΟΕ την επόμενη μέρα (βλέπε δελτίο Τύπου ΔΟΕ). Τα ίδια είπε και ο Κατρούγκαλος στην ΑΔΕΔΥ. Ποιος κοροϊδεύει ποιον λοιπόν;», σημειώνει το ΠΑΜΕ, και διευκρινίζει:

«Θέμα παραίτησης του προέδρου της ΟΛΜΕ στη συνεδρίαση δεν τέθηκε από κανέναν. Ο ίδιος έθεσε θέμα παραίτησής του, επειδή δεν συμφωνούσε με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, που κατέληξε η συντριπτική πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ, σχετικά με τη συνάντηση».

Τονίζοντας πως ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ δεν είναι υπεράνω ελέγχου και κριτικής, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών σημειώνει ότι «εάν λοιπόν το επιθυμεί, ας παραιτηθεί (...) Στήριξη ας ψάξει να βρει αλλού ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, από τις δυνάμεις που πολιτικά και συνδικαλιστικά τον ψήφισαν».

«Η ουσία είναι μία: Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ και η παράταξη των ΣΥΝΕΚ είναι εκτεθειμένοι απέναντι στους εκπαιδευτικούς και την Ομοσπονδία. Ολο το ΔΣ συμφωνεί ότι η τοποθέτησή του ήταν απαράδεκτη. Δεν έχουμε ανάγκη από συνδικαλιστές που να λιβανίζουν την κυβέρνηση, ούτε από συνδικάτα - χειροκροτητές της! Οποιου δεν του αρέσει αυτό, ας κάνει ό,τι θέλει. Στήριξη από εμάς δεν θα έχει. Με τα συνδικάτα και τη ζωή μας δεν παίζουμε!», τονίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

11η Συνάντηση Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών

Στη Φρανκφούρτη, στις 7 - 8 Μάρτη 2015, θα πραγματοποιηθεί η 11η Συνάντηση Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών, που φέτος φιλοξενείται από τη SDAJ (Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία). Το θέμα της Συνάντησης είναι: «70 χρόνια μετά την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών: Ο καπιταλισμός εξακολουθεί να προκαλεί κρίσεις, πολέμους, το φασισμό. Η ελπίδα για τη νεολαία βρίσκεται στο σοσιαλιστικό αύριο». Στο πλαίσιο της Συνάντησης θα διεξαχθεί επίσης θεματικό σεμινάριο με τίτλο «Ο αγώνας ενάντια στην ανεργία των νέων, στην επισφαλή εργασία και την επίθεση στην Τεχνική Εκπαίδευση. Η απάντησή μας στην κρίση», ενώ οι αντιπρόσωποι θα τιμήσουν και την 8η Μάρτη.

Η KNE θα εκπροσωπηθεί από τους Θοδωρή Χιώνη, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Τάσο Γαλανόπουλο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ, και Νίκο Ζαχαρόπουλο, μέλος του ΚΣ.

Οι Ευρωπαϊκές Συναντήσεις των Κομμουνιστικών Νεολαιών, οι οποίες ξεκίνησαν πριν από δέκα περίπου χρόνια με πρωτοβουλία της ΚΝΕ, έχουν πλέον κατοχυρωθεί ως σημαντικός χώρος ανταλλαγής σκέψεων, συντονισμού των προσπαθειών των Κομμουνιστικών Νεολαιών.

Συγκεντρώσεις σε χώρους νεολαίας

Συγκεντρώσεις των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ είναι προγραμματισμένες τις επόμενες μέρες ως εξής:

  • Σήμερα, Πέμπτη, στις 12.30 μ.μ., στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο (αμφιθέατρο «Πολλαπλών Χρήσεων» - κεντρικό κτίριο), με θέμα «Καμία ανοχή στη νέα συμφωνία κυβέρνησης και ΕΕ για επέκταση του μνημονίου» και ομιλήτρια την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή.
  • Σήμερα, Πέμπτη, στη 1 μ.μ., στο Πολυτεχνείο Αθήνας, με θέμα την ηρωική δράση των ΕΠΟΝιτών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πολυτεχνείου το Δεκέμβρη του 1944 και ειδικά το θρυλικό Λόχο Σπουδαστών του ΕΛΑΣ «Λόρδος Μπάιρον». Ομιλητής θα είναι ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Το Σάββατο 7 Μάρτη, στις 7.30 μ.μ., στο εκλογικό κέντρο του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Οταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια: Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και ο δρόμος που έχει ανάγκη ο λαός» και ομιλήτρια την Δήμητρα Χατζή, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
Δράσεις του ΜΑΣ σήμερα και αύριο

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις στις διοικήσεις των ΤΕΙ θα προχωρήσουν σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, με αφορμή την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για ενδεχόμενο σχέδιο «Αθηνά 2». Το ΜΑΣ μετά τη διαπίστωση ότι το υπουργείο Παιδείας παίρνει τη σκυτάλη από εκεί που την άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση καλεί τους σπουδαστές να διεκδικήσουν: Να μην καταργηθεί κανένα Τμήμα και καμία Σχολή. Να μην εφαρμοστεί νέο σχέδιο «Αθηνά»! Καμιά εξίσωση ΤΕΙ με ΙΕΚ και κολέγια. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Παιδεία. Εξω οι εταιρείες από τις Σχολές. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, αναλώσιμα, βιβλία, μετακινήσεις. Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.

  • Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μαθηματικού, Πληροφορικής, Φυσικού, Φαρμακευτικής, Νοσηλευτικής, Οδοντιατρικής, Νηπιαγωγών, Πολιτικών Επιστημών, Οικονομικών Επιστημών και ΕΜΜΕ θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ αύριο, Παρασκευή, στις 9 π.μ. διεκδικώντας λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της τεράστιας υποχρηματοδότησης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ