ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΣ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ
Καμιά αυταπάτη για τις προθέσεις της κυβέρνησης

Αποκαλυπτική συνάντηση της ΠΟΕ ΔΟΥ με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών

«Κανένα περιθώριο για αναμονή και αυταπάτες σχετικά με τις προθέσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ» δεν αφήνει το περιεχόμενο της συνάντησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΟΥ (ΠΟΕ ΔΟΥ) με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική παράταξη ΔΑΣ Εφοριακών (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ).

Για τα μισθολογικά, αναφέρει η ΔΑΣ, η υπουργός «αρνήθηκε κατηγορηματικά για το 2015 το ξεπάγωμα του βαθμολογίου (ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη), την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού και τη μεταρρύθμιση (προς το καλύτερο) του καθεστώτος των δαπανών μετακίνησης (εντός έδρας και εκτός έδρας). Σε ερώτηση του εκπροσώπου της ΔΑΣ, αν δεσμεύεται για σταδιακή ανάκτηση μέρους των απωλειών το 2016, το 2017 ή το 2018 απέφυγε να τοποθετηθεί».

Ενώ αρχικά δεσμεύτηκε «για μη περαιτέρω μείωση στο βασικό μισθό (...) όταν διευκρινίσαμε ότι η υπερβάλλουσα διαφορά δεν είναι ενταγμένη στο βασικό μισθό, μας παρέπεμψε στον κ. Βαρουφάκη... Οταν ρωτήθηκε από τον εκπρόσωπο της ΔΑΣ για την επιστολή Βαρουφάκη στο Eurogroup, που κάνει λόγο για "επανεξέταση της επιδοματικής πολιτικής σε ορισμένα υπουργεία" και "εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών" απάντησε πως "τίποτα από όσα λέει το mail Βαρουφάκη δε θα γίνει"»!

Για το ζήτημα των καθαριστριών δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως όπου δεν υπάρχουν καθαρίστριες του υπουργείου, θα δουλεύουν εργολαβικά συνεργεία.

Με βάση τις απαντήσεις που έδωσε για αυτά κι άλλα ζητήματα, η ΔΑΣ σημειώνει: «Ορθά-κοφτά, η κ. Βαλαβάνη δε δεσμεύτηκε για τίποτα. Οι απώλειες των εργαζομένων όλα τα προηγούμενα χρόνια είναι περασμένα - ξεχασμένα! Το γεγονός δε ότι μας παρέπεμψε στον κ. Βαρουφάκη μόλις διαπίστωσε ότι η υπερβάλλουσα δεν είναι ενταγμένη στο βασικό μισθό, πρέπει να σημάνει συναγερμό διότι προετοιμάζονται νέες μειώσεις στον κλάδο».

Υπογραμμίζοντας πως «λύση εντός των τειχών για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει», τους καλεί σε συμπόρευση με άμεσα αιτήματα διεκδίκησης όπως: Επαναφορά 13ου - 14ου μισθού και ξεπάγωμα βαθμολογίου, άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ με καθεστώς πλήρους απασχόλησης και αναδρομική καταβολή του 25% του μισθού που δε λάμβαναν στο διάστημα της διαθεσιμότητας, στελέχωση των ΔΟΥ με επαρκές προσωπικό, κατάργηση της αξιολόγησης στο σύνολό της, κατάργηση της φοροληστείας των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων κ.ά.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ
Απειλεί γιατρούς και φαρμακοποιούς με πρόστιμα

Το βούρδουλα των προστίμων για τη λεγόμενη υπέρβαση των ορίων στη συνταγογράφηση φαρμάκων που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ για τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς επισείει ο πρόεδρος του Οργανισμού Δημήτρης Κοντός με δύο εγκυκλίους που ανάρτησε στο διαδίκτυο.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, στηριζόμενος στους νόμους 4316/2014 (ΦΕΚ 270Α), 4052/2012 (ΦΕΚ 41Α) και στην απόφαση του τέως υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη (ΦΕΚ1796/Β/01-07-2014) απειλεί τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς, που δε συμμορφώνονται στους όρους συνταγογράφησης, με πρόστιμα από 500 - 5.000 ευρώ. Ακόμα απειλεί τους γιατρούς που υπηρετούν ή είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, με διακοπή της συνταγογράφησης μέχρι και 12 μήνες ή και οριστική καταγγελία της σύμβασης. Επίσης, αναφέρει ότι η υπέρβαση για τους γιατρούς του ΠΕΔΥ και του ΕΣΥ αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα, για το οποίο επιβάλλονται κυρώσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για κάθε κατηγορία. Ως υπέρβαση, κατά τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, για τους γιατρούς θεωρείται το ποσοστό άνω του 20% αθροιστικά σε τρεις συνεχόμενους μήνες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Για τους φαρμακοποιούς, προβλέπει τον αποκλεισμό τους από εκτέλεση συνταγών από ένα μέχρι έξι μήνες σε περίπτωση που παραβιάζουν όσα προβλέπουν οι παραπάνω νόμοι και η υπουργική απόφαση.

Πρόκειται για μέτρα που υπηρετούν τη δέσμευση της προηγούμενης συγκυβέρνησης - και την οποία παρέτεινε η τωρινή - για τη διαμόρφωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε 2 δισ. ευρώ για το 2015. Είναι μια πολιτική που ακυρώνει την επιστημονική πληρότητα των γιατρών και φαρμακοποιών και στερεί απ' τους ασθενείς τα απαραίτητα φάρμακα, οι οποίοι υποχρεώθηκαν μόνο γι' αυτά που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ να πληρώσουν ως συμμετοχή 750 εκ. ευρώ το 2014 απ' την τσέπη τους.

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Περικοπές αντιστρόφως ανάλογες με την αύξηση της δουλειάς

Τη στιγμή που οι λειτουργίες για την προσφορά υπηρεσιών στους ασθενείς του «Ευαγγελισμού» αυξάνονται κατά 10%, οι λειτουργικές δαπάνες του νοσοκομείου μειώνονται κατά 12,2%, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ «Ευαγγελισμού» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ).

Για το 2015 προβλέφθηκε κονδύλι 72 εκατ. ευρώ έναντι 82 εκατ. ευρώ το 2014. Δηλαδή πρόκειται για μείωση 12,2% ενώ κάθε χρόνο δίνονται κάποιες έκτακτες επιχορηγήσεις που φτάνουν ίσα ίσα για να μην κλείσει το νοσοκομείο.

Το ίδιο θα προκύψει και φέτος, αλλά με δυσμενέστερους όρους, για τους παρακάτω λόγους:

  • Αυξήθηκε ο όγκος δουλειάς του νοσοκομείου. Οι εισαγωγές στον «Ευαγγελισμό» μόνο κατά τις γενικές εφημερίες του Φλεβάρη έφτασαν τις 1.400 για φέτος, ενώ πέρυσι ήταν 1.200. Αντίστοιχη αύξηση, πάνω από 10% παρατηρείται στις περισσότερες λειτουργίες του νοσοκομείου.
  • Από το υπουργείο Υγείας διαμηνύθηκε ότι δεν θα αλλάξουν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων για το πρώτο εξάμηνο του 2015. Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο εξάμηνο το υπουργείο λέει ότι όλοι οι προϋπολογισμοί θα εξαρτηθούν απολύτως απ' τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς (τρόικα).
  • Προβλέπεται λειτουργία νέων δομών, όπως τα χειρουργεία. Συνεπώς προβλέπεται σημαντικά αυξημένη δραστηριότητα με σημαντικά μειωμένη επιχορήγηση. «Δεν κινδυνολογούμε, τονίζει η ΕΣΑΚ, απλά αποκαλύπτουμε μια σκληρή πραγματικότητα. Από τα παραπάνω φαίνεται ολοκάθαρα ότι οι εταίροι μας και οι "θεσμοί" ετοιμάζουν για τον "Ευαγγελισμό", για τα νοσοκομεία συνολικά και για τον ελληνικό λαό βαριά δεσμά στον τομέα της Υγείας. Οι εργαζόμενοι και πρώτα απ' όλα οι υγειονομικοί όχι μόνο δεν πρέπει να σκύψουν το κεφάλι και να συμβιβαστούν με μια κυβέρνηση που κινείται και λειτουργεί εντός των τειχών του αντιπάλου, αλλά να περάσουν στην αντεπίθεση διεκδικώντας τη ζωή που τους ανήκει».
Οι ουρές του ΙΚΑ και η «αξιοπρέπεια» του ΣΥΡΙΖΑ

Για μία ακόμα μέρα, συνεχίστηκε και χτες η απίστευτη ταλαιπωρία στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ χιλιάδων ασφαλισμένων, ανέργων και συνταξιούχων για να εξασφαλίσουν τη χορήγηση της ασφαλιστικής τους ικανότητας. Το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο δεν είναι καινούριο. Κάθε χρόνο, τέλος Φλεβάρη αρχές Μάρτη, η ίδια ιστορία. Είναι, όμως, μόνο η κορυφή του παγόβουνου στη λειτουργία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας, αλλά και το φυσικό αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας πολιτικής που συνειδητά υποβάθμισε τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους, περιέκοψε δικαιώματα, αποψίλωσε από προσωπικό το ΙΚΑ - μέχρι και 50% μειώθηκε ο αριθμός των εργαζομένων τα τελευταία πέντε χρόνια - φόρτωσε με νέο φόρτο εργασίας τους υπαλλήλους, κατάργησε και συγχώνευσε υποκαταστήματα, και όλα αυτά στο όνομα της δημοσιονομικής «ισορροπίας». Στον αντίποδα, το ΙΚΑ έγινε «φιλικό» μόνο απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, που απαλλάχτηκε από εισφορές, καθώς, βέβαια, οι εκπρόσωποί του δε «λύνουν» τα θέματά τους ξεροσταλιάζοντας στις ατέλειωτες ουρές όπως οι κοινοί ασφαλισμένοι του.

Οι επαναλαμβανόμενες ανακοινώσεις της διοίκησης του Ιδρύματος, ότι για ένα μέρος των ασφαλισμένων (π.χ. συνταξιούχοι) δεν χρειάζεται η φυσική τους παρουσία για τη λήψη της ασφαλιστικής ικανότητας, και ο αντίστοιχος ισχυρισμός του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, αφού έτσι και αλλιώς μεγάλες ομάδες όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, υποαπασχολούμενοι με λιγότερα από 100 ένσημα, αλλά και για τα έμμεσα μέλη χρειάζεται να μπούνε σε όλο αυτόν τον κυκεώνα. Αν και τα προβλήματα αυτά έρχονται από το παρελθόν, δεν είναι άμοιρη ευθυνών ούτε η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που, ενώ ξημεροβραδιάζεται από κανάλι σε κανάλι, δεν πήρε εκείνα τα πρακτικά μέτρα, αν όχι για την οριστική αντιμετώπιση αυτού του αίσχους, τουλάχιστον για την εξομάλυνση της κατάστασης. Ενα τέτοιο μέτρο θα ήταν η επέκταση του χρόνου ανανέωσης των βιβλιαρίων όπως ζητάνε και οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ, αλλά και η καλύτερη οργάνωση των υποκαταστημάτων, ώστε να μη σχηματίζονται αυτές οι ατέλειωτες ουρές, την ώρα που ο αριθμός των υπαλλήλων δεν μπορεί πρακτικά να εξυπηρετήσει πάνω από ένα συγκεκριμένο αριθμό ασφαλισμένων.

Και εν πάση περιπτώσει σε τέτοιες καταστάσεις απαιτούνται και έκτακτα μέτρα. Ομως φαίνεται ότι και για τους νέους κυβερνώντες, η ταλαιπωρία των ανθρώπων του μόχθου περνάει σε δεύτερη μοίρα μπροστά στα προπαγανδιστικά σλόγκαν περί «αξιοπρέπειας» που δήθεν ανακτήθηκε, επειδή οι «νέοι» και όχι οι «παλιοί» κατέλαβαν τις κυβερνητικές καρέκλες. Πόση, άραγε, αξιοπρέπεια υπάρχει σε αυτές τις ουρές της ντροπής;


Γ.

Σύσκεψη φυσικοθεραπευτών

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Φυσικοθεραπευτών» οργανώνει σήμερα ευρεία σύσκεψη, με θέμα τις εξελίξεις στην Υγεία και τον κλάδο, καθώς και την προετοιμασία για τις εκλογές στον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ). Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία του ΠΣΦ, Λεωφόρος Αλεξάνδρας 34, 1ος όροφος, στις 8.30 μ.μ.

Στοιχεία για την ανεργία

Σε 1.065.758 ανήλθαν συνολικά οι εγγεγραμμένοι άνεργοι, το Γενάρη 2015. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων που αναζητούν εργασία για το μήνα Γενάρη ανήλθε σε 864.377 άτομα (αύξηση κατά 6.252 άτομα σε σύγκριση με το Δεκέμβρη 2014).

Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων για το μήνα Γενάρη ανήλθε σε 167.537 άτομα (15,7%)! Συνεχίζει δηλαδή να υπάρχει μια κατάσταση όπου χιλιάδες άνεργοι δεν έχουν καμία προστασία.

Η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία δημοσιοποίησε στοιχεία για την ανεργία για το Δεκέμβρη 2014. Σύμφωνα με αυτά, το ποσοστό των ανέργων ανήλθε στο 26% έναντι 27,3% το Δεκέμβρη 2013 και 25,9% το Νοέμβρη 2014. Το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Δεκέμβρη 2014 ανήλθε σε 3.505.569, οι άνεργοι σε 1.233.404 και ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός σε 3.371.756 άτομα. Σε σχέση με το Δεκέμβρη του 2013, οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 17.972 άτομα, οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 76.053 και οι οικονομικά μη ενεργοί αυξήθηκαν κατά 252 άτομα.

Με βάση το φύλο, το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες φθάνει το 29,3% και των αντρών το 23,4%. Με βάση την ηλικία, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρουσιάζουν οι ηλικίες 15 - 24 ετών (51,2%) και 25 - 34 ετών (35%). Τέλος, οι γεωγραφικές περιοχές που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανεργίας είναι η Αττική (27,3%), η Μακεδονία - Θράκη (27,3%), η Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας (26,8%) και η Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα (26,2%).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ