ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Με επιτυχία οι κινητοποιήσεις

Πραγματοποιήθηκε χθες η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στη «Forthnet» και ολοκληρώθηκε η 48ωρη απεργία στη «Wind» για τη διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους, ενάντια στις απολύσεις και στις ελαστικές μορφές εργασίας.

Οι απεργίες είχαν καλή συμμετοχή, παρά τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς που έστησαν οι εργοδότες και την προσφυγή τους στα δικαστήρια. Στη «Vodafone» που έγινε απεργία την περασμένη Τρίτη και στη «Wind», οι εργοδότες προσέφυγαν στα δικαστήρια και αυτά έσπευσαν να βγάλουν τις απεργίες παράνομες. Τελικά, οι απεργίες έγιναν με αποφάσεις ανώτερων συνδικαλιστικών οργάνων. Επιπλέον, στη «Wind» άσκησαν πιέσεις σε εργαζόμενους να δουλέψουν από το σπίτι τους, σε άλλα κτίρια ή σε άλλες εταιρείες. Ακόμα στη «Forthnet» η εργοδοσία προσπάθησε να επιβάλει στους εργαζόμενους να πάρουν ρεπό ή άδεια τη μέρα της απεργίας, κάτι που δεν κατάφερε σε μεγάλο βαθμό.

Απάντηση στην πρόκληση

Η εργοδοσία της «Wind» προσπάθησε να υπονομεύσει τον αγώνα των εργαζομένων βγάζοντας μια προκλητική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι οι μειώσεις που προτείνει είναι μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους -λες και αυτοί δεν έχουν δικαιώματα- και πως οι μισθοί που δίνει είναι ανώτεροι από τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ. Ενα επιχείρημα-σοφιστεία γιατί το ζητούμενο δεν είναι αν ένας μισθός είναι μεγαλύτερος από έναν άλλο, αλλά αν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των εργαζομένων και αυτό δε συμβαίνει.

Στην προκλητική αυτή ανακοίνωση της εργοδοσίας απάντησε η «Ταξική Ενότητα» (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ), μιλώντας για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν. Για τις 1.000 απολύσεις των τελευταίων ετών, τις απλήρωτες υπερωρίες, τα απλήρωτα ή κακοπληρωμένα ξενύχτια των τεχνικών, την αξιοποίηση των προσωρινών μορφών απασχόλησης, τις εργολαβίες και άλλα. Ακόμα καταγγέλλει τις κατασχέσεις σπιτιών σε απλούς καταναλωτές οφειλέτες, την καθυστέρηση συντήρησης και επιδιόρθωσης βλαβών. «Ολες αυτές οι κινήσεις -σημειώνει η "Ταξική Ενότητα"- οδήγησαν στη μείωση του κόστους λειτουργίας της εταιρείας, στην αύξηση των κερδών της εν μέσω κρίσης».

Παραπέρα καταγγέλλει τις συνδικαλιστικές διώξεις, το στήσιμο απεργοσπαστικού μηχανισμού και την προσπάθεια της εργοδοσίας να διασπάσει τους εργαζόμενους χωρίζοντάς τους σε παλιούς και νέους.

Στάση εργασίας και συνέλευση τη Δευτέρα στη «Nestle»

Σε στάση εργασίας και έκτακτη Γενική Συνέλευση, τη Δευτέρα 9 Μάρτη, καλεί το Συνδικάτο Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων Αττικής τους εργαζόμενους της «Nestle», προκειμένου να πάρουν αποφάσεις για τον αγώνα τους ενάντια στις μειώσεις μισθών και τις ατομικές συμβάσεις που επέβαλε πρόσφατα η εργοδοσία. Το συνδικάτο έχει προκηρύξει 2ωρη στάση εργασίας, από τη 1 μ.μ. έως τις 3 μ.μ., ενώ την ίδια ώρα θα γίνει η Γενική Συνέλευση στις εγκαταστάσεις του Ταύρου.

Στην ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο σημειώνει: «Η εργοδοσία της "Nestle" τις προηγούμενες μέρες επέβαλε μειώσεις μισθών, μέσα από τρομοκρατία και εκβιασμούς, εκμεταλλευόμενη το φόβο και το γεγονός ότι οι εργάτες του εργοστασίου είναι ανοργάνωτοι. Με αυτές τις μειώσεις εξασφαλίζει μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία. Ανοίγει συνολικά τον δρόμο για να καταργήσει τους μισθούς και τα δικαιώματα που είχαν διαμορφωθεί από την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η επίθεση δεν θα σταματήσει εδώ θα προσπαθήσει να χτυπήσει παραπέρα τη συλλογική διεκδίκηση και τους αγώνες, θα προσπαθήσει να μας απομονώσει ακόμα περισσότερο από τους εργαζόμενους του κλάδου, θα τσακίσει στη συνέχεια και όσους εργαζόμενους προς το παρόν δεν έπληξε. Γι' αυτό χρειάζεται σήμερα να οργανωθούμε.Να διεκδικήσουμε οργανωμένα την ανάκληση των ατομικών συμβάσεων. Να απαιτήσουμε οργανωμένα να ακυρώσουμε την υπογραφή που μας ανάγκασαν να βάλουμε κάτω από κλίμα τρομοκρατίας και χωρίς να γνωρίζουμε όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που φέρνει η ατομική σύμβαση στη ζωή μας και τις οικογένειές μας».

Οσον αφορά στις ατομικές συμβάσεις και όσα αυτές προβλέπουν, το Συνδικάτο υπογραμμίζει πως αναγράφουν έναν ξερό μισθό, ενώ έχουν εξαφανίσει τα επιδόματα γάμου, τέκνων, θέσης, ανθυγιεινής εργασίας, τις τριετίες. «Μας έβαλαν να υπογράψουμε ότι παραιτούμαστε από κάθε διεκδίκηση αυξήσεων και γενικά καλύτερων αποδοχών στο μέλλον», καταγγέλλει το Συνδικάτο και εξηγεί: «Η σύμβαση που υπογράψαμε λέει ρητά ότι σε περίπτωση που το κίνημα καταφέρει να επιβάλει αυξήσεις και άλλες κατακτήσεις εμείς δεν το δικαιούμαστε. Ξεκαθαρίζει ότι η εργοδοσία δεν είναι υποχρεωμένη να τις καταβάλει, ότι θα είναι υπό το καθεστώς "οικειοθελούς παροχής", δηλαδή θα το δώσει αν θέλει και όποτε θέλει. Για το έτος 2015 και για να μην μας κακοφανούν οι μειώσεις μισθών, η "φιλεύσπλαχνη" εργοδοσία λέει ότι θα μας δώσει εφάπαξ ποσό σε τρεις δόσεις. Η "παροχή" αυτή όμως συνάδελφοι χρειάζεται να γνωρίζουμε ότι φορολογείται όχι σαν μισθός αλλά σαν επιπλέον εισόδημα, δηλαδή με περίπου 40%».

Απήργησαν οι εργαζόμενοι στη «Γενική Ανακύκλωση»

Σε 48ωρη απεργία προχώρησαν χτες και προχτές οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Γενική Ανακύκλωση ΑΕ» στα Ιωάννινα, μετά από απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης. Την απεργία προκήρυξε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στη δύναμη του οποίου ανήκουν.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο χώρο του εργοστασίου, για να περιφρουρήσουν την απεργία τους και να διεκδικήσουν την πληρωμή των δεδουλευμένων 2 μηνών, την επαναπρόσληψη εργαζομένου, ο οποίος απολύθηκε από την εργοδοσία, την υπογραφή σύμβασης αορίστου χρόνου για όσους δουλεύουν με δίμηνες συμβάσεις και 500 ευρώ, τη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειάς τους στο χώρο εργασίας.

Τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δήλωσαν από την πρώτη στιγμή τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στους απεργούς.

Οπως αναφέρει η Γραμματεία Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ, «η κατάσταση στη "Γενική Ανακύκλωση ΑΕ", αλλά και σε εκατοντάδες άλλους χώρους δουλειάς με παρόμοια προβλήματα, αποδεικνύει ότι παρά τις εναλλαγές των κυβερνήσεων, τις ελπίδες, τις υποσχέσεις ο αντίπαλος των εργατών είναι εδώ. Είναι οι επιχειρηματίες και οι απαιτήσεις τους για αυξημένα κέρδη, που τις προωθούν με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη στήριξη και της νέας συγκυβέρνησης. Αυτή όχι μόνο δεν αλλάζει κανέναν από τους αντεργατικούς και αντιλαϊκούς νόμους, αλλά αντίθετα δεσμευμένη στην πολιτική της ΕΕ και ταγμένη στην υπηρεσία της ενίσχυσης της "ανταγωνιστικότητας" και της "ανάπτυξης", δηλαδή των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών, συνεχίζει το τσάκισμα των εργαζομένων με νέα μνημόνια, νέα αντεργατικά μέτρα».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Περιφερειακές συσκέψεις σε όλη τη χώρα

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΤΑΕ - ΟΑΕΕ και ΟΤΑ οργανώνουν περιφερειακές συσκέψεις σε όλη τη χώρα. Μέσα από το πρόγραμμα συσκέψεων, επιδιώκουν να έρθουν σε επαφή με τους συνταξιούχους και τα Σωματεία, να ενημερώσουν για τις εξελίξεις σχετικά με τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί. Απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις κατά τόπους συσκέψεις, με στόχο «την ανάπτυξη των αγώνων μας για να πάρουμε πίσω όλα όσα μας έχουν αφαιρέσει».

Το πρόγραμμα των περιφερειακών συσκέψεων είναι το ακόλουθο. Τη Δευτέρα 9/3: Στη Δυτική Μακεδονία, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας. Στη Θεσσαλία, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας. Την Τρίτη 10/3: Στη Δυτική Μακεδονία, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης. Στην Ηπειρο, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Στη Θεσσαλία, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Βόλου. Στην Πελοπόννησο, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου. Την Τετάρτη 11/3: Στην Κεντρική Μακεδονία, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Στη Θεσσαλία, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Στην Πελοπόννησο, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Τρίπολης. Στην Αιτωλοακαρνανία, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Την Πέμπτη 12/3: Στην Κεντρική Μακεδονία, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης. Στην Ανατολική Μακεδονία, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Δράμας. Στην Πελοπόννησο, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Την Παρασκευή 13/3, στην Αλεξανδρούπολη με τα συνταξιουχικά σωματεία της Θράκης (Επιμελητήριο Εβρου, Λ. Δημοκρατίας 307). Την Τρίτη 17/3, με τις συνταξιουχικές οργανώσεις Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Εύβοιας, στη Θήβα (Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Θηβών) και στην Κρήτη, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Κινητοποίηση την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις της Θεσσαλονίκης, προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, την Τρίτη 10 Μάρτη, στις 10 π.μ. Στην προγραμματισμένη περιφερειακή σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης την Τετάρτη, στις 11 π.μ., θα παραβρεθούν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης, και ο οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Χρήστος Κολοβός.

Στην πεπατημένη

Αργησε - άλλοι υπουργοί το έκαναν από την πρώτη μέρα - αλλά τελικά ανακάλυψε κι αυτός την «καμένη γη». «Δημοσιονομική στενότητα» την ονόμασε για να πει τελικά πως όχι μόνο δεν έχουν τίποτα να περιμένουν οι αγρότες, αντίθετα πρέπει να ετοιμάζονται και για να πληρώσουν. Λόγος γίνεται για τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, που επέλεξε σε «άτυπη» ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους να στείλει μήνυμα στους αγρότες ότι όπου να 'ναι θα κληθούν να πληρώσουν και μάλιστα έντοκα πρόστιμα και καταλογισμούς ύψους 1,3 δισ. ευρώ, τα οποία κατά την ΕΕ έχουν μοιραστεί λάθος τα προηγούμενα χρόνια.

Το καλύτερο το φύλαγε για μετά: Προανήγγειλε αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, γιατί, όπως είπε, εξαιτίας έντονων καιρικών φαινομένων και ζημιών που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο, έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα ο προϋπολογισμός του. Προϊδεάζει, δηλαδή, είτε για νέες αυξήσεις στις εισφορές των αγροτών, είτε για νέες περικοπές στις ήδη περιορισμένες αποζημιώσεις που καταβάλλει. Για τα διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ ύψους 237 εκατ. ευρώ που η κυβέρνηση τα πήρε και τα έριξε στον κουμπαρά της Τράπεζας της Ελλάδας για να πληρώσει άλλα χρέη, ισχυρίστηκε πως δεν τρέχει και τίποτα, αφού πρόκειται για έντοκο λογαριασμό.

Ας πάρουν υπόψη αυτές τις τοποθετήσεις οι αγρότες που ετοιμάζουν το φετινό γιορτασμό του Κιλελέρ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ