ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
ΟΧΙ στις αυταπάτες του Χρηματιστηρίου

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Associated Press

«Οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες. Το μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους δε βρίσκεται στο Χρηματιστήριο. Βρίσκεται στην πάλη για μια καλύτερη ζωή». Τα παραπάνω τονίζει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τις εξελίξεις στην οδό Σοφοκλέους, αλλά και τη φιλολογία που αναπτύσσεται τον τελευταίο καιρό περί των... προοπτικών του. Στην ανακοίνωση σημειώνεται:

«Οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο, με τις τραγικές συνέπειες για χιλιάδες βιοπαλαιστές και μικρομεσαίους, επιβεβαιώνουν τη θέση που πολλές φορές διατύπωσε το ΚΚΕ, ότι το Χρηματιστήριο είναι μοχλός συγκέντρωσης κεφαλαίων από τους καπιταλιστές σε βάρος των πολλών που ελπίζουν... Αποτελεί μέσο παραπέρα αύξησης των κερδών της πλουτοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το 1999 οι μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις "τράβηξαν" από τη Σοφοκλέους 4,7 τρισεκατομμύρια δραχμές! Από πού βγήκαν αυτά τα ιλιγγιώδη ποσά; Κυριολεκτικά αρμέχτηκαν από τις αποταμιεύσεις του "κοσμάκη". Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες γιατί έσπρωξε στην κυριολεξία δεκάδες χιλιάδες βιοπαλαιστές και μικροκαταθέτες στο στόμα του λύκου.

Δεν υπάρχει πολιτική για το Χρηματιστήριο, που θα κρατάει τις "ισορροπίες", που θα εμποδίζει το μεγάλο ψάρι να τρώει το μικρό. Τα όσα σχετικά λέγονται από την κυβέρνηση, τη ΝΔ και άλλους, αποπροσανατολίζουν. Θέλουν να εμφανίσουν ως δυνατότητα το ψέμα, ότι μπορεί να γίνει ο καπιταλισμός καλός για όλους, αρκεί να υπάρχει η σωστή διαχείριση! Πρόκειται για συνειδητή εξαπάτηση!

Οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες. Το μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους δε βρίσκεται στο Χρηματιστήριο. Βρίσκεται στην πάλη για μια καλύτερη ζωή».

Η ΟΤΟΕ

Τη λήψη άμεσων δραστικών μέτρων με ελέγχους σε όλα τα επίπεδα, για την προστασία του συναλλασσόμενου κοινού και των εργαζομένων στις τράπεζες, ζητεί με ανακοίνωσή της - με αφορμή την αυτοκτονία του διευθυντή του υποκαταστήματος της ALPHA BANK στον Πύργο - η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ). Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «η παρατεταμένη κρίση, που επικρατεί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, έχει δημιουργήσει παρενέργειες στη λειτουργία του πιστωτικού συστήματος αλλά και του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας».

Στο μεταξύ, «κρυφτούλι» με τις 3.000 μονάδες παίχτηκε χτες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπου ο Γενικός Δείκτης τελικά σημείωσε άνοδο της τάξης του 1,16% και έκλεισε στις 3.068,2 μονάδες. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο δείκτης έπεσε μέχρι και τις 2.989,58 μονάδες, οπότε εκτιμάται ότι εμφανίστηκαν ως αγοραστές κάποια «θεσμικά χαρτοφυλάκια». Πάντως, ο τζίρος κινήθηκε και πάλι σε χαμηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε κάτω από 50 δισεκατομμύρια δραχμές.

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
«Παγωμένες» οι πωλήσεις στις γιορτές του 2000

Πτώση - και στην καλύτερη των περιπτώσεων η στασιμότητα - του τζίρου στην περίοδο των εορτών του 2000, κατέγραψε σχετική έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με αντικείμενο την κίνηση στα καταστήματα κατά την περίοδο των γιορτών, τα στοιχεία της οποίας δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την έρευνα, για το 68% του εμπορικού κόσμου της χώρας προέκυψε στην περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων πτώση του τζίρου κατά 20% ή στασιμότητα στα επίπεδα του 1999. Επίσης, ένα ποσοστό της τάξης του 24% δηλώνει αύξηση τζίρου κατά 15%, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η αύξηση αυτή δεν ήταν αρκετή για να καλύψει τις μεγάλες απώλειες όλης της χρονιάς στις περιπτώσεις που πρόκειται για μικρές επιχειρήσεις. Εξάλλου, αύξηση τζίρου κατέγραψαν κυρίως μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις.

Η έρευνα της ΕΣΕΕ, που επικεντρώθηκε στις επιχειρήσεις ειδών ένδυσης, υπόδησης, ειδών δώρων, μικρών ηλεκτρικών συσκευών και γενικά των κατηγοριών εκείνων που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη κίνηση λόγω των γιορτών, προέκυψε ότι η κίνηση κατά τη συγκεκριμένη περίοδο ήταν κατώτερη από την αναμενόμενη και σαφώς μικρότερη από την αντίστοιχη της περιόδου του 1999. Ακόμη, δε, και στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που παρουσίασαν αύξηση του τζίρου τους, η αύξηση αυτή ήταν ιδιαίτερα μικρή.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας της ΕΣΕΕ η πλειοψηφία των επιχειρήσεων είδε τον τζίρο του να μειώνεται ή να μένει στα ίδια επίπεδα με τον τζίρο των γιορτών του 1999, πράγμα το οποίο, και πάλι, σημαίνει πτώση. Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η πτώση του τζίρου στα είδη ένδυσης και, μάλιστα, ακόμα και σε μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 20 άτομα, αδιάψευστος μάρτυρας της αδυναμίας των καταναλωτών να διαθέσουν το εισόδημά τους στην αγορά ακόμα και για είδη πρώτης ανάγκης όπως είναι τα ρούχα. Το ίδιο καταδεικνύει και η μείωση της αγοραστικής κίνησης ακόμα και στα καταστήματα ειδών δώρων, παρά το γεγονός ότι ήταν μέρες γιορτών.

ΟΜΙΛΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Αύξηση κερδών 20%

«Πάγωσαν» οι συνομιλίες για στρατηγική συνεργασία με τον ολλανδικό όμιλο ΙΝG

Σε υψηλά επίπεδα διατηρήθηκε και το 2000 η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, εξέλιξη που εν πολλοίς οφείλεται στην κερδοσκοπία με τα επιτόκια και με το τζογάρισμα πάνω στο κρατικό χρέος. Ετσι ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σε χτεσινή συνέντευξη ο πρόεδρός της Μ. Σάλλας, αύξησε τα καθαρά μετά από φόρους κέρδη «κατά τουλάχιστον 20%» τα οποία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 52 δισ. δρχ. Ετσι η αύξηση των κερδών βρίσκεται σε επίπεδα εξαπλάσια του πληθωρισμού.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα λεγόμενα της διοίκησης, η Τράπεζα Πειραιώς αύξησε, σε σύγκριση με το 1999, κατά:

  • 30% τα καθαρά έσοδα από τόκους (συμπεριλαμβάνονται οι τόκοι και αποτελέσματα από πράξεις στην αγορά των κρατικών ομολόγων).
  • 53% τις χορηγήσεις δανείων, που διαμορφώθηκαν σε 1,5 τρισ. δραχμές.
  • 42% τις καταθέσεις σε ρέπος που έφτασαν σε 2,7 τρισ. δρχ.
  • 48% το σύνολο του ενεργητικού, που έφτασε σε 3,7 τρισ. δρχ.
  • Αξιόλογη αύξηση στους δείκτες παραγωγικότητας, αφού οι καταθέσεις ανά εργαζόμενο έφτασαν στα 752 εκατ. δρχ. (άνοδος 30,4%) και οι χορηγήσεις τα 421 εκατ. δρχ. (άνοδος 39,1%).

Ο πρόεδρος του ομίλου ανακοίνωσε επίσης, ότι πάγωσαν οι συνομιλίες με τον ολλανδικό τραπεζικό όμιλο ING για στρατηγική συνεργασία, εξέλιξη που την απέδωσε στην αρνητική «συγκυρία» που υπάρχει στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Ομως, ο πρόεδρος της Πειραιώς, έσπευσε να δηλώσει, πως η διοίκηση του ομίλου παραμένει «ανοιχτή» σε συνεργασίες με γνώμονα όμως την προστασία των μετόχων της τράπεζας.

Αύριο εγκαινιάζεται η 39η «ΔΕΡΜΟΣΥΝ»

Από αύριο 27 Γενάρη και μέχρι τις 29 του μήνα, πραγματοποιείται στο Εκθεσιακό Κέντρο Αθήνας η 39η «Δερμοσύν», στην οποία εκτίθενται αντιπροσωπευτικά προϊόντα της ελληνικής παραγωγής δερματίνων ειδών. Στη φετινή έκθεση θα συμμετέχουν 135 επιχειρήσεις, που παράγουν δερμάτινες τσάντες, δερμάτινα ενδύματα, δερμάτινες ζώνες, δερμάτινα πορτοφόλια, είδη ταξιδιού, τουριστικά είδη και αξεσουάρ, καθώς και επιχειρήσεις πρώτων υλών και μηχανημάτων.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η διοίκηση του Συνδέσμου Βιοτεχνών Δερματίνων Ειδών και Ειδών Ταξιδίου σημείωσε πως η έκθεση, από πλευράς συμμετοχής εκθετών, αλλά και ποικιλίας εκθεμάτων, συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων κλαδικών εκθέσεων της Ευρώπης. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του κλάδου χαρακτήρισαν «ικανοποιητικές» τις πωλήσεις των ελληνικών δερματίνων ειδών στο εξωτερικό, αλλά ανύπαρκτη την κρατική αρωγή στον κλάδο και ζήτησαν να αυξηθεί η επιδότηση των βιοτεχνών για συμμετοχή των επιχειρήσεών τους σε κλαδικές εκθέσεις, που σήμερα ανέρχεται το πολύ σε 30%. Τέλος, χαρακτήρισαν «μείζον θέμα» για τον κλάδο το παρεμπόριο δερματίνων ειδών που συντελείται στις παρυφές των λαϊκών αγορών.

Η διοίκηση του ΕΟΜΜΕΧ παραβιάζει εργασιακά δικαιώματα

Καταγγελία του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων  ΕΟΜΜΕΧ

Τη διαμαρτυρία τους για την καθυστέρηση μεταφοράς και ένταξης των υπαλλήλων του ΕΟΜΜΕΧ σε εφαρμογή του νόμου που προβλέπει την κατάργηση περιφερειακών διευθύνσεων του Οργανισμού - ουσιαστικά τη σταδιακή υποβάθμιση και διάλυσή του - εκφράζουν οι εργαζόμενοι στον ΕΟΜΜΕΧ, καταγγέλλοντας τη διοίκηση του Οργανισμού για παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Με δύο ψηφίσματα της γενικής συνέλευσής του, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΕΟΜΜΕΧ, μεταξύ άλλων, καταγγέλλει τη διοίκηση του Οργανισμού:

  • Οτι συνέπεια των καθυστερήσεων (στις μετατάξεις και εντάξεις) είναι οι εργαζόμενοι να περνούν μια παρατεταμένη εργασιακή δοκιμασία.
  • Για αποφάσεις που συνιστούν απαράδεκτη μεταχείριση στους εργαζόμενους, που για πάνω από 15 χρόνια έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους και καλεί τη διοίκηση να ανακαλέσει αποφάσεις που «επιβαρύνουν την εργασιακή περιπέτεια των υπό μεταφορά και ένταξη υπαλλήλων».
  • Οτι παραβιάζει με μονομερείς αποφάσεις όρους της συλλογικής σύμβασης εργασίας, αθετεί συμφωνίες διαπραγματεύσεων, καταπατεί συστηματικά το νόμιμο και συμβατικό ωράριο εργασίας, εφαρμόζει πολιτική άνισης μισθολογικής μεταχείρισης των εργαζομένων και φτιάχνει θέσεις που δεν υπάρχουν στον οργανισμό οργανογράμματος.

Η γενική συνέλευση με το ψήφισμά της εξουσιοδοτεί το ΔΣ του συλλόγου να αποφασίσει κάθε μορφής κινητοποιήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ