ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
Γόνιμο το έδαφος για ευρύτερη συσπείρωση πολιτικών δυνάμεων και λαών

Η ελληνική αντιπροσωπεία ενώ παρακολουθεί τις εργασίες σύσκεψης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας
Η ελληνική αντιπροσωπεία ενώ παρακολουθεί τις εργασίες σύσκεψης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ (του απεσταλμένου μας ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΖΗΛΑΚΟΥ).-

Ιδιαίτερη ανταπόκριση βρίσκει από την πλευρά των γιουγκοσλαβικών πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες αντιμάχονται την επέλαση των δυνάμεων της «νέας τάξης πραγμάτων» στη χώρα τους, η πρόταση του ΚΚΕ για μια ευρύτερη συσπείρωση πολιτικών δυνάμεων και λαών σε βαλκανικό επίπεδο, με στόχο την απόκρουση της εισβολής του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και το άνοιγμα μιας άλλης προοπτικής για τους λαούς.

Συνεχίζοντας χτες τις επαφές της στο Βελιγράδι η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, επισκέφθηκε το πρωί τα γραφεία του κόμματος «Γιουγκοσλαβική Αριστερά» και στη συνέχεια τα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, όπου μίλησε σε συγκέντρωση στελεχών του κόμματος αυτού. Αργότερα πραγματοποίησε συνάντηση με το Συμβούλιο Πόλης του Βελιγραδίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, ενώ το απόγευμα επισκέφθηκε καταυλισμό Σέρβων προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο στην περιοχή Αβαλα έξω από το Βελιγράδι. Το βράδυ η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε σε συγκέντρωση Ελλήνων φοιτητών, που πραγματοποιήθηκε στην ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι.

Να αποδείξουμε, είπε η Αλέκα Παπαρήγα στη διάρκεια της ομιλίας της, που έγινε στα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση περιφερειακής συνεργασίας, η οποία απαντά στα πολιτικά και στα οικονομικά προβλήματα της περιοχής.

Να δημιουργήσουμε, σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα, έναν πόλο αντίστασης, αλληλεγγύης και κοινής δράσης, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις βαλκανικές πολιτικές δυνάμεις. Συμπλήρωσε, δε, ότι ο αγώνας κατά του ΝΑΤΟ πρέπει να διευρυνθεί με ζητήματα που αφορούν στην οικονομία, ώστε να υπάρξει μία συνολική εναλλακτική πρόταση υπέρ των εργαζομένων.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Ζίβαντιν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξη του κόμματός του στην πρόταση του ΚΚΕ.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ενημέρωσε τα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας ότι υπάρχει η σκέψη το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτής της συσπείρωσης να γίνει με την πραγματοποίηση από το Κέντρο Δράσης των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων στα Βαλκάνια ενός τριημέρου αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη δεύτερη επέτειο από την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών.

Να αφήσουμε στην άκρη, τόνισε, τις συζητήσεις για τις στρατηγικές του παρελθόντος και να ξεκινήσουμε με τις εμπειρίες και τα διδάγματα από την τελευταία δεκαετία.

Ο Ζ. Γιοβάνοβιτς παίρνοντας το λόγο τόνισε ότι η εισήγηση της Αλέκας Παπαρήγα αποτελεί ενθάρρυνση για τα επόμενα βήματα και ότι το κόμμα του αποδέχεται τις προτάσεις του ΚΚΕ. Επίσης, όπως είπε, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας επιδοκιμάζει τις πρωτοβουλίες και δραστηριότητες του ΚΚΕ τόσο στα πλαίσια του ελληνικού λαού όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ανέφερε ακόμα ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για την επιτυχία του τριημέρου στη Θεσσαλονίκη και στα ίδια πλαίσια θα διοργανωθούν εκδηλώσεις και στη Γιουγκοσλαβία. «Η επίθεση στη χώρα μας, είπε, υπήρξε πειραματισμός της "νέας τάξης πραγμάτων", όπου χρησιμοποιήθηκαν και όπλα με ραδιενέργεια. Εμείς είμαστε το πρώτο βήμα αυτού του πειραματισμού».

Στο σημείο αυτό ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος τόνισε ότι τόσο το κόμμα του όσο και ο λαός της Γιουγκοσλαβίας αγωνίζονται για Βαλκάνια χωρίς πυρηνικά όπλα και χωρίς ξένες δυνάμεις. Ανέφερε ακόμα ότι θα πρέπει να υπάρξει διεθνής έλεγχος των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου, ξεκινώντας από τον έλεγχο των πρώτων υλών και των εργαστηρίων που τα παράγουν. Και πρότεινε τη συγκρότηση διεθνούς επιτροπής παρακολούθησης και εξουδετέρωσης των συνεπειών από τη χρήση αυτών των όπλων, ενώ θα πρέπει να περάσουν στον έλεγχο του ΟΗΕ οι πρώτες ύλες και τα αποθέματα. Αναφερόμενος στην κατάσταση της περιοχής, τόνισε ότι η πολιτική αλλαγή στο χάρτη των Βαλκανίων και η δημιουργία νέων κρατών απειλεί το σύστημα ασφάλειας.

Πόλος αντίστασης, αλληλεγγύης, κοινής δράσης

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Συμβούλιο για τη Διεθνή Συνεργασία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας

Θα ζήσω άραγε να γυρίσω στον τόπο μου;
Θα ζήσω άραγε να γυρίσω στον τόπο μου;
Χτες το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου για τη Διεθνή Συνεργασία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας. Μιλώντας προς τα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

«Δεν πρέπει να καθυστερήσουμε ούτε μία μέρα. Πρέπει άμεσα να προχωρήσει η βαλκανική συνεννόηση κομμουνιστικών, σοσιαλιστικών κομμάτων και κινημάτων για να φύγει το ΝΑΤΟ από τη Βαλκανική. Ιδιαίτερη πτυχή αυτού του αγώνα πρέπει να είναι ο αγώνας για να μη διαμελιστεί παραπέρα η Γιουγκοσλαβία. Η Γιουγκοσλαβία είναι το επίκεντρο του προβλήματος, χωρίς όμως να σημαίνει ότι οι άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Ελλάδα, είναι έξω από το πρόβλημα.

Δε φτάνει να έχει κανείς το αίτημα να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, πρέπει να αποδείξει ότι οι λαοί των Βαλκανίων μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτό. Να αποδείξουν ότιυπάρχει εναλλακτική πρόταση περιφερειακής συνεργασίας που απαντά και στα πολιτικά και στα οικονομικά προβλήματα της περιοχής. Ισως φαίνεται παράξενο που στις σημερινές συνθήκες που κυριαρχούν φιλοΝΑΤΟικές κυβερνήσεις, κυβερνήσεις που έχουν την αυταπάτη ότι η ΕΕ μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη των χωρών αυτών, είναι δυνατόν να μιλάμε για μια περιφερειακή συνεργασία που μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια. Δεν έχουμε τις αυταπάτες ότι μπορεί να γίνει άμεσα. Πρέπει να αποτελέσει στόχο και από εκεί και πέρα να χαράξουμε τα ενδιάμεσα βήματα του κοινού μας αγώνα.

Ας μετατρέψουμε λοιπόν σε μία ευκαιρία ένα τραγικό γεγονός, τις αποκαλύψεις για τη χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου. Εμείς το είχαμε θέσει στη Βουλή από τον Ιούνιο του 1999. Και τότε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έλεγε πως δεν ήξερε, όπως και τώρα.

Ας αξιοποιήσουμε ένα άλλο γεγονός, το ρόλο του ειδικού δικαστηρίου της Χάγης. Ας αξιοποιήσουμε τις αρνητικές εξελίξεις στο Κόσσοβο, στη Νότια Σερβία, την προσπάθεια απόσχισης του Μαυροβουνίου, τις άλλες εστίες αντιθέσεων στα Βαλκάνια. Εδώ θέλω να επισημάνω ότι και ένα μέρος των συνόρων μας, της ελληνικής επικράτειας, αμφισβητείται και στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Υπάρχουν σήμερα κραυγαλέα γεγονότα που μπορεί να συμβάλουν σε αυτή τη συνδιοργάνωση. Να δημιουργηθεί ένας πόλος αντίστασης, αλληλεγγύης, κοινής δράσης, ανεξάρτητα αν υπάρχουν διαφορές στις βαλκανικές πολιτικές δυνάμεις. Υπάρχει έδαφος.

Τελευταία ακούγεται ότι μετά τις εκλογές, οι ΗΠΑ μπορεί να απομακρύνουν τις δυνάμεις τους από τα Βαλκάνια. Αν και κάτι τέτοιο το βλέπουμε δύσκολο, δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Παρ' όλα αυτά πιστεύουμε ότι το ΝΑΤΟ θα παραμείνει στα Βαλκάνια με τη μία ή την άλλη μορφή και ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ θα βρουν την ευκαιρία να ακονίσουν μεταξύ τους τα μαχαίρια.

Η ΕΕ, που πρώτη ξεκίνησε το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, έχει μεγάλη πείρα από την υποταγή χωρών μέσω της διακίνησης κεφαλαίων. Ενδιαφέρεται να καταλάβει βασικά τμήματα της γιουγκοσλαβικής αγοράς. Αξιοποιεί μάλιστα τις τραγικές συνέπειες από τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου για να περιορίσει την αγροτική παραγωγή της Γιουγκοσλαβίας και δήθεν σαν ανθρωπιστές να εισβάλουν στη γιουγκοσλαβική αγορά με τα δικά τους προϊόντα. Και το κυριότερο, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ ενδιαφέρονται να διαμορφώσουν το δικό τους πολιτικό περιβάλλον και να διασπάσουν τη Γιουγκοσλαβία, ώστε να τη χρησιμοποιούν στα παιχνίδια που κάνουν με τις άλλες κυβερνήσεις.

Θα σας πρότεινα να αξιοποιήσετε την πείρα της Ελλάδας, από την τελευταία δεκαετία, από την ενσωμάτωσή της στην ΕΕ. Επομένως ο αγώνας κατά του ΝΑΤΟ, κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, πρέπει να διευρυνθεί και με ζητήματα που αφορούν την οικονομία, ώστε να υπάρχει μια εναλλακτική πρόταση υπέρ των εργαζομένων».

Ετσι σώθηκαν ... τα ανθρώπινα δικαιώματα

  Επίσκεψη της Αλέκας Παπαρήγα, σε καταυλισμό  Σέρβων προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο, έξω από το Βελιγράδι

Στον προσφυγικό καταυλισμό στα Αβαλα, τον οποίο χτες επισκέφθηκε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ
Στον προσφυγικό καταυλισμό στα Αβαλα, τον οποίο χτες επισκέφθηκε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ
Η προσμονή ενός υπερήλικα 97 ετών, ο οποίος κάθε μέρα που περνάει νομίζει πως ήρθε η ώρα για να επιστρέψει σπίτι του και το δάκρυ της χήρας μάνας με τρία μικρά παιδιά που με υπερηφάνεια ζητάει «να κάνετε κάτι για μας», είναι αρκετά, για να περιγράψουν το δράμα που ζουν χιλιάδες Σέρβοι πρόσφυγες, που διώχτηκαν από το Κοσσυφοπέδιο, μετά τη ΝΑΤΟική επιχείρηση «Αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Αργά χτες το απόγευμα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επισκέφθηκε τον προσφυγικό καταυλισμό στην περιοχή Αβαλα, έξω από το Βελιγράδι. Σ' ένα πρώην ψυχιατρικό νοσοκομείο που έχει χωριστεί με παραβάν σε μικρά δωμάτια, στεγάζονται πολλές οικογένειες Σέρβων, που διώχτηκαν από το Κοσσυφοπέδιο, μετά την είσοδο σ' αυτό των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων.

Το πλήθος των μικρών παιδιών με τα ψεύτικα όπλα, που έτρεχαν ανάμεσα στα δωμάτια και τους διαδρόμους φωνάζοντας «Καλάζνικοφ», έδινε μια άλλη διάσταση στο δράμα που έζησαν αυτοί οι άνθρωποι. Ο πόλεμος, η επέμβαση του ΝΑΤΟ, χάραξε βαθιά τις ψυχές του με ανεξίτηλα τραύματα, όμως, τον αντιμετωπίζουν, κάνοντάς τον παιχνίδι.

«Εδώ, είπε η Αλέκα Παπαρήγα στη δήλωσή της, σ' αυτόν τον καταυλισμό, όπου σε ένα μικρό δωμάτιο ζουν από τέσσερα και πέντε άτομα, εδώ συντρίβονται τα υποκριτικά επιχειρήματα ότι ο πόλεμος κατά της Γιουγκοσλαβίας έγινε για να σωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα, μεγαλύτερος μύθος. Αυτοί οι άνθρωποι ζουν εδώ κάτω από δύσκολες συνθήκες, ζητούν προσωπική βοήθεια, ατομική βοήθεια. Αυτό που μπορούμε να πούμε εμείς είναι ότι ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να ξεχάσει το δράμα και πρέπει να συνεχίσει τη βοήθειά του στο γιουγκοσλαβικό λαό, και την υλική και την ηθική αλληλεγγύη, αλλά με μεγαλύτερο πείσμα να παλέψει μαζί με άλλους λαούς για να τελειώσει αυτό το αίσχος της προσφυγιάς σε αυτή τη χώρα και θα τελειώσει μόνο με την αποχώρηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συζήτησε με τους πρόσφυγες, τους ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες του Κόμματος σχετικά με τα προβλήματα που τους απασχολούν. Εχουμε ζητήσει, είπε, από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσω του Ευρωκοινοβουλίου, να αποζημιώσει τη Γιουγκοσλαβία για τις καταστροφές που της προκάλεσε. Είναι αναγκαία, πρόσθεσε, τόσο η βοήθεια από τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση, όσο και η διεθνής βοήθεια. Εμείς, τόνισε, θα ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό και θα τον καλέσουμε να δείξει για μια ακόμα φορά την αλληλεγγύη του.

Συνέντευξη Τύπου

Τη Δευτέρα, 29 του Γενάρη, στις 12.30 το μεσημέρι, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο ΕΣΠΕΡΙΑ (Σταδίου 22, 1ος όροφος).

Η συνέντευξη πραγματοποιείται αμέσως μετά την επιστροφή της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ από την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και έχει θέμα: «Τα συμπεράσματα από την 5ήμερη επίσκεψη στη Γιουγκοσλαβία και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ