ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
7,9 R ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
Τρόμο και θάνατο σκόρπισε ο Εγκέλαδος

Απόγνωση. Εκατοντάδες κτίσματα κατέρρευσαν στο σεισμό των 7,9 Ρίχτερ

Associated Press

Απόγνωση. Εκατοντάδες κτίσματα κατέρρευσαν στο σεισμό των 7,9 Ρίχτερ
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Ο ισχυρότερος σεισμός που έπληξε την Ινδία εδώ και δεκαετίες και ένας από τους ισχυρότερους στην Ιστορία της Ασίας, στις 08.50 τοπική ώρα, με επίκεντρο την πόλη Μπχαζ του κεντροδυτικού κρατιδίου Γκουζαράτ, είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 847 άνθρωποι να βρουν το θάνατο - 843 στην Ινδία, 4 στο Πακιστάν - και χιλιάδες να μείνουν ανέστιοι. Η οργή του Εγκέλαδου έγινε αισθητή πέρα από το δυτικό Πακιστάν, στο Μπαγκλαντές, όσο και το Νεπάλ...

Το Ινδικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 6,9 Ρίχτερ, ωστόσο, το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (Κολοράντο) εκτίμησε το μέγεθος του σεισμού στα 7,9. Πρόκειται για την ισχυρότερη σεισμική δόνηση από τις 15 Αυγούστου του 1950, όταν σεισμός μεγέθους 8,5 Ρίχτερ είχε κοστίσει τη ζωή σε 1.538 Ινδούς.

Φαίνεται ότι αυτή τη φορά ο τραγικός απολογισμός θα είναι ακόμη χειρότερος. Ο απολογισμός που έδιναν χθες το απόγευμα οι αρχές έκαναν λόγο για 845 θύματα, ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών Λαλ Κρίσνα Αντβάνι και πολλοί άλλοι αξιωματούχοι εκτιμούσαν πως ο αριθμός τους θα αυξηθεί δραματικά.

Στο κρατίδιο Γκουζαράτ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδιδαν ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα κτίρια ταρακουνήθηκαν για περισσότερα από δύο λεπτά (!), προκαλώντας σοβαρότατες καταστροφές. Στην πρωτεύουσα του κρατιδίου Αχμενταμπάντ, που έχει 7 εκατ. κατοίκους, τουλάχιστον 800 κτίρια κατέρρευσαν, ανάμεσά τους και σχολεία. Σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν χθες απεγνωσμένα να απεγκλωβίσουν 15 μαθητές που είχαν παγιδευτεί σε ένα από αυτά. Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής της πόλης Ράτζες Μπχατ εξήγησε ότι οι αιτήσεις για βοήθεια στις προσπάθειες απεγκλωβισμού των παγιδευμένων στα συντρίμμια είναι εκατοντάδες. «Πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αντιμετωπίζουμε ένα εξεγερμένο πλήθος», είπε, προσθέτοντας ότι «ένας ψυχωτικός φόβος εξαπλώνεται... οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και αναζητούν καταφύγιο σε ανοιχτούς χώρους». Ο φόβος βέβαια είναι δικαιολογημένος, μεσούσης της μετασεισμικής δραστηριότητας και ενώ η τραγωδία που χτύπησε την Ινδία την Ημέρα της Δημοκρατίας, την εθνική επέτειο της υπερψήφισης του Ινδικού Συντάγματος, ξεδιπλωνόταν.

Αγωνιώδεις προσπάθειες διάσωσης. Δεκάδες μαθητές παγιδεύτηκαν σε σχολείο που κατέρρευσε

Associated Press

Αγωνιώδεις προσπάθειες διάσωσης. Δεκάδες μαθητές παγιδεύτηκαν σε σχολείο που κατέρρευσε
Οι υγειονομικές αρχές αιφνιδιάστηκαν, καθώς δεν ήταν σε καμία περίπτωση προετοιμασμένες για μια τέτοιου τύπου καταστροφή. Ινδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι 70 άνθρωποι εξέπνευσαν, περιμένοντας να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο της Αχμενταμπάντ.

Στην Μπχαζ, σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, το 90% των κτισμάτων κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Οι νεκροί της πόλης ξεπέρασαν τους 200.

Στη Βομβάη - εκατοντάδες χιλιόμετρα μακρύτερα - αναφέρθηκαν ρωγμές σε δεκάδες κτίρια, ενώ η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, το Νέο Δελχί.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο υπουργών και κάλεσε σε δηλώσεις του «όλους (τους Ινδούς) να παλέψουν μαζί σε αυτή την ώρα της εθνικής τραγωδίας». Η κυβέρνηση μετακινεί επειγόντως 10.000 σκηνές, 10.000 τόνους αλεύρων, 20 γιατρούς και χειρουργούς, και ειδικούς σεισμολόγους, στην Γκουζαράτ. Είναι πάντως εξαιρετικά αμφίβολο αν αυτές οι κινήσεις θα αποδειχθούν επαρκείς. Σε ό,τι αφορά τα σωστικά μέσα, η Αεροπορία έστειλε δύο ελικόπτερα για να συμμετάσχουν στις προσπάθειες απεγκλωβισμού των σεισμοπαθών που έχουν παγιδευτεί σε καταρρεύσαντα κτίρια. Η στρατιωτική βάση στην περιοχή θα μπορέσει να δεχτεί μικρά αεροπλάνα έως την Κυριακή.

Το κρατίδιο Γκουζαράτ διαθέτει δύο πυρηνικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής 220 μεγαβάτ, από τα οποία δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή προβλήματα. Ωστόσο, οι διασωληνώσεις της εταιρίας φυσικού αερίου υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ οι επικοινωνίες διεκόπησαν. Το ίδιο συνέβη και με την υδροδότηση, που ήδη ήταν προβληματική, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας. Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δυσχερείς, καθώς τη νύχτα η θερμοκρασία πέφτει στους 7 βαθμούς Κελσίου.

Η συνεχής μετασεισμική δραστηριότητα κάνει δύσκολη υπόθεση τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων. Στο Μπαγκλαντές, το οποίο επλήγη από ένα μετασεισμό, προκλήθηκε πανικός.

Η Ινδία έχει συχνό ιστορικό πολύνεκρων σεισμών, ειδικά στα κεντρικά και βόρεια κρατίδιά της: Στο Μπιχάρ το 1988 είχε πάνω από 1.000 νεκρούς, στο Ουτάρ Πραντές το 1991, επίσης, πάνω από 1.000, στη Μαχαράστρα το 1993 τουλάχιστον 7.500 θύματα, και το 1999, πάλι στο Ουτάρ Πραντές, πάνω από 100 νεκρούς.

Ο στρατηγός που ηγείται του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, απέστειλε συλλυπητήριο γράμμα στον Ινδό πρωθυπουργό, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε ότι στέλνει ομάδα ειδικών σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ινδία.

ΠΓΔΜ
Προς αποσταθεροποίηση;

ΣΚΟΠΙΑ.-

Οι πληροφορίες που έρχονται από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι εξόχως ανησυχητικές: η χτεσινή, επίσημη επιβεβαίωση της ύπαρξης ανεξάρτητης(;) του «UCK» αυτονομιστικής οργάνωσης των Αλβανών, του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού», αναμένεται να οδηγήσει τις εντάσεις μεταξύ των συντακτικών εθνοτήτων της εύθραυστης χώρας σε ανεπανάληπτα ύψη...

Ο Αρμπεν Τζαφέρι, σε συνέντευξή του, εκτίμησε ότι η οργάνωση, που ανέλαβε την ευθύνη για την πρόσφατη αιματηρή επίθεση σε αστυνομικό τμήμα στο χωριό Τέρτσε του Τετόβου, δεν έχει σχέση με τον «UCK». Την εκτίμησή του μοιάζουν να ενισχύουν πληροφορίες αλβανικών πηγών ότι μια προκήρυξη του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού», που έχουν στα χέρια τους οι αρχές «είναι γραμμένη στην αλβανική διάλεκτο που χρησιμοποιούν οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ και διαφέρει απ' αυτήν των Αλβανών του Κοσσόβου και της Αλβανίας». Δημοσιογραφικοί κύκλοι λένε ότι η προκήρυξη φέρει τον αριθμό 4 και έρχεται μετά από τις τρεις προηγούμενες, με τις οποίες αναλήφθηκε η ευθύνη για τρεις τρομοκρατικές ενέργειες που είχαν γίνει πέρυσι. Τότε δεν είχε δοθεί δημοσιότητα «για λόγους ασφαλείας».

Η αλβανόφωνη εφημερίδα «Φάκτι» των Σκοπίων έγραψε χτες ότι περίπου 30 άτομα έχουν κληθεί σε ανάκριση και ότι «διώκονται οι Αλβανοί που υποστηρίζουν τον «UCK», ενώ όσοι υποστηρίζουν τη γενοκτονία που διέπραξαν οι Σέρβοι στο Κόσσοβο μένουν ανενόχλητοι».

Ο πρόεδρος Μπόρις Τράικοφσκι εκτίμησε προχτές ότι δε συντρέχει λόγος να συγκληθεί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, αφού δεν έχει διαταραχτεί η ασφάλεια της χώρας. Αντίθετα, η Ενωση Σοσιαλδημοκρατών δηλώνει ότι αν η προκήρυξη είναι γνήσια, επιβεβαιώνεται η θέση του κόμματος ότι «η χώρα έχει μπει σε φάση αποσταθεροποίησης».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Οτσαλάν: πιθανή η επανέναρξη του ένοπλου αγώνα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Ο φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, προειδοποίησε χτες ότι η οργάνωση ενδέχεται να ξαναρχίσει τον ένοπλο αγώνα, σε περίπτωση που το τουρκικό κράτος συνεχίσει να επιδιώκει την εξόντωση των μαχητών της.

«Δε θέλουμε πόλεμο. Αλλά αν μας επιτεθούν με στόχο να μας εξοντώσουν, θα κάνουμε χρήση του νόμιμου και παγκόσμιου δικαιώματος της αυτοάμυνας», αναφέρει δήλωση του Οτσαλάν που έδωσαν χτες στη δημοσιότητα οι δικηγόροι του.

Το ΡΚΚ έχει βάσεις στο Βόρειο Ιράκ, από όπου ο τουρκικός στρατός, έχοντας εξασφαλίσει τη συμμαχία των ιρακινών κουρδικών οργανώσεων, προσπαθεί να το εκδιώξει. Περίπου 4.500 μαχητές του ΡΚΚ εκτιμάται ότι κατέφυγαν στο Ιράκ μετά τη μονομερή εκεχειρία που κήρυξε η οργάνωση, έπειτα από εντολή του συλληφθέντος και καταδικασθέντος σε θάνατο ηγέτη της, στα τέλη του 1999.

«Οι εξελίξεις στο Ιράκ έχουν αυξήσει τον κίνδυνο πολέμου και ταυτόχρονα τον κίνδυνο εξάπλωσής του», ανέφερε ο Οτσαλάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ