ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Γενάρη 2001
Σελ. /40
1975: Η Ελλάδα προτείνει την παραπομπή της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη

Από την κρίσιμη συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τον Σ. Ντεμιρέλ στις 31 Μάη 1975 στις Βρυξέλλες, όπου γινόταν η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ
Από την κρίσιμη συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τον Σ. Ντεμιρέλ στις 31 Μάη 1975 στις Βρυξέλλες, όπου γινόταν η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ
Το 1975 βρίσκει τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας στο χειρότερο δυνατό σημείο τους. Δεν είναι μόνο η εισβολή και κατοχή στην Κύπρο. Η Τουρκία προσθέτει στον κατάλογο των διαφορών δύο ακόμη, την αμφισβήτηση του ελληνικού εναέριου χώρου και το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.

Η πολιτική των ΗΠΑ γίνεται απόλυτος ρυθμιστικός παράγοντας. Τόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζ. Φορντ, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Χ. Κίσινγκερ καθιστούν σαφές στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή ότι πρωτίστως επιθυμούν να τερματιστεί το εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας, το οποίο αποφάσισε το Κογκρέσο για την εισβολή στην Κύπρο. Είναι προφανές ότι η πλάστιγγα γέρνει προς την τουρκική πλευρά.

Στις 27 Γενάρη του 1975 η ελληνική κυβέρνηση υποβάλλει για πρώτη φορά επισήμως την πρόταση προς την κυβέρνηση της Τουρκίας για την παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η Αγκυρα απαντά κατ' αρχήν με μπαράζ παραβιάσεων του εναέριου χώρου μεταξύ 6 και 10 μιλίων και παραβάσεις του FIR Αθηνών. Στις 31 Μάη 1975 ο Κ. Καραμανλής συναντάται με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Σ. Ντεμιρέλ, συζητούν για το Κυπριακό, το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, την υφαλοκρηπίδα και τον εναέριο χώρο. Στο κοινό ανακοινωθέν για τη συνάντηση αναφέρεται: «Οι δύο πρωθυπουργοί απεφάσισαν ότι τα προβλήματα αυτά πρέπει να επιλυθούν ειρηνικώς μέσω διαπραγματεύσεων και όσον αφορά το θέμα της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης... Συναφώς απεφάσισαν την επίσπευσιν της συναντήσεως των εμπειρογνωμόνων διά το θέμα της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, ως επίσης και της συναντήσεως των εμπειρογνωμόνων διά το θέμα του εναερίου χώρου».

Η υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι εμφανής. Εναντι της τουρκικής συναίνεσης για προσφυγή στη Χάγη αναφορικά με το υπαρκτό θέμα της υφαλοκρηπίδας, δέχτηκε να αρχίσει συνομιλίες για το θέμα του εναέριου χώρου. Οπως ήταν φυσικό, η κυβερνητική προπαγάνδα σπεύδει να διογκώσει το θέμα της Χάγης για να συγκαλυφτεί η απαράδεκτη υποχώρηση. Σε λίγο θα αποκαλυφθεί το μέγεθος των κυβερνητικών ευθυνών.

Στις 17 Ιούνη συναντώνται οι εμπειρογνώμονες των δυο χωρών και με απόλυτη μυστικότητα αρχίζουν τη συζήτηση για τον εθνικό εναέριο χώρο. Η κυβέρνηση της Τουρκίας πετυχαίνει έτσι να «νομιμοποιήσει» τις απαιτήσεις της. Ομως, λίγες μέρες πριν την υπογραφή του συνυποσχετικού για την παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη, η τουρκική κυβέρνηση υπαναχωρεί, αφήνοντας την κυβέρνηση της ΝΔ στα «κρύα του λουτρού».

Καιρός

Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και στα δυτικά σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις με βροχές και υπάρχει πιθανότητα να βρέξει πρόσκαιρα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι, στα δυτικά πολύ ισχυροί και στο Ιόνιο τοπικά θυελλώδεις με πρόσκαιρη εξασθένηση το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα μέχρι πολύ ισχυροί και από το απόγευμα στο Αιγαίο θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 5-12, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8-16, στο Αιγαίο από 10-18 και στη Θεσσαλονίκη από 8-12 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι, νοτιοδυτικοί μέχρι ισχυροί και βαθμιαία πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-16 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1756 Γεννιέται στο Σάλτζμπουργκ της Αυστρίας ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Ενας από τους μεγαλύτερους μουσικούς, ο Μότσαρτ υπερέχει με το δυνατό πλούσιο ταλέντο που άνθησε νωρίς και για την ασυνήθιστη πορεία που πήρε η σταδιοδρομία του, η οποία ξεκίνησε με τους θριάμβους ενός «παιδιού - θαύματος» και εξελίχθηκε σε έναν επίμονο αγώνα για επιβίωση και αναγνώριση. Διακρίθηκε για την απαράμιλλη τόλμη του σαν καλλιτέχνης που προτίμησε την αβέβαιη ζωή του ανεξάρτητου μουσικού από την εξευτελιστική υπηρεσία κάτω από τις διαταγές ενός δεσποτικού αφέντη. Τέλος μοναδικός είναι και ο σφαιρικός χαρακτήρας του δημιουργικού του έργου, που περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα είδη μουσικής.

Το όνομα του Μότσαρτ έγινε σύμβολο του μεγαλύτερου μουσικού ταλέντου και της δημιουργικής μεγαλοφυίας, καθώς και της ενότητας της ομορφιάς και της αλήθειας. Η αξεπέραστη αξία του δημιουργικού του έργου και ο τεράστιος ρόλος του στην πνευματική ζωή της ανθρωπότητας υπογραμμίστηκε από μουσικούς, συγγραφείς, φιλοσόφους και μελετητές.

«ΧΕΙΡΑ βοηθείας» στην κυβέρνηση, ώστε να βγει η ίδια και ο δικομματισμός αλώβητος από το έγκλημα που έχει διαπραχθεί στη Σοφοκλέους, δίνει η ηγεσία της ΝΔ. Ο Κ. Καραμανλής με χτεσινή δήλωσή του υποδεικνύει στον Κ. Σημίτη να χρησιμοποιήσει το κόλπο του αποδιοπομπαίου τράγου και να απομακρύνει τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου (σελίδα 14)

ΜΕ ΕΚΛΟΓΙΚΟ πραξικόπημα επιχειρεί η ΠΑΣΚΕ να υφαρπάξει έδρα της «Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης» (ΕΣΚ) στο Σωματείο Εργατικού Προσωπικού «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΣΕΠΟΑ) (σελίδα 17)

ΑΠΟ ΤΟ Νταβός ξεκίνησε τη «σταυροφορία» της η Κάρλα Ντελ Πόντε του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, σχετικά με τη σύλληψη και παραπομπή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αλλά δέχτηκε και επικρίσεις αξιωματούχου της Διεθνούς Αμνηστίας (σελίδα 18)

ΕΛΑΦΡΑ αισιοδοξία επικρατούσε, χτες, στο αιγυπτιακό παραθαλάσσιο θέρετρο της Τάμπα, μετά τη διακοπή, εξαιτίας της εβραϊκής αργίας του Σαββάτου, των μαραθώνιων ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών (σελίδα 22)

ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΕΝΟΙ το βάσιμο θόρυβο που ξέσπασε πριν ένα χρόνο για τους μεταλλαγμένους σπόρους βαμβακιού, οι ιδιώτες εκκοκκιστές αγοράζουν με μειωμένες τιμές τη βαμβακοπαραγωγή (σελίδα 26)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ στην ανελέητη επίθεση, που δέχονται από βιομηχάνους και εμπόρους με τη στήριξη της κυβέρνησης, δίνουν με κινητοποιήσεις τους τη Δευτέρα οι ροδακινοπαραγωγοί των Νομών Πέλλας και Ημαθίας (σελίδα 27)

ΜΕ ΤΟ τιμητικό μετάλλιο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Οργανώσεων για την Προστασία της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς βραβεύεται ο σπουδαίος Τηνιακός μαρμαροτεχνίτης, επικεφαλής επί χρόνια του συνεργείου μαρμαροτεχνιτών για την αποκατάσταση του Παρθενώνα, Γιάννης Αρμπιλιάς (σελίδα 31)

ΚΑΙ ΝΕΟΙ ελεύθεροι χώροι της Αθήνας παραδίδονται στο ιδιωτικό κεφάλαιο, προκειμένου αυτό να κερδοσκοπήσει, εκμεταλλευόμενο τις ανάγκες των Αθηναίων για άθληση. Παράδειγμα, τριάντα στρέμματα, στην περιοχή Προμπονά, στο 5ο δημοτικό διαμέρισμα Αθηνών, πίσω από το ποδοσφαιρικό γήπεδο του «Απόλλωνα» στη Ριζούπολη (σελίδα 32)

ΔΕΝ ΠΑΕΙ πολύς καιρός που τα διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν την είδηση, ότι η ερημοποίηση εκτάσεων (και στη Μεσόγειο) του πλανήτη έχει πάρει τη μορφή ενός πολύ επικίνδυνου φαινομένου, απειλώντας μεσοβραχυπρόθεσμα το περιβάλλον και τις οικονομίες πολλών χωρών (σελίδα 34)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 27 ΤΟΥ ΓΕΝΑΡΗ

1961 Μυστικές συνομιλίες Ντε Γκολ - Μακμίλαν στο Παρίσι, με θέμα την ένταξη της Βρετανίας στην ΕΟΚ.

1964 Η Γαλλία αναγνωρίζει επισήμως τη Λαϊκή Κίνα, προκαλώντας τη μετά βίας συγκαλυπτόμενη οργή της Ουάσιγκτον, ενώ μετά την αναγνώριση, το Πεκίνο απαιτεί από το Παρίσι να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις του με την εθνικιστική Κίνα.

1971 Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και δεξί χέρι του Προέδρου Νίξον, Τζον Μίτσελ, ισχυρίζεται ότι η παρακολούθηση ιδιωτικών τηλεφωνικών συνομιλιών αποτελεί συνταγματικό του δικαίωμα και εφεσιβάλλει απόφαση δικαστηρίου του Ντιτρόιτ, που απαγορεύει τις παρακολουθήσεις.

1976 Σε έκθεση του Κογκρέσου για τις παράνομες δραστηριότητες της CIA, αποκαλύπτεται ότι πολλοί ηγέτες ξένων χωρών περιλαμβάνονται στους «συνεργάτες» της Υπηρεσίας. Μεταξύ αυτών ο Σάχης της Περσίας, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Χουσεΐν, ο δικτάτορας του Ζαΐρ Μομπούτου Σέσε Σέκο και άλλοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ