ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Παιχνίδι» με τα ΤΕΙ

Το Φλεβάρη, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, το νομοσχέδιο «ανωτατοποίησης. Κάλεσμα στα μέλη της ΠΑΣΠ ΤΕΙ για στήριξη των αντιεκπαιδευτικών επιλογών

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές διεκδικούν πραγματικά Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση και απαντούν στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης (από παλαιότερη κινητοποίηση)
Οι φοιτητές και οι σπουδαστές διεκδικούν πραγματικά Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση και απαντούν στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης (από παλαιότερη κινητοποίηση)
Προκλητικός εμφανίστηκε χτες ο υπουργός Παιδείας στην προσπάθειά του να αναθέσει στα στελέχη της σπουδάζουσας ΤΕΙ της νεολαίας ΠΑΣΟΚ ρόλο πυροσβέστη της αγανάκτησης των σπουδαστών ενάντια στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στη διάρκεια της 4ης Συνδιάσκεψης της σπουδάζουσας ΤΕΙ του ΠΑΣΟΚ, ο υφυπουργός Παιδείας Φιλ. Πετσάλνικος, παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις του επερχόμενου νομοσχεδίου για την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ. Το υπουργείο Παιδείας, όπως προέκυψε, θεωρεί ως «ολοκληρωμένη, ξεκάθαρη λύση» του ζητήματος του ρόλου των ΤΕΙ την ένταξή τους στην ανώτατη, μη πανεπιστημιακή εκπαίδευση, με οριοθέτηση του διαφορετικού τους ρόλου με τα Πανεπιστήμια».

Οπως σημείωσε, το σχέδιο νόμου, το οποίο αναμένεται να προωθηθεί στις αρχές Φλεβάρη, δε θα θίγει την επαγγελματική υπόσταση του προσωπικού των ΤΕΙ, αλλά θα επιφέρει «τη συνολική αναβάθμιση του προσωπικού» και δίνοντας την «ευχέρεια απόκτησης υψηλών ακαδημαϊκών και επαγγελματικών προσόντων ώστε να εξελιχθούν σε ανώτερες βαθμίδες». Ανάμεσα σε άλλα, όπως προέκυψε από την ομιλία του υφυπουργού Παιδείας, δίνεται η δυνατότητα διεξαγωγής εφαρμοσμένης έρευνας στα ΤΕΙ, αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών, ενώ το πτυχίο των ΤΕΙ «θα αποτελεί τον πρώτο ακαδημαϊκό τίτλο σπουδών», σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Παιδείας. Σε ό,τι αφορά τέλος, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, το υπουργείο δηλώνει ότι «θα έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα που έχουν χορηγηθεί με τα ΠΔ και έχουν εκδοθεί για τους ήδη πτυχιούχους των ΤΕΙ».

Αναπόσπαστο κομμάτι της λεγόμενης «ανωτατοποίησης» των ΤΕΙ για το υπουργείο Παιδείας, αποτελεί και η αξιολόγηση των ιδρυμάτων. «Σχεδιάζουμε την εφαρμογή ενός συστήματος διαρκούς αξιολόγησης όλων των ιδρυμάτων, ΑΕΙ - ΤΕΙ, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Παιδείας», δήλωσε χτες ο υφυπουργός Παιδείας.

«Ντοπάρισμα» από τον υπουργό

Χαιρετίζοντας τις εργασίες της πανελλαδικής συνδιάσκεψης στελεχών της σπουδάζουσας νεολαίας ΠΑΣΟΚ ΤΕΙ, ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου, ούτε λίγο ούτε πολύ κάλεσε τα στελέχη της παράταξης μέσα στα αμφιθέατρα να δώσουν τη μάχη για να περάσουν οι κυβερνητικές αντιδραστικές επιλογές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Π. Ευθυμίου εμφάνισε τη Διακήρυξη της Μπολόνια σαν «πρόκληση» χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα. Παράλληλα, για μια ακόμα φορά επιχείρησε διαστρέβλωση των αιτημάτων του φοιτητικού κινήματος που αφορούν τα σχέδια της κυβέρνησης για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα. Ειδικότερα, σημείωσε ότι το σύνθημα «όχι στα μεταπτυχιακά και την έρευνα» (που πολύ απέχει από το πραγματικό αίτημα για μεταπτυχιακά ενός κύκλου που οδηγούν απευθείας σε διδακτορικό και έρευνα που να υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες και την ανάπτυξη της επιστήμης) οδηγεί στην αυτοκτονία ενός λαού, κάνοντας λόγο για «σύνδρομο της φοβίας και της υποτέλειας».

Αναφερόμενος δε, ειδικά στα δεδομένα που εισάγει η Διακήρυξη της Μπολόνια, επανέλαβε ότι είναι «εθελοντική ένωση κρατών που θέλουν να δημιουργήσουν κοινό ευρωπαϊκό χώρο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» και υποστήριξε ότι η εισαγωγή κύκλων σπουδών (3 - 5 - 8) είναι «μία από τις προτάσεις που κυκλοφορούν». Επιτέθηκε μάλιστα ευθέως στο ΚΚΕ αλλά και τη ΝΔ που, όπως είπε, έχουν αναγάγει το σχήμα 3 - 5 - 8 σε σύγχρονο 666 (!). Ειδικότερα, λάβρος ήταν στην επίθεσή του στο ΚΚΕ (πράγμα που δείχνει την ανησυχία του) που τόλμησε να εκστομίσει ότι «θέλει την Ελλάδα Αλβανία και Βόρεια Κορέα», μην τολμώντας να σταθεί στην ουσία της αντιπαράθεσης.

Ο υπουργός Παιδείας επιστέγασε τα παραπάνω με μία προσπάθεια «ντοπαρίσματος» των στελεχών της ΠΑΣΠ ΤΕΙ, με εκφράσεις όπως «δε χρειάζεται να έχουμε οποιονδήποτε απολογητισμό για οτιδήποτε», «ως παράταξη δεν κινδυνεύουμε από τον αντίθετο πολιτικό λόγο αλλά από τη βλακεία που χαρακτηρίζει μεγάλο μέρος της πολιτικής ζωής», καταφέρνοντας να δείξει την ανησυχία της ίδιας της κυβέρνησης για τις «μάχες» που πρέπει να δώσει και η παράταξη της νεολαίας ΠΑΣΟΚ για την προώθηση των αντιεκπαιδευτικών μέτρων.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
«Πρωταγωνιστούν» τα υποκειμενικά κριτήρια

Ο προσανατολισμός σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση είναι η βασική αλλαγή που εισάγει το υπό προώθηση Προεδρικό Διάταγμα για την επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης, το οποίο το υπουργείο Παιδείας κοινοποίησε στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, προκειμένου αυτές να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι την Τετάρτη 31 του Γενάρη.

Οπως προκύπτει από το σχέδιο, η επιλογή στελεχών εκπαίδευσης βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την αξιολόγηση, ενώ μέσα από μία σειρά διατάξεων προβλέπεται η προώθηση με καθαρά υποκειμενικά κριτήρια στελεχών στην εκπαίδευση, ενώ τα αντικειμενικά κριτήρια μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Ειδικότερα, τα κριτήρια επιλογής διακρίνονται σε μοριοδοτούμενα, σε εκείνα που συνάγονται από τις αξιολογικές εκθέσεις και εκείνα που προέρχονται από τα Συμβούλια Επιλογής. Καθώς τα μοριοδοτούμενα κριτήρια μόνο σε μικρό βαθμό συμβάλλουν στο αποτέλεσμα της διαδικασίας επιλογής, ουσιαστικά αυτή θα γίνεται κυρίως μέσα από τις αξιολογικές εκθέσεις και από τα Συμβούλια Επιλογής. Παράλληλα, προβλέπεται και η ανοιχτή «πριμοδότηση» των υπηρετούντων στελεχών εκπαίδευσης με μόρια, πράγμα που δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να επαναπροωθεί τα ήδη υπηρετούντα στελέχη της εκπαίδευσης.

Οπως προκύπτει από τις εισηγήσεις που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί, το υπουργείο Παιδείας μετά την προώθηση του ΠΔ για την επιλογή στελεχών, θα προχωρήσει στην εφαρμογή του με επιλογή σε πρώτη φάση των περιφερειακών διευθυντών μέχρι τον Απρίλη, των προϊσταμένων γραφείων και διευθύνσεων μέχρι τα τέλη Αυγούστου, των διευθυντών και υποδιευθυντών των σχολείων μέχρι τα τέλη του 2001, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το 2002 με την επιλογή των σχολικών συμβούλων. Ο προγραμματισμός αυτός υπηρετεί το στόχο να ξεκινήσει η διαδικασία της αξιολόγησης στις αρχές του σχολικού έτους 2002 - 2003, ενώ στην πρώτη φάση επιλογής στελεχών δε θα συνυπολογιστεί το αποτέλεσμα αξιολόγησης, καθώς αυτή δεν έχει ακόμα νομοθετηθεί.

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ απορρίπτει το συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο όπως επισημαίνει οδηγεί στην επιλογή ημετέρων και εμμένει στην πρότασή της για επιλογή στελεχών της εκπαίδευσης με 100% αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια, που θα ξεκινούν από μηδενική βάση για όλους και επί θητεία επιλογή στελεχών που δε θα έχουν το ρόλο του επιτηρητή και του αξιολογητή. Οπως επισημαίνει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, το σχέδιο ΠΔ εγείρει τα ερωτήματα τι αρμοδιότητες θα έχουν τα στελέχη της εκπαίδευσης, με τι κριτήρια και από ποιον τελικά θα επιλέγονται.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Φιέστα νομιμοποίησης για το ιδιωτικό «πανεπιστήμιο»

Μια φιέστα νομιμοποίησης για τη λειτουργία παραρτήματος του γερμανικού «Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Συντήρησης», στην Κέρκυρα, έστησε χτες ο Δήμος Φαιάκων στο ξενοδοχείο «Corfu Palace».

Το εν λόγω ίδρυμα, που σχεδιάζεται να στεγαστεί στη θέση «Καστέλο Μιμπέλι» στην περιοχή Δάσια, δε θα λειτουργεί ως εργαστήρι ελευθέρων σπουδών ή ΙΕΚ, αλλά κανονικά ως παράρτημα πανεπιστημίου, όμως, το υπουργείο Παιδείας δηλώνει ότι δε θα αναγνωρίζει τα πτυχία του ως πανεπιστημιακά, εφόσον οι σπουδές θα πραγματοποιούνται στη χώρα μας. Με αυτό τον τρόπο καλύπτει την πολιτική του που σήμερα λόγω νομικού κωλύματος (άρθρο 16 του Συντάγματος) δεν επείγεται να καταργήσει, ωστόσο με όλη την πολιτική του στρώνει το δρόμο, αφού εναρμονίζεται με την πολιτική της ΕΕ. Αλλωστε υπολογίζει και τις αντιδράσεις του φοιτητικού κινήματος και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Αυτό φαίνεται πως το κατάλαβαν και οι αρμόδιοι του γερμανικού «πανεπιστημίου» που στη χτεσινή εκδήλωση, δεν επέμειναν για την αναγνώριση των πτυχίων του. Προφανώς δε βιάζονται, αφού είναι βέβαιοι ότι με την πλήρη εφαρμογή των διατάξεων της Διακήρυξης της Μπολόνια θα γίνει κι αυτό.

Στη χτεσινή εκδήλωση προτίμησαν να διαφημίσουν τις σπουδές που θα... πουλάνε, ενώ με διάφορους τρόπους υμνούσαν την είσοδο επιχειρήσεων στην εκπαίδευση. Η μόνη «παραφωνία» στην όλη φιέστα ήταν οι φοιτητές του Ιόνιου Πανεπιστημίου, που αρνούμενοι τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας και την εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, άπλωσαν στο χώρο της φιέστας πανό με το αίτημα «έξω οι εταιρίες από την εκπαίδευση».

1ο-2ο ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΑΧΑΡΝΩΝ
Σε κινητοποίηση για το διώξιμο της κεραίας

Σε αποχή βρίσκονται από την Τετάρτη οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων 1ου και 2ου Αχαρνών και του 10 Γυμνασίου που βρίσκεται στον ίδιο χώρο. Ο χώρος του σχολείου έχει στολιστεί με πανό και έκδηλη είναι η διάθεση για αγώνα. Οι γονείς των περίπου 800 παιδιών διαμαρτύρονται και εκφράζουν την ανησυχία τους για την ύπαρξη πολύ κοντά στα σχολεία κεραίας κινητής τηλεφωνίας. Το γεγονός της ύπαρξης της κεραίας αποκαλύφθηκε εντελώς τυχαία, αφού η εταιρία που την είχε τοποθετήσει στην ταράτσα του κτιρίου επί της οδού Πάρνηθος 9, είχε φροντίσει να την καμουφλάρει με διαφημιστική επιγραφή που την περιβάλλει, έτσι ώστε να μη γίνεται ορατή!

Οπως καταγγέλλουν οι Σύλλογοι Γονέων των σχολείων, η εγκατάσταση είναι αυθαίρετη και παράνομη, δεν υπάρχει πολεοδομική άδεια και λειτουργεί τουλάχιστον 3 μήνες χωρίς να έχει ενημερωθεί κανείς. Οπως σημειώνει στο «Ρ» η Μ. Γληνού, «οι γονείς που πληροφορηθήκαμε το γεγονός της ύπαρξης της κεραίας είμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε την υγεία των παιδιών μας. Δε θα ανεχτούμε να βρίσκονται μέσα σε ένα περιβάλλον που εγκυμονεί κινδύνους από την ακτινοβολία που εκπέμπεται. Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε και άλλους γονείς ώστε να ξεσηκωθούν όλοι μέχρι να φύγει η κεραία».

Σημειώνουμε ότι η κεραία που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, δεν είναι η μόνη, καθώς υπάρχουν και άλλες στην ευρύτερη περιοχή. Ετσι οι γονείς απαιτούν να δοθούν άμεσα απαντήσεις, έχουν προβεί σε ανοιχτή επιστολή προς υπουργεία και άλλους φορείς και προχωρούν σε κινητοποίηση την ερχόμενη Δευτέρα στις 1.30 έξω από τα σχολεία τους. Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των γονέων έχει εκφράσει και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών «Σωκράτης» που στηρίζει και συμμετέχει στην κινητοποίηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ