ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ 24
Στην τελική ευθεία για το Σύνταγμα

Τη Δευτέρα στις 7 το βράδυ η μεγάλη συναυλία και την Τετάρτη την ίδια ώρα η περικύκλωση της Βουλής 

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την πλατιά συμμετοχή του λαού της Αθήνας στη μεθαυριανή μεγάλη μουσική συναυλία για το περιβάλλον και στη συμβολική περικύκλωση της Βουλής την Τετάρτη 31 του μήνα, μέρα που θα συζητείται η αναθεώρηση του άρθρου. Η «ντρίμπλα» που επιχείρησε να κάνει η κυβέρνηση, μέσω της νέας πρότασης Βενιζέλου για το άρθρο 24, φαίνεται ότι έπεσε στο κενό, αφού όλοι εκείνοι οι φορείς που από την πρώτη στιγμή εναντιώθηκαν στην αναθεώρηση των άρθρων 24, 94, 95 και 100 διέκριναν την παγίδα και έδωσαν το σύνθημα: Καμία αναθεώρηση των σχετικών άρθρων, κλιμακώνουμε τον αγώνα μέχρι την τελική νίκη. Σημειώνουμε ότι η νέα πρόταση του ΠΑΣΟΚ, παρά τις θετικές υποχωρήσεις, υπό την πίεση του κινήματος που αναπτύχθηκε, εξακολουθεί να περιέχει διατάξεις επικίνδυνες. Υπό το πρόσχημα, δηλαδή, της προστασίας των δασών, ανοίγει το δρόμο για τον αποχαρακτηρισμό των δασών και δασικών εκτάσεων και καθιερώνει την ανεξέλεγκτη, από τη Διοικητική Δικαιοσύνη, χωροταξία και πολεοδομία, καθιστώντας δυνατή την υλοποίηση δημοσίων ή ιδιωτικών έργων χωρίς να λαμβάνεται ως γνώμονας η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Τη Δευτέρα, λοιπόν, καλούμαστε όλοι να δώσουμε ένα δυναμικό πρώτο μήνυμα αντίστασης στην κυβέρνηση, μέσα από τη μεγάλη συναυλία με τη συμμετοχή πλήθους καλλιτεχνών, που θα ενώσουν τις φωνές τους ενάντια στην αναθεώρηση των άρθρων 24, 94, 95 και 100, στην πλατεία Συντάγματος στις 7 το βράδυ. Οι καλλιτέχνες που έχουν δηλώσει συμμετοχή είναι οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Λένα Αλκαίου, Βαγγέλης Γερμανός, Κώστας Θωμαΐδης, Αλίκη Καγιαλόγλου, Μελίνα Κανά, Λάκης Παπαδόπουλος, Λάκης Χαλκιάς, Δημήτρης Υφαντής, καθώς και τα συγκροτήματα «Active member», Γιώργος Αλουπογιάννης και οι «4 Εποχές», «Βαβυλώνα», «Love 'n' sadness», «Magic de spell», «Μήνυμα», «Mode plagal», «Μοτίβο 40», «Oναρ», «Ονειροπαγίδα», Μάνος Πυροβολάκης.

Τη φωνή τους ενώνουν αύριο, στο Σύνταγμα, ο Β. Παπακωνσταντίνου, η Μ. Κωχ, ο Β. Γερμανός και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες
Τη φωνή τους ενώνουν αύριο, στο Σύνταγμα, ο Β. Παπακωνσταντίνου, η Μ. Κωχ, ο Β. Γερμανός και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες
Επίσης, σε εκατοντάδες μετριούνται πλέον οι φορείς που θα καλούν σε μαζική συμμετοχή των Αθηναίων στη συμβολική περικύκλωση της Βουλής την Τετάρτη στις 7 το απόγευμα. Την ίδια μέρα και ώρα θα πραγματοποιείται ανάλογη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Απαντώντας στη νέα πρόταση Βενιζέλου το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, 23 μέλη του Δικτύου Κινήσεων για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής και Ιστορικής Κληρονομιάς, με ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι και με τη νέα αυτή πρόταση φαίνεται το πόσο δεδομένη είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης, με διάφορες παραπλανητικές κινήσεις, να ικανοποιήσει οικοπεδοφάγους και καταπατητές. Οι παραπάνω οργανώσεις τονίζουν ότι «ο καινούριος ελιγμός του κ. Βενιζέλου δε θα μας αποπροσανατολίσει. Μένουμε σταθεροί στην απαίτηση να μείνει το άρθρο 24 ως έχει και θα εντείνουμε τον αγώνα». Ακόμη σήμερα το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων διοργανώνει σύσκεψη για τη συζήτηση πάνω στις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος, στο ΕΜ Πολυτεχνείο (κτίριο Τοσίτσα) στις 7 το απόγευμα.

  • Σήμερα στη Λάρισα, εκδήλωση για την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος διοργανώνει η Κίνηση Επιστημόνων Διανοούμενων Καλλιτεχνών για την Ειρήνη, τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον. Στην εκδήλωση, που θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα διαλέξεων του ΤΕΕ (Καλλιθέας 7), θα μιλήσει ο Μιχάλης Σκαρβέλης, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής κατά της Αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος.
Ετοιμοι να μετατρέψουν σε μπετόν τα δάση της χώρας είναι κάθε λογής οικοπεδοφάγοι, εν αναμονή της αναθεώρησης των σχετικών άρθρων του Συντάγματος
Ετοιμοι να μετατρέψουν σε μπετόν τα δάση της χώρας είναι κάθε λογής οικοπεδοφάγοι, εν αναμονή της αναθεώρησης των σχετικών άρθρων του Συντάγματος
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Αναστολή της κινητοποίησης

Αναστάλθηκε προσωρινά η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στο Δήμο Καισαριανής, καθώς η Δημοτική Αρχή δεσμεύτηκε να έχει εξασφαλίσει μέχρι τις 2 Φλεβάρη, τα χρήματα που προβλέπει σχετική κυβερνητική απόφαση να δοθούν για πληρωμή των εξόδων κίνησης.

Στη διάρκεια του προχτεσινού συμβουλίου, ο δήμαρχος, Γιώργος Κατημερτζής, πρότεινε παράλληλα να διεκδικήσουν από κοινού Δήμος και εργαζόμενοι προκαταβολή από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που δικαιούται ο Δήμος. Η πρόταση του δημάρχου έγινε αποδεκτή από τους εκπροσώπους των εργαζομένων που παραβρέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά παραδόξως - κι αυτό είναι ενδεικτικό των διαφόρων παιχνιδιών που παίζονται στο εσωτερικό του δημοτικού συμβουλίου - απορρίφθηκε από τους συμβούλους του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και ορισμένους της πλειοψηφίας.

Θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι ζητούν να τους καταβληθεί η αναδρομική αύξηση στα έξοδα κίνησης, από 25.000 σε 33.000 δραχμές, που αποφάσισε η κυβέρνηση - το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 18 εκατομμύρια. Επίσης ζητούν να τους καταβληθεί το πριμ παραγωγικότητας - υπολογίζεται συνολικά στα 20 εκατομμύρια δραχμές - και το γάλα. Οι εργαζόμενοι δήλωσαν πως αν δεν πληρωθούν μέχρι 2 Φλεβάρη τα έξοδα κίνησης, θα συνεχίσουν τη «λευκή» απεργία που ξεκίνησαν την προηγούμενη Τετάρτη.

Σε ό,τι αφορά το γάλα, ο δήμαρχος είπε πως θα καταβληθεί το συντομότερο δυνατόν στους εργαζόμενους, ενώ το πριμ παραγωγικότητας θα τους έχει καταβληθεί μέχρι το Μάρτη, όπως είχαν συμφωνήσει.

Γκαράζ στο Νοσοκομείο Παίδων

Την κατασκευή δύο υπόγειων γκαράζ στο προαύλιο του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και στην Πλατεία Παίδων στο Γουδί προβλέπει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που κατατέθηκε για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο υπόγειος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων θα καταλαμβάνει τις οδούς Παπαδιαμαντοπούλου, Θηβών και Μ. Ασίας και θα έχει είσοδο και έξοδο στην οδό Παπαναστασίου και σε μια ανώνυμη οδό στη νοτιοδυτική πλευρά της Πλατείας Παίδων.

Οι εκσκαπτικές εργασίες για την κατασκευή των δύο γκαράζ θα γίνεται υπό την εποπτεία υπαλλήλων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ενώ απαιτείται η συναίνεση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Εργων για την κυκλοφοριακή σύνδεση των έργων.

ΕΒΡΟΣ
ΟΧΙ στην εξόρυξη χρυσού

Την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση του ορυκτού πλούτου της χώρας ζητά από την κυβέρνηση, με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Περιοχής Αλεξανδρούπολης - Φερών Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», μετά την ανακάλυψη χρυσοφόρων κοιτασμάτων στην περιοχή του λόφου Περάματος και σε άλλες τοποθεσίες της περιοχής του Εβρου.

Στην ανακοίνωσή του το σωματείο αναφέρει πως τα χρυσοφόρα κοιτάσματα «έχουν κεντρίσει το κερδοσκοπικό ενδιαφέρον των πολυεθνικών, αφού η ελληνική κυβέρνηση "βγάζει στο σφυρί" τον ορυκτό πλούτο της χώρας - μαζί με τα εργασιακά μας δικαιώματα - αδιαφορώντας για τις συνέπειες της οικολογικής καταστροφής από την ανεξέλεγκτη δράση των μονοπωλίων».

Στη συνέχεια η ανακοίνωση επισημαίνει ότι «το έδαφος μολύνεται στις περιοχές που γίνεται ο καθαρισμός του μεταλλεύματος με τη μέθοδο της κυάνωσης», υπογραμμίζοντας πως «είναι χρέος μας να παραδώσουμε στα παιδιά μας τον κόσμο αυτόν που τους ανήκει χωρίς να τον καταστρέψουμε».

Και καταλήγει: «Το σωματείο μας δηλώνει τη ριζική αντίθεσή του στη μονάδα εξόρυξης χρυσού. Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και μαζί με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα να παλέψουν ώστε να αποτραπεί κάθε τέτοιο ενδεχόμενο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ