ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ
«Νίπτει τας χείρας του» ο ένοχος υπουργός Τύπου

Αμέτοχος σε ό,τι συμβαίνει στο ραδιοτηλεοπτικό χώρο επιχειρεί να φανεί ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας και με αφορμή τη μοριοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών του Λεκανοπεδίου Αττικής. Ο Δ.Ρέππας επανήλθε στο θέμα αυτό και χτες με αφορμή την ισοψηφία των τριών σταθμών που διεκδικούν άδεια. Οι άδειες που θα δοθούν είναι 20 και στη 19η θέση ισοψηφούν με 14 μόρια οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ΣΚΑΪ, Ράδιο Σίτι και Κουλ.

Ο ΣΚΑΪ έχει αρχίσει μέσα από τα μικρόφωνά του εκστρατεία κατά της απόφασης, επιρρίπτοντας ευθύνες στον υπουργό Τύπου. Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Τύπου, δηλώνει ότι η απόφαση της μοριοδότησης είναι του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και πως εκείνος δεν είχε καμία ανάμειξη. Η απόφαση, όντως, είναι του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και ο ΣΚΑΪ πράγματι όπως είπε χτες ο υπουργός Τύπου, είχε πάρει τα ίδια μόρια και στην πρώτη λίστα επί προεδρίας του Π.Σούρλα τον Σεπτέμβρη του 1999. Τότε δηλαδή που ο υπουργός Τύπου Δ.Ρέππας αρνήθηκε να υπογράψει τη γνωμοδότηση, γιατί ήδη είχε ξεκινήσει μια μακριά προεκλογική περίοδος. Αντί, όμως, χτες ο υπουργός ν' αναλάβει την ευθύνη του για τη μακρόχρονη καθυστέρηση της παροχής ραδιοφωνικών αδειών στο Λεκανοπέδιο χτες προτίμησε ν' αποποιηθεί των ευθυνών του και να τις επιρρίψει σε άλλους, που μάλιστα ήταν και «πάρα πολλοί». Πάρα πολλοί, είπε, όπως ο εκπρόσωπος της ΝΔ και άλλοι παράγοντες «απευθυνόμενοι σ' εμένα ζήτησαν να επαναπέμψω τον πίνακα αυτό στο ΕΣΡ και να μην τον κάνω δεκτό».

Για άλλη μια φορά ο υπουργός Τύπου επιχειρεί, με πλάγιους τρόπους, να κρύψει την αλήθεια. Η κυβέρνηση δεν ήθελε να δώσει άδειες, γιατί θα είχε πολιτικό κόστος. Είναι επίσης γνωστό ότι οι παρεμβάσεις που με κάθε τρόπο επιχειρούσε στις αποφάσεις και στη λειτουργία του ΕΣΡ, οδήγησαν πρόεδρο, αντιπρόεδρο και μέλη του ΕΣΡ σε παραιτήσεις. Εμμέσως πλην σαφώς, ο υπουργός Τύπου, επιχείρησε να παρέμβει και στο ΕΣΡ υπό την προεδρία του σημερινού προέδρου Β. Λαμπρίδη. Στην ουσία ο υπουργός Τύπου με την άσκηση νομιμότητας επέστρεψε τη λίστα μοριοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών Αττικής, ζητώντας επανεξέταση επί των παρατηρήσεών του. Μάλιστα, είχε ήδη προσφύγει και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, τη γνωμοδότηση του οποίου διαβίβασε στο ΕΣΡ. Σε περίπτωση που το ΕΣΡ δεν υιοθετούσε όλες τις παρατηρήσεις του υπουργού, τότε όπως άλλωστε ο ίδιος είχε δηλώσει, δε θα εξέδιδε τις άδειες και θα προχωρούσε σε επαναπροκήρυξη των αδειών. Το ΕΣΡ υποχρεώθηκε, ουσιαστικά, να ανοίξει εκ νέου τους φακέλους και να συμμορφωθεί με τα «νομικά» ζητήματα που έθετε το υπουργείο Τύπου.

Δεν παρέλειψε και χτες ο Δ.Ρέππας να επαναλάβει ότι «συχνά έχει καταγγείλει το ΕΣΡ» γιατί «έδειξε ότι λειτουργεί ως διακομματικό όργανο και όχι ως πραγματικά ανεξάρτητη αρχή». Αυτή, άλλωστε, ήταν και η «καραμέλα» του, για την αλλαγή του νόμου για το ΕΣΡ, προκειμένου το ΕΣΡ να είναι όχι έστω και στοιχειωδώς μια ανεξάρτητη αρχή, αλλά καθ' ολοκληρία κυβερνητική... αρχή.

Πέντε χρόνια χωρίς τμήμα διαφάνειας

Ευθύνες στο ΕΣΡ επιρρίπτει με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ Βασίλη Λαμπρίδη, ο Μιλτιάδης Εβερτ, για «καταστάσεις αναρχίας που οδήγησαν», όπως αναφέρει στην «ανομία, τη διαπλοκή και τους αλληλοεκβιασμούς». Επικαλείται τη μη εφαρμογή από το ΕΣΡ του νόμου για τα ΜΜΕ του 1995, λέγοντας ότι το ΕΣΡ δεν έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την εφαρμογή του και έχει «σιγήσει». Μάλιστα, γίνεται πιο επιθετικός με χαρακτηρισμούς που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, λέγοντας ότι ο πρόεδρος και τα μέλη «παραβιάζουν κατ' εξακολούθηση τα καθήκοντα που η πολιτεία σας ανέθεσε».

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ Βασίλης Λαμπρίδης, με έγγραφό του απαντά στον Μ.Εβερτ, τονίζοντας αυτό που γνώριζαν όλοι, πλην, ως φαίνεται, του Μ.Εβερτ. Οτι το Τμήμα Ελέγχου και Διαφάνειας υπήρχε μόνο στα χαρτιά, το ΕΣΡ είχε έλλειψη προσωπικού, και το τμήμα άρχισε να λειτουργεί για πρώτη φορά από το Σεπτέμβρη του 2000 και ήδη έχει αρχίσει να «αποδίδει αποτελέσματα». Ο Β. Λαμπρίδης θεωρεί προσβλητική και τελείως άδικη τη φράση του Μ.Εβερτ που αναφέρεται στην κατ' εξακολούθηση παραβίαση των καθηκόντων.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Θέλουν τους αγρότες στο εδώλιο του κατηγορουμένου

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου φαίνεται πως θέλουν τους αγρότες - Αρειος Πάγος και κυβέρνηση - καθώς δε δίνεται ένα τέλος στο θέμα με την παραγραφή των «αδικημάτων» των αγροτών που... διέπραξαν κατά τη διάρκεια των μεγάλων πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων από το 1995 μέχρι το 1997.

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με δύο αποφάσεις του (162 και 163/2001) ομόφωνα παρέπεμψε την υπόθεση των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, επειδή εμφανίζουν ιδιαίτερο και σημασία. Θα κριθεί, δηλαδή, αν το άρθρο 24 του νόμου 2721/1999 αντίκειται ή όχι με το άρθρο 47 του Συντάγματος. Η γνωμοδοτική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ήδη έχει κρίνει αντισυνταγματική την παραγραφή των αδικημάτων, με το σκεπτικό ότι υποκρύπτει κεκαλυμμένη αμνηστία και αυτή δίνεται μόνο σε πολιτικά αδικήματα και όχι σε ποινικά.

Η ουσία είναι ότι ποινικοποιήθηκαν οι αγώνες των αγροτών, στάλθηκαν εισαγγελείς (για γαϊδουρινή συμπεριφορά (!) μιλούσε ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος), ωθούνταν η δικαιοσύνη στο να εκδικάσει και μετά, κάτω από τη γενική κατακραυγή, η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε και προχώρησε στη νομοθετική ρύθμιση.

Πάντως και ο Αρειος Πάγος επιμένει στις θέσεις του, με αποτέλεσμα να μετατρέπεται η χώρα σε ένα απέραντο αγροτοδικείο. Παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ενώ στην παραπεμπτική απόφαση επισημαίνει ότι γεννάται ζήτημα αν δύναται ο δικαστής (που έχει την εξουσία να μην εφαρμόζει νόμο αντισυνταγματικό) να ελέγχει τα ελατήρια που οδήγησαν το νομοθέτη στην ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου ή αν έχει τη δυνατότητα να αμφισβητεί την πρόθεση του νομοθέτη, δεχόμενος την άποψη ότι έχουμε «κρυπτοαμνηστία», την οποία απαγορεύει το Σύνταγμα.

ΒΟΡΕΙΑ ΑΧΤΙΔΑ ΤΗΣ ΚΟΑ
Εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου

Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του στελέχους του ΚΚΕ Δημήτρη Στολίδη με τίτλο: «ΟΙ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΜΑΣ - ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ», διοργανώνει η Βόρεια Αχτίδα του ΚΚΕαύριο Κυριακή και ώρα 10.30 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Κηφισιάς (Διονύσου και Μυρσίνης).

Στην αίθουσα θα εκτεθούν φωτογραφίες των ξυλόγλυπτων της φυλακής του αγωνιστή Παντελή Μανταλόβα. Θα ακολουθήσει κοπή πίτας της Βόρειας Αχτίδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ