ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Γενάρη 2001
Σελ. /40
Τριπλά εγκαίνια

Εργο της Μ. Ιωαννίδου
Εργο της Μ. Ιωαννίδου
«Γυναίκες» είναι το θέμα της έκθεσης ζωγραφικής της Μάτως Ιωαννίδου, που εγκαινιάζεται στις 12 Φλεβάρη στην αίθουσα τέχνης «Ουρανία» του Πολιτιστικού Συγκροτήματος «ARTOWER AGORA» (Αρμοδίου 10, Βαρβάκειος). Η Μ. Ιωαννίδου συνεχίζει, και σ' αυτή τη δουλεά της, να ζωγραφίζει σώματα. Μοναχικές φιγούρες, χωρισμένες από τον κόσμο, «κλεισμένες» στην εσωτερική τους πραγματικότητα.

Οπως σημειώνει ο Κώστας Καρτελιάς «Η μυθιστορηματική περιπέτεια αυτών των σωμάτων δημιουργεί μια συγκινησιακή διέγερση στο θεατή, τέτοια που φτάνει να βλέπει με διαύγεια μία εικόνα πολύ κοντά στην αλήθεια. Και λέγοντας αλήθεια δεν εννοώ κάτι το μεταφυσικό, αλλά αυτό που δε σφάλλει, αυτό που δεν κρύβεται, αυτό που δεν μπορεί να λησμονηθεί. Γι' αυτό το λόγο, στα σώματα της Μ. Ιωαννίδου η εντύπωση της φθοράς που έχουν υποστεί αναιρείται σχεδόν αυτόματα και η ζωγραφική χειρονομία έρχεται να απαλύνει την αφή των ματιών. Νιώθεις βλέποντάς τα, ότι έχεις ένα σύμμαχο στη δική σου άδικη και αδικαίωτη ταλαιπωρία κάποιον που σου υποβάλλει ότι παρ' όλα αυτά είσαι αθώος».

Την ίδια μέρα, στην αίθουσα τέχνης «Κλειώ» στο ίδιο Πολιτιστικό Συγκρότημα, εγκαινιάζεται έκθεση έργων ζωγραφικής του Γιώργου Λαναρά. Στην εποχή μας όπου συχνά ο μύθος έχει απολέσει το δραματικό του υπόβαθρο, ο Γ. Λαναράς μας προσκαλεί σε αναζήτηση των προσωπικών μας μύθων, αλλά και των ανθρώπινων ανησυχιών. Οπως αναφέρει σε κείμενό της η Μαρία Αγγελή «Σύμβολα του ανθρώπινου πόνου απεικάσματα σκέψεων και προβληματισμών και η συνύπαρξη έντονων χρωματικών πινελιών "γεμίζουν" τους καμβάδες του. Ο ζωγραφικός του χώρος, αν και έχει δεχτεί την ιδιαίτερη επεξεργασία του σχήματος και της χρωματικής φόρμας, δεν αναφέρεται στον ακριβή συμβολισμό των μορφών. Ακόμα κι όταν ο καλλιτέχνης ζωγραφίζει αναγνώσιμα όντα, δεν "επιτρέπει" την αναγνωρισιμότητα του φυσικού ως συστατικού στοιχείου της έννοιας του ζωγραφικού έργου».

Τέλος, την ίδια μέρα στην αίθουσα «Μούσσες» εγκαινιάζεται έκθεση με τίτλο «Ερωτας: Ονειρο ή βίωμα;». Και οι τρεις εκθέσεις θα διαρκέσουν έως τις 9 Μάρτη.

Εκθεσιακές περιηγήσεις

Εργο του Χαρ. Κατσατσίδη
Εργο του Χαρ. Κατσατσίδη
Μια ενότητα έργων, η οποία επικεντρώνεται στον κορμό και τη ρίζα του δέντρου, παρουσιάζει ο Πέτρος Ζουμπουλάκης στην έκθεση που εγκαινιάζεται την Τρίτη (8μμ) στην γκαλερί «έκφραση» (Βαλαωρίτου 9α).

Οπως σημειώνει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, «Πάντα ανατρέχω στη σοφή δασκάλα, τη Φύση. Πάντα παρατηρούσα τα δέντρα. Στις ατελείωτες περιπλανήσεις μου έβλεπα αχόρταγα αυτό το καταπληκτικό δημιούργημα και προσπαθούσα να νιώσω και ν' αφουγκραστώ τους αόρατους μηχανισμούς του, τις μυστικές λειτουργίες του. Το έβλεπα σαν ζωντανό οργανισμό σοφό και αμίλητο. Σύμβολο αξιοπρέπειας, αντοχής, υπομονής και δύναμης».

«... Κρατούσα σημειώσεις, σχεδίαζα βιαστικά, φωτογράφιζα. Οταν γυρνούσα στο εργαστήρι μου οι σημειώσεις αυτές έπαιρναν μορφή. Το δέντρο αποτελούσε μέρος, λεπτομέρεια των τοπίων μου. Κάποια στιγμή, εδώ και κάποια χρόνια αυτονομήθηκε. "Το ξαναείδα". Εστίασα την προσοχή μου στον κορμό, στη ρίζα του, στη στερέωσή του στη γη, εκεί που αυτό ξεκινάει και όχι εκεί που καταλήγει». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 17 Φλεβάρη.

  • Τη ζωγραφική δουλιά των τριών τελευταίων χρόνων παρουσιάζει ο Χαράλαμπος Κατσατσίδης στην έκθεση έργων του που εγκαινιάζεται την 1η του Φλεβάρη (8μμ) στην γκαλερί «Σίγμα» (Αγ. Αναργύρων 20-22). Οπως σημειώνει ο καλλιτέχνης «Τέσσερα ζητήματα με απασχολούν σε όλη τη δουλιά μου: Πώς δημιουργείται ο εικαστικός χώρος, ποια η σχέση των υλικών με το τελικό έργο, η κλίμακα και τέλος, η ανθρώπινη κατάσταση». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 3 Μάρτη.
  • Στην γκαλερί «Νέες Μορφές» (Βαλαωρίτου 9), παρουσιάζεται έκθεση έργων του Τάκη Ζερδεβά. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί μικρά τμήματα εικόνων ως συντακτικές μονάδες μιας ευρύτερης εντύπωσης και τα συμπαραθέτει. Οπως σημειώνεται στον κατάλογο, «αφού ερεύνησε τις δυνατότητες μιας αφήγησης με εικόνες στην πρώτη ενότητα της εικαστικής του πορείας, κατά τη δεύτερη ενότητα θέτει πλέον με σκληρό τρόπο το ερώτημα της σχέσης εικόνας και λέξεων». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 11 Φλεβάρη.
  • Συνεχίζεται με επιτυχία στην αίθουσα τέχνης «Θεόφιλος» (Μητροπόλεως 59, Στοά Πανδρόσου), η έκθεση έργων ζωγραφικής της Εφης Μάνου. Πρόκειται για ακουαρέλες που καλύπτουν χρονικά την τελευταία πενταετία. Θα διαρκέσει έως τις 4 του Μάρτη.
  • Την πρώτη ατομική έκθεση της ζωγράφου Σύλβιας Λαΐου, φιλοξενεί έως τις 5 Φλεβάρη η αίθουσα «Σκουφά» (Σκουφά 4). Πρόκειται για μια σειρά έργων που χαρακτηρίζονται από δυναμισμό, πλούσιο χρώμα και σχεδιαστική λιτότητα.
  • Εως τις 17/2 στην γκαλερί «Αργώ» (Μέρλιν 8), έκθεση έργων ζωγραφικής του Κώστα Χαραλαμπίδη. Με τις ζωγραφισμένες σελίδες από εφημερίδες και άλλα έντυπα και με την ανάλογη επιλογή τίτλων και κειμένων, όπως και με τα άλλα στοιχεία που επιλέγει, ο ζωγράφος επιδιώκει να εκφράσει την πραγματικότητα, όπως ο ίδιος αισθάνεται ότι είναι.
Νέος κύκλος σεμιναρίων

Αρχίζει στις 20 του Φλεβάρη ο νέος κύκλος σεμιναρίων που διοργανώνει το Εργαστήρι Εικαστικής Τέχνης «Μορφέας». Τα σεμινάρια περιλαμβάνουν την κατασκευή της μάσκας, γαντόκουκλας και μαριονέτας από τον Φίλιππο Φέρτη και την κίνηση της γαντόκουκλας από τη Μιρέλα Κατσά. Τα σεμινάρια απευθύνονται σε ενήλικες. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 4901.066.

Νέος κύκλος μαθημάτων ξεκινά από τις 19 του Φλεβάρη στο εργαστήρι «Μαιρηβή» (Κεραμεικού και Δεληγιώργη 33). Στα εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά προγράμματα ενηλίκων του εργαστηρίου περιλαμβάνονται: κατασκευή μαριονέτας, κατασκευή θεατρικής μαριονέτας, γαντόκουκλας, πάνινης κούκλας, θεατρικό παιχνίδι, κουκλοθέατρο κ.ά. Στα σεμινάρια διδάσκουν οι: Φίλιππος Φέρτης, Μαιρηβή, Σάσα Βούλγαρη, Λίνα Σκόρδου και Εύα Χειλαδάκη. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 5222.181.

Αναδρομική έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη

Αναδρομική έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη, με τίτλο «Το γράμμα που δεν έφτασε (1977 - 1996)» εγκαινιάζεται στις 2 Φεβρουαρίου (8μ.μ.) στο Πολιτιστικό Κέντρο Πατρών του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας (πλατεία Γεωργίου Α' και Κορίνθου). «Το γράμμα που δεν έφτασε» είναι ένα είδος εικαστικού ημερολογίου, που μέσα του εισχωρούν αυτούσια κομμάτια της πραγματικότητας, ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, μέσα από την ποίηση του ευτελούς, του φαινομενικά ασήμαντου και του τυχαίου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 11 του Μάρτη.

«Συνεργούντος του καιρού»

Μία άλλη δημιουργική πτυχή του γνωστού ζωγράφου Μάριου Βατζιά, έρχεται να αναδείξει το βιβλίο «Συνεργούντος του καιρού», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Καστανιώτη». Το βιβλίο περιλαμβάνει σημαντικό μέρος της ποίησης του ζωγράφου, καλύπτοντας έτσι ένα σημαντικό κενό δημόσιας παρουσίας του δημιουργικού του έργου. Ο ίδιος λέει: «Κυρίως με γνωρίζουν από τη ζωγραφική. Αν κατακριθώ για αμέλεια δημοσιοποίησης του έργου μου, δε θα διαφωνήσω». Ο Μ. Βατζιάς κατά καιρούς διάβασε ποιήματά του σε διοργανώσεις, κυρίως από γκαλερί. Δημοσιεύσεις έγιναν στα περιοδικά «Κούρος» και «Απρόοπτο».

Ο Μ. Βατζιάς γεννήθηκε το 1926 στο Μεταξοχώρι Αγιάς Λάρισας. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή καλών Τεχνών (1948 - 1953). Από το 1957 παρουσιάζει έργα του σε εκθεσιακούς χώρους, ενώ παράλληλα συμμετέχει σε διεθνείς εκθέσεις εθνικής εκπροσώπησης, καθώς και σε κρατικές πανελλήνιες και πενήντα ομαδικές οργανωμένες από φορείς (Μόσχα, παγκόσμια έκθεση, Α` Μπιενάλε Παρισιού, VII Μπιενάλε Αλεξάνδρειας, ΧΙΙΙ Μπιενάλε Σάο Πάολο κ.ά.).

Εικαστικός «Χαρτοπόλεμος»

Μία διαφορετική προσέγγιση σ' αυτό που ονομάζουμε χαρακτική, επιχειρεί ο Περικλής Γουλάκος, στην έκθεση έργων του που φιλοξενείται αυτές τις μέρες στην αίθουσα «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ» (Ρίζου και Νικαίας 10, πλατεία Βικτωρίας). «Χαρτοπόλεμος» είναι ο γενικός της τίτλος. Ο καλλιτέχνης, με προσωπικά ευρήματα, αλλά και με ιδιαίτερη προσήλωση στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα, χρησιμοποιεί τις παραδοσιακές τεχνικές της χαρακτικής, χωρίς τις προκαταλήψεις του παρελθόντος. Ετσι, στο ίδιο έργο μπορεί να συνυπάρχουν δύο τεχνικές (π.χ. ξυλογραφία και λιθογραφία) ή στο τέλος η ολοκλήρωσή του να επιτυγχάνεται ακόμα και με ζωγραφικές προσθήκες. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 3 του Φλεβάρη.

Εικαστικός «Χαρτοπόλεμος»

Μία διαφορετική προσέγγιση σ' αυτό που ονομάζουμε χαρακτική, επιχειρεί ο Περικλής Γουλάκος, στην έκθεση έργων του που φιλοξενείται αυτές τις μέρες στην αίθουσα «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ» (Ρίζου και Νικαίας 10, πλατεία Βικτωρίας). «Χαρτοπόλεμος» είναι ο γενικός της τίτλος. Ο καλλιτέχνης, με προσωπικά ευρήματα, αλλά και με ιδιαίτερη προσήλωση στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα, χρησιμοποιεί τις παραδοσιακές τεχνικές της χαρακτικής, χωρίς τις προκαταλήψεις του παρελθόντος. Ετσι, στο ίδιο έργο μπορεί να συνυπάρχουν δύο τεχνικές (π.χ. ξυλογραφία και λιθογραφία) ή στο τέλος η ολοκλήρωσή του να επιτυγχάνεται ακόμα και με ζωγραφικές προσθήκες. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 3 του Φλεβάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ