ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δικαίωση ενός σπουδαίου μάστορα

Στον μαρμαροτεχνίτη της Ακρόπολης Γιάννη Αρμπιλιά το «Europa Nostra» 

Σμιλευτής της πέτρας για τη σωτηρία των μνημείων
Σμιλευτής της πέτρας για τη σωτηρία των μνημείων
Ο σπουδαίος Τηνιακός μαρμαροτεχνίτης, επικεφαλής επί χρόνια του συνεργείου μαρμαροτεχνιτών για την αποκατάσταση του Παρθενώνα, Γιάννης Αρμπιλιάς, βραβεύεται -δίκαια- με το Τιμητικό Μετάλλιο της «Europa Nostra/ΙΒΙ 2000» (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Οργανώσεων για την Προστασία της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς), όπως ανακοινώνει η «Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», η οποία τον πρότεινε για το βραβείο.

Ο Γ. Αρμπιλιάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940, από Τηνιακούς γονείς. Από 12 ετών άρχισε να μαθητεύει δίπλα στον πατέρα και στον παππού του, στην τέχνη της μαρμαρογλυφίας. Το 1956 διορίστηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και συμμετείχε σε πολλά έργα αποκατάστασης μνημείων. Από την έναρξη των έργων στην Ακρόπολη, μπήκε επικεφαλής των μαρμαροτεχνιτών στα μεγάλα και δύσκολα αναστηλωτικά έργα (του Ερεχθείου αρχικά και του Παρθενώνα ύστερα). Για τη θέση αυτή επιλέχθηκε λόγω των εξαιρετικών ικανοτήτων του, αλλά και του σπάνιου ήθους του, τα οποία απέδειξε στην πράξη, κερδίζοντας την εκτίμηση και την αγάπη όλων των εργαζομένων (επιστημόνων, εργατοτεχνιτών, εργατών). Ο Γ. Αρμπιλιάς είχε, παράλληλα, πάντα στραμμένη την προσοχή του και στην εργασιακή ασφάλεια των τεχνιτών, η οποία συνεχώς απειλούνταν λόγω της μετακίνησης, ανύψωσης και τοποθέτησης των μεγάλων μαρμάρινων όγκων, αλλά και των γενικότερων δύσκολων συνθηκών που επικρατούσαν και επικρατούν στο έργο.

Τον καθοριστικό ρόλο του σπουδαίου αυτού τεχνίτη στα έργα της Ακρόπολης τονίζει και ο αρχιτέκτονας - αναστηλωτής του Παρθενώνα, Μ. Κορρές, σημειώνοντας, πως «εκτός από εξαίρετος τεχνίτης, ο Ιωάννης Αρμπιλιάς διαθέτει κι άλλες δεξιότητες, σπάνιες στην εποχή μας, οι οποίες κάποτε χαρακτήριζαν τους πρωτοπόρους της μνημειώδους αρχιτεκτονικής».

Η βράβευση του Γ. Αρμπιλιά θα γίνει τον Οκτώβρη του 2001 στην Ακρόπολη.

Τίμησαν τον Π. Πετρίδη

Εκδήλωση τιμής και μνήμης του ιστορικού, καθηγητή του ΑΠΘ, Παύλου Πετρίδη, που πρόσφατα έφυγε, αιφνίδια, στα 54 του χρόνια, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου «Εξουσία και παραεξουσία στην Ελλάδα 1957-1967».

Στην εκδήλωση, που οργάνωσαν το ΑΠΘ, το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ο Π. Πετρίδης υπήρξε πρόεδρός του) και οι εκδόσεις «Προσκήνιο», εκδότες του βιβλίου, μήνυμα έστειλαν ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γ. Πασχαλίδης και η Σ. Παπανδρέου (πρόεδρος του Ιδρύματος «Α. Γ. Παπανδρέου»).

Στην προσφορά του Π. Πετρίδη στην ιστορική έρευνα, στο σπουδαίο διδακτικό και συγγραφικό έργο, στο ασυμβίβαστο ήθος του, αναφέρθηκε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Μ. Παπαδόπουλος, κατατάσσοντας τον εκλιπόντα «στην πρώτη σειρά των καλλιεργημένων ανθρώπων που υπήρξαν σ' αυτή τη χώρα». Επισήμανε ότι «για πρώτη φορά παρουσιάζονται με αυτό το βιβλίο τα πρωτογενή στοιχεία των Αρχείων των πρωταγωνιστών της περιόδου εκείνης» και συνέστησε να διαβάσουν το βιβλίο «όσοι θέλουν να διατηρήσουν σε εγρήγορση την κοινωνική τους συνείδηση».

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, σχετικά με το βιβλίο, αναφέρθηκε στην πολυτάραχη ιστορική περίοδο που καλύπτει, «την πιο περίπλοκη ίσως περίοδο της σύγχρονης νεοελληνικής ιστορίας».

Ο εκδότης Αγγελος Σιδεράτος υπογράμμισε ότι το έργο του Πετρίδη, «έργο ζωής και οραμάτων, θα περάσει στη συνείδηση του λαού μας σαν αυθεντική, έντιμη, θαρραλέα και ανεπηρέαστη κατάθεση στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Ο Π. Πετρίδης με το πανεπιστημιακό του κύρος πήγε κόντρα στην ασφυκτική περίπτυξη κάποιων λεγόμενων κανόνων δεοντολογίας και επίπλαστων τρόπων συμπεριφοράς και διαγωγής. Εσκισε το κίβδηλο επίχρισμα και παρέδωσε στο λαό τη γνήσια ιστορική μας πραγματικότητα».

Για τη ζωή, το ήθος, τις μεγάλες αρετές του συγγραφικού και ερευνητικού του έργου του Π. Πετρίδη, μίλησε και ο καθηγητής και συνεργάτης του, Γ. Αναστασιάδης.

Νέες παραστάσεις

Τα «Μικροαστικά» του Γιάννη Νεγρεπόντη με συμμετοχή του Λουκιανού Κηλαηδόνη παρουσιάζουν, σήμερα και αύριο, στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου, σε συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και του Κέντρου Μουσικού Θεάτρου Βόλου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Πανταζή, μουσική Λουκιανού Κηλαηδόνη, σκηνικά - κοστούμια Αντώνη Χαλκιά. Παίζουν: Κατερίνα Αντωνακάκη, Μαρία Γεωργαλαδάκη, Ελευθερία Νικολιάδη, Δημήτρης Πανταζής, Γιάννης Τοπαλίδης, Συμεών Τσάγκας. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Γαριφαλιά Γιαννίτση, Γιώργος Μαθινός, Βούλα Σιούρα. Τραγουδά ο Λουκιανός Κηλαηδόνης. Σήμερα (7 μμ) στο αμφιθέατρο του Κτιρίου Σπίρερ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση τιμής του Γιάννη Νεγρεπόντη, με ομιλητή τον Κώστα Γεωργουσόπουλο.

  • Η «Μπλε Σκηνή» του «Θεάτρου της Ημέρας» ανέβασε το έργο του Ευγένιου Λαμπίς «Η στάση Σαμπωντέ» για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μετάφραση Χαράς Μπακονικόλα, σκηνοθεσία Βασίλη Ρίτσου, δραματουργική επεξεργασία - σκηνικά - κοστούμια Ανδρομάχης Μοντζολή, μουσική Γιώργου Κατσαρού. Παίζουν: Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Γιώργος Κυριακίδης, Μάνος Αντωνίου, Αντώνης Περπινιάς, Μαρία Δρακοπούλου, Πέτρος Δαμουλής κ.ά. Μια συναισθηματική χήρα, ένας προικοθήρας, μια νέα κοπέλα, ένας απατημένος σύζυγος, ένας υπηρέτης χωρίς ενδοιασμούς, με λίγα λόγια η μεσαία αστική κοινωνία του 19ου αιώνα σε μια απολαυστική κωμωδία.
  • Στον Κάτω Χώρο του θεάτρου «Τόπος Αλλού» παρουσιάζεται το έργο της Ευαγγελίας Ανδριτσάνου «Ο καθαρός Ελιοτ», σε σκηνοθεσία Χ. Ανταχοπούλου και Ευαγγελίας Ανδριτσάνου, σκηνικά - κοστούμια Μαρίας Κονομή, μουσική Πλάτωνα Ανδριτσάκη. Η ηθοποιός Ευαγγελία Ανδριτσάνου και η χορεύτρια Χάρις Ανταχοπούλου ξετυλίγουν την ιστορία μιας νέας γυναίκας και των «μνηστήρων» της.
  • Στο θέατρο «Κέα» (Κέκροπος 1, Πλάκα) παίζονται «Οιόχθες της καρδιάς» της Διονυσίας Μπλαζάκη, σε σκηνοθεσία δική της, σκηνικά Μάρθας Μακρή. Παίζει η Κατερίνα Γκατζόγια. Μουσική συνοδεία Δημήτρης Καλογεράς. Σύνθεση τραγουδιών Γιώργου Κερτσόπουλου και ερμηνεία Διονυσία Μπλαζάκη.
  • Επιθεώρηση με τίτλο «Φοβού τον Αβραμόπουλου και ορχιδέες... φρέσκιες»! των Μπιλίρη - Βενιέρη, στο θέατρο «Ορφέας» (πρώην Χατζηχρήστου). Η χορογραφία είναι του Μιχάλη Μεταξά. Παίζουν: Καίτη Φίνου, Γιώτα Αγνάντη, Βαγγέλης Τσιγαράς, Τάσος Προύσαλης, κ.ά. Τραγουδά η Κατερίνα Ρανιέρη.
Τιμητική εκδήλωση

Αφιερωμένη στον καταξιωμένο στιχουργό και εκπαιδευτικό Ηλία Κατσούλη είναι η εκδήλωση, που διοργανώνει ο Δήμος Βύρωνα, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα, αύριο (10.30 π.μ.) στον κινηματογράφο «Νέα Ελβετία» (πρώην «Λουίζα»). Θα τραγουδήσουν οι: Παντελής Θαλασσινός, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Τάσος Γκρους, Αργυρώ Καπαρού, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Αρσενίδης, Δέσποινα Ολυμπίου, Σπύρος Κουρκουνάκης, Γιώργος Ρούσσης και Γεωργία Θεοδωροπούλου. Ανέκδοτους στίχους θα διαβάσουν ο Χάρης Σώζος και η Ολγα Παππά.

Αμερικανικές φωνές

Συναυλία - παράσταση, αφιερωμένη στην αμερικανική μουσική παράδοση, από τα νέγκρο σπιρίτσουαλς μέχρι τα πασίγνωστα μιούζικαλς του Μπρόντγουεϊ και τους σύγχρονους Αμερικανούς συνθέτες, όπως οι Ααρον Κόπλαντ και Τσαρλς Αϊβς, θα δώσουν οι «American Voices» σήμερα (8μμ), στην αίθουσα «Φ. Νάκας» (Ιπποκράτους 41). Οργανισμός αφιερωμένος στη διάδοση της ποιοτικής αμερικανικής μουσικής, οι «American Voices» έχουν δώσει εκατοντάδες συναυλίες και σεμινάρια. Στη χώρα μας πραγματοποιούν κύκλο σεμιναρίων τραγουδιού και πιάνου. Στη συναυλία συμμετέχουν η υψίφωνος Κ. Μαγκέστρο, ο διευθυντής χορωδίας Ι. Σπάουλντινγκ και ο Τζ. Φέργκιουσον (πιάνο).

«Πήλιο, ένας βοτανικός παράδεισος»

«Πήλιο, ένας βοτανικός παράδεισος» είναι το θέμα της ομιλίας του Γ. Σφήκα, προέδρου της «Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης», τη Δευτέρα (7μμ), στο κτίριο Σπίρερ του Δήμου Βόλου. Την εκδήλωση διοργανώνει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας, στου οποίου μάλιστα τα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές συμπεριλαμβάνεται σχετικό θέμα με τίτλο «Η Πηλιορείτισσα γιαγιά θυμάται..."βότανα διά πάσαν νόσον"».

«Πρόσβαλε την Αντίσταση ο Μπερνιέρ»

Η  σεναριογράφος του  «Μαντολίνου του λοχαγού Κορέλι», Σόουν Σλόβο, επικρίνει το συγγραφέα του  βιβλίου

«Προσβλητικές για τους Ελληνες αντιστασιακούς και ανακριβείς» χαρακτηρίζει τις σχετικές αναφορές του ανεκδιήγητου Αγγλου συγγραφέα Λουί Ντε Μπερνιέρ στο σκανδαλώδες βιβλίου του «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι», η Σόουν Σλόβο, σεναριογράφος της ομώνυμης ταινίας που γυρίστηκε στην Κεφαλονιά.

Η Σλόβο, σε συνέντευξή της στην αυστραλιανή εφημερίδα «The Weekend Australian», μιλά υποτιμητικά για το συγγραφέα, τον οποίο «συνάντησε μόνο μια φορά για καφέ». Αμφιβάλλοντας για την εγκυρότητα του βιβλίου του, λέει: «Προτίμησα να επισκεφθώ τα ελληνικά νησιά και να συνομιλήσω με όσους έζησαν τη γερμανική κατοχή και τον εμφύλιο, για να κατανοήσω καλύτερα το ιστορικό πλαίσιο». Σύμφωνα με την ίδια - στην ταινία έγιναν αρκετές αλλαγές. Λ.χ. στο τέλος της ταινίας που θα κινείται ως «χάπι εντ». Η Σλόβο ισχυρίζεται ότι διαβεβαίωσε τους Ελληνες της Αυστραλίας, που επίσης εναντιώθηκαν στην προκλητική παραχάραξη της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης, ότι «η παντελώς λαθεμένη εικόνα που δίνει ο συγγραφέας για τους Ελληνες αντάρτες δεν υπάρχει στο σενάριο και στην ταινία».

Να σημειωθεί ότι η Σόουν Σλόβο, είναι κόρη της Ρουθ Φέροτ, που αγωνίστηκε κατά του απαρτχάιντ και δολοφονήθηκε, και του κομμουνιστή Τζο Σλόβο, του μοναδικού λευκού ηγέτη του Αφρικανικού Εθνικού Μετώπου (ANC).

Ακόμη κι αν τα παραπάνω υποθέσουμε ότι αποτελούν διπλωματικό ελιγμό της κινηματογραφικής εταιρίας για να κατευναστεί ο σάλος που προκάλεσε το βιβλίο του Μπερνιέρ, δείχνουν ωστόσο ότι θετικά συντέλεσαν οι καταγγελίες για το πρακτόρικο «πόνημα» του συγγραφέα. Η αλήθεια ή μη όσων δήλωσε η σεναριογράφος, θα φανεί επί της οθόνης...

Η αρχαιοκαπηλία καλά κρατεί...

Μπροστά σε μια επιτύμβια στήλη του 1ου π.Χ. αιώνα - ανυπολόγιστης αξίας - βρέθηκε η Τροχαία Ναυπλίου και η Ασφάλεια κατά τον έλεγχο που διενήργησαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο ΙΧ με αριθμό ΙΑΑ 2527, που οδηγούσε η 23χρονη Μαρία Σιντρίκου, κάτοικος Λευκακίων Αργολίδας.

Μαζί της στο αυτοκίνητο επέβαιναν οι Γεώργιος Βοριατζίδης και μια Ουγγαρέζα υπήκοος, τα στοιχεία της οποίας δε δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Από την προανάκριση προέκυψε ότι στην υπόθεση εμπλέκονται και άλλοι ύποπτοι, όπως η Σοφία Τόσκα, κάτοικος Ναυπλίου, και ο Αριστείδης Τσιρίκος, κάτοικος Λευκακίων. Μάλιστα, στο σπίτι του τελευταίου βρέθηκαν πέντε άγνωστης προέλευσης αρχαία πήλινα αγγεία, τα οποία θα εξετάσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, χωρίς να δώσουν στοιχεία για το πώς βρέθηκαν στην κατοχή τους οι αρχαιότητες.

Ακόμη και σε συμμετοχή της Ρωσίας προσβλέπει η κυβέρνηση για να εμφανίσει πλούσιο το πρόγραμμα της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας», όπως δείχνει και η προχτεσινή συνάντηση της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών, Ελισάβετ Παπαζώη με τον Ρώσο υπουργό Πολιτισμού, Νικολάι Σβιντκόι, στη Μόσχα. Στη συνάντηση συζητήθηκε το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας στο γιορτασμό των 300 χρόνων του Λένινγκραντ (!), αλλά και η συμμετοχή της Ρωσίας στην «Πολιτιστική Ολυμπιάδα». Συζητήθηκε και το περιεχόμενο των συμφωνιών για τη λειτουργία πολιτιστικών κέντρων στις δύο χώρες.

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της θα κόψει η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών στις 29/1 (6 μμ, Γενναδίου 8). Στην εκδήλωση θα τιμηθεί ο Κώστας Βερόπουλος (μέλος και χορηγός της ΕΕΛ), με ομιλητές τους Πέτρο Μπίκο, Κυριάκο Βαλαβάνη και Γιώργο Τσαλίκη. Κείμενα του τιμώμενου θα διαβάσει ο ηθοποιός Θόδωρος Εξαρχος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ