ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Γενάρη 2001
Σελ. /40
Στους συναδέλφους δημοσιογράφους

Γρηγοριάδης Κώστας

Ησασταν σχεδόν όλοι, εκεί στα Προπύλαια. Ακούσατε και σημειώσατε τα όσα ειπώθηκαν προχτές το βράδυ. Πορευτήκατε μαζί με τους χιλιάδες διαδηλωτές ως την αμερικάνικη πρεσβεία. Οι κάμερες βιντεοσκόπησαν το τσαλαπάτημα της σημαίας της ΕΕ. Μπροστά ήσασταν και όταν κάηκε το χάρτινο ομοίωμα του πυραύλου, μαζί με την αμερικάνικη σημαία. Είχατε τις κεραίες τεντωμένες ακούγοντας κάθε σύνθημα που φώναζαν οι φιλειρηνιστές.

Ναι, ο λόγος για τους συναδέλφους δημοσιογράφους, που στάθηκαν δίπλα με μας, τους συντάκτες του «Ρ», κράτησαν σημειώσεις, γέμισαν κασέτες για τις τηλεοράσεις. Ομως τίποτα από όλα αυτά δεν παρουσιάστηκε στο γυαλί, τίποτα δε γράφτηκε στις σελίδες των εφημερίδων - με μοναδική εξαίρεση μερικές αράδες που γράφτηκαν σε κάνα δύο από αυτές.

Τα αφεντικά τους είχαν άλλη γνώμη. Κάθε φορά που η φωνή του ΚΚΕ βγαίνει στους δρόμους, κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά τους. Κάθε φορά που το ΚΚΕ δικαιώνεται, στρέφουν την προσοχή τους σε γάμους και εξομολογήσεις διασήμων. Κάθε φορά σπεύδουν να επιβεβαιώσουν το ρόλο τους, να δείξουν το φόβο τους για εκείνα τα χιλιάδες στόματα που επιμένουν να φωνάζουν την αλήθεια, που αρνούνται να σκύψουν το κεφάλι.

Εσείς, όμως, οι συνάδελφοι στη μάχη της δημοκρατικής ενημέρωσης, τι λέτε και τι κάνετε;

Ανησυχητική εξέλιξη

Η εξέλιξη ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, αλλά το γεγονός αυτό δε μειώνει στο παραμικρό την αρνητική της σημασία και το ανησυχητικό της περιεχόμενο. Μιλάμε, για το «νέο» «UCK» («Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό»), που έκανε την εμφάνισή του τώρα και στην ΠΓΔΜ - μετά το Κοσσυφοπέδιο και τη νότια Σερβία - αναλαμβάνοντας την ευθύνη της ένοπλης επίθεσης σε αστυνομικό σταθμό στο Τέτοβο, την περασμένη Δευτέρα. Σε ανακοίνωση της οργάνωσης, που έφτασε σε ΜΜΕ, προειδοποιούνται «οι Μακεδόνες κατακτητές και οι αλβανόφωνοι συνεργάτες τους», ενώ τονίζει ότι «η στολή των Μακεδόνων κατακτητών θα χτυπηθεί έως ότου απελευθερωθεί ο αλβανικός λαός».

Οπως καταλαβαίνετε, οι «ειρηνευτικές» πολεμικές επιδρομές, τα διάφορα «Σύμφωνα Σταθερότητας», κλπ., κλπ., έχουν - δυστυχώς - πολύ μέλλον ακόμη στην περιοχή μας, όσο οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα μπαινοβγαίνουν σ' αυτή, σαν στο σπίτι τους...

Θα τους αφήσουμε;

Αραγε, υπάρχει κανείς που δημόσια και στα σοβαρά τολμά να υποστηρίξει ότι τα δάση δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη αξία ή έχουν μεν αξία, αλλά τα έχουμε σε περίσσεια, οπότε κι αν λείψουν μερικά, δε χάθηκε κι ο κόσμος; Είμαστε σίγουροι πως δεν υπάρχει κανείς. Οχι, γιατί οι πάντες είναι πεισμένοι για την ανεκτίμητη αξία του δάσους - κάθε άλλο - αλλά γιατί τα σχετικά στοιχεία δεν επιδέχονται την παραμικρή αντίρρηση, ούτε καν αμφιβολία. Τετρακόσια λίτρα νερό ημερησίως αποδίδει στην ατμόσφαιρα ένα ώριμο δέντρο ή, αλλιώς, τη δροσιά δέκα αιρκοντίσιον των 10.000 bty, που λειτουργούν για είκοσι ώρες. Το ίδιο δέντρο δίνει στην ατμόσφαιρα τόσο οξυγόνο όσο χρειάζεται ένας άνθρωπος για ένα χρόνο. Και όμως, τα τελευταία μόνο χρόνια, εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων στη χώρα μας έγιναν παρανάλωμα πυρός ή καταπατήθηκαν και λεηλατήθηκαν. Την ίδια στιγμή, εντείνονται τα φαινόμενα λειψυδρίας, ενώ οι πλημμύρες πολλαπλασιάζονται και γίνονται περισσότερο καταστροφικές. Και πέρα απ' όλ' αυτά, κυβέρνηση και ΝΔ, με αφορμή την αναθεώρηση του Συντάγματος, επιχειρούν την απάλειψη κάποιων περιοριστικών όρων στη ληστρική εκμετάλλευση και λεηλασία του δασικού πλούτου της χώρας.

Θα τους αφήσουμε; Θα ανεχθούμε την παράδοση του ανεκτίμητου και αναντικατάστατου αυτού πλούτου στις ασύδοτες «δυνάμεις και νόμους της αγοράς»;

Ενας πραγματικά ανεκτίμητος πλούτος είναι τα δάση της χώρας μας. Και αυτό, παρά τις μέχρι σήμερα καταστροφικές πολιτικές και την πολύμορφα ληστρική εκμετάλλευσή τους.

Τα αποπροσανατολιστικά ασυμβίβαστα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΟ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ μεταξύ της βουλευτικής και επαγγελματικής ιδιότητας έχει - όπως ακούτε κι εσείς καθημερινά - αναχθεί στο νούμερο ένα θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος. Λες κι αυτό είναι το σοβαρότερο θέμα - αν μπορεί να ονομαστεί σοβαρό... - όταν ανασυντάσσεται και αναθεωρείται ο καταστατικός χάρτης της χώρας.

Οταν, δηλαδή, χειροτερεύουν οι όροι για τις ατομικές και συλλογικές ελευθερίες, για το περιβάλλον, για την εθνική άμυνα και την εθνική ανεξαρτησία και όλα αυτά τα θέματα. Αλλά, βλέπετε, σε όλα τούτα, τα έχουν βρει μια χαρά με τη Νέα Δημοκρατία κι έπρεπε να βρουν κάτι να τσακωθούν.

Οσο για εκείνους του βουλευτές που είναι μεγαλομέτοχοι εταιριών, δηλαδή «φύσει και θέσει» εκπρόσωποι του κεφαλαίου, μην ανησυχείτε δε θίγονται. Αλλωστε, όπως λέει συχνά ο εισηγητής για την Αναθεώρηση του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, «το να έχεις μετοχές σε επιχείρηση δεν είναι επάγγελμα»!

ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ τα κέρδη της «Πετρόλα», σε σχέση με το παρελθόν, με την απόφαση για την επέκτασή της στο Θριάσιο Πεδίο, που πήρε η Κυβερνητική Επιτροπή. Αυτό είναι βέβαιο. Οπως βέβαιο είναι ότι για την αύξηση αυτή θα πληρώσει το κράτος, προκειμένου να υπερασπιστεί τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, όπως λέει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι μπορεί να αυξηθούν και τα θύματα της επιχείρησης αυτής και από 14 που ήταν στο παρελθόν, όταν συνέβη το τραγικό δυστύχημα στην επιχείρηση, να γίνουν πολύ περισσότερα! Αυτό, όμως, φαίνεται να είναι λεπτομέρεια, όταν διακυβεύονται τα συμφέροντα του Λάτση.

Κι από τέτοια κυβέρνηση, με τέτοιες απόψεις, θέσεις και αποφάσεις, περιμένει κανείς να είχαμε, π.χ., σοβαρή ενημέρωση για το απεμπλουτισμένο ουράνιο και για το τι πραγματικά έγινε στην Ελλάδα με αυτή την υπόθεση; Αραγε, τι άλλο πρέπει να γίνει, για να κατανοήσουμε ότι για τους εκσυγχρονιστές του Σημίτη, είμαστε εθνικά αναλώσιμοι;

Γρηγοριάδης Κώστας

Βδομάδα πολύμορφων αγώνων

Η βδομάδα που τελειώνει σημαδεύτηκε με μεγάλες κινητοποιήσεις, με κορυφαίες αυτές στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, όπου και οργανώθηκε το μεγαλειώδες συλλαλητήριο του ΚΚΕ ενάντια στο ΝΑΤΟ και τον εγκληματικό του ρόλο στην περιοχή. Η βδομάδα που έρχεται σηματοδοτεί επίσης μια ελπιδοφόρα παλλαϊκή κινητοποίηση σε πολλά ανοιχτά μέτωπα, και οι κομμουνιστές, οι λαϊκοί αγωνιστές, κάθε άνθρωπος καλής θέλησης θα πάρει τη δική του θέση στο προσκλητήριο του αγώνα.

Ο ξεσηκωμός, ο οποίος απαιτείται σήμερα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που σκορπίζει το θάνατο στους λαούς, που υποθηκεύει το μέλλον γενεών και γενεών, ιδιαίτερα με τις αποκαλύψεις για το ουράνιο, το πλουτώνιο και τα τοξικά που έχουν μολύνει την περιοχή, είναι υπόθεση όλου του λαού. Το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις σε αυτό τον αγώνα, με δικές του πρωτοβουλίες, στηρίζοντας άλλες που ξεδιπλώνονται από διάφορους μαζικούς και κοινωνικούς φορείς. Οι Επιτροπές Ειρήνης, άλλες μαζικές οργανώσεις, σαλπίζουν καθημερινά το μήνυμα αντίστασης από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα. Αύριο, Κυριακή, στην περικύκλωση της βάσης του Αραξου, μετά στη Χίο, στην Ικαρία και αλλού, ατέλειωτος ο κατάλογος. Στην Αθήνα δεκάδες εργατικά σωματεία, μαζικοί φορείς, το φιλειρηνικό- αντιιμπεριαλιστικό κίνημα με την ΕΕΔΥΕ, προετοιμάζονται για νέο μεγάλο αντιΝΑΤΟικό συλλαλητήριο.

Πάνω από διακόσιες οργανώσεις και φορείς ξεσηκώνονται ενάντια στη δασοκτόνα πολιτική της κυβέρνησης, που εντείνεται με σειρά τροπολογιών, με την αναθεώρηση του Συντάγματος και ιδιαίτερα με το άρθρο 24. Αγωνίζονται ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος, για την ανάπτυξή του. Είναι η ξεκάθαρη αντίθεση στην πολιτική που θέλει να οικοπεδοποιήσει όσα δάση έχουν απομείνει για να έρθουν και άλλα κέρδη στο κεφάλαιο. Η μεγάλη συγκέντρωση τη Δευτέρα στο Σύνταγμα, η συναυλία καλλιτεχνών που συμπαρατάσσονται στον κοινό αγώνα, η περικύκλωση της Βουλής την Τετάρτη, οι αντίστοιχες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και αλλού, είναι μαχητική απάντηση στην περιβαλλοντολογική καταστροφή που συντελείται χρόνια τώρα από τις κυβερνήσεις-υπηρέτες της πλουτοκρατίας.

Οι συνταξιούχοι, απόμαχοι της δουλιάς αλλά δραστήριοι στους αγώνες, θα πλημμυρίσουν την Αθήνα καταφθάνοντας από όλη τη χώρα στην πανελλαδική κινητοποίηση το πρωί της Τρίτης. Διεκδικούν τα κλεμμένα μιας ζωής γεμάτης προσφορά, δείχνουν το δρόμο στις νέες γενιές για την ανάγκη, αγωνιστικά, να διατηρηθούν οι κατακτήσεις που στοίχισαν αίμα και θυσίες. Η γενιά αυτή ενώνεται με όλο το λαό στη διεκδίκηση μιας πραγματικά δημόσιας, δωρεάν υγείας, ενάντια στην πολιτική που εμπορευματοποιεί το κοινωνικό αυτό αγαθό, υπερασπιζόμενοι ταυτόχρονα την κοινωνική ασφάλιση.

Οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας, μαζί με εργάτες, επαγγελματίες, νέους, ενώνουν τη φωνή τους την Τρίτη το απόγευμα έξω από τη Βουλή, στο συλλαλητήριο καταδίκης του νομοσχεδίου που καταργεί το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, παραδίδοντάς την στους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Στη Λέσβο την Πέμπτη γίνεται παλλαϊκός ξεσηκωμός με κεντρικό ζήτημα το ζωογόνο για το νησί λάδι, ενώ οι αγρότες της Θεσσαλίας, και όχι μόνο, ετοιμάζονται για τις νέες κινητοποιήσεις μέσα στο Φλεβάρη.

Ολη αυτή η κινητικότητα, η λαϊκή αγωνιστική διεκδικητική δράση, δημιουργεί προϋποθέσεις συσπειρώσεων στα επιμέρους μέτωπα πάλης, που συμβάλλουν στο άνοιγμα του δρόμου για τη δημιουργία της πλατιάς κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας της εργατικής τάξης, της μικρομεσαίας αγροτιάς, των ΕΒΕ, των ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού, της νεολαίας. Η πορεία συγκρότησης αυτής της συμμαχίας, του Λαϊκού Μετώπου, γίνεται με την καθημερινή δουλιά μυρμηγκιού, παντού σε όλα τα πεδία, για την ανάπτυξη αγώνων, ώστε ο λαός να γίνει αφέντης στον τόπο του.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΟΧΙ στη νέα αγορά του αιώνα

«Με τον Ακη που θέλει να προχωρήσει αμέσως ή με τον Γιάννο που "αντιστέκεται" γιατί σκέφτεται το Πρόγραμμα Σταθερότητας και την ΟΝΕ;». Ακούγεται απίστευτο, αλλά ούτε λίγο ούτε πολύ θέλουν να μεταφέρουν στην κοινωνία τα δικά τους «διλήμματα» γύρω από την αγορά του νέου αιώνα, την αγορά των 60 μαχητικών αεροσκαφών, που το κόστος της θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 3 τρισ. δρχ! Οι εργαζόμενοι όμως δεν έχουν καμιά διάθεση να πληρώσουν ακριβά οι ίδιοι, τα παιδιά και τα εγγόνια τους για χάρη των υπερκερδών των στρατιωτικών βιομηχανιών. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι παραγγελίες αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τις αμυντικές ανάγκες της χώρας, αλλά με τους στρατούς επέμβασης και κατοχής του ΝΑΤΟ είτε του υπό ίδρυση ευρωπαϊκού στρατού άμεσης επέμβασης. Γι' αυτό δεν έχουν κανένα δίλημμα: Η αγορά των «Γιουροφάιτερ» δεν πρέπει να γίνει, έστω και αν δυσαρεστηθούν οι εγχώριοι, πολιτικοί και μη, πλασιέ όπλων.

ΥΓ: Εξάλλου, δεν υποστηρίζουν ότι ο εξευρωπαϊσμός της Τουρκίας θα την ηρεμήσει και θα αποκαταστήσει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ