ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΙΣΜΟΣ 7,9 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
Στιγμές ελπίδας μέσα στην απόγνωση...

Το οκτάχρονο αγόρι βρίσκει το κουράγιο να χαμογελάσει, καθώς ο πόνος των τραυμάτων του υποχωρεί. Οι γονείς του χάθηκαν στο σεισμό...

Associated Press

Το οκτάχρονο αγόρι βρίσκει το κουράγιο να χαμογελάσει, καθώς ο πόνος των τραυμάτων του υποχωρεί. Οι γονείς του χάθηκαν στο σεισμό...
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Οι ηρωικές όσο και απέλπιδες προσπάθειες των σωστικών συνεργείων απέφεραν ακόμη μερικά «θαύματα» χτες -όπως η διάσωση ενός μωρού οκτώ μηνών που ανασύρθηκε σώο και αβλαβές από την αγκαλιά της νεκρής μητέρας του, ή η διάσωση ενός 16χρονου μετά από 96 ώρες παραμονής του κάτω από τα συντρίμμια, ή η διάσωση μιας 40χρονης εγκύου που γέννησε πάνω στα συντρίμμια-, όμως η γενική εκτίμηση είναι ότι οι πιθανότητες εξεύρεσης και άλλων ζωντανών σεισμοπαθών στις πληγείσες από τη δόνηση 7,9 Ρίχτερ της περασμένης Παρασκευής συνορεύουν, πλέον, με το στατιστικώς απίθανο. Παρ' όλα αυτά, τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες.

Οι τοπικές αρχές της επαρχίας Γκουτζαράτ εξακολουθούν να δίνουν μια εκτίμηση περί τους 20.000 νεκρούς, ωστόσο χτες ο ομοσπονδιακός υπουργός Αμυνας Τζορτζ Φερνάντες, εκφράζοντας «την προσωπική του άποψη», έκανε λόγο μιλώντας προς δημοσιογράφους για 100.000 ανθρώπινα θύματα, με τους τραυματίες να ξεπερνούν το διπλάσιο αριθμό. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ατάλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ έσπευσε να χαρακτηρίσει και αυτός «προσωπική εκτίμηση» τη δήλωση Φερνάντες.

Οι προτεραιότητες των συνεργείων αρωγής μετακινούνται στην περίθαλψη των τραυματιών και των αστέγων, με πρώτη προτεραιότητα να είναι οι σκηνές, οι κουβέρτες και το ιατροφαρμακευτικό υλικό. Οι οργανώσεις Ερυθρού Σταυρού/ Ερυθράς Ημισελήνου προσπαθούσαν χτες σε μια «μαζική» επιχείρηση να μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης στις χειρότερα πληγείσες περιοχές, αφού οι θερμοκρασίες που αναφέρονται εκεί είναι κοντά και μερικές φορές κάτω από το μηδέν, ειδικά τις νυκτερινές ώρες.

Η πόλη Αντζάρ είναι μία από τις δύο που «έσβησαν από το χάρτη», όπως το θέτει ο Ινδός υπουργός Αμυνας.

Associated Press

Η πόλη Αντζάρ είναι μία από τις δύο που «έσβησαν από το χάρτη», όπως το θέτει ο Ινδός υπουργός Αμυνας.
Το σκηνικό στο έδαφος, ώρα με την ώρα, γίνεται όλο και πιο εφιαλτικό, αφού η οσμή των πτωμάτων γίνεται όλο και πιο έντονη, ενώ το πλήρες σκηνικό της καταστροφής αποκαλύπτεται. Ο υπουργός Αμυνας Φερνάντες δε δίστασε να πει ότι οι δύο πόλεις που βρίσκονταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, η Μπουτζ και η Αντζάρ, «έσβησαν από το χάρτη». Στις δυο πόλεις, με 150.000 και 80.000 κατοίκους αντίστοιχα, οι αγνοούμενοι είναι χιλιάδες και ο χρόνος εξαλείφει τις ελπίδες ανάσυρσης και άλλων ζωντανών από τα συντρίμμια.

Ο Μάρτιν Κέλσεϊ, εκπρόσωπος της οργάνωσης «Σώστε τα Παιδιά», που βρίσκεται στην περιοχή από τις πρώτες ημέρες, βεβαιώνει ότι η εκτίμηση του Φερνάντες δεν του φαίνεται τόσο υπερβολική. «Πρόκειται για έναν από τους χειρότερους σεισμούς στην ιστορία... πολλά χωριά μοιάζουν σα να τα χτύπησε ατομική βόμβα».

Η τοπική κυβέρνηση της επαρχίας Γκουτζαράτ εκτιμά τις οικονομικές ζημιές από το σεισμό στα 5,5 δισ. δολάρια.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη αναφέρθηκαν έξι ισχυροί μετασεισμοί ανάμεσα στα 3,3 και τα 4,5 Ρίχτερ, πάντως δεν αναφέρθηκαν νέα θύματα.

Επτά αεροσκάφη ανέμεναν να προσγειωθούν στην Μπουτζ χτες, μεταφέροντας ιατροφαρμακευτικό και άλλο υλικό. «Οι ανάγκες ξεπερνούν τη δυνατότητα απόκρισης».

Το Πακιστάν προστέθηκε στις χώρες που αποστέλλουν βοήθεια, με ένα C-130 να έχει ήδη μεταφέρει 16 τόνους ιατροφαρμακευτικού και άλλου υλικού στην Γκουτζαράτ και άλλες δύο πτήσεις να έχουν προγραμματιστεί. Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Αμπντούλ Σατάρ δήλωσε σε μια ένδειξη ότι ακολουθεί κατευναστική «διπλωματία των σεισμών» ότι «το Πακιστάν εκφράζει τη λύπη και τη θλίψη του λαού για μια τρομερή τραγωδία». Αρχικά είχε απειληθεί «παρεξήγηση», όταν το Ισλαμαμπάντ ανέφερε ότι η Ινδική κυβέρνηση απέρριψε την προσφορά βοήθειας, εν συνεχεία όμως το Νέο Δελχί έκανε σαφές ότι η βοήθεια, απ' όπου κι αν προέρχεται, είναι ευπρόσδεκτη.

Στις οργανώσεις που ανακοινώνουν βοήθεια προς τους σεισμόπληκτους προστέθηκε η UNICEF με 8 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση και η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωναν «αύξηση» των ποσών που θα διαθέσουν.

Η απόγνωση των σεισμοπαθών στις χειρότερα πληγείσες περιοχές προκαλεί, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, «ανομία», καθώς αναφέρονται λεηλασίες φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Ρεπορτάζ στο χτεσινό φύλλο της εφημερίδας Times of India επικαλείται την εκτίμηση αξιωματούχου συνεργείων αρωγής ότι «η κατάσταση τείνει να τεθεί εκτός ελέγχου, γιατί η απόγνωση των σεισμοπλήκτων αυξάνεται». Την ίδια ώρα ένοπλες συμμορίες έχουν αρχίσει να επιτίθενται εναντίον των σεισμοπλήκτων σε αρκετές περιοχές για να τους ληστέψουν, όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες. Σε μία από τις επιθέσεις αυτές οι ληστές αφαίρεσαν από μία οικογένεια σεισμοπλήκτων κοσμήματα αξίας 150.000 δολαρίων. Το έργο των συμμοριών «διευκολύνεται» από την παντελή έλλειψη αστυνόμευσης στις πληγείσες περιοχές. «Στην πόλη Μπατσάου δεν ήρθε σήμερα ούτε ένας αστυνομικός, ούτε ένας στρατιώτης», καταμαρτυρά ένας σεισμόπληκτος. «Χάσαμε τα πάντα. Η μητέρα φύση μάς έπαιξε ένα κτηνώδες αστείο και τώρα οι άνθρωποι μας κλέβουν ό,τι μας απέμεινε», είπε ο ίδιος.

ΗΠΑ - ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Αμερικανικός ελιγμός

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την αναζωπύρωση της βίας στο Πρέσεβο...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Το επιτελείο της νέας αμερικανικής κυβέρνησης δε φαίνεται διατεθειμένο - τουλάχιστον προς το παρόν... - να φουντώσει τους αυτονομιστικούς πόθους των κοσσοβάρων Αλβανών του «UCPMB» στην κοιλάδα του Πρέσεβο. Γι' αυτό και χτες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δεν καταδίκασε απλώς την κλιμακούμενη βία στο Πρέσεβο, αλλά επιρρίφθηκαν με σαφήνεια ευθύνες για τη βία στην οργάνωση των Αλβανών αυτονομιστών.

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά όλες τις προσπάθειες αναζωπύρωσης της έντασης στη ζώνη ασφαλείας και τις γειτονικές περιοχές... Εκφράζουμε τη λύπη μας για το θάνατο ενός Σέρβου στρατιώτη και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων το Σαββατοκύριακο και εκτιμούμε το γεγονός ότι οι Γιουγκοσλάβοι και οι Σέρβοι αξιωματούχοι έχουν επιδείξει υπομονή και απέφυγαν τα στρατιωτικά αντίποινα, αναφορικώς με τα πρόσφατα επεισόδια εντός ή πλησίον της ουδέτερης ζώνης», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ. Ο ίδιος αξιωματούχος, απευθύνοντας έκκληση για την «πολιτική επίλυση της κρίσης», διευκρίνισε πως θέση της Ουάσιγκτον είναι ότι «δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση σ' αυτή τη διαμάχη» και πρόσθεσε πως οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο «έχουν πυκνώσει τις περιπολίες για να μην επιτρέψουν τον ανεφοδιασμό των Αλβανών με όπλα από το Κοσσυφοπέδιο».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη «βελτίωση της συνεργασίας Ουάσιγκτον - Βελιγραδίου» μετά την ανάληψη της γιουγκοσλαβικής προεδρίας από τον Βόγισλαβ Κοστούνιτσα και την πρόσφατη ορκωμοσία του Τζόραν Τζίντζιτς στη θέση του πρωθυπουργού της Σερβίας, ενώ ανήγγειλε τη μετάβαση του Προέδρου του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, αύριο στην Ουάσιγκτον για συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης του Προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους.

Τέλος, χτες, εν αναμονή της συζήτησης της βίας στο Πρέσεβο, μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, διπλωματικές πηγές προέβλεπαν πως θα εκδοθεί ανακοίνωση με την οποία, αφ' ενός, θα καταδικάζονται τα τελευταία επεισόδια βίας αλλά και θα επισημαίνεται «η ανάγκη άμεσης και πλήρους διερεύνησης ώστε να προσαχθούν οι εισβολείς ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Ταραχές στην Κοσσόβσκα Μιτρόβιτσα

Ο θάνατος ενός 15χρονου Αλβανού που επήλθε κατά τις προχτεσινές συγκρούσεις στρατιωτών της ΚΦΟΡ με Αλβανούς της Κοσσόβσκα Μιτρόβιτσα προκάλεσε χτες νέες, περιορισμένης έκτασης, ταραχές. Σύμφωνα, με τα ξένα πρακτορεία, νέες συγκρούσεις μεταξύ Κοσσοβάρων Αλβανών και στρατιωτών της ΚΦΟΡ σημειώθηκαν και χτες στον αλβανικό τομέα της πόλης, κατά τις οποίες τραυματίστηκαν δύο κοσσοβάροι Αλβανοί.

Αξιωματούχοι της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ στην περιοχή, ερμήνευσαν τα τελευταία επεισόδια βίας που προκλήθηκαν όταν Κοσσοβάροι Αλβανοί επιτέθηκαν σε όχημα της αποστολής του ΟΑΣΕ τραυματίζοντας μέλη της αποστολής - μεταξύ των οποίων και ένα Σέρβο - ως ενορχηστρωμένες προσπάθειες που αποσκοπούν στην αναζωπύρωση των περσινών βίαιων επεισοδίων στην άτυπα διαιρεμένη πόλη της Κοσσόβσκα Μιτρόβιτσα. Γι' αυτό το λόγο, αξιωματούχοι της ΚΦΟΡ ανήγγειλαν την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10.00 το πρωί έως τις 18.00 το απόγευμα μέχρι νεοτέρας. Μάλιστα, ο νέος διοικητής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Χανς Χάκεραπ, σε γραπτή του ανακοίνωση ζήτησε από το «λαό της Κοσσόβσκα Μιτρόβιτσα να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για το σταμάτημα των ταραχών».

Απ' την άλλη πλευρά, αξιωματούχος του ΟΑΣΕ αναφερόμενος στο επίμαχο θέμα της διεξαγωγής γενικών εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο, υποστήριξε πως αυτού του είδους οι κάλπες δε θα μπορούσαν να στηθούν βιαστικά, καθώς χρειάζεται τουλάχιστον ένα εξάμηνο για την προετοιμασία διεξαγωγής τέτοιων εκλογών.

Και η σουηδική προεδρία της ΕΕ θα πιέσει για την έκδοση Μιλόσεβιτς

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται να υπενθυμίσει σήμερα στον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα ότι ο καλύτερος τρόπος να επιτύχει την προσέγγιση με την ΕΕ θα είναι να εκδώσει τον πρώην Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης

Σύμφωνα με σουηδικές κυβερνητικές πηγές, κατά τη σημερινή άφιξη του Βόγισλαβ Κοστούνιτσα στη Στοκχόλμη και τις συναντήσεις που θα έχει με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον, θα ασκηθούν πιέσεις για την έκδοση του πρώην Προέδρου Μιλόσεβιτς και «αυτό το θέμα θα επικρατήσει μεταξύ των άλλων τρεχουσών υποθέσεων που θα συζητηθούν».

ΤΑΝΖΑΝΙΑ
Αιματηρές συγκρούσεις

ΖΑΝΖΙΒΑΡΗ.-

Η επιφανειακή ηρεμία που επικρατεί το τελευταίο 48ωρο στα ημιαυτόνομα νησιά της Τανζανίας, Ζανζιβάρη και Πέμπα, ταράχτηκε χτες από την ανακοίνωση πως στις σοβαρές συγκρούσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και διαδηλωτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Ενωμένο Πολιτικό Μέτωπο», οι νεκροί ξεπέρασαν τους 280!

Σύμφωνα με τον Χίζα Τάμπουε, του Ενωμένου Μετώπου των Πολιτών (CUF) της αντιπολίτευσης, ο αριθμός των νεκρών, που έως προχτές δεν ξεπερνούσε επισήμως τους 20, αυξήθηκε μετά την ανακάλυψη ενός μαζικού τάφου σε δάσος του νησιού Πέμπα, όπου κείτονταν δεκάδες πτώματα ανθρώπων, που σκοτώθηκαν από τα πυρά αστυνομικών δυνάμεων το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενώ αναχωρούσαν με πλοιάρια για την Κένυα... Ο Τάμπουε ανήγγειλε πως παρά την απαγόρευση διαδηλώσεων και την αστυνομική βία, οι υποστηριχτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Ενωμένο Πολιτικό Μέτωπο» θα πραγματοποιήσουν αυτό το Σάββατο νέα διαδήλωση, με αιτήματα την επανάληψη των εκλογών της 29ης Οκτώβρη, την ανασυγκρότηση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής και την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Εντούτοις, εκπρόσωπος της αστυνομίας διέψευσε τις ανακοινώσεις του «Ενωμένου Πολιτικού Μετώπου», αρνούμενος ότι ευσταθούν οι πληροφορίες για το μαζικό τάφο, λέγοντας: «Η αστυνομία δεν έχει καμιά πληροφόρηση και θα είμαστε οι πρώτοι που θα το μαθαίναμε»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ