ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Ολοκληρώνει την παράδοση λιμενικών υποδομών στα μονοπώλια

Την ετοιμότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου στον ΟΛΠ διακήρυξε από την Κίνα ο Γ. Δραγασάκης

Στο επίκεντρο των ιδιωτικοποιήσεων που συνεχίζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μπαίνει το λιμάνι του Πειραιά, «φιλέτο» γύρω από το οποίο οξύνονται οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων

Eurokinissi

Στο επίκεντρο των ιδιωτικοποιήσεων που συνεχίζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μπαίνει το λιμάνι του Πειραιά, «φιλέτο» γύρω από το οποίο οξύνονται οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων
«Ετοιμη» δηλώνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, να προχωρήσει παραπέρα την ιδιωτικοποίηση των λιμενικών υποδομών της χώρας, όπως και συνολικότερα των «χρυσοφόρων» και στρατηγικών, για την κερδοφορία του κεφαλαίου, τομέων, συνεχίζοντας το αντιλαϊκό έργο των αναδιαρθρώσεων, από εκεί που το είχε αφήσει η προηγούμενη συγκυβέρνηση... Η «ετοιμότητα» αυτή, μάλιστα, φαίνεται να επιταχύνεται από τη βιασύνη του Μαξίμου να επιτύχει τους «εισπρακτικούς στόχους», όπως αυτοί καθορίζονται από τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) και συνολικότερα τις ανάγκες του αστικού κράτους.

Στο επίκεντρο μπαίνει σε αυτήν τη φάση το λιμάνι του Πειραιά, «φιλέτο» γύρω από το οποίο διεξάγεται οξύτατος ανταγωνισμός μονοπωλιακών ομίλων, ισχυρών καπιταλιστικών κρατών γεγονός που αποτυπώνεται μεταξύ άλλων στη λίστα των επιχειρηματικών ομίλων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στο σχετικό διαγωνισμό, αλλά και στην πρόσφατη παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ ουσιαστικά ενάντια στο «φιλικό διακανονισμό» μεταξύ ΟΛΠ - COSCO.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, μετά από συναντήσεις που είχε με Κινέζους αξιωματούχους στο Πεκίνο, όπου πραγματοποίησε μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά τριήμερη επίσημη επίσκεψη, ές το βράδυ της Κυριακής, δήλωσε στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου που διαθέτει στον ΟΛΠ εντός των επόμενων εβδομάδων». Πρόσθεσε ότι η COSCO, η οποία συμμετέχει στο διαγωνισμό (και θεωρείται από πολλές πλευρές το φαβορί), «μπορεί να καταθέσει μια πολύ ανταγωνιστική προσφορά», χαρακτηρίζοντας την παραχώρηση των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ στην COSCO ως «παράδειγμα της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας» μεταξύ των δύο χωρών και «μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα», εξαιτίας της «καθοριστικής» της σημασίας στην ανάπτυξη του λιμανιού.

Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ είναι ένα από τα ανταλλάγματα που προσφέρει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προκειμένου να εξασφαλίσει την τοποθέτηση κινέζικων κεφαλαίων στις επικείμενες εκδόσεις εντόκων γραμματίων της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, το αίτημα αφορούσε, πρωτίστως, την έκδοση εντόκων της 8ης Απρίλη, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 700 εκατ. ευρώ αφορούν αποπληρωμή εντόκων προς ξένες τράπεζες που δεν αναμένεται να μετέχουν στη διαδικασία και να ανανεώσουν τους τίτλους που είχαν αγοράσει στην προηγούμενη δημοπρασία προ εξαμήνου. Οπως αναφέρεται, οι Κινέζοι είδαν με «θετικό μάτι» το «αίτημα» της συγκυβέρνησης, απαιτώντας ακόμα μεγαλύτερο τμήμα του λιμανιού από αυτό που ήδη κατέχουν, αλλά και μεγάλο κομμάτι από την πίτα των σιδηροδρόμων.

Ο Γ. Δραγασάκης με τις δηλώσεις του από την Κίνα, ενώ απηύθυνε κάλεσμα σε κινεζικά μονοπώλια, αλλά και σε άλλους «ενδιαφερόμενους» μονοπωλιακούς ομίλους, για επενδύσεις στην Ελλάδα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι και η νέα κυβέρνηση θα τους έχει εξασφαλισμένο το «φιλοεπενδυτικό περιβάλλον», που στηρίζεται πρωτίστως στην ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη. Ετσι αναφέρθηκε στα «έργα» που «ζητούν επενδυτές», όπως είναι η «αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου», η κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ κατέδειξε επίσης τους τομείς της ναυτιλίας, των logistics, του τουρισμού, του εμπορίου, της αγροτικής παραγωγής, τις υποδομές και τον πολιτισμό«ως πεδία στα οποία η Ελλάδα είναι πρόθυμη να ενισχύσει την οικονομική συνεργασία».

Σε συνελεύσεις και οργάνωση της πάλης καλεί η Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών

Με αφορμή τις δηλώσεις του Γ. Δραγασάκη, χτες συνεδρίασε η διοίκηση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας, της οποίας η πλειοψηφία αποφάσισε τις αμέσως επόμενες μέρες συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γ. Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσα.

Από την πλευρά των ταξικών δυνάμεων της Δημοκρατικής Ενότητας Λιμανιών αναδείχθηκε η άμεση και επιτακτική ανάγκη να γίνουν παντού γενικές συνελεύσεις και μέσα από συλλογικές διαδικασίες να πάρουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους την υπόθεση της υπεράσπισης των εργασιακών τους δικαιωμάτων, βάζοντας στην πρώτη γραμμή την πάλη για ανάκτηση των απωλειών και επαναφορά των μισθών, των Συλλογικών Συμβάσεων στα επίπεδα του 2009, την πάλη για λιμάνια στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι των μονοπωλίων.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Ανοιχτή πρόσκληση στις ΗΠΑ για συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων

Προκλητικό κάλεσμα στους Αμερικανούς να παίξουν το ρόλο υπερατλαντικού ρυθμιστή του ενεργειακού πλούτου της χώρας

Η συνεκμετάλλευση στην οποία κάλεσε ο υπουργός Αμυνας αφορά το «φαγοπότι» που επιδιώκουν να στήσουν αμερικανικά ενεργειακά μονοπώλια με ντόπιους επιχειρηματίες, στις «πλάτες» του λαού

ΥΠΕΘΑ

Η συνεκμετάλλευση στην οποία κάλεσε ο υπουργός Αμυνας αφορά το «φαγοπότι» που επιδιώκουν να στήσουν αμερικανικά ενεργειακά μονοπώλια με ντόπιους επιχειρηματίες, στις «πλάτες» του λαού
Ανοιχτή πρόσκληση στα αμερικανικά μονοπώλια να πάρουν μερίδιο από τους υδρογονάνθρακες της Ελλάδας απηύθυνε, εκ μέρους της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος. Την πρόταση έκανε στην Βικτόρια Νούλαντ, υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, η οποία πριν από λίγες μέρες βρισκόταν στην Αθήνα και είχε τότε συνάντηση και με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα.

Στις αποκαλύψεις αυτές προχώρησε ο ίδιος ο Π. Καμμένος, στις ΗΠΑ, όπου βρέθηκε για τους εκεί εορτασμούς της 25ης Μαρτίου: «Δεν σας κρύβω ότι η ελληνική κυβέρνηση, από τη στιγμή που θα υπάρξει ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ στα θέματα της συνεργασίας σε σχέση με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε συνεργασία. Στη συνάντηση που είχα με την κα Νούλαντ, της είπα ότι θα μας ενδιέφερε μία GtoG (government to government agreement) (δηλαδή, συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων) με τις ΗΠΑ, ώστε να υπάρχει συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου (...) Είναι αντιληπτό ότι αν προχωρήσουμε σε μια συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου με ποσοστό 70-30, αυτό θα οδηγήσει σε μια γραμμή χρηματοδότησης που θα μας απαλλάξει από πολλά προβλήματα».

Σε ό,τι αφορά την απάντηση της Β. Νούλαντ, ο Καμμένος είπε: «Η απάντηση είναι ότι θα το εξετάσουν, η απάντηση είναι ότι θα πρέπει να δουν κι αν τους ενδιαφέρει μία "G to company agreement", δηλαδή συνεργασία με εταιρείες. Βεβαίως, οποιαδήποτε συνεργασία είναι αυτή και με οποιονδήποτε τρόπο, νομίζω ότι θα είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών και προς το συμφέρον της ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής», πρόσθεσε, δείχνοντας ότι η συγκυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχτεί οποιοδήποτε τέτοιο κομπρεμί με τους Αμερικανούς...

Στην ίδια βάση δήλωσε: «Θα επιδιώξουμε (σ.σ.: ως κυβέρνηση) να εμπλακούν στην εξόρυξη και αμερικανικές εταιρείες. Είτε επίσημα το αμερικανικό κράτος, είτε αμερικανικές εταιρείες, διότι είναι σημαντική η παρουσία των ΗΠΑ και για την ασφάλεια αυτών των επενδύσεων».

«Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ να γίνουν ακόμα στενότερες»

Ο Π. Καμμένος τόνισε εξάλλου και τα εξής στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ: «Πρέπει οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ να γίνουν ακόμη πιο στενές. Και επειδή ακούγονται διάφορα και γράφονται διάφορα, μη φοβάστε, η Ελλάδα δεν αλλάζει κατεύθυνση. Και βεβαίως η Ελλάδα έχει και άλλους συμμάχους, αλλά οι προτεραιότητες είναι αυτές, οι οποίες επιλέχθηκαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια», πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας την πρόσδεση (και) της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο άρμα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

«Παινεύοντας» κι άλλο, εκ μέρους της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τους Αμερικανούς για τη στήριξή τους στην ελληνική αστική τάξη... στα κρίσιμα, υπογράμμισε: «Πραγματικοί μας σύμμαχοι είναι εκείνοι που έχουν αποδείξει τη φιλία τους. Και τι εννοώ; Μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ ήταν αυτές που με το Σχέδιο Μάρσαλ, χωρίς να ζητήσουν απολύτως τίποτα από την Ελλάδα (σ.σ.: !!!), απολύτως τίποτα, κατάφεραν να κτίσουν τη νέα Ελλάδα. Αν υπάρχει εμπορική ναυτιλία είναι γιατί οι ΗΠΑ μάς έδωσαν τα Λίμπερτι»!

Συνέχισε, δε, την αναπαραγωγή εμφυλιοπολεμικών εγχειριδίων της CIA και της ΚΥΠ που αποτέλεσαν και αποτελούν «ευαγγέλια» της αστικής τάξης της Ελλάδας, λέγοντας: «Οι ΗΠΑ, σαν πραγματικός σύμμαχος, δεν δάνεισαν την Ελλάδα για να πάρουν πίσω τόκους. Στήριξαν την Ελλάδα για να αναπτυχθεί και να προχωρήσει στο δυτικό ελεύθερο κόσμο. Και η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ».

Παραπέρα, ο Καμμένος έκανε σαφές ότι τα συνεχή πάρε - δώσε με τις ΗΠΑ αποσκοπούν και στην εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής στήριξης στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για αλλαγές στο μείγμα διαχείρισης, που θα επιτρέψουν στην ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας στην Ελλάδα. «Είναι ξεκάθαρη η στήριξη των ΗΠΑ και προσωπικά του Προέδρου Ομπάμα», είπε, και παρέπεμψε στις «συνεχείς παρεμβάσεις του προς την κα Μέρκελ και προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για να βρεθεί λύση για την Ελλάδα και να μην υπάρχει αυτή η ασφυκτική πίεση προς τη χώρα».

«Σε άμεση συνεννόηση για τους τζιχαντιστές»

Στην ίδια βάση, δεν παρέλειψε να παίξει και το χαρτί της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας, της συγκρότησης αξόνων με άλλες αστικές τάξεις της περιοχής και της ενεργού εμπλοκής της χώρας σε μια σειρά από ιμπεριαλιστικά σχέδια στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με στόχο την «αναβάθμιση» της ελληνικής αστικής τάξης:

«Οι διαμορφούμενες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου δείχνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει μία σταθερότητα στην περιοχή και οι ΗΠΑ παίζουν σημαντικό ρόλο γι' αυτή τη σταθερότητα. Η Ελλάδα με την Κύπρο και λόγω των νέων πλέον κοιτασμάτων φυσικού αερίου αλλά και πετρελαίου στην ευρύτερη περιοχή, σε συνεργασία με το Ισραήλ, μπορούν να διαμορφώσουν ένα μεγάλο τόξο ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και να αντιμετωπίσουμε πλέον την απειλή που δέχεται το ΝΑΤΟ στο νότιο μέρος, που λέγεται ισλαμικός φονταμενταλισμός με την παρουσία του ISIS. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο για να επιλυθεί χρειάζεται η ενίσχυση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα της Ελλάδος και της Κύπρου, η συνεργασία με το Ισραήλ και με τις χώρες οι οποίες δέχονται την επίθεση του εξτρεμισμού και αυτό θα οδηγήσει στη διαμόρφωση και νέων κανόνων πλέον στην ευρύτερη περιοχή. Η κυπριακή και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται σε άμεση συνεννόηση και θεωρώ ότι πλέον ανοίγονται νέες προοπτικές για την επίλυση του προβλήματος», πρόσθεσε, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις του ευρωατλαντικού άξονα στην ευθεία από τη Λιβύη έως Συρία και Ιράκ, με την ελληνική κυβέρνηση να τις υποστηρίζει ανοιχτά.

Αλλωστε, όπως είπε ο Π. Καμμένος, «τώρα, ήρθε η ώρα που η Ελλάδα μπορεί και πάλι να αποδείξει πως είναι πόλος σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο. Η απειλή που δέχεται αυτή την στιγμή ο δυτικός κόσμος είναι ο ισλαμικός φονταμενταλισμός, ο οποίος εμφανίζεται είτε με την ταμπέλα του "Ισλαμικού Κράτους" ή τρομοκρατικής οργάνωσης ή υπό τη μορφή διαφορετικών τρομοκρατικών υποθέσεων. Εδώ λοιπόν είναι ο σημαντικός ρόλος που θα παίξει η χώρα μας».

Επιβεβαιώνοντας εξάλλου ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο θα συνεχίσει, αλλά θα βαθύνει ακόμα περισσότερο τις ενέργειες για ενίσχυση του άξονα Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, σημείωσε: «Τώρα, είναι ώρα για επέκταση του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας - Κύπρου και με το Ισραήλ και πρέπει να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί περισσότερο η συνεργασία με την αμερικανοεβραϊκή κοινότητα. Μπορούμε να χτίσουμε μια μεγάλη συμμαχία και με τη βοήθεια των ΗΠΑ να μπορέσουμε να δώσουμε τη λύση ασφάλειας στην περιοχή. Γιατί να μην δώσουμε εναέριο χώρο, αυτό που χρειάζεται το Ισραήλ απ' την Ελλάδα; Από το Ισραήλ στην Κύπρο και μέχρι την Κρήτη. Γιατί να μην υπάρχουν συμφωνίες προστασίας της μεγάλης οικονομικής ζώνης, στον ορισμό της οποίας θα προχωρήσουμε και στην Ελλάδα; Γιατί να μην προχωρήσουμε και σε αμυντικές συμφωνίες;»...

Διήμερη επίσκεψη Π. Λαφαζάνη στη Μόσχα

Σειρά συναντήσεων με Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους πραγματοποίησε κατά τη διήμερη επίσκεψή του στη Μόσχα, χτες και προχτές, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Π. Λαφαζάνης, συνοδευόμενος από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Πετράκο, έπειτα από πρόσκληση του υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας A. Novak. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ρώσο ομόλογό του θα συζητούνταν «ενεργειακά θέματα, με επίκεντρο τις ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών», ενώ ξεχωριστή συνάντηση ήταν προγραμματισμένη και με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ρωσικού κρατικού μονοπωλίου «Gazprom» Al. Miller, αλλά και με εκπροσώπους της Ρώσικης Δούμας και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα ζητήματα που θα τεθούν στις διαπραγματεύσεις, είναι η συμμετοχή ρώσικων εταιρειών στους διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, η επαναδιαπραγμάτευση των όρων προμήθειας του ρώσικου φυσικού αερίου και ίσως μία περαιτέρω μείωση της τιμής του, αλλά και ο λεγόμενος «Turkish Stream». Πρόκειται για το εναλλακτικό σχέδιο της Ρωσίας (μετά την επίσημη ακύρωση κατασκευής του αγωγού «South Stream», εξαιτίας των αντιδράσεων και των πιέσεων εκ μέρους της ΕΕ), μέσα από το οποίο επιχειρεί να προωθήσει φυσικό αέριο στη Δ. Ευρώπη μέσω Τουρκίας και Ελλάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ