ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Δε δέχεται συνεργασία με ΔΗΚΚΙ εξαιτίας του... ΚΚΕ!

Στη λογική του «στρίβειν διά του αρραβώνος» κινείται η απαντητική επιστολή του προέδρου του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλου προς τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλα, αναφορικά με την πρόταση συνεργασίας που το δεύτερο έχει απευθύνει. Ο Συνασπισμός δηλώνει πως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια «ευρύτερη και εφ' όλης της ύλης συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς με τη μορφή και τους τρόπους που αναφέρεται στην επιστολή σας».

Ενδιαφέρον έχει το πώς προσπαθεί να δικαιολογήσει την άρνησή του. Χρεώνει στο ΚΚΕ «άρνηση και εμπόδια στην κοινή δράση», γιατί «δεν αποδέχεται την ύπαρξη φυσιολογικών σχέσεων με το ΣΥΝ, ούτε καν τυπικές συναντήσεις μαζί του»! Σκόπιμα φαίνεται «ξεχνά» ο πρόεδρος του ΣΥΝ πως το κόμμα του με απόφαση του Συνεδρίου έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΚΚΕ. «Ξεχνά» ότι το ΚΚΕ αποδέχτηκε και στήριξε στη Βουλή την πρωτοβουλία για την απλή αναλογική, όπως επίσης στήριξε, και θα εξακολουθεί να το πράττει, πάμπολλες πρωτοβουλίες κοινής δράσης σε επίπεδο κινήματος και για πολλά ζητήματα στα οποία ο ΣΥΝ όχι μόνον αρνείται κοινή δράση, αλλά και υπονομεύει ενωτικές προσπάθειες και δράσεις μέσα στο κίνημα, μέσα στο λαό.

Θα ήταν, κατά συνέπεια, περισσότερο ειλικρινής ο ΣΥΝ, αν δήλωνε τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους το κόμμα του δεν αποδέχεται μια εφ' όλης της ύλης συνεργασία με το ΔΗΚΚΙ, είτε αυτοί έχουν να κάνουν με - καθ' όλα θεμιτές - διαφορές στη βάση της πολιτικής των δύο κομμάτων, είτε με την εσωκομματική κατάσταση του Συνασπισμού και τις ισορροπίες που προσπαθεί ο Ν. Κωνσταντόπουλος να κρατήσει μεταξύ των διαφόρων τάσεων.

Κατά τα άλλα στην επιστολή του ο Ν. Κωνσταντόπουλος αναφέρει ότι «ο ΣΥΝ ασκεί προγραμματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση από τη σκοπιά της σύγχρονης ριζοσπαστικής και δημοκρατικής Αριστεράς που αγωνίζεται για την ήττα των εφαρμοζόμενων πολιτικών, διατυπώνοντας ταυτόχρονα τις δικές του εναλλακτικές προτάσεις». Συμπληρώνει πως στο πλαίσιο αυτής της αντιπολιτευτικής στρατηγικής «επιδιώκει σταθερά σε όλα τα θέματα και πάντα με κριτήριο την προγραμματική σύγκλιση τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, έτσι ώστε και έναντι της κυβερνητικής πολιτικής να υπάρχει ισχυρή αντίσταση και οι θετικές εναλλακτικές προτάσεις να γίνονται πειστικές και ρεαλιστικές».

Ακολούθως αναφέρει ζητήματα πάνω στα οποία έχει αναλάβει πρωτοβουλίες κοινής δράσης, όπως η απλή αναλογική κ.ά. Προτείνει για κοινή δράση ζητήματα όπως: η απασχόληση και η καθιέρωση του 35ωρου, η ανάπτυξη του μαζικού κινήματος και η οργανωτική ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος, η καθιέρωση της απλής αναλογικής, η μεταναστευτική πολιτική, τα θέματα οικολογίας, οι σχέσεις εκκλησίας και κράτους κ.ά.

Καταλήγει αναφέροντας ότι «ο ΣΥΝ δεν έχει αντίρρηση για μια συνάντηση αντιπροσωπειών των κομμάτων μας», ενώ σε ό,τι αφορά στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές υπενθυμίζει το θεματικό συνέδριο του κόμματος στις αρχές Απριλίου, λέγοντας πως «ενόψει αυτού η ΚΠΕ διαμόρφωσε την πρότασή της για την εκλογική τακτική».

ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Απαράδεκτες οι κυβερνητικές προτάσεις

«Αρνητικές και απαράδεκτες», χαρακτήρισαν τις προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την Αναθεώρηση του Συντάγματος τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΔΗΚΚΙ Ηλίας Νικολόπουλος και Τάσος Ιντζές, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χτες στα γραφεία του ΔΗΚΚΙ. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν και οι θέσεις του ΔΗΚΚΙ οι σχετικές με την αναθεώρηση.

Συγκεκριμένα, ο Τ. Ιντζές παρουσίασε αναλυτικά τους τέσσερις άξονες, πάνω στους οποίους στηρίζεται η συνολική πρόταση του κόμματός του για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο πρώην βουλευτής έκανε λόγο «για ενίσχυση της συνταγματικής κατοχύρωσης των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη. Ενίσχυση του ρόλου της Βουλής, τόσο του ελεγκτικού, όσο και του νομοθετικού, καθώς και ενίσχυση της δικαστικής ανεξαρτησίας. Επίσης, παρουσίασε την πρόταση του ΔΗΚΚΙ, για εισαγωγή νέων θεσμών, όπως το «δημοψήφισμα με λαϊκή πρωτοβουλία και λαϊκή πρωτοβουλία για τοπικά δημοψηφίσματα, με σκοπό τη διεύρυνση της λαϊκής κυριαρχίας και της άμεσης δημοκρατίας».

Από την πλευρά του, ο Ηλ. Νικολόπουλος, ο οποίος είναι και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ανέφερε τα αρνητικά σημεία της πρότασης της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Οπως επισήμανε, οι αρνητικές αυτές διατάξεις έχουν σχέση με τη μείωση και τον κατακερματισμό της Βουλής κατά την ψήφιση των νόμων, αφού, όπως είπε: «Θα δημιουργηθούν έξι κοινοβουλευτικές επιτροπές και οι νόμοι θα ψηφίζονται, όχι από την ολομέλεια του σώματος, αλλά από μικρή ομάδα βουλευτών». Αναφέρθηκε στο άρθρο 24, τονίζοντας ότι, μέσα από την ψήφισή του, συντελείται «μείωση της συνταγματικής προστασίας του περιβάλλοντος». Μίλησε, συγχρόνως, για άρθρα και διατάξεις που περιορίζουν τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Επικρατείας. Τέλος, αναφέρθηκε στο άρθρο 28 και τόνισε ότι μέσα απ' αυτό το «Ελληνικό Σύνταγμα υποτάσσεται στο ευρωπαϊκό πρωτογενές Δίκαιο, ενώ παράλληλα μέσα απ' αυτό καταργείται οποιαδήποτε μελλοντική αναθεώρηση».

Τιμητική εκδήλωση για το «ΑΝΤΙ» στη Νέα Υόρκη

Κοσμοπλημμύρα σημειώθηκε το απόγευμα της 1 Φλεβάρη στην αίθουσα διαλέξεων του Τμήματος Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, στη Ν. Υόρκη.

Με συντονιστή τον εκδότη του περιοδικού «Nation» Βίκτορ Ναβάσκι, καθηγητή του Μεταπτυχιακού Τμήματος Δημοσιογραφίας στο Κολούμπια, τον γνωστό δημοσιογράφο Κρίστοφερ Χίτσενς, την Φράνσις Σόντερς, διευθύντρια του «New Statesman» και μια μορφή της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στις ΗΠΑ, τον Γουόρεν Χινκλ, εκδότη του «Ramparts» και διευθυντή έκδοσης του «San Francisco Examiner», οργανώθηκε εκδήλωση με θέμα τη δημοσιογραφία που αντιστέκεται και τιμώμενο έντυπο το ΑΝΤΙ.Συνδιοργανωτής της βραδιάς υπήρξε το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Κολούμπια και η καθηγήτριά του Μαρίνα Κοτζαμάνη.

Η ατμόσφαιρα ήταν σαφώς φορτισμένη από το γεγονός ότι ο τιμώμενος εκδότης Χρήστος Παπουτσάκης δε στάθηκε δυνατόν να παραστεί, εφόσον δεν του δόθηκε βίζα από την αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας. Αντ' αυτού την εκδήλωση χαιρέτισε ο συνεργάτης του Μάνος Στεφανίδης, ο οποίος υπογράμμισε το ρόλο της αμφισβήτησης που παίζει όλα αυτά τα χρόνια στο ΑΝΤΙ απέναντι στις λογής θηριώδεις «βεβαιότητες». Ο Κρίστοφερ Χίτσενς επέμεινε στον απαράδεκτα παρεμβατικό ρόλο των ΗΠΑ στην ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας και της Κύπρου, συγκινώντας το ακροατήριο τόσο με την πειστικότητά των επιχειρημάτων του όσο και με τη θερμότητα του λόγου του. Η Φράνσις Σόντερς επέμεινε στην τεράστια πολιτιστική και πολιτική προπαγάνδα που ασκούν οι ΗΠΑ στην υφήλιο, ενώ ο Βίκτορ Ναβάσκι διαμαρτυρήθηκε έντονα για τον αποκλεισμό του κ. Παπουτσάκη από την εκδήλωση. Τέλος, ο Γ. Χινκλ υπογράμμισε την ανάγκη ενός αγωνιστικού Τύπου που να μην υπαλληλοποιείται στα μεγάλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκατοντάδες ακροατών, μερικοί από τους οποίους συμμετείχαν και στη συζήτηση.

Επιστολή διαμαρτυρίας από την ΕΣΗΕΑ

Επιστολή έντονης διαμαρτυρίας απηύθυνε στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με την οποία διαμαρτύρεται για την άρνηση υπαλλήλων της πρεσβείας να εκδώσουν βίζα στον εκδότη του περιοδικού «ΑΝΤΙ» Χρήστο Παπουτσάκη.

Συγκεκριμένα, το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται με τον πλέον έντονο τρόπο για την άρνησή σας να εκδώσετε βίζα στον εκδότη του περιοδικού "ΑΝΤΙ" Χρήστο Παπουτσάκη. Είναι μια απαγόρευση, η οποία εκτός του ότι συνιστά κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης αποτελεί και προσβολή για όλον το δημοσιογραφικό κόσμο. Πολύ περισσότερο όταν η απαγόρευση αυτή αφορά έναν αγωνιστή της Δημοκρατίας και τη συμμετοχή του σε μια τιμητική εκδήλωση της Σχολής Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια, που τον έχει καλέσει».

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Δημιουργεί και «σωματείο»!

Αμερικάνικα συστήματα σχετικά με τη δομή και τη λειτουργία των κομμάτων εισάγει ο Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος ταυτόχρονα επιχειρεί να τα παρουσιάσει ως «καινούριο» στην πολιτική ζωή. Στο πλαίσιο αυτό δημιούργησε ένα «παράλληλο» με το υπό κατασκευή κόμμα του σωματείο, το οποίο θα αναλάβει ουσιαστικά... τα οικονομικά του κόμματός του, προς δόξαν της διαφάνειας και του «φωτός» που εξαγγέλλει. Το καταστατικό αυτού του σωματείου με την επωνυμία «Σύγχρονη πολιτική σκέψη», εγκρίθηκε χτες από το Πρωτοδικείο. Το σωματείο αυτό θα διαχειρίζεται τα οικονομικά του κόμματος Αβραμόπουλου και θα επεξεργάζεται πολιτικές θέσεις.

Ανάμεσα στους σκοπούς του σωματείου, όπως αναφέρεται στο καταστατικό του, είναι «η παροχή ηθικής συμπαράστασης και πολιτικής υποστήριξης στον Δ. Αβραμόπουλο, για τη δημιουργία, ανεξάρτητα από την ίδρυση πολιτικού κόμματος, πολιτικής κίνησης στην Ελλάδα, με στόχο την ενίσχυση των αρχών των ιδανικών και των θεσμών της σύγχρονης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας». Σύμφωνα με πληροφορίες το καταστατικό υπογράφουν 60 «φίλοι» του δημάρχου.

Επίσης, όπως διαφαίνεται από το καταστατικό, το κόμμα του Αβραμόπουλου θα προσελκύσει μέσω της πολιτικής κίνησης αυτής και στελέχη. Στο καταστατικό αναφέρεται ότι «σκοπός είναι η ανάδειξη και ενεργοποίηση Ελλήνων πολιτών, ικανών να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας μας στη νέα εποχή, καθώς και η προαγωγή της πολιτικής επιστήμης που θα σέβεται και θα υπερασπίζεται τις αξίες και τις παραδόσεις της χώρας μας».

Πάλι στο «τραπέζι» το όνομα της ΠΓΔΜ

Οι πρεσβευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στα Ηνωμένα Εθνη είχαν ακόμη μία συνάντηση, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίλυση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων.

Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε στην έδρα του ΟΗΕ, αναφέρεται ότι ο πρεσβευτής της Ελλάδας, Ηλίας Γούναρης, και ο Σκοπιανός ομόλογός του, Ιβάν Τοσέβσκι, συναντήθηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη υπό την αιγίδα του Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος είναι ειδικός εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, και «αντάλλαξαν απόψεις».

Οι δύο πρεσβευτές «συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν σε ημερομηνία που θα καθοριστεί», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Φρεντ Εκχαρντ, αναφερόμενος στις επαφές των Η. Γούναρη και Ι. Τοσέβσκι. Ερωτηθείς εάν υπήρξε κάποια πρόοδος στις συνομιλίες, ο Εκχαρντ απάντησε ότι το σχετικό κείμενο είναι ίδιο με εκείνα που είχαν εκδοθεί μετά το πέρας των προηγούμενων συναντήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ