ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η Σωματική Αγωγή, «δικαίωμα» για όλο το λαό...

Συνοπτικά, η Σωματική Αγωγή (δηλωτικό του ότι, αυτό το οποίο, κατά κύριο λόγο, υπόκειται σε αγωγή είναι το σώμα - Ναός του ανθρώπου, μέσα στο οποίο κατασκηνώνει η ψυχή και το πνεύμα του ανθρώπου, που και αυτά υφίστανται την αγαθή της επίδραση), με τη διπλή της έννοια.

α) από τη μια μεριά, ως συστηματική συμμετοχή σε παιγνιώδεις, χορευτικές, αγωνιστικές - αθλητικές δραστηριότητές (σωμασκία), και

β) από την άλλη μεριά, ως θετική επίδραση, που προκύπτει προς όφελος των συμμετεχόντων στις προηγούμενες δραστηριότητες (παίδευση),

είναι δημιούργημα και εκδήλωση της ζωής των ανθρώπων της πόλης και, ως θεσμός, ουδέποτε εμφανίστηκε σε πρωτόγονες ή παρακμασμένες κοινωνίες...

Μέσω αυτής, της Σωματικής Αγωγής, διευκολύνονται και ενισχύονται οι φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος του ανθρώπου (κυκλοφορία, αναπνοή, πέψη, αφομοίωση κλπ.), καθώς και η ανάπτυξη του σκελετού και των λοιπών οργάνων και οργανικών του συστημάτων.

Ακόμα, η Σωματική Αγωγή, συμβάλλει θετικά:

α) Στη γενική αγωγή και μόρφωση των υποκείμενων σε αυτήν

- με τη συνήθεια στην τάξη και στην αυτοπειθαρχία,

- με την ανάπτυξη των ψυχικών τους λειτουργιών και αρετών,

- με την καλλιέργεια του πνεύματός τους,

- με τη λήψη πρωτοβουλιών,

- με τον αλληλοσεβασμό και την αλληλοεκτίμησή τους, και

β) Στη διαμόρφωση μιας βούλησης ισχυρής, ενεργητικής και, προπαντός, ηθικής, για να αντιμετωπίζουν με επιτυχία και να ξεπερνούν τα διάφορα εμπόδια, τις δυσκολίες και τις στεναχώριες - βάσανα της ζωής...

Ετσι, γίνεται φανερό, ότι με τη Σωματική Αγωγή, μπαίνουν σε ενέργεια ιδιότητες και αξίες, σωματικές, ηθικές και κοινωνικές, που είναι ωφέλιμες στη ζωή και αποβαίνουν ένας άριστος παιδαγωγικός παράγοντας. Παράλληλα, η ίδια, η Σωματική Αγωγή, αποτελεί, για τον παιδαγωγό, πολύτιμο μέσο, με το οποίο μπορεί να διεισδύει στα κατάβαθα της ψυχής, της ιδιοσυγκρασίας και του χαρακτήρα κάθε νέου, που είναι και το πιο σημαντικό, για να προχωρήσει, με τον τρόπο αυτό, πιο αποτελεσματικά στη διαπαιδαγώγησή του...

Για το λόγο αυτό, στο θεωρητικό της υπόβαθρο, εντάσσονται όλα τα στοιχεία εκείνα που συμβάλλουν στη θεμελίωση των γενικών της κανόνων και στην κατανόησή της, ως παιδαγωγική διαδικασία, ενταγμένη στη γενική αγωγή του ανθρώπου, ιδιαίτερα των παιδιών και των νέων.

Η Σωματική Αγωγή, για να πετύχει τους τόσο σημαντικούς της σκοπούς, μέσα στα πλαίσια των ιδιαιτεροτήτων (φιλοσοφικών, θρησκευτικών, κοινωνικών συνθηκών, πολιτιστικών, πολιτικών και βιοτικών δεδομένων και αναγκών), καθώς και των ιδανικών και των προτύπων κάθε εποχής, λαού και χώρας, δημιουργεί, όσο αυτό είναι μπορετό, τις κατάλληλες συνθήκες, που απαιτούνται για να μεταβληθούν σε ικανότητες και επιδεξιότητες, όλες οι «δυνάμεις», με τις οποίες ο άνθρωπος έρχεται στη ζωή...

Τέλος, επειδή ο προσωπικός ρυθμός,στις σωματικές κινήσεις κάθε ανθρώπου (ιδιαίτερη μορφή του γενικού βιολογικού ρυθμού και κοινή ιδιότητα όλων των ζωντανών οργανισμών), φέρει τη σφραγίδα της προσωπικότητάς του και αποκαλύπτει και διερμηνεύει τον «εσωτερικό του κόσμο». Για το λόγο αυτό, η Σωματική Αγωγή, είναι υποχρεωμένη να βοηθήσει, ιδιαίτερα το παιδί, το οποιοδήποτε παιδί, να φτάσει, όσο γίνεται νωρίτερα, στο δικό του κινητικό ρυθμό και στο δικό του τρόπο κινητικής του αντίδρασης και έκφρασης (στιλ). Η σχετική βοήθεια, την οποία η ίδια του προσφέρει, πρέπει να θεμελιώνεται στο μέτρο των ατομικών του δεκτικών και αποδοτικών του δυνατοτήτων.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και για ένα σωρό άλλους που εξυπακούονται, η Σωματική Αγωγή, συνταγματικά κατοχυρωμένο «δικαίωμα» για όλο το Λαό, πρέπει, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, να ενταχθεί ουσιαστικά μέσα στο χώρο και στο χρόνο της όλης, σε όλα τα επίπεδα (από το Δημοτικό, το Γυμνάσιο, το Λύκειο και το Πανεπιστήμιο) προσφερόμενης Σχολικής Ζωής και Παιδείας (το τρίπτυχο εκπαίδευση, μόρφωση, αγωγή) και όχι να ψάχνουμε να τη βρούμε και να τη γευτούμε έξω από αυτήν (τη Σχολική Ζωή και Παιδεία), καταβάλλοντας, μάλιστα, σύμφωνα με το πνεύμα της εποχής, «ανταποδοτικά τέλη»..!


Πέτρος ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΠΟΛΟ
Ματς... φωτιά

Ματς-«φωτιά» περιλαμβάνει η 14η αγωνιστική του Πρωταθλήματος της Α1 Εθνικής Κατηγορίας των ανδρών, που διεξάγεται το Σάββατο. Οι περισσότερες συναντήσεις θεωρούνται αμφίρροπες και παράλληλα μεγάλου βαθμολογικού ενδιαφέροντος. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο ο Ολυμπιακός έχει εύκολο έργο, που αντιμετωπίζει τον «αδύναμο» Αρη Νικαίας εκτός έδρας. Στις υπόλοιπες συναντήσεις η αγωνία αναμένεται να φθάσει στα ύψη. Στον Αγιο Κοσμά, η Γλυφάδα υποδέχεται τη Βουλιαγμένη, στη Χαλκίδα η τοπική ομάδα τον Αρη Θεσσαλονίκης, τα Χανιά φιλοξενούν τον Παναθηναϊκό, στο Ποσειδώνειο ο ΠΑΟΚ τη Χίο, και στην Πάτρα ο ΝΟΠ υποδέχεται τον Εθνικό.

Στο κυριότερο παιχνίδι της αγωνιστικής, η Γλυφάδα υποδέχεται τη Βουλιαγμένη (14.50 ΠΟΛΙΣ) σε ένα παιχνίδι που είναι ανοιχτό σε κάθε αποτέλεσμα. Οι γηπεδούχοι, που θα έχουν και τον Αρόγιο στη σύνθεσή τους, αναζητούν μια νίκη επί σπουδαίου αντιπάλου, προκειμένου να επιβεβαιώσουν την πολύ καλή πορεία που κάνουν φέτος. Οι «μπέμπηδες» προέρχονται από την άνετη νίκη τους με 19-8 επί της Χαλκίδας και, με όπλο τους την καλή ψυχολογία, θα προσπαθήσουν να πάρουν την πολυπόθητη νίκη.

Στο κολυμβητήριο των Χανίων η τοπική ομάδα φιλοξενεί τον Παναθηναϊκό και θέλει να επιστρέψει στις νίκες. Την προηγούμενη αγωνιστική, άλλωστε, τα Χανιά γνώρισαν ήττα-σοκ από τον Αρη στη Θεσσαλονίκη (11-10), με αποτέλεσμα η ψυχολογία των παικτών να μην είναι η ενδεδειγμένη, ιδίως πριν από ένα ντέρμπι. Η Χαλκίδα παίζει το τελευταίο της χαρτί για την παραμονή της στην κατηγορία, αντιμετωπίζοντας τον Αρη Θεσσαλονίκης, και σκοπό έχει να τα καταφέρει.

Ο Εθνικός ταξιδεύει στην Πάτρα, όπου αντιμετωπίζει την τοπική ομάδα, με τον Αρη Αρακελιάν να κάθεται στον πάγκο των «κυανόλευκων», μετά τη λύση της συνεργασίας του συλλόγου με τον Μιχάλη Ξανθόπουλο και πριν την έλευση του Ηλία Μαχαίρα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα: Γλυφάδα-Βουλιαγμένη (Αγ. Κοσμά, 14.50), Χαλκίδα-Αρης Θεσσαλονίκης (Χαλκίδας, 19.00), Αρης Νίκαιας-Ολυμπιακός (Νίκαιας, 19.00), Χανιά-Παναθηναϊκός (Χανίων, 20.00), ΠΑΟΚ-Χίος (Ποσειδώνειο, 20.00), Πάτρα-Εθνικός (Εθνικό Πάτρας, 20.00).

ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Φινάλε» αγωνίας

«Φινάλε» αγωνίας επιφυλάσσει η τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου στο πρωτάθλημα της Α1 που ξαναρχίζει σήμερα μετά από διακοπή 10 ημερών περίπου εξαιτίας των αγώνων της Εθνικής ομάδας. Η 13η αγωνιστική λοιπόν ανεβάζει το... θερμόμετρο της έντασης αφού περιλαμβάνει δυο ντέρμπι που θα κρίνουν το σκηνικό στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας ενόψει του Β` γύρου. Το ενδιαφέρον λοιπόν μετατίθεται για αύριο και επικεντρώνεται σε δυο γήπεδα. Το κλειστό της Θέρμης, όπου ο ΠΑΟΚ θα φιλοξενήσει τον Ολυμπιακό και στο ΟΑΚΑ όπου ο Παναθηναϊκός θα κοντραριστεί με το Περιστέρι που είναι πρώτο και αήττητο. Οι «πράσινοι» έχουν το πάνω χέρι (από το 1992 κι έπειτα) με 11-0, αλλά το πλεονέκτημα για την ομάδα της «δυτικής όχθης» αφού χάσουν ή νικήσουν πάλι θα μονοπωλούν την κορυφή της βαθμολογίας . Αυτό σημαίνει ότι οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη θα παίξουν χωρίς άγχος. Στην αντίπερα όχθη, στους γηπεδούχους επικρατεί αισιοδοξία μετά και την πολυ καλή εμφάνιση στην Πολωνία εναντίον της Σλασκ..

Στη Θεσσαλονίκη ο ΠΑΟΚ φιλοξενεί τον Ολυμπιακό με το «Δικέφαλο» να δείχνει ανανεωμένος παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η σπουδαία νίκη επί της Ολίμπια Λουμπλίανας με 75-64 που του έδωσε το πλεονέκτημα για την πρόκριση στην ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ και η πολύ καλή εμφάνιση όλων των παικτών και ιδιαίτερα του Λιαδέλη (36π) μετρίασε κάπως το βαρύ κλίμα που επικρατούσε τον τελευταίο καιρό. Μια ακόμη νίκη επί σπουδαίου αντιπάλου, όπως ο Ολυμπιακός, θα ήταν ό,τι καλύτερο για την ομάδα του Κώστα Φλεβαράκη. Στους «ερυθρόλευκους», μετά την επιτυχία κόντρα κόντρα στη Βερόνα δηλώνουν έτοιμοι για μια ακόμη... Αγωνιστικά προβλήματα δεν υπάρχουν, ενώ «χαράς ευαγγέλια» δημιούργησε η απόδοση του Ράτζα στο παιχνίδι της Τετάρτης αν και τραυματίας. Στα υπόλοιπα παιχνίδια η ΑΕΚ θα δοκιμάσει τις δυνάμεις της εκτός έδρας κόντρα στο Μαρούσι, ενώ σήμερα τα φαβορί αναμένεται να έχουν τον πρώτο λόγο στις συναντήσεις.

Το πρόγραμμα: ΣΗΜΕΡΑ: (Αλεξάνδρειο, 17.00 ΕΤ-3) Αρης-Ηράκλειο (Δάφνη, 17.00 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ) Δάφνη-Μίλων, (Νεάπολης, 17.00) Μακεδονικός-Ηρακλής (Ν. Σμύρνης, 19.00 ΝΟΒΑ) Πανιώνιος-Νήαρ Ηστ. ΚΥΡΙΑΚΗ: (ΠΑΟΚ, 17.00 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ) ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός (Αμαρουσίου, 17.00), Μαρούσι-ΑΕΚ (ΟΑΚΑ, 21.00 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ) Παναθηναϊκός-Περιστέρι.

ΠΣΑΤ
Προεκλογική περίοδος

Το ΔΣ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) αποφάσισε την προκήρυξη Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του συνδέσμου για τις 5 Μαρτίου 2001, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10.30 π.μ. Σε περίπτωση μη απαρτίας η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί στις 12 Μαρτίου 2001, ημέρα Δευτέρα την ίδια ώρα. Βασικά θέματα της ΓΣ των μελών του ΠΣΑΤ είναι η διεξαγωγή αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Πρωτοβάθμιου και Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, καθώς και Εξελεγκτικής Επιτροπής. Οι υποψηφιότητες για όλα τα όργανα του Συνδέσμου πρέπει να έχουν υποβληθεί μέχρι την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2001, στις 10.30 π.μ. ακριβώς.

ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ
Πραγματικοί «δράκοι»

Αυτοί οι «δράκοι» είχαν κάτι το διαφορετικό. Εκαναν και τι δεν έκαναν. Πράγματα απίθανα. Μιλάμε για τα 17 αγέλαστα πιτσιρίκια της ομάδας «Κόρεαν Ντράγκον» ηλικίας 7-14 χρόνων, που ήρθαν στην Αθήνα καλεσμένα του «ΑΣ ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ ΑΘΗΝΑΣ» και ενθουσίασαν το κοινό που παρακολούθησε την επίδειξή τους στο κλειστό του Μετς. Με ποικίλες τεχνικές αυτοάμυνας, εναέρια διπλά και τριπλά σπασίματα σανίδων, με γροθιές και λακτίσματα, αλλά και χιουμοριστικά σκετς δράσης, σαν άλλοι... Τσάκι Τσαν, οι χαριτωμένοι «μικροί δράκοι» καταχειροκροτήθηκαν. Ηταν μια διοργάνωση του συλλόγου ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ που εδρεύει στο Παγκράτι δίχως επιχορηγήσεις, δίχως χορηγούς, αλλά με αθλητικό θέαμα και πειθαρχία.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Για γερά νεύρα

Μια κόντρα για γερά νεύρα, φιλοξενεί σήμερα η Βέροια, στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών. Ο γηπεδούχος Φίλιππος φιλοξενεί τον Ιωνικό (18.30) σε μία πολύ κρίσιμη αναμέτρηση, όσον αφορά στις εξελίξεις στην κορυφή της βαθμολογίας. Η ομάδα της Βέροιας προηγείται με διαφορά ...στήθους στη βαθμολογία έναντι των φιλοξενουμένων και στόχος της είναι να εκμεταλλευτεί τον παράγοντα έδρα και να πάρει βαθμολογική ανάσα. Το ροζ φύλλο αγώνα, όμως, έχει βάλει στο ...μάτι και ο ισοδύναμος Ιωνικός, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη κόντρα να κρίνεται εξαιρετικά αμφίρροπη. Τα άλλα παιχνίδια είναι: Σήμερα: Βριλήσια - Σχολές Ξυνή (19.15), Αρχέλαος - Πανελλήνιος (18.00), Δούκας - Αθηναϊκός (16.00), Κιλκίς - ΣΑΚΑ (18.00), αύριο: ΒΑΟ - ΠΑΟΚ (15.30, ΕΤ 3).

ΒΟΛΕΪ
Ντέρμπι στην Ορεστιάδα

Στην ακριτική Ορεστιάδα, επικεντρώνεται σήμερα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των φιλάθλων, εκεί δηλαδή όπου η τοπική ομάδα υποδέχεται τον ΠΑΟΚ (19.00) στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών. Ο «Δικέφαλος» προέρχεται από έναν αναπάντεχο αποκλεισμό στο Κύπελλο από τον Αριστοτέλη Σκύδρας και σκοπός του είναι σήμερα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να αναδιοργανωθεί ενόψει της δύσκολης συνέχειας. Από την άλλη πλευρά η Ορεστιάδα θέλει οπωσδήποτε τη νίκη, προκειμένου να πάρει τα... πάνω της στο πρωτάθλημα, καθώς έχει μείνει αρκετά πίσω από τις δύο κορυφαίες θέσεις της βαθμολογίας. Στα άλλα σημερινά παιχνίδια της αγωνιστικής, κοντράρονται: Αρης - Πανελλήνιος (20.00, ΕΤ-3), ΑΕΚ - Ολυμπιάδα Πατρών (18.30), ΕΑ Πατρών - Ολυμπιακός (19.00), Ιωνικός Νικαίας - Παναθηναϊκός (18.00, ΠΟΛΙΣ ΤV), Ηρακλής - Αρης Νικαίας (19.00).

  • Ενα ντέρμπι κορυφής και αρκετά σπουδαία παιχνίδια περιλαμβάνει η 17η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1 γυναικών. Συγκεκριμένα, η σημαντικότερη αναμέτρηση διεξάγεται αύριο στην Κυψέλη, όπου ο 2ος μέχρι στιγμής στη βαθμολογία Πανελλήνιος υποδέχεται τα τρίτα Βριλήσια (16.00, Μακεδονία TV). Οι υπόλοιπες αναμετρήσεις είναι: Σήμερα: ΖΑΟΝ - Φιλαθλητικός (18.00), Παναθηναϊκός - Ηλιούπολη (17.00), Ηρακλής - Αίας Ευόσμου (16.30), αύριο: Αρης - Βύρωνας/Αγ. Σώστης (15.00), ΕΑ Λάρισας - Ολυμπιακός (18.00).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ