ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Κοροϊδία στο τετράγωνο για τις απολυμένες καθαρίστριες

Οπως είπε χτες ο αρμόδιος υπουργός, «κατανοεί την αδικία», αλλά ταυτόχρονα τη συνεχίζει! Νέα κινητοποίηση σήμερα

Από την υπαίθρια συναυλία
Από την υπαίθρια συναυλία
«Η διαφορά αυτής της κυβέρνησης από τις άλλες είναι ότι κατανοεί πως είμαστε αδικημένες, κατανοούν ότι είμαστε θύματα και θέλουν να συνεχίσουν να είμαστε θύματα». Με αυτά τα λίγα λόγια, μια από τις 300 απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών κατήγγειλε τον εμπαιγμό της κυβέρνησης, μετά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία τους με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Κατρούγκαλο, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο κινητοποίησης - συναυλίας που συνδιοργάνωσαν χτες το απόγευμα με τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, απέναντι από το υπουργείο. Το επόμενο βήμα είναι η σημερινή συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι και πάλι έξω από το υπουργείο. Πίσω από το μέρος που γινόταν η συναυλία, είχε αναρτηθεί πανό με το σύνθημα: «Το κόκκινο γάντι από τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών είναι εδώ και απαιτεί δικαίωση».

Στη χτεσινή συναυλία, όπου μεταξύ άλλων συμμετείχε ο Γ. Σαρρής, ακούστηκαν τραγούδια του αγώνα. Το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι από την ΟΓΕ, το Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, το Σύλλογο Εμποροϋπάλληλων Αθήνας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, τους Συλλόγους Καθαριστριών Αθήνας και Πειραιά, την Ενωση Λογιστών, δυνάμεις του ΠΑΜΕ από το Δημόσιο, τα κλαδικά Συνδικάτα Ενέργειας, Χημικής Βιομηχανίας και Τηλεπικοινωνιών, το Σύλλογο Συνταξιούχων Δημοσίου, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών κ.ά. Επίσης, παραβρέθηκαν ο Χ. Κατσώτης, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Γ. Πέρρος, από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Τα έστριψαν μετεκλογικά...

Από τη συνάντηση με τον Γ. Κατρούγκαλο
Από τη συνάντηση με τον Γ. Κατρούγκαλο
Η κοροϊδία της κυβέρνησης ξεπερνάει κάθε όριο, αν ανατρέξει κανείς στις καταγεγραμμένες και ρητές υποσχέσεις που μοίραζε ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να μαζέψει ψήφους και να γίνει κυβέρνηση.

Στις συγκεκριμένες 300 καθαρίστριες που δούλευαν με μηνιαίες συμβάσεις, πολλές για 10 και 12 χρόνια, και απολύθηκαν στις αρχές του 2013, υποσχόταν ότι θα τις επαναπροσλάβει και θα μετατρέψει τις συμβάσεις τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Υπόσχεση που είχε διατυπώσει και σε σχετικές Ερωτήσεις του στη Βουλή τα προηγούμενα χρόνια.

Τώρα όμως που έγινε κυβέρνηση, ο υπουργός τούς είπε στη χτεσινή τους συνάντηση ότι «κατανοεί την αδικία», αλλά ...δεν μπορεί να τις προσλάβει, γιατί είναι αντισυνταγματικό και ότι το μόνο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να τους μοριοδοτήσει σε κάποιον επόμενο διαγωνισμό! Ομως, όπως εύστοχα παρατήρησε καθαρίστρια, «το Σύνταγμα ήταν το ίδιο και όταν μοίραζαν τις υποσχέσεις»!


Στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το Δημόσιο

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης - καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και ηλεκτρονική διακυβέρνηση - αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις». Το νομοσχέδιο έχει αρκετές αλλαγές συγκριτικά με την πρώτη εκδοχή, όταν μπήκε σε δημόσια διαβούλευση.

Σε κάθε περίπτωση, επαληθεύεται αυτό που είχε πει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Κατρούγκαλος, από την πρώτη στιγμή για το νομοσχέδιο. Σε έγγραφη πρόσκλησή του στη ΓΣΕΕ «σχετικά με τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης» ανέφερε: «Η μεταρρύθμιση αυτή δεν αποσκοπεί μόνο στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών αλλά και να μετατρέψει τη διοίκηση σε μοχλό ανασυγκρότησης της οικονομίας και στήριξης της επιχειρηματικότητας». Δηλαδή, να βοηθήσει στην ανασυγκρότηση της καπιταλιστικής οικονομίας, στηρίζοντας τους κεφαλαιοκράτες.

Τι προβλέπει
  • Στη δεύτερη εκδοχή του νομοσχεδίου έχουν παραλειφθεί οι ρυθμίσεις που αφορούν στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ). Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη εκδοχή διαχώριζε τις ΣΣΕ σε «γενικές» και «ειδικές» (άρθρο 5). Οι γενικές ΣΣΕ, οι οποίες ήταν αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ Δημοσίου και ΑΔΕΔΥ, «ρυθμίζουν τους όρους και τις συνθήκες απασχόλησης και της αμοιβής όλων των υπαλλήλων».
  • Για το πειθαρχικό δίκαιο, το σχέδιο νόμου καταργεί τις διατάξεις που θεσμοθέτησαν την αυτοδίκαιη αργία πριν ακόμα ξεκινήσει πειθαρχικός έλεγχος. Πρόκειται για διατάξεις που νομοθετήθηκαν από το 2012 και μετά. Ωστόσο, δεν επαναφέρει αυτούσιο το πειθαρχικό δίκαιο που ίσχυε με τους νόμους 3527 και 3584 του 2007, καθώς επιφέρει ορισμένες τροποποιήσεις στα άρθρα τους.
  • Για τους εργαζόμενους που απασχολούνται στο Δημόσιο με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) η δεύτερη εκδοχή του νομοσχεδίου κάνει καθαρό ότι η μονιμοποίησή τους εξαρτάται από τη συμμετοχή τους στην κινητικότητα. Ενώ στην πρώτη εκδοχή προέβλεπε ρητά τη μονιμοποίηση (όχι όλων), στη δεύτερη εκδοχή απαλείφει αυτή τη διατύπωση και αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι ΙΔΑΧ μπορούν να συμμετέχουν σε διαδικασίες κινητικότητας όπως και οι μόνιμοι υπάλληλοι και να καταλαμβάνουν κενές ή συνιστώμενες οργανικές θέσεις μονίμων υπαλλήλων. Επίσης, δεν δίνονται απαντήσεις για τον αν υπάρχει πιθανότητα χειροτέρευσης της μισθολογικής τους κατάστασης.
  • Ακόμα, προβλέπεται η επαναπρόσληψη ατόμων που είχαν ενταχθεί σε διαθεσιμότητα και απολύθηκαν ή βρίσκονται ακόμα σε διαθεσιμότητα. Μεταξύ άλλων προβλέπει την επαναφορά των διαθεσίμων και την επανασύσταση των θέσεών τους στους κλάδους της δημοτικής αστυνομίας, των σχολικών φυλάκων, της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των διοικητικών υπηρεσιών ΑΕΙ - ΤΕΙ, χωρίς όμως να προβλέπει σε κάποιες περιπτώσεις και την επανασύσταση της αντίστοιχης υπηρεσίας. Επιπλέον, για τους διαθέσιμους που δεν υπάγονται σε αυτούς τους κλάδους είναι ακόμα πιο αόριστο το πού θα τοποθετηθούν.
  • Και στη δεύτερη εκδοχή του σχεδίου νόμου υπάρχουν κατηγορίες εργαζομένων οι οποίες μένουν «απέξω». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι περίπου 3.000 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», οι οποίοι δουλεύουν με ετήσιες συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ανανεώνονται επί 12 χρόνια, και οι 300 απολυμένες καθαρίστριες, το 2013, από το υπουργείο Οικονομικών (είναι διαφορετική περίπτωση από τις 600 που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα). Και στις δύο περιπτώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί ότι όταν γίνει κυβέρνηση θα κάνει επαναπροσλήψεις όπου χρειάζεται και θα μετατρέψει τις συμβάσεις όλων σε αορίστου χρόνου.
  • Για όσους έχουν πετύχει στους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ από το 2009 και μετά αλλά δεν έχουν προσληφθεί η δεύτερη εκδοχή του σχεδίου νόμου είναι χειρότερη και από την πρώτη. Στην πρώτη μιλούσε για τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην κινητικότητα ενώ στη δεύτερη προβλέπει ότι η πρόσληψή τους εξαρτάται από το πότε και εάν θα κριθεί αναγκαία η προκήρυξη νέων θέσεων εργασίας.
  • Επίσης, είναι προφανές ότι με το σχέδιο νόμου η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις προς την ΕΕ και τους δανειστές, προωθεί την κινητικότητα, που συνδέεται με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την εξοικονόμηση πόρων, κυρίως από το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος». Στο επιχείρημα ότι η κινητικότητα εξυπηρετεί την κάλυψη κενών, η απάντηση είναι πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και μέσω εθελοντικών μετατάξεων.

Καταπάτησαν απόφαση Γενικής Συνέλευσης

Την πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου Υπαλλήλων Δήμου Πατρέων -ΠΑΣΚΕ, ΣΕΑΜ (ΣΥΡΙΖΑ)- καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΤΑ, καθώς αδιαφόρησε για τη θέληση των εργαζομένων, όπως αυτή εκφράστηκε με την απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, και επέβαλε με το «έτσι θέλω» να στηθεί μόνο μία κάλπη στις εκλογές που έγιναν χτες για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο επερχόμενο Συνέδριο της Ομοσπονδίας (ΠΟΕ ΟΤΑ). Ετσι, μπόρεσαν να ψηφίσουν μόνο οι μόνιμοι και οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου, αλλά αποκλείστηκαν οι συμβασιούχοι που δουλεύουν στο Δήμο μέχρι και 10 χρόνια. Ακόμα, η πλειοψηφία δεν παρέδωσε «τις καταστάσεις μελών στην Εφορευτική Επιτροπή με όλες τις μορφές εργασίας. Μάλιστα, διέγραψε από το μητρώο συναδέλφους συμβασιούχους (ΙΔΟΧ) που στο παρελθόν είχαν γραφτεί στο Σύλλογο». «Ο νέος και παλιός κυβερνητικός συνδικαλισμός δείχνει το πρόσωπό του, θρασύς και απροκάλυπτος, αντιδημοκρατικός» σχολιάζει για όλα τα παραπάνω η ΔΑΣ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ