ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Υπογραφή οκτώ συμφωνιών κατά την επίσκεψη Ερντογάν

Από τη συνάντηση Ερντογάν - Ροχανί στην Τεχεράνη
Από τη συνάντηση Ερντογάν - Ροχανί στην Τεχεράνη
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Οι Πρόεδροι του Ιράν, Χασάν Ροχανί, και της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά τις διαφορές σε καίρια ζητήματα της διεθνούς πολιτικής με πρώτη την ιμπεριαλιστική επίθεση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη (που στηρίζεται ανοικτά από την Αγκυρα) προχώρησαν στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, με αφορμή την επίσημη ημερήσια επίσκεψη που πραγματοποίησε χτες στην Τεχεράνη ο Τούρκος ηγέτης.

Η έντονη αλληλεξάρτηση των ιρανο-τουρκικών οικονομικών σχέσεων και οι αυξημένες ενεργειακές ανάγκες της τουρκικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την ανάγκη των τουρκικών μονοπωλίων για αύξηση των δραστηριοτήτων τους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας εξηγούν γιατί οι δύο ηγέτες υπέγραψαν οκτώ σημαντικές οικονομικές συμφωνίες και υποστηρίζουν από κοινού την προώθηση του στόχου για διπλασιασμό του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών από τα 14 δισ. δολάρια που έφθασαν το 2014 στα 30 δισ. ως το τέλος τρέχοντος έτους.

Ο Τούρκος Πρόεδρος κληθείς, ωστόσο, να σχολιάσει την αιματοχυσία στην Υεμένη (όπου μαίνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στους Σιίτες Χούτι, τις δυνάμεις που υποστηρίζουν τον φιλοδυτικό Σουνίτη πρόεδρο της Υεμένης Χάντι, ενώ ταυτόχρονα οι πρώτοι βομβαρδίζονται από τον στρατιωτικό συνασπισμό της Σ. Αραβίας) δήλωσε στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Τεχεράνη με τον Ιρανό ομόλογό του: «Δε με ενδιαφέρει εάν είναι Σιίτες ή Σουνίτες, αυτό που με αφορά είναι οι Μουσουλμάνοι. Γενικά πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό το αιματοκύλισμα, σε αυτόν τον θάνατο...».

Ο Ιρανός Πρόεδρος, από την άλλη, έσπευσε να συμπληρώσει πως και οι δυο θεωρούν ως απαραίτητο «το τέλος του πολέμου και του αιματοκυλίσματος στην Υεμένη όσο το δυνατόν συντομότερα».

Ενα από τα αγκάθια στις διμερείς οικονομικές σχέσεις είναι η τιμή του ιρανικού φυσικού αερίου, η οποία θεωρείται «τσουχτερή» από την Αγκυρα σε σημείο που το 2012 προσέφυγε στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο στην Ελβετία. Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν έκρυψε ότι η Τουρκία (που ετησίως αγοράζει τουλάχιστον 10 δισ. κυβικά μέτρα ιρανικού φυσικού αερίου) θα αγόραζε μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου από το Ιράν εάν ήταν φθηνότερο...

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Επισημάνσεις Ομπάμα με αποδέκτη το Ισραήλ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Θεμελιωδώς εσφαλμένη κίνηση», χαρακτήρισε χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, την απαίτηση του Ισραήλ να συνδέσει την επίτευξη συνολικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έως το τέλος Ιούνη με την αναγνώριση του ισραηλινού κράτους από την Τεχεράνη.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα, μιλώντας στο αμερικανικό δημόσιο ραδιοφωνικό δίκτυο ΝΡR πρόσθεσε ότι το ισραηλινό αίτημα «υπερβαίνει το πλαίσιο των συνομιλιών», τονίζοντας: «Η άποψη ότι θα πρέπει να καθοριστεί ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα σε μια επαληθεύσιμη συμφωνία, στην οποία η Τεχεράνη θα αναγνωρίζει το Ισραήλ, σημαίνει ότι δε θα υπογράψουμε καμία συμφωνία, εκτός αν η φύση του ιρανικού καθεστώτος αλλάξει εντελώς». «Δεν θέλουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ακριβώς επειδή δεν μπορούμε να προβλέψουμε τη φύση της αλλαγής καθεστώτος», εξήγησε ο Ομπάμα επαναλαμβάνοντας ότι το Ιράν θα πρέπει «να σταματήσει να απειλεί το Ισραήλ» και να μην έχει ανάμειξη στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Ωρες αργότερα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον μονάρχη του Ομάν, ενημερώνοντάς τον για την πρόσφατη προκαταρκτική συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με τη σημείωση ότι οι μήνες που υπολείπονται έως το τέλος του Ιούνη, «θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να οριστικοποιήσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες ώστε να εξασφαλιστεί η ειρηνική φύση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν».

Παράλληλα, στην Τεχεράνη, ο επικεφαλής των λεγόμενων «Φρουρών της Επανάστασης» στρατηγός Μοχάμαντ Αλί Τζαφάρι, εξήρε τη δουλειά της ιρανικής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας στην Ελβετία σε σχέση με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα χαρακτηρίζοντάς το «σημαντικό επίτευγμα». Με τον τρόπο αυτό απάντησε σε πρότερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας περίπου 200 ακραίων ισλαμιστών έξω από το κοινοβούλιο στην Τεχεράνη για την προκαταρκτική συμφωνία στη Λοζάνη.

  • Οκτώ Ιρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην περιοχή Νεγκούρ, στη μεθόριο με το Πακιστάν. «Οι ένοπλοι τρομοκράτες σε μια τυφλή ενέργεια σκότωσαν οκτώ μεθοριακούς φρουρούς και διέφυγαν στο Πακιστάν», δήλωσε ο Αλί Ασγάρ Μιρσεκαρί, αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας Σιστάν Μπαλουτσιστάν, μετά την επίθεση που έγινε το βράδυ της Δευτέρας.
ΜΑΛΑΙΣΙΑ
Νέος νόμος στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας»

Προβλέπεται επ' αόριστον κράτηση υπόπτων χωρίς να έχει γίνει δίκη

ΚΟΥΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.--

Νόμο που στρώνει το έδαφος για την ένταση της καταστολής εναντίον των εργατικών αγώνων προωθεί η αστική κυβέρνηση και στη Μαλαισία, στο πλαίσιο της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», με το ίδιο δηλαδή πρόσχημα που σε όλο τον πλανήτη εντείνονται τα μέτρα περιστολής διάφορων λαϊκών ελευθεριών. Ετσι, τη Δευτέρα, μετά από μια 15ωρη συνεδρίαση, η μαλαισιανή βουλή ενέκρινε με 79 ψήφους υπέρ και 60 ψήφους κατά το νέο «αντι-τρομοκρατικό νόμο» που μεταξύ άλλων επιτρέπει τη δυνατότητα επ' αόριστον κράτησης κάποιου χωρίς να έχει γίνει καν δίκη, όπως μετέδιδε στο χτεσινό του ρεπορτάζ το BBC.

Για την ακρίβεια, προβλέπεται η κράτηση κάποιου χωρίς δίκη για χρονικό διάστημα μέχρι και δυο χρόνια, δίνοντας μετά το περιθώριο για διαρκείς παρατάσεις της κράτησης. Τις αποφάσεις θα λαμβάνει ειδικό «σώμα» που θα ασχολείται με υποθέσεις «τρομοκρατίας» και όχι τα δικαστήρια.

Παράλληλα, ο νόμος προβλέπει ότι οι αρχές μπορούν να ανακαλούν τα διαβατήρια όσων ταξιδεύουν από αλλά και προς τη χώρα, με μαλαισιανή ή και άλλη υπηκοότητα, εφόσον θεωρούνται ύποπτοι για στήριξη / ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, κάτι που είναι πολύ σχετικό.

Η ψηφοφορία της Δευτέρας έγινε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της σύλληψης 17 υπόπτων (ο μικρότερος από τους συλληφθέντες ήταν 14 χρόνων) με την κατηγορία ότι ετοίμαζαν επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα και στρατιωτικές βάσεις για να εξασφαλίσουν όπλα. Στόχος ήταν να τα χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν «πυρήνα» του «Ισλαμικού Κράτους» στη χώρα, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς των αρχών.

Το νομοσχέδιο για να εφαρμοστεί πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία όπου πλειοψηφεί ο κυβερνητικός συνασπισμός. Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι η χώρα χρειάζεται να θωρακιστεί απέναντι στην απειλή των τζιχαντιστών.

Η Μαλαισία έχει πολύ έντονο μουσουλμανικό στοιχείο. Το 2010 το 63% του πληθυσμού της ήταν μουσουλμάνοι, ενώ το 2050 εκτιμάται ότι οι μουσουλμάνοι θα ξεπεράσουν το 72% του συνόλου των κατοίκων της χώρας.

ΚΕΝΥΑ
«Μπάσιμο» της Ιταλίας με το πρόσχημα των τζιχαντιστών

ΡΩΜΗ - ΝΑΪΡΟΜΠΙ.--

Η πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στην Γκαρίσα της Κένυας έδωσε, χτες, την αφορμή στον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι, να δηλώσει στην εφημερίδα «Κοριέρε Ντέλα Σέρα» πως είναι «αναπόφευκτη» η καταπολέμηση της τρομοκρατίας με «στρατιωτικά μέσα» και ότι «πρέπει να γίνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση των θρησκευτικών διώξεων».

Αναφερόμενος στο ρόλο της Ευρώπης και χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα δριμείες διατυπώσεις, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι «η απάντηση στην τρομοκρατία περιλαμβάνει αναπόφευκτα στρατιωτικές συνέπειες». Είπε επί λέξει: «Αυτό μπορεί να σοκάρει ορισμένους ανθρώπους, αλλά οι ομάδες αυτές πρέπει να αντιμετωπισθούν επίσης με στρατιωτικά μέσα. Δεν θα χρησιμοποιήσω τη λέξη "μάχη" για να αποφύγω να χαρακτηριστώ "σταυροφόρος"». Ο Τζεντιλόνι δεν παρέλειψε να αξιοποιήσει και αυτός (όπως και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) τις διώξεις που υφίστανται οι χριστιανικοί πληθυσμοί σε χώρες της Μέσης Ανατολής, σημειώνοντας ότι το γεγονός πως «αυτές οι οργανώσεις θέτουν ως στόχο χριστιανούς φέρνει πιο κοντά μας την ανάγκη να βοηθήσουμε, διότι αφορά την ταυτότητα και τις ρίζες μας».

Ας σημειωθεί πάντως πως οι ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις ασχολούνται με την εκπαίδευση των τοπικών στρατιωτικών δυνάμεων της Σομαλίας (στην οποία η Κένυα έχει εισβάλει στρατιωτικά από το 2011...) με πρόσχημα τη δράση τους κατά των τζιχαντιστών της «Αλ Σεμπάμπ».

Νωρίτερα, χτες, στην πρωτεύουσα της Κένυας, Ναϊρόμπι, εκατοντάδες φοιτητές βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας την προστασία τους από τις τρομοκρατικές επιθέσεις των τζιχαντιστών της «Αλ Σεμπάμπ», που εξαπέλυσαν την περασμένη Πέμπτη άγριο φονικό στο πανεπιστήμιο της ανατολικής πόλης Γκαρίσα οδηγώντας στο θάνατο περίπου 150 φοιτητές.

«Φτάνει πια!», έγραφαν ορισμένα από τα πλακάτ των νεαρών διαδηλωτών, εκ των οποίων αρκετοί ήταν μαυροφορεμένοι σε ένδειξη πένθους για την άγρια δολοφονία των συμφοιτητών τους από τους τζιχαντιστές - εκτελεστές της «Αλ Σεμπάμπ».

Το πλήθος σταμάτησε έξω από το προεδρικό μέγαρο, όπου επέδωσε σε εκπρόσωπο του Προέδρου της χώρας, Ουχούρου Κενυάτα, έγγραφη διαμαρτυρία με τα αιτήματά τους, στα οποία μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονταν και αυτά που αφορούν την αύξηση των μέτρων ασφαλείας στα πανεπιστήμια, στα σχολεία και στα υπόλοιπα εκπαιδευτικά ιδρύματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ