ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Την Τετάρτη η διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας

Καταγγέλλουν τον «κοινωνικό διάλογο» και απαιτούν την άμεση επαναφορά με νόμο του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ως βάση για αυξήσεις

Από παλιότερη κινητοποίηση για τις Συλλογικές Συμβάσεις
Από παλιότερη κινητοποίηση για τις Συλλογικές Συμβάσεις
Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, την Τετάρτη 15 Απρίλη, στις 11 π.μ., διοργανώνουν Ομοσπονδίες και Συνδικάτα της Αττικής. Την ώρα εκείνη είναι προγραμματισμένη η συνάντηση των «κοινωνικών εταίρων» ύστερα από πρόσκληση του υπουργού Εργασίας, Π. Σκουρλέτη. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, που καλούν στην κινητοποίηση, καταγγέλλουν τον «κοινωνικό διάλογο» με θέμα τον κατώτερο μισθό και τις εργασιακές σχέσεις. Απαιτούν να επανέλθει τώρα με νόμο ο κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ, ως ελάχιστη βάση στις διαπραγματεύσεις για παραπέρα αυξήσεις.

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν, μέχρι στιγμής, η Ομοσπονδία Οικοδόμων, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου - Χάρτου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η Ομοσπονδία Φαρμάκου και το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθήνας, η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές Αθήνας, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ και τα σωματεία της δύναμής της.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει στο κάλεσμά του το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Νομού Αττικής: «Την ώρα που η Αττική ετοιμάζεται να δεχτεί τα εκατομμύρια τουριστών: Το ανθρώπινο "δουλεμπόριο" γίνεται η κύρια μορφή εργασίας στα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Αθήνας. Οι συμβάσεις λίγων ημερών ξεπερνούν τη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Οι μισθοί και τα μεροκάματα στο επισιτισμό -όταν και όσο πληρώνονται- δεν φτάνουν ούτε για να πας και να έρθεις στη δουλειά. Η ασφάλιση και το ένσημο είναι λαχείο.

Σε μια τέτοια συγκυρία, το υπουργείο Εργασίας καλεί τους εκμεταλλευτές μας (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) σε "διάλογο" με τη ΓΣΕΕ για να "συζητήσουν" για τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Να ζητήσει δηλαδή την "άδεια" των εκμεταλλευτών μας προκειμένου να μας δώσουν κάποτε ένα μικρό μέρος από όσα μας έκλεψαν τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. "Αδεια" που η κυβέρνηση ποτέ δεν ζήτησε από μας για να προσφέρει νέα δώρα και απαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, για να αφαιμάξει ξανά τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, τον δικό μας κόπο και ιδρώτα (...)

Οι εργαζόμενοι του κλάδου όπως και ολόκληρο το συνδικαλιστικό - εργατικό κίνημα έχουμε την καθαρή και χωρίς αστερίσκους απαίτηση να επανέλθει εδώ και τώρα με νόμο ο κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ, ως ελάχιστη βάση για διαπραγματεύσεις. Αυτό δεν χρειάζεται κανένα "κοινωνικό διάλογο" για να νομοθετηθεί. Αποτελεί αίτημα για το σήμερα που δεν παζαρεύεται!».

Οι εφοπλιστές χρωστούν πάνω από 101 εκ. ευρώ στο ΝΑΤ

Το υπουργείο Εργασίας απάντησε σε Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων βουλευτών του ΚΚΕ

Στα 101.324.850,36 ευρώ ανέρχονται οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των ναυτιλιακών εταιρειών προς το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ), σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, ύστερα από αίτημα βουλευτών του ΚΚΕ.

Οπως σημειώνεται στην απάντηση του υπουργού, τα «πλοία εσωτερικού» οφείλουν 35.898.484,79 ευρώ, τα ποντοπόρα πλοία 17.935.365,75 ευρώ, ενώ από το Κεφάλαιο Αλληλασφάλισης Επιβατών και Οχημάτων (ΚΑΕΟ) το ποσό οφειλής είναι 47.490.999,82 ευρώ. Οπως διευκρινίζει το υπουργείο, τα παραπάνω ποσά «αφορούν σχεδόν στο σύνολό τους σε πλοία της επιβατηγού ναυτιλίας (ακτοπλοΐας και κρουαζιέρας) και σε οφειλές ΚΑΕΟ (Κεφάλαιο Ασφάλισης Επιβατικών Οχημάτων) προ του 2011, οπότε και καταργήθηκε».

Σε ό,τι αφορά το είδος των οφειλών, σ' αυτές συμπεριλαμβάνονται «οι αναλογούσες εισφορές προς το ΝΑΤ, το ΚΑΑΝ (Κεφάλαιο Ανεργίας Ασθενείας Ναυτικών), το ΤΠΕΝ (Ταμείο Πρόνοιας Εμπορικού Ναυτικού) και το ΚΕΑΝ (Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών)».

Αμέσως παρακάτω, όμως, ο υπουργείο αναλαμβάνει απροκάλυπτα να δώσει άλλοθι στις ναυτιλιακές για τα χρέη τους προς το ΝΑΤ, αναφέροντας ότι «τα ανωτέρω ποσά είναι τα αρχικώς βεβαιωθέντα, καθότι είναι σε εξέλιξη διακανονισμοί αρκετών οφειλών με το ΝΑΤ και λαμβάνουν χώρα καταβολές στις ΔΟΥ (εφάπαξ ή δυνάμει ρυθμίσεων), για τις οποίες το Ταμείο ενημερώνεται σταδιακά».

Υπενθυμίζεται ότι η Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων από τους βουλευτές του ΚΚΕ για τα χρέη των εφοπλιστών απευθύνονται και σε δύο ακόμη υπουργούς (Οικονομίας και Οικονομικών), χωρίς προς το παρόν να έχει δοθεί απάντηση.

Οπως καταγγελλόταν στην αίτηση, οι εφοπλιστές, με αντιλαϊκούς νόμους που έχουν ψηφιστεί, απολαμβάνουν, μεταξύ άλλων, 56 προκλητικές φοροαπαλλαγές και οι φορολογικές υποχρεώσεις τους εξαντλούνται με τη φορολόγηση στη βάση της χωρητικότητας και της ηλικίας των πλοίων, με το σύστημα «tonnage tax» και όχι με κριτήριο τα ετήσια έσοδα και κέρδη τους.

Καμιά δέσμευση στους ναυτεργάτες

Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας είχε χτες αντιπροσωπεία από τους ναυτεργάτες της ΝΕΛ, της Συντονιστικής Επιτροπής του ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών και του Ειδικού Τμήματος του Ασπροπύργου. Οπως καταγγέλλουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, από τη συνάντηση δεν προέκυψε «καμία λύση για το οξυμένο πρόβλημα της απλήρωτης εργασίας των ναυτεργατών της ΝΕΛ, με την εταιρεία να μην έχει καταβάλει ούτε το δώρο Πάσχα». Επίσης, τίποτα καινούργιο δεν προέκυψε «για την μη καταβολή του επιδόματος φοίτησης και τον αποκλεισμό από το δώρο του Πάσχα των μετεκπαιδευομένων στο ΚΕΣΕΝ και στον Ασπρόπυργο». Συνολικά για τη στάση της κυβέρνησης, τα σωματεία σχολιάζουν ότι είναι «ιερά και όσια τα συμφέροντα των εφοπλιστών». Καλούν τους ναυτεργάτες «με οργάνωση δυνάμεων να συνεχίσουμε τον αγώνα με πολύμορφες κινητοποιήσεις για τα οξυμένα προβλήματα και τα νέα αντεργατικά μέτρα που προετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στις κατευθύνσεις της ΕΕ».

Καλπάζει η ανεργία και το Γενάρη

Στοιχεία για την ανεργία το Γενάρη του 2015 δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με αυτά, το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε σε 25,7% έναντι 27,2% το Γενάρη 2014 και 25,9% το Δεκέμβρη 2014. Οι απασχολούμενοι υπολογίζονται σε 3.534.594, οι άνεργοι σε 1.220.828, ενώ ο μη οικονομικά ενεργός πληθυσμός σε 3.350.597 άτομα. Η ανεργία υπολογίζεται σε 22,5% στους άντρες και 29,6% στις γυναίκες. Οσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες, σε 50,1% υπολογίζεται η ανεργία στους νέους 15 - 24 ετών, ενώ φτάνει το 34,1% στις ηλικίες 25 - 34 ετών. Το υψηλότερο ποσοστό ανεργία καταγράφεται στην Αττική (26,9%), ενώ ακολουθούν η Πελοπόννησος - Δυτική Ελλάδα (26,6%) και Στερεά Ελλάδα - Θεσσαλία (26,4%).

Συγκέντρωση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Πληθαίνουν οι συμμετοχές στη συγκέντρωση που διοργανώνεται, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, στις 20 Απρίλη, ημερομηνία έναρξης της δίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των φυλακών του Κορυδαλλού. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 8 το πρωί στην πλατεία Δαβάκη, στο Περιβολάκι στη Νίκαια. Σ' αυτήν καλούν επίσης: Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών, το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΒΓΑ, το Σωματείο Εργαζομένων της ΦΑΓΕ, το Σωματείο Εργαζομένων της Tasty, το ΠΕΣ - ΝΑΤ. Το σχετικό ψήφισμα που κατέθεσαν οι ταξικές δυνάμεις στα ΔΣ ενέκριναν, επίσης, η ΕΛΜΕ Πειραιά και η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Εκδήλωση για την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς

Εκδήλωση με θέμα «Η προστασία υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Τα καθήκοντα των σωματείων» οργανώνουν επτά κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία την Τρίτη 21 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδομών Αθηνάς (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος). Η πρωτοβουλία ανήκει στα εξής σωματεία: Ενωση Ελεγκτών Λογιστών Περιφέρειας Αττικής, Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθηνάς, κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, Σωματείο Εργαζομένων «Forthnet - Νetmed» και Σωματείο Εργαζομένων «360 Connect». Στην εκδήλωση θα υπάρξει παρουσίαση με slides από τον καθηγητή ΤΕΦΑΑ Κώστα Μπουντολο, ομιλία από τον ειδικό γιατρό εργασίας Σπύρο Δρίβα και παρέμβαση από την Εύη Γεωργιάδου, μηχανικό ασφαλείας. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από τα σωματεία.

Στην Καισαριανή οι «Γειτονιές του κόσμου»

Την παράσταση «Οι γειτονιές του κόσμου», βασισμένο στην ομώνυμη ποιητική συλλογή του Γιάννη Ρίτσου, παρουσιάζει η θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ την Κυριακή 19 Απρίλη στην Καισαριανή. Η παράσταση θα δοθεί στο Δημαρχείο της πόλης στις 8 μ.μ. Η είσοδος θα γίνεται με την αγορά ενός λαχνού για την ενίσχυση του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ