ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Να γίνουν τώρα οι μετεγγραφές!

Κινητοποίηση χτες στο υπουργείο Παιδείας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Mε μια δυναμική κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και η επιτροπή πρωτοετών μετεγγραφέντων φοιτητών Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ απάντησαν στην απαράδεκτη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) να ακυρώσει τις μετεγγραφές περίπου 200 φοιτητών και απαίτησαν να γίνει άμεσα, τώρα, νομοθετική ρύθμιση που να μην επιτρέπει την ακύρωση, καθώς και τη μη εφαρμογή της απόφασης σε καμία σχολή πανεπιστημίου ή ΤΕΙ.

Υπενθυμίζεται ότι η θετική απόφαση του ΣτΕ αφορά την προσφυγή των διοικήσεων των δύο παραπάνω σχολών Αρχιτεκτονικής και 115 καθηγητών αυτών, μεταξύ των οποίων στελέχη και υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις!

«Αν ακυρωθούν οι μετεγγραφές σημαίνει ότι δε θα σπουδάσω. Να σημειωθεί ότι για να περάσω στη συγκεκριμένη σχολή έπρεπε να κάνω φροντιστήρια για ένα ειδικό μάθημα που δε διδάσκεται στα σχολεία. Εχω περάσει στην Αρχιτεκτονική στα Χανιά, ανήκω στους τρίτεκνους, η αδελφή μου σπουδάζει στα Γιάννενα. Είναι αδύνατο η οικογένειά μου να στηρίζει κι ένα τρίτο σπίτι, γιατί γι' αυτό μιλάμε. Θα πρέπει να πληρώνουν ενοίκιο, το φαγητό μου κι όποια άλλα έξοδα», λέει στον «Ρ» η Χρυσάνθη, μια από τους μετεγγραφέντες φοιτητές που ακυρώνονται οι σπουδές της.


«Εάν αποδεχτούμε ότι κριτήριο για το πού και αν θα σπουδάζουμε είναι η τσέπη μας και όχι οι ικανότητες και η προσπάθειά μας, τότε αποδεχόμαστε ότι η μόρφωση δεν είναι δικαίωμα αλλά εμπόρευμα», τονίζει το ΜΑΣ.

Και φυσικά για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η χρονική στιγμή που επέλεξε το ΣτΕ να βγάλει την απόφαση για τις μετεγγραφές δεν είναι τυχαία, με την ηγεσία του υπουργείου να έχει βάλει λουκέτο και να απουσιάζουν. Μετά τις έντονες πιέσεις του ΜΑΣ για επικοινωνία με τον υπουργό Παιδείας επιτεύχθηκε μέσω της γραμματέα του υπουργού, η οποία μετέφερε στους φοιτητές τα λεγόμενα του υπουργού: «Εκτιμάμε ότι κανένα άλλο ίδρυμα δε θα προσφύγει στο ΣτΕ για τις μετεγγραφές. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε κάποια νομική λύση για τους μετεγγραφέντες της Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ και ΑΠΘ». Δηλαδή η ηγεσία του υπουργείου δε δεσμεύτηκε ούτε ότι η απόφαση του ΣτΕ δε θα προκαλέσει ντόμινο σε ιδρύματα για ακύρωση μετεγγραφών εκατοντάδων φοιτητών, ούτε διασφαλίζει ότι οι περίπου 200 φοιτητές θα συνεχίσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους.

«Μ. Τρίτη έβγαλαν απόφαση που ακυρώνουν τις σπουδές μας και Μ. Πέμπτη ο υπουργός πήγε διακοπές και μας λένε μες στα μούτρα μας ότι θα σπουδάζουμε όσο βαστάει η τσέπη μας. Οι φοιτητές δεν πάνε διακοπές γιατί δεν μπορούν λόγω των πολιτικών που εφαρμόζονται», λέει ο Γιάννης Κονταργύρης εκ μέρους του ΜΑΣ, ανακοινώνοντας την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα.

Απαίτηση του ΜΑΣ είναι:

  • Να γίνει τώρα νομοθετική ρύθμιση που να μην επιτρέπει ακύρωση μετεγγραφών και να καλύπτει όλους τους φοιτητές από μετεγγραφή! Καμία εφαρμογή της απαράδεκτης απόφασης του ΣτΕ από καμία σχολή σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
  • Να δοθούν τώρα πάσο, κάρτες σίτισης κτλ. σε όσους δεν έχουν πάρει ακόμα. Να αυξηθούν τα κλιμάκια και οι εργαστηριακές ομάδες για όσους δε χωράνε σε αίθουσες και εργαστήρια.
  • Ούτε ευρώ από την τσέπη των φοιτητών για στέγαση, σίτιση, βιβλία, αναλώσιμα, μετακινήσεις.

Παίρνει παράταση ο μαθητικός διαγωνισμός της ΚΝΕ και του «Οδηγητή»

Στην τελική ευθεία έχει μπει πλέον ο πανελλαδικός διαγωνισμός συλλογικής ερευνητικής εργασίας μαθητών που διοργανώνει η ΚΝΕ και ο «Οδηγητής». Δεκάδες ομάδες μαθητών Γυμνασίων, Λυκείων και ΕΠΑΛ, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ετοιμάζουν πυρετωδώς τις εργασίες τους, με στόχο να κάνουν την καλύτερη εργασία αλλά και να μας καταπλήξουν με τις ιδέες, την τέχνη, τη φαντασία και την πρωτοτυπία τους. Ηδη κάποιες ομάδες έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους και τις έχουν στείλει στην ΚΝΕ. Για όσες ακόμα δεν έχουν καταφέρει να τις ολοκληρώσουν, η τελική ημερομηνία αποστολής του συνόλου της εργασίας μετατίθεται στις 19 Απρίλη.

Στη συνέχεια, σε κάθε πόλη όπου θα υπάρχουν περισσότερες από 4 συμμετοχές θα γίνει εκδήλωση παρουσίασης όλων των εργασιών και ψηφοφορίας για την καλύτερη, ενώ στην τελική φάση του διαγωνισμού η κριτική επιτροπή θα επιλέξει, ανάμεσα στις εργασίες που θα έχουν προκριθεί από όλη τη χώρα, την καλύτερη εργασία για καθένα από τα τέσσερα θέματα του διαγωνισμού. Ολες οι εργασίες θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΚΝΕ (www.kne.gr) και σε όλες τις ομάδες που θα πάρουν μέρος στο διαγωνισμό θα δοθεί αναμνηστικό, ενώ οι τέσσερις πρώτες εργασίες που θα επιλεγούν από την κριτική επιτροπή θα παρουσιαστούν και θα βραβευθούν στο 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Αθήνα.

Θυμίζουμε ότι στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού συμμετέχουν οι:

  • Κώστας Καζάκος, ηθοποιός - σκηνοθέτης.
  • Κυριάκος Ιωαννίδης, εκπαιδευτικός, μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Θέματα Παιδείας».
  • Δέσποινα Μαστρολέων, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Στρατής Δουνιάς, αρχισυντάκτης του «Οδηγητή».
  • Δημήτρης Κοιλάκος, φυσικός, υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος Ευγενίδου.

ΙΘΑΚΗ
«Οχι» στον αποκλεισμό των μαθητών του ΕΠΑΛ

Να λειτουργήσει ως εξεταστικό κέντρο το ΕΠΑΛ Ιθάκης απαιτεί η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης

Την ανάγκη να συνεχίσει να λειτουργεί σαν εξεταστικό κέντρο για τις πανελλαδικές εξετάσεις το 1ο ΕΠΑΛ Ιθάκης τονίζει η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Με αφορμή δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία δε συμπεριλαμβάνεται το συγκεκριμένο ΕΠΑΛ στα 143 Εξεταστικά Κέντρα των πανελλαδικών εξετάσεων, η ΕΛΜΕ τονίζει: «Οι ήδη αποκλεισμένοι συγκοινωνιακά σεισμόπληκτοι μαθητές της Ιθάκης αποκλείονται τώρα πρακτικά και από τις πανελλαδικές εξετάσεις. Επιστρέφουμε πανηγυρικά στο παρελθόν, όταν μόνο όσοι μαθητές μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στο οικονομικό κόστος ταξίδευαν στην Κεφαλονιά, για να συμμετάσχουν στις εξετάσεις, ξοδεύοντας χρήματα και χρόνο σε βάρος της προσπάθειας που κατέβαλλαν».

Η ΕΛΜΕ θυμίζει πως το σχολικό έτος 2012 - 2013 που υπήρχε εξεταστικό κέντρο μόνο στην Κεφαλονιά 4 από τους 12 μαθητές συμμετείχαν στις εξετάσεις και οι υπόλοιποι εγκατέλειψαν, ενώ το σχολικό έτος 2013 - 2014, που το ΕΠΑΛ Ιθάκης έγινε εξεταστικό κέντρο, υπήρξε καθολική συμμετοχή στις εξετάσεις. Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών υπογραμμίζουν πως σε μια εποχή οικονομικής κρίσης καλούνται οι οικογένειες των μαθητών να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής, αφού η υφιστάμενη νομοθεσία καλύπτει τις συγκεκριμένες δαπάνες μόνο για τους υποψηφίους των ΓΕΛ. Επιπλέον, η αναγκαστική μετακίνηση και η απομάκρυνση από το οικείο οικογενειακό περιβάλλον αφαιρεί πολύτιμο χρόνο από την τελική προετοιμασία και διαταράσσει τη συναισθηματική ηρεμία. «Οι συνθήκες αυτές διαμορφώνουν αναμφισβήτητα όρους μη ισότιμου συναγωνισμού», τονίζει, μεταξύ άλλων, το ΔΣ της ΕΛΜΕ, απαιτώντας να λειτουργεί μόνιμα το ΕΠΑΛ Ιθάκης ως εξεταστικό κέντρο για όλες τις ομάδες, δεδομένου ότι πληροί και όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις (VBI, αίθουσες εξέτασης, fax, φωτοτυπικό), «να διασφαλιστεί ότι δε θα ζήσουμε το αίσχος του αποκλεισμού των μαθητών του ΕΠΑΛ Ιθάκης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ