ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
Η κυβέρνηση εξωραΐζει τα σφαγεία των ΚΕΠΑ

Προκλητική απάντηση του διοικητή του ΙΚΑ σε συγκεκριμένες καταγγελίες της ΣΕΑΑΝ

Από παλιότερη κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ
Από παλιότερη κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ
Με την κάλυψη του υπουργού Εργασίας, ο Διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος προκαλεί με τις απαντήσεις που δίνει στις σοβαρές καταγγελίες της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) για τα σφαγεία των ΚΕΠΑ.

Τις καταγγελίες έκανε η ΣΕΑΑΝ, με ανοιχτό γράμμα που απέστειλε στον διοικητή του ΙΚΑ και ενώ είχαν προηγηθεί μια σειρά από καταγγελίες και κινητοποιήσεις στα κεντρικά του ΙΚΑ, στα ΚΕΠΑ αλλά και στο ΙΚΑ Πανόρμου, ενάντια σε αποφάσεις - σφαγείο για ανάπηρους και χρόνια πάσχοντες.

Στην απαντητική του επιστολή, ο διοικητής του ΙΚΑ αμφισβητεί ακόμα και τα στοιχεία των αναπήρων που κατονομάζει η ΣΕΑΑΝ στην καταγγελία της, όπως στην περίπτωση μιας ανάπηρης που της κόπηκε η σύνταξη ύστερα από ένσταση του διευθυντή του ΙΚΑ Πανόρμου.

«Επειδή ο διοικητής του ΙΚΑ αμφισβητεί την ύπαρξη του εν λόγω προσώπου», η ΣΕΑΑΝ δίνει τα πλήρη στοιχεία της και σημειώνει: «Η συνάδελφος είναι 53 χρόνων πάσχουσα από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) και βρίσκεται αυτήν τη στιγμή όπως και χιλιάδες συνάδελφοί μας χωρίς εισόδημα και χωρίς ασφάλιση. Τώρα που γνωρίζουν τα στοιχεία, ο κύριος διοικητής και ο υπουργός θα δώσουν τη σύνταξη του τρομαχτικού ύψους των 340 ευρώ για να μπορεί να ζήσει στοιχειωδώς η συναδέλφισσα;».

Σε άλλο σημείο, η ΣΕΑΑΝ αναφέρει: «Ο κύριος διοικητής με την κάλυψη του υπουργού του απαντάει στο γράμμα του για ένα ζήτημα που δεν το είχε θέσει η ΣΕΑΑΝ για το πόσο γρήγορα, δηλαδή, λειτουργούν τα ΚΕΠΑ. Εμείς στο γράμμα μας θέταμε ανοιχτά, όπως και σε προηγούμενες ανακοινώσεις, ότι στα ΚΕΠΑ γίνεται σφαγή και όχι ότι το σφαγείο λειτουργεί αργά. Μάλιστα αναφέραμε ότι οι ανάπηροι και χρονίως πάσχοντες από 210.000 που έπαιρναν κάποιο επίδομα, έφτασαν στις 160.000 (στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, σύστημα ΗΛΙΟΣ) όταν στη χώρα μας οι ανάπηροι φτάνουν το 1.000.000 και οι βαριά ανάπηροι ξεπερνούν τις 500.000!

Αυτοί πώς θα ζήσουν; Πώς θα πληρώσουν τα πανάκριβα φάρμακα και θεραπείες, αφού ένα μεγάλο ποσό καλούνται να το πληρώσουν από την τσέπη τους;».

Η ανακοίνωση της ΣΕΑΑΝ καταλήγει: «Με τη βαρβαρότητα δε συνδιαλέγεσαι, θα σε συντρίψει! Μόνο την τσακίζεις, μόνο την ανατρέπεις! Οργάνωση - Αγώνας - Συνέχεια μαζί με τους ανθρώπους της βιοπάλης ενάντια στα σφαγεία των ΚΕΠΑ ενάντια στο σχέδιο που εξελίσσεται για μαζικές περικοπές στα επιδόματα των ΑμΕΑ, στις συντάξεις αναπηρίας, ενάντια στις περικοπές και τις πληρωμές για φάρμακα και θεραπείες. Για δωρεάν φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες και τεχνικά βοηθήματα ανεξαρτήτως ποσοστού αναπηρίας, αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, Ελληνες ή μετανάστες. Εκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ».

Περιοδεία του ΚΚΕ στο νοσοκομείο Αγρινίου

Το νοσοκομείο στο Αγρίνιο
Το νοσοκομείο στο Αγρίνιο
Στο νοσοκομείο Αγρινίου περιόδευσε την περασμένη Τετάρτη κλιμάκιο της ΚΟ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής το βουλευτή του Κόμματος Νίκο Μωραΐτη. Στις συζητήσεις με ασθενείς, γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους εργαζόμενους, αναδείχτηκαν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, η λειτουργία του οποίου έχει φτάσει σε οριακό σημείο.

Τα προβλήματα επικεντρώνονται στη μεγάλη έλλειψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, κατάσταση που οξύνθηκε μετά τις τελευταίες αποχωρήσεις μόνιμων γιατρών λόγω συνταξιοδότησης. Τα προβλήματα της Καρδιολογικής Κλινικής (πριν από έναν περίπου χρόνο είχε φτάσει σε «λουκέτο») εξακολουθούν να υφίστανται, χωρίς να φαίνεται κάποια λύση στον ορίζοντα. Το σύνολο των τμημάτων δυσλειτουργούν, ενώ σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο της πόλης, την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα δεν υπήρχε καρδιολόγος στο πρόγραμμα εφημεριών.

Από μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Μωραΐτης τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σκοπεύει να εφαρμόσει πλήρως τον προϋπολογισμό του 2015 που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση και μειώνει ακόμα περισσότερο την ήδη ανεπαρκή χρηματοδότηση των κρατικών μονάδων Υγείας και Πρόνοιας. Αποτέλεσμα είναι να μεγαλώνουν συνεχώς οι ελλείψεις, ακόμα και σε βασικά υλικά και φάρμακα και να υπάρχουν νοσοκομεία που σύντομα θα βρεθούν σε αδυναμία να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες.

Κάλεσε, επίσης, τους εργαζόμενους του νοσοκομείου και το λαό του νομού να μη δείξουν καμία ανοχή στη νέα συγκυβέρνηση σε ό,τι αφορά την πολιτική της και στον τομέα της Υγείας. Να απαιτήσουν να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του νοσοκομείου Αγρινίου, να καταργηθούν οι πληρωμές για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, υγειονομικό υλικό και τεχνικά βοηθήματα. Να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.

Ερώτηση του ΚΚΕ για κλινικές του Νοσοκομείου Βόλου

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας για την τραγική κατάσταση στις κλινικές του νοσοκομείου Βόλου κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Γ. Λαμπρούλης, Ελένη Γερασιμίδου και Γ. Γκιόκας.

Επισημαίνοντας ότι η υποστελέχωση σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας και οι περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες, βρίσκουν πολλές από τις κλινικές, τα Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία της Μαγνησίας σε οριακή λειτουργία, παρά την εντατικοποίηση της εργασίας και τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων, οι βουλευτές αναφέρονται στην εικόνα που παρουσιάζουν οι κλινικές του Νοσοκομείου Βόλου, σημειώνοντας:

  • Στην Παιδιατρική: Από τους 15 παιδιάτρους που υπηρετούσαν βρίσκονται μόνο ένας μόνιμος και δύο επικουρικοί, εκ των οποίων η σύμβαση του ενός λήγει τον Ιούνη.
  • Στην Αιμοδοσία: Δεν υπάρχει κανείς από τους 4 μονίμους που υπηρετούσαν. Μόνο ο αιματολόγος του Νοσοκομείου μοιράζεται το χρόνο εργασίας του μεταξύ των δύο υπηρεσιών ως Διευθυντής.
  • Στην Οφθαλμολογική: Υπηρετεί ένας μόνιμος και ένας επικουρικός από (4 που υπηρετούσαν).
  • Στη Γαστρεντερολογική: Υπηρετεί μόνο ένας επικουρικός και κανείς από τους τρεις μόνιμους.
  • Στην ΩΡΛ: Υπηρετεί ένας μόνιμος και ένας αποσπασμένος από το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας, του οποίου η αντίστοιχη κλινική έκλεισε.
  • Στη Γυναικολογική: Από τους επτά που υπηρετούσαν, υπηρετούν μόνο τρεις μόνιμοι και δύο επικουρικοί.
  • Στην Ορθοπεδική: Από τους έξι που υπηρετούσαν, υπηρετούν μόνο τέσσερις, οι οποίοι βρίσκονται ένα βήμα πριν τη συνταξιοδότησή τους.
  • Στην Ψυχιατρική: Υπηρετεί μόνο ένας, συν ένας ο οποίος ήταν σε αργία, από τους πέντε που υπηρετούσαν.

Οσον αφορά στο νοσηλευτικό προσωπικό, όσοι έμειναν (545 από τους 900 μόνιμους νοσηλευτές) εργάζονται με εξαντλητικούς ρυθμούς και καταβάλλουν εντατική προσπάθεια, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της υπηρεσίας. Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στα πλυντήρια, τραπεζοκόμοι και υπηρεσίες.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό ποια άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε να γίνουν ο απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό) για την πλήρωση των κλινικών στο Νοσοκομείο Βόλου, πριν οδηγηθούν σε πλήρη κατάρρευση και κλείσουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των εργαζομένων της Μαγνησίας.

Δείγμα του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού

Μετά από πρόταση συνδικαλίστριας του ΠΑΜΕ στη γενική συνέλευση των εργαζομένων στο νοσοκομείο Παμμακάριστος, αποφασίστηκε - και έγινε πριν το Πάσχα - παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή του νοσοκομείου για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με κυριότερο αυτό της εντατικοποίησης της δουλειάς λόγω της τραγικής έλλειψης προσωπικού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εργαζομένων (ΑΣΕ) στην Παμμακάριστο «ο Διοικητής, ευθυγραμμισμένος με την πολιτική του υπουργείου, δεν δεσμεύτηκε για κανένα από τα ζητήματα που έθεσαν οι εργαζόμενοι. Και ενώ ουσιαστικά τίποτα δεν βγήκε από τη συνάντηση, το ΔΣ του σωματείου όχι μόνο δεν μπήκε μπροστά, προκειμένου να οργανώσει τη πάλη των εργαζομένων, αλλά με ευθύνη μελών του, με επικεφαλής τον πρόεδρο (ΣΥΡΙΖΑ) ακύρωσαν και τις ήδη προγραμματισμένες δράσεις που είχαν αποφασιστεί στη ΓΣ!

Σε αυτές εντασσόταν και σύσκεψη με σωματεία, συλλόγους, φορείς και κατοίκους της περιοχής, για να συζητήσουν και να αποφασίσουν από κοινού πρόγραμμα δράσεων. Η "συνέχεια" που υποσχέθηκαν τα μέλη του ΔΣ ήταν συναντήσεις κατ' ιδίαν με το Διοικητή της ΥΠΕ και νέα ΓΣ μετά το Πάσχα!». «Αυτός είναι ο νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός που "νομιμοποιείται" να αλλάζει αποφάσεις γενικών συνελεύσεων εργαζομένων όταν αυτές δεν είναι στα μέτρα του», επισημαίνει η ΑΣΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ