ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενισχύει τη διασύνδεση των Ενόπλων Δυνάμεων με ΗΠΑ και Ισραήλ

Για πρώτη φορά αμερικανικές και ισραηλινές δυνάμεις θα συμμετάσχουν στη Διακλαδική Ασκηση «Ηνίοχος 2015»

Το χαρακτηριστικό λογότυπο της άσκησης «Ηνίοχος 2015», όπου θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ...
Το χαρακτηριστικό λογότυπο της άσκησης «Ηνίοχος 2015», όπου θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ...
Ενισχύεται επί κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ η διασύνδεση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με αυτές των ΗΠΑ και του Ισραήλ, στην επικίνδυνη για το λαό προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά, πατώντας σε άξονες και αντιάξονες με ιμπεριαλιστικά κέντρα και άλλα μονοπώλια της Ανατολικής Μεσογείου, επιχειρώντας να αποκτήσει κάποιο προβάδισμα στην εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων της περιοχής.

Σε αυτή τη βάση, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΑ, από τη Δευτέρα 20 έως και την Πέμπτη 30 Απρίλη, πρόκειται να διεξαχθεί η Διακλαδική Ασκηση Μεσαίας Κλίμακας «Ηνίοχος 2015», σε συνδυασμό με την άσκηση «Αστραπή» του Πολεμικού Ναυτικού.

Η άσκηση προβλέπει τη διεξαγωγή σύνθετων αεροπορικών αποστολών σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροπορικών - ναυτικών δυνάμεων, καθώς και μονάδων του Στρατού Ξηράς, ενώ, για πρώτη φορά, θα λάβουν μέρος δυνάμεις ξένων χωρών και συγκεκριμένα του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Πρόβα... «στρατηγικής στήριξης» των σχεδιαζόμενων επενδύσεων

Η συμμετοχή τους εντάσσεται στους συγκεκριμένους σχεδιασμούς της κυβέρνησης να προχωρήσουν με ασφάλεια «μπίζνες» του μεγάλου κεφαλαίου. Π.χ. τέλη Μάρτη, ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, από τις ΗΠΑ που επισκεπτόταν, δημοσιοποιούσε τα σχέδια της κυβέρνησης να εμπλακούν αμερικανικά μονοπώλια στις εξορύξεις ελληνικών υδρογονανθράκων και οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις στην προστασία των τέτοιων «επενδύσεων»: «Θα επιδιώξουμενα εμπλακούν στην εξόρυξη και αμερικανικές εταιρείες. Είτε επίσημα το αμερικανικό κράτος, είτε αμερικανικές εταιρείες, διότι είναι σημαντική η παρουσία των ΗΠΑ και για την ασφάλεια αυτών των επενδύσεων» έλεγε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας δε και τα ανοίγματα της κυβέρνησης στο αμερικανο-εβραϊκό λόμπι και την ισραηλινή κυβέρνηση, έλεγε: «Τώρα είναι ώρα για επέκταση του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας - Κύπρου και με το Ισραήλ και πρέπει να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί περισσότερο η συνεργασία με την αμερικανο-εβραϊκή κοινότητα. Μπορούμε να χτίσουμε μια μεγάλη συμμαχία και με τη βοήθεια των ΗΠΑ να μπορέσουμε να δώσουμε τη λύση ασφάλειας στην περιοχή. Γιατί να μη δώσουμε εναέριο χώρο, αυτό που χρειάζεται το Ισραήλ απ' την Ελλάδα; Από το Ισραήλ στην Κύπρο και μέχρι την Κρήτη. Γιατί να μην υπάρχουν συμφωνίες προστασίας της μεγάλης οικονομικής ζώνης, στον ορισμό της οποίας θα προχωρήσουμε και στην Ελλάδα; Γιατί να μην προχωρήσουμε και σε αμυντικές συμφωνίες;»...


ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Στη Ρωσία έχοντας δώσει πρώτα διαβεβαιώσεις στις ΗΠΑ

Διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί από σήμερα ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, μετά από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του, Σ. Σοϊγκού, στο πλαίσιο της διάσκεψης με θέμα: «Διεθνής ασφάλεια - προκλήσεις και προοπτικές», που πραγματοποιείται στη ρωσική πρωτεύουσα. Ο Ελληνας υπουργός θα συναντηθεί με τον Σ. Σοϊγκού και θα μιλήσει στη διεθνή διάσκεψη.

Η επίσκεψη Καμμένου στη ρωσική πρωτεύουσα γίνεται λίγες μέρες μετά την επίσκεψη εκεί του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και τη συνάντησή του με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν. Στο επίκεντρο της επίσκεψης Καμμένου (κι αφού πρώτα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έδωσε στην αμερικανική πολεμική βιομηχανία δουλειά ύψους 500 εκατ. δολαρίων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών ναυτικής επιτήρησης «P-3 Orion») είναι πολύ πιθανό να βρεθεί το «μοίρασμα» και στα αντίστοιχα ρωσικά μονοπώλια κάποιων δουλειών με εξοπλιστικά, όπως π.χ. η συντήρηση συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας, το 60% των οποίων είναι ρωσικής κατασκευής.

Σε κάθε περίπτωση, οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στο συνολικότερο πλαίσιο της περιβόητης «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» που ασκεί η ελληνική κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να ενισχύσει τους διαύλους των εγχώριων μονοπωλίων με όσα περισσότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα γίνεται.

Τα ανοίγματα αυτά βέβαια δεν αμφισβητούν επ' ουδενί τη στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης για στοίχισή της στον ευρωατλαντικό άξονα. Το επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Π. Καμμένος, τέλη Μάρτη, στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ: «Πρέπει οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ να γίνουν ακόμη πιο στενές», έλεγε, «και επειδή ακούγονται διάφορα και γράφονται διάφορα, μη φοβάστε, η Ελλάδα δεν αλλάζει κατεύθυνση. Και βεβαίως η Ελλάδα έχει και άλλους συμμάχους, αλλά οι προτεραιότητες είναι αυτές, οι οποίες επιλέχθηκαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια», προσέθετε, επιβεβαιώνοντας την πρόσδεση (και) της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο άρμα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Αλλωστε, ο ίδιος έκανε και την εξής πρόταση στη βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ: «(...) της είπα ότι θα μας ενδιέφερε μία GtoG (Government to Government agreement) (δηλαδή, συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων) με τις ΗΠΑ, ώστε να υπάρχει συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου (...) Είναι αντιληπτό ότι αν προχωρήσουμε σε μια συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου με ποσοστό 70-30, αυτό θα οδηγήσει σε μια γραμμή χρηματοδότησης που θα μας απαλλάξει από πολλά προβλήματα (...) Η απάντηση είναι ότι θα το εξετάσουν, η απάντηση είναι ότι θα πρέπει να δουν κι αν τους ενδιαφέρει μία "G to company agreement", δηλαδή συνεργασία με εταιρείες. Βεβαίως, οποιαδήποτε συνεργασία είναι αυτή και με οποιονδήποτε τρόπο, νομίζω ότι θα είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών και προς το συμφέρον της ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής». Ταυτόχρονα, θύμιζε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ πως όλα αυτά τα χρόνια, «η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ».

Στη Βραζιλία ο Κ. Ησυχος

Σημειωτέον, τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Κ. Ησυχος βρίσκεται στη Βραζιλία, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΝ, Ευ. Αποστολάκη, και το Διευθύνοντα Σύμβουλο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), Κ. Χρηστίδη.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Κ. Ησυχος προγραμματίζεται να έχει συναντήσεις με «υψηλόβαθμα στελέχη» της κυβέρνησης της Βραζιλίας, επίσης να συναντηθεί με ομολόγους του άλλων χωρών, στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης αμυντικών βιομηχανιών «Laad Defence & Security 2015», που πραγματοποιείται στο Ρίο ντε Τζανέιρο και όπου θα υπάρχει περίπτερο της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ