ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για την 1η Μάη

Κορυφώνεται η προετοιμασία για τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς

Με αποφάσεις για απεργία την 1η Μάη, πρόγραμμα δράσης και πρωτοβουλιών, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ προετοιμάζουν την Εργατική Πρωτομαγιά. Στην Αθήνα, η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα, στο Αγαλμα Βενιζέλου. Επίσης:

  • Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας κήρυξε 24ωρη απεργία την 1η Μάη και καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Αποφάσισε, επίσης, μία ώρα στάση εργασίας την Τετάρτη 29 και την Πέμπτη 30 Απρίλη, προκειμένου να αξιοποιηθούν από τα σωματεία για εκδηλώσεις σε τόπους δουλειάς. Το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Απρίλη θα γίνουν ποδοσφαιρικοί αγώνες 5Χ5 με ομάδες από σωματεία, εργαζόμενους και σχολές μαθητείας, ενώ την Πέμπτη, 30 Απρίλη, στις 8.30 μ.μ., προβολή ταινίας στα γραφεία του.
  • Απεργία έχει κηρύξει και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Για την Τετάρτη 29 και Πέμπτη 30 Απρίλη, έχει κηρύξει 2ωρες στάσεις εργασίας. Την Πέμπτη 30 Απρίλη, στις 7 μ.μ. θα γίνει εκδήλωση για τη νεολαία στα γραφεία του. Την ίδια μέρα, στις 9 μ.μ., στην κεντρική πλατεία οργανώνει έκθεση φωτογραφίας και προβολή DVD. Την Παρασκευή 1η Μάη, στις 9.30 μ.μ. θα παρουσιάσει αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι και στον Β. Τσιτσάνη.
  • Το Εργατικό Κέντρο Σάμου καλεί σε απεργιακές συγκεντρώσεις στη Σάμο στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο και στην Ικαρία στις 12 το μεσημέρι στις Ράχες. Επίσης, οργανώνει εκδήλωση για την Πρωτομαγιά την Πέμπτη, 30 Απρίλη, στο Δημαρχείο Καρλοβάσου.
  • Σύσκεψη την Τετάρτη, 22 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., οργανώνει το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής, στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5β, Σύνταγμα, πίσω από την Μητρόπολη). Μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί η προετοιμασία της απεργίας της 1ης Μάη.
  • Το ίδιο θέμα θα απασχολήσει και τη συνεδρίαση της Κεντρικής Διοίκησης του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, τη Δευτέρα, στις 5 μ.μ. στα γραφεία του (Γλάδστωνος 3, 7ος όροφος). Η συνεδρίαση θα είναι ανοιχτή για τους εργαζόμενους του κλάδου.
  • Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ν. Αττικής διοργανώνει σύσκεψη - εκδήλωση με τους άνεργους της υποδηματοποιίας ELITE ABEE, την Κυριακή 19 Απρίλη, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα της ΟΕΚΙΔΕ (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος).
  • Σε εκδήλωση με θέμα «Από την Πρωτομαγιά του Σικάγο, στην Πρωτομαγιά του '36, του '44 και του 2015» καλούν οι μαθητές και οι καθηγητές του Λαϊκού Διδασκαλείου της Λαϊκής Επιτροπής Αιγάλεω, το Σάββατο 25 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Ελλης και Ανδριανουπόλεως).
  • Σύσκεψη για την 1η Μάη διοργανώνει ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας, το Σάββατο 25 Απρίλη, στις 10 π.μ., στο ΕΚΑ (3ης Σεπτεμβρίου 48Β, 2ος όροφος).
  • Η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ καλεί σε σύσκεψη τα ΔΣ των σωματείων, τη Δευτέρα 20 Απρίλη, στις 7 μ.μ. στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης.
  • Στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην παραλία της Χαλκίδας (Στρογγυλό) καλεί η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ.
  • Στο Ρέθυμνο, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στο δημαρχείο, στις 10 π.μ. και στο Κιλκίς στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Ειρήνης.
Μεγάλη συναυλία για τα 16χρονα του ΠΑΜΕ

*

Προχωρούν οι προετοιμασίες για τη μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στο διεθνές εργατικό τραγούδι, που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 26 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο στο ΟΑΚΑ, με αφορμή και τη συμπλήρωση 16 χρόνων από την ίδρυσή του. Παράλληλα, η συναυλία έχει σκοπό να συνεισφέρει στην οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ, με τη λαχειοφόρο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στη συναυλία θα παρουσιαστεί το τριπλό CD που ετοιμάζει το ΠΑΜΕ, με πολιτικά και εργατικά τραγούδια από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, όλα σε καινούργιες ενορχηστρώσεις, αλλά και δέκα πρωτότυπα τραγούδια. Κάλεσμα στη συναυλία έχουν απευθύνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων και η Ομοσπονδία Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών.

Κυρίαρχες οι ευέλικτες μορφές εργασίας

Αρνητικό εμφανίζεται το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων για το τρίμηνο Γενάρης - Μάρτης 2015 συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». Συγκεκριμένα το Γενάρη - Μάρτη 2015 έγιναν περίπου 28.000 περισσότερες προσλήψεις από απολύσεις, ενώ το Γενάρη - Μάρτη 2014 έγιναν περίπου 41.000 παραπάνω προσλήψεις.

Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι πλέον έχει παγιωθεί η κατάσταση τουλάχιστον το 50% των προσλήψεων να είναι μερικής απασχόλησης (συμπεριλαμβανομένης και της εκ περιτροπής απασχόλησης). Ετσι, το 2014, από το σύνολο των προσλήψεων το 50,5% ήταν μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Σε αριθμούς, από 1.566.139 προσλήψεις οι 790.918 ήταν μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Ιδια ακριβώς είναι η εικόνα και στο πρώτο τρίμηνο του 2015, όπου το 50,3% των προσλήψεων είναι μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.

Τα στοιχεία δείχνουν τη σαφή πλέον τάση κυριαρχίας των ευέλικτων και ελαστικών μορφών εργασίας σε βάρος της μόνιμης και σταθερής εργασίας, σε βάρος τελικά των ίδιων των εργαζομένων που είναι αναγκασμένοι να ζουν με ψίχουλα και να αλλάζουν δουλειές, όταν βρίσκουν, «σαν τα πουκάμισα».

Εν τω μεταξύ, σε 1.061.221 ανήλθαν συνολικά οι εγγεγραμμένοι άνεργοι, το Φλεβάρη 2015. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων που αναζητούν εργασία για το μήνα Φλεβάρη ανέρχεται σε 864.512 άτομα. Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων οι 424.045 (39,95%) είναι άντρες και οι 637.176 γυναίκες (60,05%). Ακόμα οι 429.748 (40,49%) άνεργοι είναι ηλικίας 30 έως 44 ετών. Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων για το μήνα Φλεβάρη ανήλθε σε 153.602 άτομα (14,47%)!

Συνεδριάζει το Πανελλαδικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΒΕ

Αύριο Κυριακή συνεδριάζει το Πανελλαδικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΒΕ, με θέμα τον απολογισμό της δράσης και το σχεδιασμό των επόμενων βημάτων των αντιμονοπωλιακών δυνάμεων των ΕΒΕ. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 10 π.μ. (Καποδιστρίου 24, 3ος όροφος). Σύντομους χαιρετισμούς θα απευθύνουν εκπρόσωποι από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ. Επίσης, κάλεσμα στις ενώσεις και τα σωματεία των αυτοαπασχολούμενων να συμβάλουν στην ενίσχυση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, με αφορμή τις αρχαιρεσίες του, που θα γίνουν στις αρχές Μάη, απευθύνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Στην ανακοίνωσή της η ΟΒΣΑ σημειώνει: «Να απευθυνθούμε στους εργαζόμενους στα εμπορικά μικρομάγαζα και όπου αλλού έχουμε επαφή και να τους καλέσουμε να δυναμώσουν το ταξικό σωματείο τους. Τα συμφέροντα των μικρών ΕΒΕ είναι άρρηκτα δεμένα με αυτά των εργαζομένων. Είναι οι εργαζόμενοί μας, τα παιδιά μας, οι γυναίκες μας, οι πελάτες μας. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να αποτρέψουμε την επίθεση των μονοπωλίων, της κυβέρνησης και της ΕΕ στα δικαιώματά μας».

Εργατικό γλέντι στον Πειραιά

Εργατικό γλέντι αλληλεγγύης διοργανώνουν, για μία ακόμη χρονιά, οι Λαϊκές Επιτροπές της περιοχής του Πειραιά. Το γλέντι θα γίνει την Κυριακή 19 Απρίλη, στη 1 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ, δίπλα από το ΥΕΝ. Θα παραβρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Το γλέντι θα περιλαμβάνει λαϊκό τραγούδι, φαγητό και κρασί. Συγκεκριμένα, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, η ΠΕΜΕΝ, ο «Στέφενσων», η ΠΕΕΜΑΓΕΝ, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Καθαριστριών και ο Σύλλογος Γυναικών της ΟΓΕ, σημειώνουν στο κάλεσμά τους: «Η επιτυχία των προηγούμενων χρόνων, όπου χιλιάδες άνεργοι, απλήρωτοι εργαζόμενοι, χαμηλόμισθοι, πέρασαν λίγες στιγμές χαράς στα γλέντια αλληλεγγύης που διοργάνωσαν τα σωματεία μας, έδειξε την αξία να συνεχιστούν τέτοιες πρωτοβουλίες».

Εκδήλωση την Τρίτη για την Υγιεινή και Ασφάλεια

Εκδήλωση με θέμα «Η προστασία υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Τα καθήκοντα των σωματείων» οργανώνουν επτά κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία την Τρίτη 21 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος).

Η σημαντική πρωτοβουλία ανήκει στα εξής σωματεία: Ενωση Ελεγκτών Λογιστών Περιφέρειας Αττικής, Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, Σωματείο Εργαζομένων «Forthnet - Νetmed» και Σωματείο Εργαζομένων «360 Connect».

Στην εκδήλωση θα γίνουν παρουσίαση με slides από τον καθηγητή ΤΕΦΑΑ Κώστα Μπουντόλο, ομιλία από τον ειδικό γιατρό Εργασίας Σπύρο Δρίβα και παρέμβαση από την Εύη Γεωργιάδου, μηχανικό Ασφαλείας. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από τα σωματεία.

Προσφορά στο ΠΑΜΕ

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ ευχαριστεί το συναγωνιστή Κώστα Λέκκα, από τη Νέα Υόρκη, για την προσφορά των 1.000 ευρώ για την ενίσχυση του ταξικού κινήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ