ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στη ρότα που χαράζουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα

Ανακοίνωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στην Περιφέρεια Αττικής

Τα πεπραγμένα της διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής, τα οποία καταδεικνύουν ότι βρίσκεται στο δρόμο του συμβιβασμού με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, καταγγέλλουν, με ανακοίνωσή τους, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Περιφέρεια. Οπως υπογραμμίζουν, για τη νέα περιφερειακή αρχή «είναι "λίγοι" οι 8 μήνες για να λύσει τα προβλήματα των εργαζομένων αλλά "αρκετοί" για να υπηρετήσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα». Συμπληρώνουν, δε, ότι, ενώ προεκλογικά δήλωνε ότι θα έδιωχνε την τρόικα και τα μνημόνιά της, μετεκλογικά έχει αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που της δίνει ο αντιλαϊκός και «μνημονιακός» «Καλλικράτης».

Επισημαίνουν συγκεκριμένα για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της Διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ:

  • Πρώτο της μέτρο να θυμίσουμε, γιατί είναι και επίκαιρο, ήταν η παραχώρηση γραφείων στη Χρυσή Αυγή, απορρίπτοντας την πρόταση του ΔΣ (στην πρώτη συνάντηση) να αρνηθεί οποιαδήποτε διευκόλυνση και παροχή στη ναζιστική εγκληματική αυτή οργάνωση.
  • Ψήφισε έναν αντιλαϊκό προϋπολογισμό που κατά 90% ήταν αυτός του κ. Σγουρού και μέχρι σήμερα, 8 μήνες μετά, συνεχίζει να τον υλοποιεί.
  • Συμμετέχει ως συμπράττων φορέας σε όλα τα ευρωενωσιακά πρόγραμμα που προωθούν την κατάργηση κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, με την εποπτεία των αμαρτωλών ΜΚΟ, που φανεροί χρηματοδότες τους είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως το Ιδρυμα Λάτση, Μποδοσάκη, Νιάρχου, Ωνάση, Τράπεζες, οι ΑΧΕΠΑ και άλλα «ευαγή» ιδρύματα.
  • Στις 27-2-15 δύο αντιπεριφερειάρχες, ο Γιώργος Γαβρίλης του Πειραιά και ο Τάκης Χατζηπέρος των Νήσων, καλωσόρισαν την πολεμική αρμάδα του ΝΑΤΟ, που κατέπλευσε στον Πειραιά και ευχήθηκαν στους επιτελείς τους καλή δύναμη!!!
  • Προχωράει στην ολοκλήρωση των έργων στο Γραμματικό, έχοντας προβλέψει 2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ταυτόχρονα αναβάλλει την κατάρτιση ολοκληρωμένου περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων, για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.
  • Εδωσε απλόχερα 200.000 ευρώ για να γίνει μια θεωρητική μελέτη για την παιδική φτώχεια χωρίς πρακτική αξία, χωρίς να δίνεται από αυτά ούτε ένα ευρώ γι' αυτούς που τα έχουν ανάγκη.
  • Προωθεί την ανάπτυξη των Κοινωνικών συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ) που, όπου έχουν εφαρμοστεί, π.χ. Δήμους, οδήγησαν ουσιαστικά σε πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και στην ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών.
  • Συνεχίζει το ξεπούλημα και την εμπορευματοποίηση του παραλιακού μετώπου εγκρίνοντας τις περιβαλλοντικές μελέτες για τα «ΑΣΤΕΡΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ».
  • Προωθεί την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας, που έχει ως αποτέλεσμα να την ακριβοπληρώνουν τα λαϊκά στρώματα μέσω ειδικού τέλους στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, εγκρίνοντας τις περιβαλλοντικές μελέτες κατασκευής Αιολικών Σταθμών Ηλεκτρικής Ενέργειας.
  • Παραχωρεί το κλειστό ΚΤΕΟ Μάνδρας σε ΜΚΟ.
  • Πρόσφατα αποφάσισε τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδας για να εξυπηρετηθεί το δημόσιο χρέος και να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στους δανειστές. Προχώρησε πρώτη ανάμεσα στους πρώτους, πριν καν δημοσιευτεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (20 Απρίλη 2015), που υποχρεώνει όλους τους Οργανισμούς να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας.
  • Υλοποιώντας τον αντιλαϊκό και «μνημονιακό» «Καλλικράτη» προχωρά στη δημιουργία Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας, η οποία θα αξιοποιήσει τα αποθεματικά της Περιφέρειας (;;;) και θα προωθήσει την «επιχειρηματική, οικονομική και γενικότερα βιώσιμη ανάπτυξη». Θυμίζουμε ότι οι αναπτυξιακές εταιρείες έχουν σκοπό να περάσουν κομμάτια υπηρεσιών της Τοπικής Διοίκησης στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στο ιδιωτικό κεφάλαιο, αντικαθιστώντας το ρόλο των υπηρεσιών της Περιφέρειας, θέτοντας το προσωπικό της στο περιθώριο και ανοίγοντας το δρόμο για νέες ευέλικτες εργασιακές σχέσεις.
  • Για αντιπλημμυρικά έργα, για κατασκευή σχολείων, παιδικών σταθμών δεν αποφάσισε τίποτα. Για μέτρα αντισεισμικής θωράκισης ούτε λόγος, δε φέρνουν κέρδη, δεν είναι επιλέξιμα έργα!
  • Είναι όμως επιλέξιμα για την Περιφερειακή Αρχή, σύμφωνα με αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, η ιδιωτικοποίηση: α) Της καθαριότητας σε υπηρεσίες όπως το Περιφερειακό Ταμείο, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, β) του πρασίνου σε Πεδίο Αρεως και Αττικό Αλσος, του καθαρισμού των νησίδων κ.ά. (μάλιστα πριν το δώσει στους ιδιώτες θα κάνει και έναν εθελοντικό καθαρισμό την Κυριακή 26 Απρίλη), γ) της ασφαλτόστρωσης, της φωτεινής σηματοδότησης κλπ., που όλα αναθέτονται σε εργολάβους!!
  • Παίζει επικοινωνιακό παιχνίδι στις πλάτες της δυστυχίας των μεταναστών, μην έχοντας «ψελλίσει» ούτε μια κουβέντα για την εχθρική στάση και τις συνθήκες της ΕΕ που ξεριζώνει και κρατά ομήρους στη χώρα μας χιλιάδες μετανάστες.
  • Προχωράει σε αυθαίρετες μετακινήσεις υπαλλήλων, «κλείνει τα μάτια» σε χρόνια αιτήματα μετακίνησης εργαζομένων, συνεχίζει να μη διεκδικεί λύση σε οξυμένα προβλήματα των υπαλλήλων, όπως καθαριότητα των υπηρεσιών, αναβάθμιση κτιριακού και τεχνικού εξοπλισμού, υποστελέχωση των υπηρεσιών, μη πληρωμή υπερωριακής και νυχτερινής εργασίας, αυθαίρετες μετακινήσεις υπαλλήλων.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για την «οδύσσεια» των μετεγκαταστάσεων

Την «οδύσσεια» των μετεγκαταστάσεων των οικισμών που πλήττονται από την εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ αναδεικνύει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ζητώντας την άμεση αποκατάσταση των κατοίκων σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε σύγχρονους οικισμούς που να καλύπτουν τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.

Επισημαίνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της: «Το πρόσφατο δημοψήφισμα των κατοίκων της Ολυμπιάδας και η άρνησή τους στη μετεγκατάσταση των Αναργύρων στην περιοχή τους, όπως επίσης και η πρόσφατη λαϊκή συνέλευση της Ποντοκώμης, ανέδειξαν για άλλη μια φορά το μεγάλο πρόβλημα των μετεγκαταστάσεων των οικισμών που πλήττονται από την εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ ΑΕ.

Οπως είναι γνωστό εδώ και χρόνια, η ΔΕΗ ΑΕ, με τη στήριξη των εκάστοτε κυβερνήσεων, προχωράει στην εξορυκτική δραστηριότητά της, χωρίς να διασφαλίζει τις απαραίτητες μετεγκαταστάσεις των οικισμών που καταστρέφονται ή απειλούνται με καταστροφή, λειτουργεί ως επικυρίαρχος απέναντι στο λαό της περιοχής. Τα παραδείγματα του Κομάνου και της Μαυροπηγής είναι πρόσφατα. Οι κάτοικοι των οικισμών αυτών σκόρπισαν στους τέσσερις ορίζοντες, τα χωριά διαλύθηκαν χωρίς να ολοκληρωθεί η μετεγκατάστασή τους.

Σήμερα η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία με στήριγμα την πολιτική των κυβερνήσεων.

Κυβερνήσεις που έχουν μεταθέσει όλα τα βάρη στο λαό, απαλλάσσοντας τη ΔΕΗ από σημαντικό μέρος του κόστους των μετεγκαταστάσεων.

Επίσης, από τα παραδείγματα του Κομάνου και της Μαυροπηγής, φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπονομεύουν την οργανωμένη μετεγκατάσταση των οικισμών, ενώ οι αποζημιώσεις υπολείπονται της πραγματικής αξίας των περιουσιών των πληττομένων. Να το πάρουν υπόψη οι κάτοικοι των Αναργύρων, της Ποντοκώμης, της Ακρινής και όποιων άλλων οικισμών απαιτηθεί μετεγκατάσταση στο μέλλον.

Η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού κ. Λαφαζάνη στην περιοχή κάθε άλλο παρά εφησυχαστική μπορεί να είναι, αφού το μόνο που υποσχέθηκε ήταν να γίνει διάλογος με τους εργαζόμενους και τους κατοίκους των χωριών, αλλά και τους παραγωγικούς φορείς της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ εξέφρασε τη διάθεση να αυξηθούν οι πιστώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, όμως στα πλαίσια που καθορίζονται από τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Σοβαρή ευθύνη για την καθυστέρηση φέρνουν και οι αιρετοί με τη στάση τους απέναντι στα δημοψηφίσματα για την επιλογή του χώρου μετεγκατάστασης. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να καθυστερούν όσο γίνεται περισσότερο αυτή τη διαδικασία σε όφελος της ΔΕΗ ΑΕ, με αποτέλεσμα οι οικισμοί σιγά - σιγά να διαλύονται. Παράλληλα δημιουργούνται τοπικιστικές εντάσεις μεταξύ των κατοίκων που δεν οδηγούν πουθενά. Στην περίπτωση των Αναργύρων η κυβέρνηση, η ΔΕΗ ΑΕ, καθώς και οι δήμοι, μπορούν αν θέλουν να βρεθεί τοποθεσία και να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα.

Μεγαλοστομίες όπως αυτή του κ. Περιφερειάρχη, "ότι δε θα πατήσω το πόδι μου στην Ποντοκώμη αν δε γίνει η μετεγκατάσταση", μένουν γράμμα κενό και λόγια του αέρα, εάν δε συμβαδίζει με έργα στην κατεύθυνση της σύγκρουσης με το πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της ΔΕΗ ΑΕ και τη διαδικασία των μετεγκαταστάσεων.

Κατά συνέπεια ο μόνος δρόμος για την άμεση, απρόσκοπτη και ολοκληρωμένη μετεγκατάσταση των πληττόμενων οικισμών είναι ο συντονισμένος αγώνας των κατοίκων των οικισμών αυτών, μαζί με τους εργαζόμενους στην επιχείρηση, αλλά και όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

  • Απαιτούμε την άμεση αποκατάσταση των κατοίκων σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε σύγχρονους οικισμούς που να καλύπτουν τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Την ολοκλήρωση το συντομότερο των αναγκαίων μελετών και της χρηματοδότησης για τη δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών των νέων οικισμών.
  • Απαιτούμε επίσης άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της ρύπανσης και της μόλυνσης του περιβάλλοντος, με κρατικό δίκτυο μέτρησης της περιβαλλοντικής ρύπανσης, ολοκληρωμένη αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος από τη ΔΕΗ και το κράτος, αποκατάσταση και απόδοση των εξορυγμένων εδαφών της ΔΕΗ στο κράτος χωρίς αποζημίωση.
  • Απαιτούμε τη δημιουργία θέσεων μόνιμης και σταθερής δουλειάς με κατάργηση των εργολαβιών.

Το ΚΚΕ παλεύει για την μετεγκατάσταση των πληττόμενων οικισμών και την ανακούφιση των εργαζομένων από την αντιλαϊκή πολιτική. Παράλληλα προτείνει την μόνη ρεαλιστική διέξοδο σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Ο δρόμος αυτός προϋποθέτει: την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό και τον εργατικό έλεγχο. Μόνο ένας Ενιαίος Κρατικός Φορέας Ενέργειας, στα πλαίσια της εργατικής - λαϊκής εξουσίας που δε θα υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου, μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της παραγωγής Ενέργειας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της μετεγκατάστασης των πληττόμενων οικισμών υπέρ των λαϊκών συμφερόντων».

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το ΔΣ της «Ενωσης Φίλων Μνήμης του Διαμαντή» συγκαλεί την τακτική απολογιστική του συνέλευση, την Κυριακή 26 Απρίλη, ώρα 10 το πρωί, στην αίθουσα του Οργανισμού Απασχόλησης Ελευθέρων Επαγγελμάτων (Σωκράτους 23, 4ος όροφος - πίσω από τη Βαρβάκειο).
  • Το παράρτημα Ζωγράφου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και οι Κομματικές Οργανώσεις Ζωγράφου του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους πέντε κρεμασμένους αγωνιστές και όλους τους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Ζωγράφου, την Κυριακή 26 Απρίλη στις 11 πμ στην πλατεία Πέντε Ηρώων (Παπαδιαμαντοπούλου και Ξενίας - ΑΛΕΞ).

Θα γίνει προσυγκέντρωση στις 10 πμ στο μνημείο Ηρώων Ζωγράφου, απ' όπου θα ακολουθήσει πορεία στον Τόπο της Θυσίας.

  • Το παράρτημα Χαλανδρίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλεί σε εκδήλωση, την Κυριακή 26 Απριλίου και ώρα 11 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου στο Χαλάνδρι (οδός Παπάγου 7Α & Αριστοφάνους). Θέμα της εκδήλωσης: «Η συμβολή της γυναίκας στην Εθνική Αντίσταση και στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας».
ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδήλωση στους Κορυσχάδες

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) θα τιμήσει την επέτειο σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου, το 1944, στους Κορυσχάδες, οργανώνοντας εκδήλωση, εκεί, την Κυριακή 17 Μάη. Καλούνται οι συναγωνιστές και φίλοι της Αντίστασης να συμμετάσχουν στην εκδήλωση. Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για τη συμμετοχή όσων το επιθυμούν διοργανώνει διήμερη εκδρομή με πούλμαν στο Καρπενήσι το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Μάη.

Για συμμετοχή (από την Αθήνα) στα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, 2ος όροφος, τηλ. 210.8222.952).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ