ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ξεκίνησε το κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Ναζίμ Χικμέτ

Ξεκίνησαν... το ταξίδι τους οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Επιστημονικού Συνεδρίου της ΚΕ του ΚΚΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 13 και 14 Ιούνη του 2015, με τίτλο: «Ναζίμ Χικμέτ: Για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη». Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τον κύκλο «Χικμέτ και κινηματογράφος» στον κινηματογράφο «Αλκυονίς new star art cinema» (Ιουλιανού 42-46, πλ. Βικτωρίας). Σκοπός είναι να γνωρίσει το κοινό τη σχέση του Χικμέτ με τον κινηματογράφο, κυρίως όσον αφορά τη συγγραφή σεναρίων αλλά και ντοκιμαντέρ, ταινίες εμπνευσμένες από την πολυτάραχη ζωή του, την αταλάντευτη στάση που κράτησε στη φυλακή.

Προχτές, Τετάρτη, προβλήθηκε η πρώτη ταινία του αφιερώματος «Δυο παιδιά της γειτονιάς» (Σοβιετική Ενωση, 1957, 93'). Η σκηνοθεσία ανήκει στον Ουκρανό Ιλια Γκουρίν και τον Τουρκμένο Αζντάρ Ιμπραγκίμοφ και το εντυπωσιακό σενάριο στον Ναζίμ Χικμέτ. Είναι μια ταινία αρκετά «άγνωστη» στη χώρα μας, που κατέπληξε όμως με τη θεματική της επικαιρότητα και την αναμφίβολα ισχύουσα ιδεολογική της προσέγγιση, καθώς και με την αψεγάδιαστη καλλιτεχνική της μορφή.

Ειδικά για τον κινηματογραφικό κύκλο κυκλοφορεί ειδικό φυλλάδιο, που περιλαμβάνει κριτική για τις ταινίες αλλά και μια κατατοπιστική εισαγωγή για τη σχέση του Χικμέτ με τον κινηματογράφο, που έχει επιμεληθεί το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και η Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στην προβολή παρευρέθηκαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ Δημήτρης Γόντικας, Τηλέμαχος Δημουλάς, Νίκος Σοφιανός και η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού.

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Ναζίμ Χικμέτ, που οργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, συνεχίζεται την Κυριακή 26 Απρίλη με ταινίες για μικρούς και μεγάλους. Στις 11:30 το πρωί θα προβληθούν κινούμενα σχέδια μικρού μήκους για παιδιά και συγκεκριμένα: «Το ερωτευμένο σύννεφο», «Το πιο παράξενο πλάσμα στον κόσμο» και «Η μπλε μπάλα». Στη συνέχεια, στις 12:15, θα προβληθεί η βιογραφική ταινία «Ναζίμ Χικμέτ, ο γαλανομάτης γίγαντας».

Από την προβολή της ταινίας
Από την προβολή της ταινίας
Kινητοποιήσεις στο ΚΘΒΕ

Με συνέντευξη Tύπου και συνέλευση των εργαζομένων στο χώρο, ολοκληρώθηκε χτες στις 4 το απόγευμα η 24ωρη συμβολική κατάληψη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας (καλλιτέχνες, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι), συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους με αίτημα την πληρωμή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται αλλά και την επαρκή χρηματοδότηση του οργανισμού προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα το καλλιτεχνικό του έργο. Τις επόμενες μέρες, μέχρι και την Κυριακή, οι εργαζόμενοι του ΚΘΒΕ συνεχίζουν τον αγώνα τους με στάσεις εργασίας. Θα καθορίσουν την παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεών τους ανάλογα με τη στάση του υπουργού Πολιτισμού.

Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από το Γενάρη και, όπως κατήγγειλαν, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές είναι μόνιμο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια. Επίσης, κατήγγειλαν την οικονομική θηλιά που έχει μπει στο ΚΘΒΕ, κυρίως εξαιτίας της περικοπής της χρηματοδότησης κατά 40% και της καθυστερημένης καταβολής της αλλά και λόγω οφειλών που δεν του αποδίδονται και χρεών που του έχουν φορτωθεί χωρίς να ευθύνεται.

Απαίτησαν από τον υπουργό να δώσει λύση στο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΚΘΒΕ, ώστε να συνεχίσει και να εμπλουτίσει το καλλιτεχνικό του έργο. Επίσης, διαμήνυσαν ότι θα τους βρει ενάντια κάθε σκέψη για περικοπή των σκηνών του, καθώς αυτό θα οδηγήσει ουσιαστικά σε κλείσιμο του ΚΘΒΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το λαό της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.

Χτες, διέρρευσε ένα ανεπίσημο κείμενο, σύμφωνα με το οποίο, το υπουργείο Πολιτισμού σχεδιάζει την εκταμίευση περίπου 1 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 460.000 ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν στο ΙΚΑ για να μπορέσει το ΚΘΒΕ να ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις οφειλές του προς το ΙΚΑ.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, από το ποσό που θα περισσέψει, αν τελικά καταβληθεί, θα καλυφθεί μέρος μόνο των οφειλόμενων προς τους εργαζόμενους, ενώ δε διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του ΚΘΒΕ.

Θυμίζουμε ότι δύο παραστάσεις που ήταν προγραμματισμένες να παρουσιασθούν φέτος («Βόϊτσεκ» και «Κάτω Παρθενώνας»), λόγω της οικονομικής ασφυξίας, μεταφέρονται για την επόμενη χρονιά.

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων μετέφεραν εκπρόσωποι της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Θεσσαλονίκης.

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Διορισμός νέου διευθυντή και προσφυγή στο ΣτΕ

Με απόφαση του υπουργού Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά, και του αν. υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη, ορίζεται ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου ο σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός. Ο Στάθης Λιβαθινός είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Πέλου Κατσέλη και της Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε σκηνοθεσία στο Κρατικό Ινστιτούτο Θεάτρου της Μόσχας. Από το 2001 έως το 2007 υπήρξε υπεύθυνος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου και του Εργαστηρίου Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας. Αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής σύμφωνα με δηλώσεις του Στάθη Λιβαθινού θα είναι ο Θοδωρής Αμπαζής, μέχρι πρότινος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Ταυτόχρονα, με την ανακοίνωση του διορισμού του Στ. Λιβαθινού, ο δικηγόρος του Σ. Χατζάκη, Αντώνης Βγόντζας (δικηγόρος του Εθνικού στα χρόνια του Νίκου Κούρκουλου) ανακοίνωσε χτες, στους δημοσιογράφους ότι ο Σ. Χατζάκης έχει προβεί σε προσφυγή στο ΣτΕ με αίτημα ακύρωσης της απόφασης ανάκλησης του διορισμού του καθώς και σε προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια με αίτημα χρηματικής ικανοποίησης, «επειδή σε δηλώσεις και διαρροές ο αν. υπουργός έχει προσβάλει την τιμή και την υπόληψη του Σ. Χατζάκη». Η προσφυγή για τη νομιμότητα ή μη της ανάκλησης αναμένεται να κριθεί προσωρινά εντός διμήνου και τελεσίδικα εντός διετίας.

Εν αναμονή πια του διορισμού του νέου ΔΣ του Εθνικού, οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες καθώς ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού καλείται να δώσει πρώτα απ' όλα λύσεις στα θέματα που προκύπτουν από το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Σ. Χατζάκης για το 2015 - 2016.

Προβολή ταινίας στα γραφεία του ΕΕΤΕ

Προβολή της τρίωρης γαλλικής ταινίας του Μπρούνο Νιτέν «Καμίγ Κλωντέλ» (1988), με την Ιζαμπέλ Ατζανί και τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Απρίλη στις 5 το απόγευμα στα γραφεία του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, Βαλτετσίου 42, στα Εξάρχεια, με ελεύθερη είσοδο. Στην ταινία καταγράφεται η ταραχώδης ζωή της γλύπτριας Καμίγ Κλωντέλ (1864 - 1943), αδελφής του ποιητή Πολ Κλωντέλ και η σχέση της με το δάσκαλό της γλύπτη Ογκίστ Ροντέν. Πριν την προβολή θα γίνει δεκάλεπτη εισήγηση από τον Δημήτρη Ψάχο πάνω στην καλλιτέχνη και το περιεχόμενο της ταινίας. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση. Διάρκεια εκδήλωσης 17.00 - 21.00 μ.μ.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Για μισθοδοσία εργαζομένων και επιχορήγηση της Λυρικής

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων που κατέθεσε το ΚΚΕ για τη μισθοδοσία των εργαζομένων και την επιχορήγηση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφει η Ελένη Γερασιμίδου, επισημαίνει:

«Σε συνάντηση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή με το Σωματείο Εργαζομένων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που έγινε την Τετάρτη 15/4, ο Διευθυντής ενημέρωσε για αδυναμία πληρωμής της εξόφλησης των δεδουλευμένων του μηνός Απριλίου, καθώς και των επόμενων μισθοδοσιών λόγω της κουτσουρεμένης α' δόσης της κρατικής επιχορήγησης του 2015 και της αγνώστου ημερομηνίας εκταμίευσης του υπόλοιπου των χρημάτων.

Δεδομένου ότι από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η διαδικασία στα εντελλόμενα του ΥΠΠΟ και μέχρι τα χρήματα να φτάσουν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμής για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι μεσολαβούν περίπου 10 ημέρες

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την έγκαιρη εκταμίευση του υπολοίπου της α' δόσης;
  • Πώς θα εξασφαλιστεί η απαραίτητη επιχορήγηση ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του οργανισμού εξασφαλίζοντας πάντα την έγκαιρη εξόφληση των δεδουλευμένων των εργαζομένων, των ασφαλιστικών εισφορών και των προμηθευτών».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ