ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Απρίλη 2015 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΚΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο πλευρό των πλημμυροπαθών της ορεινής Ναυπακτίας

Τρεις μήνες μετά την καθίζηση και τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσε, οι πληγέντες παραμένουν χωρίς καμία στήριξη
Τρεις μήνες μετά την καθίζηση και τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσε, οι πληγέντες παραμένουν χωρίς καμία στήριξη
Στις πλημμυροπαθείς περιοχές της ορεινής Ναυπακτίας, στα Τοπικά Διαμερίσματα (ΤΔ) Κλεπά, Αράχωβας και Περίστα περιόδευσε στις 18 Απρίλη κλιμάκιο της ΚΟ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Μωραΐτη, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του κλιμακίου του ΚΚΕ, σε συνομιλία με κατοίκους και τον πρόεδρο του ΤΔ Κλεπά, από όλες τις πλευρές επισημάνθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή από τις έντονες βροχοπτώσεις του Φλεβάρη που δημιούργησαν εκτεταμένες καταστροφές στην ορεινή Ναυπακτία. Ιδιαίτερα στο ΤΔ Κλεπά πολλά σπίτια παρουσιάζουν προβλήματα λόγω της καθίζησης.

Πλήρης εγκατάλειψη των πληγέντων

Στις συναντήσεις εκφράστηκε η οργή και αγανάκτηση των κατοίκων που έχουν αφεθεί στο έλεος των καιρικών φαινομένων. Κατήγγειλαν τον εμπαιγμό της κυβέρνησης, της περιφέρειας και της δημοτικής αρχής, που παρά τις υποσχέσεις δεν έκαναν απολύτως τίποτα 3 μήνες τώρα.

Ακόμη και η αποκατάσταση του δρόμου που οδηγεί στο χωριό τους έγινε με προσωπική εργασία και έξοδα των κατοίκων. Παρόλο που τους υποσχέθηκαν από την πρώτη στιγμή λυόμενα για να στεγαστούν οι πληγέντες, εντούτοις αυτοί παραμένουν στα ετοιμόρροπα σπίτια με κίνδυνο για τη ζωή τους. Ενώ επίσης κλιμάκιο της κυβέρνησης τους είχε υποσχεθεί να δώσει στους πληγέντες 586 ευρώ ανά νοικοκυριό ως άμεση βοήθεια, δεν έλαβαν τίποτα... Επαγγελματίες είδαν την περιουσία τους να καταστρέφεται ολοσχερώς χωρίς να λάβουν την ελάχιστη βοήθεια. Η ΔΕΗ ξήλωσε το ρεύμα σε περίπου 15 κατοικίες και τώρα ζητάει από τους πληγέντες τέλος επανασύνδεσης και σχέδιο ηλεκτρολόγου, διαδικασία που φτάνει στο κόστος των 400-500 ευρώ.

Από τη συζήτηση του κλιμακίου της ΚΟ Αιτωλοακαρνανίας με κατοίκους των πληγέντων χωριών
Από τη συζήτηση του κλιμακίου της ΚΟ Αιτωλοακαρνανίας με κατοίκους των πληγέντων χωριών
Οι κάτοικοι κατήγγειλαν ακόμη ότι δεν υπάρχει καμία γνωμάτευση από δημόσια αρχή που να πιστοποιεί τις ζημιές στα σπίτια τους, για το αν είναι κατάλληλα, ούτε βεβαίως για το συνολικό μέγεθος των ζημιών στην περιοχή. Μόνο προφορικές εντολές τούς έχουν δώσει να μη μείνουν μέσα, με το επιχείρημα ότι σε μια ευθεία γραμμή 100 μέτρων από το επίκεντρο των κατολισθήσεων υπάρχει κίνδυνος (δηλαδή σε όλο το χωριό)...

Λεφτά υπάρχουν, αλλά όχι για τα αντιπλημμυρικά έργα...

Οι κάτοικοι είναι σε απόγνωση, ζητούν άμεσα να προχωρήσουν οι μελέτες και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία τη δική τους και των οικογενειών τους.

Γίνεται πλέον αντιληπτό ότι σε κάθε πλημμύρα οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της χώρας θα γίνονται πρωταγωνιστές στο ίδιο δράμα. Κι ενώ προσπαθούν μετά να μαζέψουν τα κομμάτια τους, να ξαναστήσουν τα νοικοκυριά τους, γίνονται ξανά και ξανά αποδέκτες της υποκρισίας αυτών που ευθύνονται για την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, αυτών που εκμεταλλεύονται τη δύσκολη θέση των πληγέντων για να τους κοροϊδεύουν με υποσχέσεις.

Γιατί όμως δεν γίνονται έργα; Γιατί δεν φέρνουν τα επιθυμητά κέρδη στις κατασκευαστικές εταιρείες. Γιατί δεν είναι αποδοτικά, όπως π.χ. οι οδικοί άξονες με τα διόδια. Γιατί δεν είναι έργα βιτρίνας για να «θαμπώνουν» τα μάτια των λαϊκών εργατικών οικογενειών. Γιατί δεν ιεραρχούνται ως προτεραιότητα από τα διάφορα ΕΣΠΑ, το ΣΕΣ και άλλα προγράμματα της ΕΕ. Προτεραιότητα να χρηματοδοτηθούν έχουν έργα που θα φέρνουν για πολλά χρόνια κέρδη στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους. Δεν μπορούν να ιεραρχηθούν αντιπλημμυρικά έργα όταν προτεραιότητα είναι οι ανάγκες του κεφαλαίου. Οσο θα ακολουθείται αυτή η πολιτική, τα προβλήματα των εργαζομένων θα πολλαπλασιάζονται. Τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα δεν προχωράνε γιατί το κέρδος των κατασκευαστικών μονοπωλιακών ομίλων εξυπηρετείται περισσότερο σε άλλους τομείς.

Είναι επείγουσα ανάγκη η οργάνωση του αγώνα

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, καταγγέλλοντας την αδιαφορία της κυβέρνησης, όπως το είχε κάνει και από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τους κατοίκους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να δημιουργήσουν Λαϊκή Επιτροπή, να διεκδικήσουν «να αποζημιωθούν στο σύνολο των ζημιών, να παγώσουν τα χρέη τους σε εφορίες, ΟΓΑ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους και απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη».

Καταλήγοντας, σημείωσε: «Επομένως, το ζητούμενο είναι να βάλουν οι εργαζόμενοι, οι μικροί επαγγελματίες, τα λαϊκά στρώματα στο επίκεντρο του αγώνα τους τα δικά τους συμφέροντα, δίχως αυταπάτες ότι μπορεί να ικανοποιηθούν χωρίς σύγκρουση με το κεφάλαιο. Να παραμεριστούν αυταπάτες ότι οι λύσεις θα έρθουν στο πλαίσιο μιας καλύτερης κυβερνητικής διαχείρισης. Στην κατεύθυνση αυτή δυναμώνουμε τον αγώνα μας για τα λαϊκά προβλήματα. Δυναμώνουμε τον αγώνα για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Στην κατεύθυνση αυτή παλεύουμε για μια ανάπτυξη που θα υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να θέσουν στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος και των διεκδικήσεών τους το ζήτημα των κρίσιμων υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας με προτεραιότητα την κατασκευή και επισκευή των αστικών δικτύων ομβρίων υδάτων. Πρέπει να απορρίψουν την πολιτική που τους αναγκάζει να πληρώνουν διπλά και τρίδιπλα, να φορολογούνται για να υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα έργα με γνώμονα το κέρδος των μονοπωλιακών ομίλων. Να απορρίψουν την πολιτική που επιδεινώνει τους όποιους περιβαλλοντικούς περιορισμούς στις χρήσεις γης για να στηρίξει την καπιταλιστική κερδοφορία».

ΤΟ ΣΕΡΡΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την αντιπλημμυρική προστασία

Εκδήλωση για την αντιπλημμυρική προστασία και τις θέσεις του ΚΚΕ διοργανώνει η ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ, την Τετάρτη 29/4, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του ΚΕΔΗΣ (πρώην ΔΕΠΚΑ).

Θα μιλήσουν: Γιάννης Ζιώγας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, Παναγιώτης Στεφανίδης, καθηγητής Δασολογίας του ΑΠΘ και Αλέκος Ουγγρίνος, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Εκδήλωση για την Υγεία στην Κέρκυρα

Η ΚΟ Κέρκυρας διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση την Κυριακή 26/4, στο Φαληράκι, στις 18.00 με θέμα: «Οι εξελίξεις στο χώρο της Υγείας και η πρόταση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει η Δήμητρα Σταματέλου, μέλος του ΓΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ