ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Απρίλη 2015 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Αύριο ο β' γύρος στα Κατεχόμενα

Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες αναμένεται η συνέχιση των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-- Αύριο πραγματοποιείται ο δεύτερος γύρος των «προεδρικών εκλογών» στα Κατεχόμενα της Κύπρου. Ο πρώην «δήμαρχος» της κατεχόμενης Λευκωσίας Μουσταφά Ακιντζί - που για πολλούς έχει μεγάλη «δυναμική» - φαίνεται να επενδύει σε ένα προφίλ λιγότερο «σκληροπυρηνικό» από αυτό του αντιπάλου του Ντερβίς Ερογλου, διαβεβαιώνοντας φυσικά ότι θα συνεχίσει στην πεπατημένη και όσον αφορά το Κυπριακό. Ετσι, μιλώντας στο πλαίσιο της προεκλογικής του καμπάνιας, ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με βάση και το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φλεβάρη 2014 (που ήταν προάγγελος νέων διχοτομικών «λύσεων»), ενώ όσον αφορά τις σχέσεις του ψευδοκράτους με την Τουρκία είπε πως είναι ένας πολιτικός που ξέρει «τη σημασία της Τουρκίας στην περιοχή. Δεν μπορεί να είμαι συγκρουσιακός με την Τουρκία. Θα είναι μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού». Υποστήριξε ότι και η Τουρκία είναι υπέρ της λύσης του Κυπριακού αλλά ότι, στη θέση της δυναμικής που είχε δημιουργηθεί πριν 10 χρόνια για την ΕΕ, σήμερα, όλες οι πλευρές μπορούν να επωφεληθούν από «τη δυναμική που δίνει το φυσικό αέριο». Χρειάζεται να δημιουργηθεί μια νέα Κύπρος για τις νέες γενιές, μια Κύπρος που θα φέρει και τις σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας σε καλύτερο σημείο και θα συμβάλει και στις οικονομίες και των δύο αυτών χωρών, πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή ανέφερε ότι «σε αυτά τα εδάφη πρέπει να είναι μια Κοινότητα που μπορεί να στέκεται στα δικά της πόδια, που θα διοικεί η ίδια τον εαυτό της, που θα ικανοποιεί η ίδια την ύπαρξή της».

Το αυριανό αποτέλεσμα της «κάλπης» αναμένεται ενώ έχει ήδη εξαγγελθεί επανέναρξη των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και ενώ οι υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου μετατρέπονται σε «Μήλον της Εριδος» για όλο και περισσότερα μονοπώλια και ιμπεριαλιστικά κέντρα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ
Αναμοχλεύουν υπαρκτές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις

ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που οξύνονται στην ήδη «φλεγόμενη» ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής φέρνουν στο προσκήνιο αυτές τις μέρες οι δηλώσεις και εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Αρμενίων. Η αναγνώριση των γεγονότων του 1915 ως «γενοκτονία» από την ΕΕ αλλά και χώρες όπως η Αυστρία, η Γερμανία (η τελευταία για πρώτη φορά, προχτές, μέσα από ομιλία του προέδρου της χώρας Γιοαχίμ Γκάουκ) έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης.

Πριν από μερικές μέρες, μάλιστα, η Αγκυρα ανακάλεσε τον πρέσβη της στη Βιέννη, όπως είχε κάνει την προηγούμενη βδομάδα με τον διπλωματικό της εκπρόσωπο στο Βατικανό. Οι τουρκικές αντιδράσεις εντάσσονται στην τακτική με την οποία συνολικά η αστική τάξη υπερασπίζεται τα συμφέροντά της, υψώνοντας ή «κατεβάζοντας» τους τόνους στις σχέσεις της με άλλες αστικές τάξεις άλλων χωρών.

Πάντως, τουρκικά ΜΜΕ όπως η «Χουριέτ» (που γενικά ακολουθεί αντιπολιτευτική «γραμμή») επέλεγαν χτες να επισημάνουν ότι σήμερα η Τουρκία «τα έχει καταφέρει» να μην έχει πρέσβεις σε επτά συνολικά χώρες (Συρία, Αίγυπτο, Λιβύη, Υεμένη, Ισραήλ, Αυστρία, Βατικανό). Εδώ και καιρό, άλλωστε, δυναμώνει η κριτική μερίδων της αστικής τάξης περί «απομόνωσης» της χώρας στο εξωτερικό. Πάντως, ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η Αγκυρα είναι έτοιμη να ανοίξει ακόμα και «τα στρατιωτικά της αρχεία», όσον αφορά τις διώξεις των Αρμενίων από τον τουρκικό στρατό, εξαπολύοντας νέες κατηγορίες για όσους κάνουν λόγο για «γενοκτονία».

Στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, στο ετήσιο μήνυμά του δε χρησιμοποίησε τον όρο «γενοκτονία», αλλά προτίμησε να μιλήσει για «μεγάλη συμφορά» και «φοβερή σφαγή».

Ταυτόχρονα, σε μήνυμά του ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν που συμμετείχε με άλλους ηγέτες στο Ερεβάν στις εκδηλώσεις για την επέτειο, όπως ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, σημειώνει ότι «η διεθνής κοινότητα έχει χρέος να κάνει καθετί δυνατό, ώστε να διασφαλίσει ότι τέτοιες φρικαλεότητες δε θα συμβούν ποτέ ξανά».

Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Χουριέτ», ο Πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εξήγγειλε ότι εντός του 2016 θα παραδοθούν στο Ισραήλ νέα μαχητικά αεροσκάφη F-35, ώστε η χώρα αυτή να διατηρήσει το πλεονέκτημά της από την άποψη της στρατιωτικής ισχύος στη Μέση Ανατολή.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο ε.α. στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας των ΗΠΑ και πρώην επικεφαλής της CIA, καταδικάστηκε σε διετή κάθειρξη με αναστολή υπό περιοριστικούς όρους και πρόστιμο 100.000 δολαρίων, αφού ομολόγησε την ενοχή του στην κατηγορία ότι παρέδωσε σε πρόσωπο χωρίς εξουσιοδότηση απόρρητα έγγραφα.

ΡΩΜΗ.-- Την πραγματοποίηση αστυνομικών επιχειρήσεων σε επτά ιταλικές επαρχίες και την έκδοση 18 ενταλμάτων σύλληψης ανακοίνωσε η εισαγγελία στην πρωτεύουσα της Σαρδηνίας, Κάλιαρι, αναφέροντας ότι στόχος είναι ο εντοπισμός «πυρήνα» που συνδέεται με την «Αλ Κάιντα» και μεταξύ άλλων σχεδίαζε «τρομοκρατική επίθεση» στο Βατικανό.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Επικίνδυνα πειράματα με τις μεταλλάξεις ανθρωπίνων εμβρύων για χάρη της ευγονικής διαπιστώνεται πως έκανε ομάδα γενετιστών επιστημόνων στο πανεπιστήμιο Σουν Γιατ-Σεν της επαρχίας Γκουαντζού στην Κίνα, κάνοντας την αρχή με την τροποποίηση γονιδίου που «ενοχοποιείται» για τη μεσογειακή αναιμία (θαλασσαιμία).

NEA YOΡΚΗ.-- Χτεσινό άρθρο των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» εμπλέκει την οικογένεια Κλίντον και το ίδρυμα που έχει δημιουργήσει στην υπόθεση της εξαγοράς της καναδικής εταιρείας εξόρυξης ουρανίου Uranium One από τη ρωσική «Rosatom», ενώ μόλις άρχισε η προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον, με στόχο το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2016.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ
Στήριξη με όρους από το Πακιστάν

ΡΙΑΝΤ.--

Σε δηλώσεις «αποκατάστασης» του καλού κλίματος στις σχέσεις Πακιστάν - Σαουδικής Αραβίας προέβη χτες ο Πακιστανός πρωθυπουργός, Ναουάζ Σαρίφ, μετά τη συνάντησή του το βράδυ της Πέμπτης με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν αναφορικά, μεταξύ άλλων, και με τη συνέχιση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Υεμένη.

Ο Σαρίφ εξέφρασε «αλληλεγγύη» στη Σαουδική Αραβία και την πολιτική της στην Υεμένη, μολονότι δεν υπαναχώρησε από την πρόσφατη άρνηση του πακιστανικού κοινοβουλίου να εγκρίνει πρόταση της Σ. Αραβίας για την αποστολή πακιστανικών χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων στην Υεμένη. Εμφανίστηκε «αισιόδοξος» για την έναρξη μιας «νέας φάσης» με στόχο την έναρξη «πολιτικής διαδικασίας» στην Υεμένη, την «αποστολή αρωγής και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι ισοπεδωτικές αεροπορικές επιδρομές.

ΠΓΔΜ
Τρένο σκότωσε 14 πρόσφυγες

ΣΚΟΠΙΑ.--

Αμαξοστοιχία που περνούσε από τη σιδηροδρομική γραμμή Βέλες - Σκοπίων στην ΠΓΔΜ έκοψε αργά το βράδυ της Πέμπτης το νήμα της ζωής σε 14 πρόσφυγες από τη Σομαλία και το Αφγανιστάν.

Τα θύματα βρίσκονταν μαζί με ομάδα δεκάδων άλλων ατόμων που κινούνταν πεζοί κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής με την προσμονή πως η «οδύσσειά» τους θα καταλήξει σε κάποια πλούσια πόλη της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης δίνοντάς τους την ευκαιρία καλύτερης ζωής.

Οπως κατέθεσε αργότερα στις εισαγγελικές αρχές των Σκοπίων, ο μηχανοδηγός του τρένου παρατήρησε μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής και άρχισε να κορνάρει και να φρενάρει, με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να προλάβουν να εγκαταλείψουν τη σιδηροδρομική γραμμή. Εντούτοις 14 άλλοι, λόγω αιφνιδιασμού, δεν τα κατάφεραν, με αποτέλεσμα να βρουν οικτρό θάνατο.

ΓΑΛΛΙΑ
Ετοιμάζονται οι νέες «εξοικονομήσεις»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Στο φόντο των διαρκών υπομνήσεων των στελεχών της για τη σημασία της πάλης «κατά της τρομοκρατίας», η γαλλική κυβέρνηση μελετά πώς θα επισπεύσει τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα. Γαλλικά δημοσιεύματα καταγράφουν ότι ο Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, έχει ήδη ζητήσει κάθε υπουργείο να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Ηδη, φαίνεται ότι ο στόχος για τις «εξοικονομήσεις» της επόμενης χρονιάς σχεδόν έχει διπλασιαστεί, ενταγμένος στις περικοπές 50 δισ. ευρώ έως το 2017. Οι εξοικονομήσεις αφορούν στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Τοπική Διοίκηση, στο δημόσιο τομέα.

Πιστός υπηρέτης των αναγκών της γαλλικής «ανταγωνιστικότητας» η κυβέρνηση εντείνει τη φιλομονοπωλιακή της δράση και στο πλαίσιο των «παζαριών» της το χρέος και το έλλειμμά της με τους «εταίρους της στην ΕΕ.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σκηνικό συγκρούσεων

Το ίδιο σκηνικό των συγκρούσεων συνεχίζεται ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και των πολιτοφυλακών στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Οι κυβερνητικές αρχές μίλησαν για 41 παραβιάσεις και οι αρχές των δύο αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών για 51 μέσα στο τελευταίο 24ωρο της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του περασμένου Φλεβάρη στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Επίσης, ένα ακόμα στοιχείο της κλιμακούμενης έντασης είναι και η χτεσινή απόφαση του λεγόμενου «Λαϊκού Συμβουλίου» του Λουγκάνσκ να κηρύξει «στρατιωτικό νόμο», όπως είπε, στην «περίπτωση επιθετικής ενέργειας ή απειλής επίθεσης από στρατιωτικές δυνάμεις ξένης χώρας ή ομάδας κρατών». Βεβαίως, η εν λόγω απόφαση που σηματοδοτεί τη δυνατότητα περιορισμού των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των κατοίκων, ακούγεται κάπως περίεργα, όταν μιλάμε για μια περιοχή που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, εδώ και πάνω από 1 χρόνο, οπότε και ξεκίνησε η λεγόμενη αντιτρομοκρατική επίθεση της αντιδραστικής κυβέρνησης, που ήρθε ως απόρροια της ιμπεριαλιστικής επέμβασης ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στον ανταγωνισμό τους με την καπιταλιστική Ρωσία, αξιοποιώντας βεβαίως και τις αντιθέσεις μέσα σε τμήματα της ίδιας της αστικής τάξης της Ουκρανίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ