ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
«Σπρώχνει» την κυβέρνηση για ταχύτερη υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής

...την ίδια ώρα που συνεχίζονται οι εσωκομματικές διεργασίες στη ΝΔ

Στην ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί τα συμφέροντα των ντόπιων μονοπωλίων εστιάζει η αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ. Παράλληλα, ο Αντ. Σαμαράς αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση εφόσον αυτό απαιτείται για τη διασφάλιση της παραμονής στην ΕΕ και το ευρώ.

Χαρακτηριστικά είναι όσα ανέφερε το Σάββατο στην Πάτρα, στην «προσυνδιάσκεψη» του κόμματος, ενόψει της «εθνικής συνδιάσκεψης», τον Ιούλη, με θέμα το μεταναστευτικό.

«Να αναγκάσουμε την κυβέρνηση, όσο μπορεί, να εγκαταλείψει τα βαρίδια της, όσους την κρατάνε σε αυτή την απομόνωση, τη σύγκρουση με τους Ευρωπαίους», σημείωσε χαρακτηριστικά, σηματοδοτώντας την πρόθεσή του να «σπρώξει» την κυβέρνηση προκειμένου να συνεχιστεί ταχύτερα η αντιλαϊκή πολιτική και να διασφαλιστεί ο ευρωμονόδρομος.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είπε πως αυτό «σημαίνει δραχμή. Σημαίνει θέση ΣΥΡΙΖΑ επιστροφής στη δραχμή, που θα είναι - επαναλαμβάνω - η καταστροφή μας», και πρόσθεσε: «Εχουμε υποχρέωση όλα αυτά να τα αποτρέψουμε, να βάλουμε ξανά τη χώρα στην ευρωπαϊκή της τροχιά».

Σκιαγραφώντας, εξάλλου, την κοινή βάση όπου κινούνται όλα τα αστικά κόμματα, αυτή της λήψης αντιλαϊκών μέτρων υπέρ του κεφαλαίου, τόνισε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εφαρμόζει τα ίδια αντιλαϊκά μέτρα με την προηγούμενη, των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ: «Μας κατηγόρησαν εμάς για πολλά που αναγκαστήκαμε να πάρουμε, πράγματι, τα δυόμισι αυτά χρόνια. Αλλά αυτοί επέλεξαν να πάρουν τα μέτρα αυτά μέσα μόλις σε τρεις μήνες! Και σε τρεις μήνες φέρνουν τη χώρα πάλι κοντά στο κακό: Ελλείμματα, ύφεση».

Στο μεταξύ, ζήτησε επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων λέγοντας πως «η χώρα θα μπορούσε να βγει από την κρίση σε ένα με ενάμιση χρόνο, χωρίς να περάσει ξανά τις δυσκολίες εκείνες που πέρασε. Εξασφάλιση χρηματοδότησης, συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις που άρχισαν».

Τέλος, κεντρική επιλογή καθώς είναι της ΝΔ να επενδύει πολιτικά στο ζήτημα της μετανάστευσης και ειδικότερα σε θέματα «τάξης και ασφάλειας», ο Σαμαράς ανέφερε πως «η Ελλάδα είχε καταφέρει δύο χρόνια να ανακόψει τη ροή λαθρομεταναστών» και πως η τωρινή συγκυβέρνηση «μέσα σε ένα τρίμηνο κατέστρεψε - και σε αυτό το θέμα - όσα με κόπο είχαμε χτίσει».

Βολές εκ των έσω για απουσία «εναλλακτικής πρότασης»

Στα εσωκομματικά, πάντως, συνεχίζονται οι βολές στελεχών εναντίον της ηγεσίας και των τακτικών της. Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Δένδιας ζήτησε αντί για συνδιάσκεψη τη διενέργεια «ανοικτού συνεδρίου», και σημείωσε: «Η ΝΔ δεν μπορεί να πολιτεύεται με όρους δικαίωσης. Πρέπει να επεξεργαστούμε μια νέα εναλλακτική πρόταση. Είναι προφανές ότι καταθέσαμε μια πρόταση προεκλογικά που απερρίφθη μετ' επαίνων. Χάσαμε σχεδόν με 9 μονάδες, φθάσαμε σχεδόν στο ιστορικό μας χαμηλό με μια εξαίρεση, εκείνο το τραγικό 18%. Τι άλλο να σας πω, ότι μετά από τρεις μήνες, η ελληνική κοινωνία μετανόησε, αποφάσισε πως έκανε λάθος και περιμένει στη σειρά να μας ζητήσει συγγνώμη επειδή δεν μας ψήφισε;».

Είπε επίσης ότι «η ΝΔ είναι εγκλωβισμένη σε έναν πολιτικό λόγο τον οποίο δεν μπόρεσε να ανανεώσει για να απευθυνθεί σε μια ελληνική κοινωνία που αντιμετωπίζει υπαρξιακό δίλημμα».

Βάζοντας και θέμα αλλαγής ηγεσίας, πρόσθεσε: «Η ΝΔ χρειάζεται ένα νέο αφήγημα προς την ελληνική κοινωνία. Πρέπει να αποφασίσει λοιπόν, καταρχήν, ποιο θα είναι αυτό το αφήγημα και μετά να δούμε ποιος θα προσωποποιήσει αυτό το αφήγημα. Αν η ΝΔ αποφασίσει συγκεκριμένο αφήγημα, πολλούς από εμάς ίσως να μην μας αφορά κιόλας», συμπλήρωσε, αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο αποχώρησης στελεχών και σύστασης νέου κομματικού φορέα στο χώρο της κεντροδεξιάς, κάτι που δείχνει να εξετάζεται και στην πλευρά Μπακογιάννη.

Εθεσε δε ως στόχο την προσέλκυση ψηφοφόρων «από το Κέντρο μέχρι τα όρια της δημοκρατικής Δεξιάς». Τόνισε, εξάλλου, ότι λόγω κυβερνητικής ανεπάρκειας του ΣΥΡΙΖΑ, «στη ΝΔ, υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία, να επαναδιατυπώσουμε συνολικά το αφήγημα και να καλύψουμε το κενό που θα δημιουργηθεί από την ιστορική πτώση της Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την κυβερνητική του πρακτική διαλύει όλους τους μύθους της Αριστεράς. Δείτε τι έγινε λ.χ. με την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου: Ο ΣΥΡΙΖΑ που μιλούσε για την αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Πανεπιστημίων έρχεται και την καταλύει μόνος του. Οχι επειδή παίρνει τα διαθέσιμα, δεν είναι αυτό το πιο σημαντικό. Το σημαντικό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβάζει νόμο χωρίς καν να ανοίξει διάλογο».

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
«Συνεννόηση για να κρατηθούμε στην Ευρωζώνη»

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, επισκέφθηκε το Σάββατο ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης. Αντικείμενο της συνάντησης η πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές, η διασφάλιση του ευρωμονόδρομου και το ενδεχόμενο να συγκληθεί το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Ο Πρ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ενώ για τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών παρέπεμψε στον πρωθυπουργό.

Ο δε Στ. Θεοδωράκης επέμεινε ότι «χρειάζεται μια συνεννόηση πέρα από αυτά που λέμε συνήθως, μια συνεννόηση για να κρατηθούμε στην καρδιά της Ευρώπης. Να αποφύγουμε απερισκεψίες, να αποφύγουμε ξαφνικές ενέργειες, να αποφύγουμε τα ατυχήματα».

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του το «Ποτάμι» προειδοποιεί ότι «κάθε μέρα έρχονται στο φως εκθέσεις που δείχνουν ότι οι διεθνείς οργανισμοί προετοιμάζονται και θωρακίζονται για τη χρεοκοπία της χώρας. Τα αρνητικά σενάρια φουντώνουν. Η Ελλάδα απομονώνεται διαρκώς από τους εταίρους, όπως διαπίστωσε με οδυνηρό τρόπο και ο υπουργός Οικονομικών στην πρόσφατη σύνοδο του Eurogroup».

Παρακάτω, μιλά για «δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση και η χώρα» και ότι «η κατάσταση πλησιάζει στο σημείο δίχως επιστροφή».

Σε αυτή τη βάση ζητά από τον πρωθυπουργό «να αφήσει κατά μέρος τη μάχη των εντυπώσεων και τις εσωκομματικές ισορροπίες για να προσέλθει η χώρα στη διαπραγμάτευση με δέσμη συγκεκριμένων λύσεων, ώστε να φθάσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα διασφαλίζει τη θέση μας στην Ευρωζώνη».

Φασίστες βεβήλωσαν το μνημείο του Μπελογιάννη στο Γουδή

Νοσταλγοί του Χίτλερ και του ναζισμού τόλμησαν να λερώσουν με τα άθλια σύμβολά τους το μνημείο του ήρωα κομμουνιστή, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, δολοφονημένου από το μετεμφυλιακό αστικό κράτος, Νίκου Μπελογιάννη.

Με ανακοίνωσή της, η ΤΕ Α' Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ καταγγέλλει τη βεβήλωση του μνημείου, τονίζοντας ότι «οι νοσταλγοί του Χίτλερ και του ναζισμού, που τόλμησαν δρώντας θρασύδειλα μέσα στο σκοτάδι να λερώσουν το μνημείο του Νίκου Μπελογιάννη, δεν μπορούν να ησυχάσουν στην ιδέα ότι το ΚΚΕ εδώ και πάνω από 97 χρόνια εξακολουθεί να υπάρχει και να οργανώνει την πάλη του λαού ενάντια στο κεφάλαιο, την πάλη κατά των αφεντικών τους, κατά των καπιταλιστών, στο δρόμο για τη Λαϊκή Εξουσία.

Υπογραμμίζοντας ότι πλανώνται όσοι πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να τρομοκρατήσουν τους κομμουνιστές, καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία μέσα από τους καθημερινούς αγώνες τους να δώσουν απάντηση στους νοσταλγούς του φασισμού και καταλήγει: «Μόνο το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα μπορεί να τσακίσει το φασισμό μαζί με το σύστημα που τον γεννά».

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Χειραψίες στο Πεντάγωνο, παραβιάσεις στο Αιγαίο

Με τον Αεροπορικό Ακόλουθο της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, S. Gοkmek, συναντήθηκε χτες ο αρχηγός ΓΕΑ, Χρ. Βαΐτσης.

Επισήμως, «συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Κατά πηγές του επιτελείου, η επίσκεψη ήταν εθιμοτυπική και έγινε με πρωτοβουλία του Τούρκου Ακολούθου, προκειμένου να δώσει τα συγχαρητήριά του στον Χρ. Βαΐτση για την τοποθέτησή του στη θέση του αρχηγού ΓΕΑ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η συζήτηση δεν επεκτάθηκε σε ζητήματα που «καίνε», όπως η όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, που εκδηλώνεται εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου...

Αλλωστε και χτες ακόμα, μέρα της εν λόγω συνάντησης, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, έξι τουρκικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο προχώρησαν σε επτά παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και τέσσερις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου σε όλο τον άξονα του Αιγαίου από Βορρά προς Νότο.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Με γνώμονα την επάνοδο του κεφαλαίου στην «κανονικότητα»

Για επερχόμενη «εθνική τραγωδία» εντός ευρώ προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».

Εστιάζοντας στα της οικονομίας είπε ότι «έχουμε μια επιδείνωση, η οποία δυστυχώς αποδυναμώνει τη θέση της χώρας στη διαπραγμάτευση». Επαναλαμβάνοντας ότι έρχεται «συμφωνία η οποία θα έχει τα χαρακτηριστικά τρίτου μνημονίου», εξέφρασε την ανησυχία του εγχώριου κεφαλαίου για την επάνοδο σε «κανονικότητα»: «Εχει δυστυχώς επέλθει τους τελευταίους τρεις μήνες μια βλάβη η οποία θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια και θα επεκτείνει την περίοδο της παραμονής της Ελλάδος εκτός αγορών, εκτός κανονικότητας, στο περιθώριο των εξελίξεων».

Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε ότι «ο κίνδυνος για την Ελλάδα δεν είναι το Grexit. Ο κίνδυνος για την Ελλάδα είναι η πτώχευση, η ταπείνωση, η περιθωριοποίηση εντός ευρώ, με αποτέλεσμα ίσως κάποια στιγμή μόνοι μας να παρακαλάμε να απαλλαγούμε από τις υποχρεώσεις του μέλους της Ευρωζώνης. Αλλά ήδη η Ελλάδα θα έχει υποστεί όλα τα δεινά της επιστροφής στη δραχμή ούσα εντός ευρώ».

Δίνοντας και μιαν ιδέα των διεργασιών στο αστικό πολιτικό σκηνικό, μίλησε για «έναν ανοιχτό διάλογο με όλους. Το Ποτάμι είναι μια πραγματικότητα, την οποία πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη. Θεωρώ σημαντικό ότι υπάρχει ένα κλίμα συναντίληψης και συνεργασίας στη Βουλή. Το γεγονός ότι μετέχουν στην ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, επίσης σημαίνει κάτι»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ