ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Μάη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Διήμερη επίσκεψη Κέρι στην Κίνα

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ με τον Πρόεδρο της Κίνας
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ με τον Πρόεδρο της Κίνας
ΠΕΚΙΝΟ - ΣΕΟΥΛ.--

Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποίησε το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του ταξιδιού που θα κάνει στις ΗΠΑ, το Σεπτέμβρη, ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, αλλά και ενόψει του 7ου γύρου του Στρατηγικού - Οικονομικού Διαλόγου ΗΠΑ - Κίνας, τον Ιούνη.

Ο Κέρι συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του αλλά και τους ηγέτες της χώρας. Στις διμερείς επαφές αποτυπώθηκαν οι αντιθέσεις μεταξύ των δύο χωρών αλλά και η αλληλεξάρτηση που χαρακτηρίζει τις σχέσεις ανάμεσα στα μονοπώλια των δύο πλευρών, προκαλώντας την ανάγκη για συμβιβασμούς και συνεργασία.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», στη συνάντησή του με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Κετσιάνγκ, ο Κέρι ανέφερε ότι οι δύο χώρες θα έπρεπε να δεσμευτούν για κοινή ανάπτυξη και συνεργασία αντί να ανταγωνίζονται η μία την άλλη. Ο Κετσιάνγκ τόνισε ότι η Κίνα είναι έτοιμη, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, να ενισχύσει τις ανταλλαγές και την επικοινωνία με τις ΗΠΑ, να αυξήσει τη συνεργασία όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, μείζονα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα και παγκόσμιες προκλήσεις, να αντιπαλέψουν τους αποκλεισμούς στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού και ευρύτερα.

Πίσω από τέτοιες δηλώσεις κρύβονται ασφαλώς οι εκτιμήσεις που κάθε πλευρά κάνει με βάση το πώς ταχύτερα θα προωθήσει σχέδια των μονοπωλίων που υπηρετεί, συνυπολογίζοντας κάθε φορά τις αδυναμίες ανταγωνιστών της και το πώς κάθε φορά αυτές μπορεί να τις αξιοποιήσει, με διάφορους τρόπους.

Από τις συζητήσεις δε θα μπορούσε να λείψει η κατάσταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου ο μεγάλος φυσικός πλούτος και η γεωστρατηγική θέση προκαλούν πολλές εδαφικές διαφορές, στις οποίες έμμεσα δηλώνει «παρών» και η Ουάσιγκτον, κυρίως στηρίζοντας τους «εταίρους» της στην περιοχή (το τελευταίο διάστημα αμερικανικές εφημερίδες επικαλέστηκαν διαρροές κυβερνητικών αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες το υπουργείο Αμυνας εξετάζει αποστολή πλοίων ουσιαστικά εντός περιοχών που το Πεκίνο θεωρεί μέρος της επικράτειάς του).

Το «θερμόμετρο» θα μείνει «στο κόκκινο» στην περιοχή, αφού, όπως διαμήνυσε και ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, «η αποφασιστικότητα της Κίνας να διαφυλάξει την εθνική της κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα είναι ακλόνητη». Ο Κέρι, την ίδια στιγμή, είπε ότι κάλεσε την Κίνα «να λάβει μέτρα σε συνεννόηση με όλον τον κόσμο για να μειωθούν οι εντάσεις και να αυξηθούν οι πιθανότητες μιας διπλωματικής λύσης».

Χτες, ο Κέρι ξεκίνησε διήμερη επίσκεψη στη Νότια Κορέα, όπου μεταξύ άλλων θα συζητούσε την ανάγκη «αντιμετώπισης» των «προκλήσεων της Βόρειας Κορέας» στο πλαίσιο προώθησης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών που Ουάσιγκτον - Σεούλ στηρίζουν από κοινού.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Με οδηγό το διχοτομικό σχέδιο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με «οδηγό» τη διχοτομικού περιεχομένου Κοινή Δήλωση της 11ης Φλεβάρη του 2014 (που έκανε λόγο για «δύο συνιστώντα κράτη») θα ενταθούν το επόμενο διάστημα οι συναντήσεις για την «επίλυση» του Κυπριακού μετά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, την περασμένη Παρασκευή. Αυτό προκύπτει καθημερινά από δηλώσεις αξιωματούχων όλων των πλευρών, ενώ όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα αυξηθεί κι άλλο η πίεση στον κυπριακό λαό, ώστε να συναινέσει αβίαστα στα σχέδια που θέλουν την πατρίδα του να «προσαρμόζεται» στις σημερινές ανάγκες διάφορων ιμπεριαλιστικών και μονοπωλιακών σχεδιασμών.

Ετσι, σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκοκυπριακών εφημερίδων στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής η Κοινή Δήλωση Αναστασιάδη - Ερογλου στις 11/2/14 χαρακτηρίστηκε «καθοδηγητική», ενώ ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ για το Κυπριακό Εσπαν Μπαρθ Αϊντε φέρεται να επιδιώκει μια «ενδιάμεση» συμφωνία για λύση τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Ψηλά στην ατζέντα των επαφών Αναστασιάδη - Ακιντζί και των διαπραγματευτών θα τεθεί η προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), όπως η σύνδεση των δύο πλευρών με δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

«Παρακολουθούν» πολλές πλευρές

Στο μεταξύ, το περασμένο Σάββατο, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν είχε τηλεφωνική επικοινωνία χωριστά με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, τους οποίους και κάλεσε «να αξιοποιήσουν την ευκαιρία» που υπάρχει. Την Τετάρτη, θα συναντηθούν οι δύο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί (που μέχρι πρότινος ήταν «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους) για να καταρτίσουν κοινό κατάλογο με ΜΟΕ ώστε μέχρι τις 28 Μάη (που θα γίνει νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί) να σημειωθεί σχετική πρόοδος.

Στο μεταξύ, χτες, ο Ν. Αναστασιάδης συναντήθηκε με το Ρώσο πρέσβη στη Λευκωσία Στανισλάβ Οσάντσι με τον δεύτερο να δηλώνει ότι «εάν χρειαστεί βοήθεια πάντα θα είμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε, αλλά δεν επεμβαίνουμε στη λύση του Κυπριακού, απλώς παρακολουθούμε πώς εξελίσσονται τα πράγματα».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Σε απεργιακές κινητοποιήσεις ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η Συνομοσπονδία Εργαζομένων της Ολλανδίας, μέλη της οποίας είναι συνδικάτα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Οι κινητοποιήσεις αρχίζουν με τους τραυματιοφορείς σήμερα και αναμένεται να επεκταθούν και σε άλλους κλάδους με μισθολογικά και άλλα αιτήματα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Αντι Μπέρναμ, ο επικρατέστερος για την ηγεσία των αντιπολιτευόμενων Εργατικών στη Βρετανία, δήλωσε χτες ότι αν εκλεγεί νέος αρχηγός του κόμματος θα ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ΕΕ το 2016. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η επίσημη επίσκεψη της Βασίλισσας Ελίζαμπεθ Β' στη Γερμανία από τις 26 έως τις 28 Ιούνη μετά από πρόσκληση του Γερμανού Προέδρου Γιοάχιμ Γκάουκ, ο οποίος είχε φιλοξενηθεί μαζί με την σύντροφό του, Ντανιέλα Σαντ, στο παλάτι του Μπάκιγχαμ το Νοέμβρη του 2012.

MΠΟΥΖΟΥΜΠΟΥΡΑ.-- Χιλιάδες βαριά οπλισμένοι στρατιώτες αναπτύχθηκαν χτες στην πρωτεύουσα του Μπουρούντι, Μπουζουμπούρα, και άλλα αστικά κέντρα της χώρας για να καταστείλουν νέες πιθανές διαδηλώσεις ενάντια στην απόφαση του προέδρου Πιερ Νκουρουνζίζα να διεκδικήσει για τρίτη φορά την προεδρία. Απεσταλμένος του «Ασοσιέιτεντ Πρες» στο προάστιο Μουσάγκα της πρωτεύουσας μετέδωσε πως έγινε αυτόπτης μάρτυρας ρίψης πυρών κατά διαδηλωτών.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ο νιγηριανός στρατός υποστήριξε χτες ότι κατέστρεψε μέσα στις τελευταίες δύο βδομάδες τουλάχιστον 10 στρατόπεδα των τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ» στη βορειοανατολική δασώδη έκταση Σαμπίσα, καταλαμβάνοντας βαρύ οπλισμό και σκοτώνοντας δεκάδες ισλαμιστές μισθοφόρους.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε χτες ότι απαγορεύεται εφεξής στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να παρέχει στρατιωτικό εξοπλισμό στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, ενώ επιβάλλονται νέοι αυστηρότεροι έλεγχοι στα άλλα όπλα και εξοπλισμό που θα έχουν στη διάθεσή τους οι αστυνομικοί.

ΟΣΤΙΝ.-- Μακελειό χτες τα ξημερώματα σε εστιατόριο στο Γουέικο του κεντρικού Τέξας που ξέσπασε ανάμεσα σε τουλάχιστον τρεις συμμορίες μοτοσικλετιστών για ασήμαντη αφορμή προκάλεσε το θάνατο εννιά ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 18.

ΝΤΟΧΑ.-- Εντονο είναι το ενδιαφέρον του Κατάρ για τη συνεργασία του με τη Βουλγαρία, στους τομείς των μεταφορών, της αγροτικής οικονομίας και της Ενέργειας, μετά τις συζητήσεις που είχε χτες στο εμιράτο, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εσωτερικών του εμιράτου, Σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Νάσερ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι. Παράλληλα, οι δύο κυβερνήσεις υπέγραψαν συμφωνία για τη μεταξύ τους συνεργασία στην καταπολέμηση του εγκλήματος.

Επισκέψεις Μόντι σε Μογγολία και Νότια Κορέα

ΟΥΛΑΝ ΜΠΑΤΟΡ. - ΣΕΟΥΛ.--

Την πρώτη επίσημη επίσκεψη που έκανε ποτέ Ινδός ηγέτης στη Μογγολία έκανε το Σαββατοκύριακο ο Ναρέντρα Μόντι, επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητα με την οποία το Νέο Δελχί διεκδικεί «αναβάθμιση» της θέσης του στην Ασία και όχι μόνο. Σήμερα, η Μογγολία θεωρείται περιοχή όπου δραστηριοποιούνται έντονα κύρια κινεζικές, αλλά και ρωσικές εταιρείες.

Συνολικά, υπογράφηκαν πάνω από 11 συμφωνίες, για σύσφιξη της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, από την εφαρμογή της πυρηνικής τεχνολογίας (στην ιατρική) μέχρι και την αιολική και ηλιακή ενέργεια. Οπως είχε σημειώσει εκπρόσωπος του ινδικού ΥΠΕΞ την προηγούμενη εβδομάδα, εν όψει της πολυήμερης περιοδείας Μόντι στην Ασία (σε Κίνα, Μογγολία, Ν. Κορέα), η «οικονομική σχέση» με τη Μογγολία σήμερα είναι «πολύ μικρή», όμως υπάρχει «εξαιρετική δυναμική» για την ανάπτυξή της, δεδομένου καταρχήν του τεράστιου ορυκτού πλούτου που έχει η χώρα (χαλκό, σπάνιες γαίες αλλά και ουράνιο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας). Ενδεικτική είναι και η είδηση ότι η Ινδία άνοιξε «πιστωτική γραμμή» 1 δισ. δολαρίων για τη Μογγολία, με τον κύριο όγκο του ρευστού να εκτιμάται ότι θα αξιοποιηθεί για έργα υποδομής.

Χτες, ο Μόντι έφτασε στη Σεούλ, όπου οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αναβαθμίσουν τη σχέση τους σε «ειδική στρατηγική εταιρική σχέση». Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την Πρόεδρο της χώρας, Παρκ Γκεούν Χίε, ο Μόντι ανέφερε ότι «η σχέση μας άρχισε με ισχυρή οικονομική έμφαση. Αλλά έγινε, επίσης, στρατηγική ως προς το περιεχόμενο».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκρήξεις σε γραφεία του φιλοκουρδικού HDP

ΑΓΚΥΡΑ.--

Μόλις λίγες βδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούνη σημειώθηκαν οι χτεσινές εκρήξεις στα τοπικά γραφεία του φιλοκουρδικού κόμματος HDP στις νότιες πόλεις Αντανα και Μερσίνη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του HDP, από τις δύο βόμβες που εξερράγησαν με διαφορά λίγων ωρών τραυματίστηκαν τουλάχιστον έξι άτομα. Τα περιστατικά σημειώθηκαν ενώ χτες και σήμερα ήταν προγραμματισμένες να γίνουν στην περιοχή προεκλογικές συγκεντρώσεις του HDP με το κεντρικό στέλεχος του κόμματος Σελεχατίν Ντεμιρτάς (που ήταν και υποψήφιος Πρόεδρος πέρσι).

Τις επιθέσεις καταδίκασε η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα AKP, ωστόσο το HDP αντέδρασε έντονα. «Ούτε ο Πρόεδρος, ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε κυβερνητικοί αξιωματούχοι πρέπει να καταδικάζουν τις σημερινές (σ.σ. χτεσινές) επιθέσεις. Θα έπρεπε να σιωπούν...». Αναλυτές εκτιμούν ότι αν το HDP ξεπεράσει το 10% στις επικείμενες εκλογές θα διαδραματίσει «ρόλο - κλειδί» στις εξελίξεις, στερώντας από το AKP την άνετη πλειοψηφία, με την οποία σχεδιάζει να προωθήσει συνταγματικές και άλλες αλλαγές. Γενικά, οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - κουρδικής κοινότητας δεν αποκλείεται να αναδειχτούν σε κρίσιμο παράγοντα επιτάχυνσης ενδοαστικών διεργασιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ