ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Από αύριο σε μαθήματα κατευθύνσεων

Phasma

Σε Βιολογία, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Φυσική και Ιστορία Γενικής Παιδείας εξετάστηκαν χτες οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ (Ομάδα Β'). Οι εξετάσεις γι' αυτούς τους υποψηφίους συνεχίζονται αύριο, Παρασκευή, σε μαθήματα κατεύθυνσης.

Δυσκολότερα από τα αντίστοιχα περσινά βρίσκει τα χτεσινά θέματα των Μαθηματικών η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία και επισημαίνει ότι «τα ερωτήματα καλύπτουν το σύνολο της ύλης. Υπάρχει κλιμάκωση ως προς τη δυσκολία, όχι όμως στον επιθυμητό βαθμό. Η πάρα πολύ καλή γνώση της ύλης των Μαθηματικών των προηγουμένων τάξεων είναι καθοριστικός παράγοντας για την πλήρη διαπραγμάτευση με επιτυχία του συνόλου των ερωτημάτων».

Για τα θέματα της Φυσικής, η Ενωση Ελλήνων Φυσικών αναφέρει ότι «το Θέμα Α' απαιτούσε άριστη γνώση της θεωρίας. Το Θέμα Β' ήταν σαφές ως προς τη διατύπωση και απευθυνόταν σε κατάλληλα προετοιμασμένους υποψηφίους. Το Θέμα Γ' συνδύαζε Ατομική και Πυρηνική Φυσική ενώ ήταν κλιμακούμενης δυσκολίας (Γ4). Το Θέμα Δ' ήταν πρωτότυπο, απαιτούσε από τους υποψηφίους να συνδυάσουν πειραματικά με αριθμητικά δεδομένα, καθώς και να έχουν αναπτύξει περισσότερο κριτική σκέψη στη Φυσική και λιγότερο ικανότητα πράξεων».

Η Πανελλήνια Ενωση Βιοεπιστημόνων θεωρεί τα θέματα της Βιολογίας σαφή, με διαβάθμιση δυσκολίας που καλύπτουν ευρύ φάσμα της διδακτέας ύλης. «Συνολικά τα θέματα προϋποθέτουν την σφαιρική προσέγγιση των βιολογικών εννοιών. Οι σωστά προετοιμασμένοι μαθητές, με γνώση και κατανόηση της εξεταζόμενης ύλης, μπορούσαν να ανταποκριθούν με επάρκεια στις απαιτήσεις της εξέτασης», επισημαίνει.

Για τα θέματα Ιστορίας, η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων παρατηρεί μεταξύ άλλων: «Η απάντηση στο ερώτημα Β2.α. απαιτεί συνολική γνώση της Συνθήκης του Βουκουρεστίου και όχι μόνο των στοιχείων που δίνονται στη σελ. 73 του σχολικού εγχειριδίου (βλ. χάρτη σ. 71). Στο Γ1 ερώτημα, οι μαθητές κατευθύνονται στην απλή αναφορά ιστορικών πληροφοριών ("...να αναφερθείτε") και όχι στην ιστορική σκέψη και σύνθεση. Στο Δ1 ερώτημα, οι πηγές δεν συνοδεύονται από επεξηγηματικά στοιχεία, ώστε να ερμηνευτεί η αλλαγή της πολιτικής στάσης (π.χ. ποιος είναι ο Γκρέι και ποια χρονική στιγμή υπαινίσσεται το "τότε" στην πηγή Β'). Γενικότερα, οι πηγές δίνουν συμπληρωματικά στοιχεία, ενώ η διατύπωση των ερωτημάτων δεν οδηγεί σε ακριβείς και σαφείς απαντήσεις».

Σήμερα, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ (Ομάδα Α') εξετάζονται στο μάθημα Μαθηματικά Ι.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αρνήθηκε να ταχθεί ενάντια στη νομιμοποίηση των ναρκωτικών

Ψήφισμα ενάντια στη νομιμοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών κατέθεσαν οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Οι παρατάξεις του Μπουτάρη, του Καλαφάτη (ΝΔ), του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων καταψήφισαν το ψήφισμα, απέφυγαν όμως να τοποθετηθούν ώστε να εξηγήσουν την ψήφο τους.

Οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καλούσαν το Δημοτικό Συμβούλιο να καταδικάσει κάθε προσπάθεια για τη νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών και να σταθεί απέναντι σε όσους με τη δράση τους και την ανοχή τους υπερασπίζονται την αντιεπιστημονική θέση για διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά» και «μαλακά».

Επίσης, να καταδικάσει όσους πρωτοστάτησαν στη διοργάνωση της κινητοποίησης για τη νομιμοποίηση της κάνναβης, στις 9 Μάη, στην Αθήνα ή στη δημιουργία της «λέσχης κάνναβης» στη Θεσσαλονίκη.

Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Σε μια περίοδο που οι νέοι στερούνται ουσιαστικά το δικαίωμα στη ζωή, με την επίθεση στα στοιχειώδη δικαιώματά τους, κάποιοι έχουν το θράσος να "διεκδικούν" το "δικαίωμα" στη χρήση της δήθεν αθώας κάνναβης.

Θέλουν το λαό και τη νεολαία στο δρόμο της παραίτησης και της φυγής, ειδικά σε μια περίοδο που λόγω της καπιταλιστικής κρίσης, αυξάνονται οι αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν το φαινόμενο της ουσιοεξάρτησης (εκθέσεις ESPAD, INCB, EMCDDA).

Στη χώρα μας, η κοινωνική ανοχή στα ναρκωτικά έχει τριπλασιάσει τη χρήση στους μαθητές και έχει μειώσει την ηλικία πειραματισμού και έναρξης της χρήσης πριν τα 13 έτη.

Δεν είναι η χρήση ναρκωτικών "ελεύθερη επιλογή", η χρήση και η εξάρτηση είναι ανελευθερία, γιατί ο άνθρωπος υποτάσσεται στο κυνήγι της ουσίας που κάνει χρήση. Η χρήση ναρκωτικών είναι ο δρόμος της παραίτησης από τη ζωή. Αυτό θέλουν όσοι μας στερούν τη μόρφωση, τη δουλειά, το μεροκάματο, τη διέξοδο στον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά.

Οργανώνουμε τη δράση μας και διεκδικούμε:

  • Πρόληψη - θεραπεία - κοινωνική επανένταξη δημόσια και δωρεάν για όλους
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλα τα προγράμματα θεραπείας
  • Τη δημιουργία "στεγνών" θεραπευτικών προγραμμάτων και Κέντρων Πρόληψης σε όλη τη χώρα
  • Προγράμματα Πρόληψης στα σχολεία, τις σχολές, το στρατό, στους χώρους που εργάζεται και διασκεδάζει η νεολαία
  • Μέτρα κατά της σχολικής διαρροής
  • Μέτρα προστασίας των ανέργων και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων».
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Τσάκισε την παραγωγή το χαλάζι

Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες προκάλεσαν οι χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν προχτές σε Κοζάνη, Καστοριά και Πιερία.

Στην Καστοριά και την Κοζάνη χτυπήθηκαν καλλιέργειες μήλων και ροδάκινων. Το χαλάζι ήρθε να προστεθεί στις ζημιές που έχουν υποστεί εξαιτίας του παγετού που εκδηλώθηκε το Μάρτη και τον Απρίλη και είχε προκαλέσει καρπόπτωση. Οι παραγωγοί μιλούν για καταστροφή πάνω από το 50% της αναμενόμενης παραγωγής κυρίως στο επιτραπέζιο ροδάκινο. Χτες, νέα χαλαζόπτωση έπληξε τις περιοχές Πλατανόρεμα, Βελβεντό και Σέρβια, πάλι στην Κοζάνη.

Στην Πιερία χτυπήθηκαν καλλιέργειες ακτινιδίων. Από τη βροχή και το χαλάζι, χτες τα ξημερώματα, προκλήθηκε ολική καταστροφή στα ακτινίδια στην Πλάκα Λιτοχώρου. Σε απόγνωση είναι οι αγρότες, καθώς το χαλάζι χτύπησε τα δένδρα στην ανθοφορία.

Παραδίνει τα διαθέσιμα ο Δήμος Λάρισας

Να παραδοθούν στην Τράπεζα της Ελλάδας περί τα 7 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμειακά αποθέματα του Δήμου, που συνολικά ανέρχονται στα 12 εκατ. ευρώ, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας, μετά από πρόταση της δημοτικής αρχής του ΣΥΡΙΖΑ. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν η πλειοψηφούσα παράταξη ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι παρατάξεις των Καραλαριώτου, Διαμάντου και Νασιώκα και κατά η «Λαϊκή Συσπείρωση» και η παράταξη του πρώην δημάρχου Τζανακούλη.

Μιλώντας στη συνεδρίαση, ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Π. Κρίκης, σημείωσε ότι η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ βάζει πλάτη για να στηρίξει την κυβέρνηση στη λεηλασία των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων, υπογραμμίζοντας ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν εντολή των δανειστών, που έσπευσε να ικανοποιήσει αμέσως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Την αντίθεσή του στην παραχώρηση των αποθεματικών του Δήμου εξέφρασε το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ν. Λάρισας, ο εκπρόσωπος του οποίου, Ζ. Γκαραλιάκος, μιλώντας στη συνεδρίαση, κατήγγειλε την απόφαση της δημοτικής αρχής να συμβάλει στην κυβερνητική ληστεία των αποθεματικών.

Εξαρθρώθηκε σπείρα

Εξαρθρώθηκε σπείρα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά κλοπές - φθορές σε διερχόμενους οδηγούς, στην περιοχή του Πυρίου της Θήβας.

Συνελήφθησαν τέσσερα μέλη της και ταυτοποιήθηκαν δύο ακόμη συνεργοί τους, μετά από στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε σε τσιγγάνικο καταυλισμό της περιοχής. Στο πλαίσιο της έρευνας, εξιχνιάσθηκαν 13 περιπτώσεις κλοπών - φθορών, που έγιναν από τις αρχές του προηγούμενου μήνα.

Τα μέλη της σπείρας στρατολογούσαν ανήλικους ομόφυλούς τους, οι οποίοι με την καθοδήγησή τους έριχναν πέτρες και άλλα αντικείμενα σε διερχόμενους οδηγούς, με σκοπό την ακινητοποίηση των οχημάτων τους και τη διάπραξη κλοπών από το εσωτερικό τους.

Μάλιστα, σε δύο περιπτώσεις, οι δράστες δε δίστασαν να τοποθετήσουν στο δρόμο νήπιο ή να το πετάξουν πάνω σε διερχόμενο όχημα, προκειμένου να το ακινητοποιήσουν, με άμεσο κίνδυνο τραυματισμού των νηπίων. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ελέγχθηκαν συνολικά 215 άτομα και 32 οχήματα, προσήχθησαν 78 άτομα, βεβαιώθηκαν 16 παραβάσεις περί ΚΟΚ και κατασχέθηκαν δύο κυνηγετικά όπλα και μικροποσότητα ηρωίνης.

Συλλήψεις για ναρκωτικά

Συνολικά 25 κιλά χασίς είχε κρύψει κάτω από τη ρεζέρβα του αυτοκινήτου που οδηγούσε ένας 35χρονος αλλοδαπός, αλβανικής υπηκοότητας, ο οποίος συνελήφθη στην Αιτωλοακαρνανία. Η αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη του 35χρονου έγινε στην εθνική οδό Αρτας - Αντίρριου, στο ύψος της Συκούλας Αιτωλοακαρνανίας, όπου είχε στηθεί μπλόκο. Με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, εντοπίστηκαν τα δέματα με το χασίς.

Σύλληψη δύο υπηκόων ΠΓΔΜ, ηλικίας 46 και 36 χρονών, έγινε από τις αρχές στη Φλώρινα, για εισαγωγή και πώληση ναρκωτικών ουσιών, καθώς και κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων κατά περίπτωση. Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν οι δύο αλλοδαποί, διότι πούλησαν ποσότητα ηρωίνης βάρους 183 γραμμαρίων, την οποία, όπως προέκυψε, είχαν εισαγάγει στη χώρα μας, σε προηγούμενο χρόνο, από την ΠΓΔΜ. Σε σωματική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στους συλληφθέντες, βρέθηκε στην κατοχή του 46χρονου και κατασχέθηκε πλαστό χαρτονόμισμα των 500 ευρώ.

Τραγικό τέλος

Τραγικό τέλος για τον 31χρονο, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί στη θαλάσσια περιοχή του Καρτερού στο Ηράκλειο. Πιο συγκεκριμένα, ο 31χρονος, ο οποίος εργαζόταν ως ναυαγοσώστης, είχε πάει για κολύμπι στο Κακό Ορος, όμως μετά από ώρες δεν έδωσε κανένα σημείο ζωής.

Η μητέρα του άτυχου νέου δήλωσε, στις 10 προχτές το βράδυ, την εξαφάνιση του γιου της στις λιμενικές αρχές. Σκάφος του Λιμενικού με τη συνδρομή κοντινών αλιευτικών, σκάφους της ομάδας έρευνας και διάσωσης όργωσαν τη θάλασσα ενώ στις έρευνες μετείχε και ιδιώτης δύτης.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, ο 31χρονος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τα νερά της θάλασσας. Διακομίσθηκε στο ΠΑΓΝΗ, όπου εκεί διαπιστώθηκε ο θάνατός του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ