ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Προβλήματα με τη σίτιση, αλλά και τις νέες εγγραφές

Από την παρέμβαση του Συλλόγου
Από την παρέμβαση του Συλλόγου
Με το ημίμετρο της απευθείας ανάθεσης σε ιδιώτη, για ορισμένο χρονικό διάστημα και με ελλείψεις σε βασικά ήδη διατροφής, ο Δήμος της Αθήνας μπαλώνει το μείζον πρόβλημα της σίτισης των παιδιών που φιλοξενούνται στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του. Η πεπατημένη της απευθείας ανάθεσης είχε επιστρατευθεί από το Δήμο και πάλι στο πρόσφατο παρελθόν, χωρίς να λύσει το πρόβλημα της προμήθειας τροφίμων, που σε σύντομο χρόνο επανεμφανίστηκε, με σοβαρές ελλείψεις στο διαιτολόγιο των παιδιών. Ετσι, το τελευταίο διάστημα υπήρχαν συχνές αλλαγές, με αποκορύφωμα την προηγούμενη βδομάδα που δεν αναρτήθηκε καν το εβδομαδιαίο διαιτολόγιο των παιδιών.

Κινητοποίηση στο Δημοτικό Βρεφοκομείο για το πρόβλημα της σίτισης έκανε την περασμένη Τρίτη, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Βρεφών και Νηπίων στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Αθηναίων. Παράλληλα, κατήγγειλε τα ειδοποιητήρια που στέλνει το Βρεφοκομείο στους γονείς, απαιτώντας την άμεση καταβολή των τροφείων, απειλώντας με διαγραφή των παιδιών. Επίσης, ο Σύλλογος επισημαίνει πως παραμένουν οι ελλείψεις σε υλικά καθαριότητας και υγιεινής (καθαριστικά, χαρτιά υγείας), σε παιδαγωγικό υλικό, ενώ οξύ παραμένει και το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού. Στο πλευρό των γονέων βρέθηκε και η Αλέκα Μπενάτου, εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ΔΣ του Βρεφοκομείου.

Η πρόεδρος του Βρεφοκομείου, Καλλιόπη Γιαννοπούλου, ισχυρίστηκε ότι η απευθείας ανάθεση της προμήθειας τροφίμων θα λύσει το πρόβλημα της σίτισης μέχρι το τέλος Ιούλη, ενώ από Σεπτέμβρη ευελπιστεί ότι θα έχει καταλήξει ο διεθνής διαγωνισμός που έχει προκηρυχθεί από τις αρχές του 2014! Αναφορικά με το ζήτημα των ειδοποιητηρίων, η πρόεδρος του Βρεφοκομείου επικαλέστηκε έλεγχο από Ορκωτούς Λογιστές, που πραγματοποιείται στο Βρεφοκομείο.

«Στον αέρα» βρίσκονται, όπως προέκυψε από τη συνάντηση, και οι νέες αιτήσεις των γονιών για εγγραφή των παιδιών τους στους σταθμούς. Στο αίτημα του Συλλόγου για κάλυψη των κενών στο προσωπικό, η πρόεδρος του Βρεφοκομείου ανέφερε ότι έχει σταλεί σχετική επιστολή με το αίτημα προς το υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς να υπάρχει μέχρι τώρα καμία απάντηση. Οπως τόνισε, αν δεν γίνουν νέες προσλήψεις, το Βρεφοκομείο θα απορρίψει και τις περίπου 2.000 αιτήσεις για νέες εγγραφές που υπολογίζεται ότι θα γίνουν την επόμενη σχολική χρονιά, δεχόμενο μόνο τις 3.120 επανεγγραφές.

Αρχαιρεσίες στο Σύλλογο το Σαββατοκύριακο

«Στο χτύπημα των δικαιωμάτων μας, κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος του. Η απάντησή μας πρέπει να είναι συλλογική και οργανωμένη. Οι γονείς να πάρουμε την υπόθεση της ζωής μας και των παιδιών μας στα χέρια μας. Αυτό είναι το καλύτερο μάθημα ζωής για τα παιδιά μας», τονίζει ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του.

Καλεί τους γονείς να πάρουν μέρος στις αρχαιρεσίες για την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του, που θα γίνουν αύριο και μεθαύριο. Το πρόγραμμα των αρχαιρεσιών έχει ως εξής: Το Σάββατο από τις 6 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Πατησίων 252, πλατεία Κολιάτσου). Την Κυριακή από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ. στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Πατησίων 252, πλατεία Κολιάτσου) και τις ίδιες ώρες στα γραφεία της Λαϊκής Επιτροπής 2ου Διαμερίσματος Αθήνας (Βουλιαγμένης και Κάρπου).

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Μετανάστες στοιβάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες

Εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες συνωστίζονται στο λιμάνι της Μυτιλήνης, κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, προκειμένου να καταγραφούν από τις αρχές. Είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες μέρες, πάνω από 2.600 άνθρωποι κατέφυγαν στο νησί, διασχίζοντας τα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα, συναντώντας τις ανύπαρκτες υποδομές υποδοχής και φιλοξενίας. Την ίδια στιγμή, η συγκυβέρνηση ομολογεί ότι στηρίζεται στην... ιδιωτική πρωτοβουλία, όπως ανέφερε χτες ο Β. Παπαδόπουλος, γγ Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών. Ο γγ αναφέρθηκε στο προσωρινό κατάλυμα των αλλοδαπών στην Κω, που είναι ένα ξενοδοχείο το οποίο χρειάζεται επισκευές, ή σε πρωτοβουλίες διάφορων ΜΚΟ και εθελοντών. Παράλληλα, στην περιοχή της Ειδομένης, 500 άνθρωποι διαβιούν σε χωράφια ή σε υποτυπώδεις συνθήκες, προσπαθώντας να περάσουν από τα Βαλκάνια σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Παράλληλα, στα πλαίσια ημερίδας του «Συνήγορου του Πολίτη» με θέμα τις επιστροφές των αλλοδαπών, τις μεικτές μεταναστευτικές ροές και τα δικαιώματα του ανθρώπου, δήλωσε πως οι αναγκαστικές επιστροφές των μεταναστών θα συνεχιστούν, ευχόμενος στο ...απώτερο μέλλον τη διαχείριση του φαινομένου να την αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών. Προς το παρόν, όμως, θα «καθαρίζει» η ΕΛΑΣ για το θέμα. Ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια, οι εθελούσιες και αναγκαστικές επιστροφές ήταν 20.000 άτομα κάθε χρόνο και πρόσθεσε πως «θα πρέπει να σκεφτούμε το ενδεχόμενο να λέμε σε αυτούς τους ανθρώπους (σ.σ. που δε χρήζουν προσφυγικής προστασίας) μήπως μπορούν να επιστραφούν στη χώρα καταγωγής τους; Κι εδώ είναι το θέμα των επιστροφών και της παρακολούθησης του θεσμού αυτού από εξωτερικούς μηχανισμούς».

Ομως, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή έδωσαν μερικά μελανά σημεία από τις «καλές» πρακτικές ευρωπαϊκών δομών, όπως η «Frontex», στο διώξιμο των μεταναστών από την ΕΕ. Συγκεκριμένα, έγινε αναφορά για μέσα καταστολής που χρησιμοποιούνται στις αεροπορικές επιστροφές, όπως είναι, σε ορισμένες περιπτώσεις, η χορήγηση ουσιών ή μέσων «καταπράυνσης», ενώ τονίστηκε ο φόβος των μεταναστών να προβούν σε καταγγελίες για κακή μεταχείριση από την «Frontex». Επίσης, ειπώθηκε ότι αυτός ο μηχανισμός καταστολής των μεταναστών της ΕΕ πρέπει να αναθεωρήσει τον κανονισμό του, ενώ δε δημοσιοποιήθηκε πιλοτικό του πρόγραμμα αναγκαστικών επιστροφών, σύμφωνα με το οποίο, χώρες καταγωγής των μεταναστών οφείλουν να ναυλώνουν αεροπλάνο για να παραλαμβάνουν τους διωγμένους υπηκόους τους.

Στην ημερίδα υπογραμμίστηκε πως φέτος οι εισροές μεταναστών και προσφύγων θα ξεπεράσουν τις 100.000. Πέρσι ήταν 45.000. Στη Μεσόγειο, το 2014, περίπου 3.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή είναι αγνοούμενοι, ενώ το 2015, μέχρι τις 18/5, ήταν 1.800. Σύμφωνα με έκθεση του «Συνήγορου του Πολίτη», κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2014, ο αριθμός συλλήψεων της ΕΛΑΣ ήταν 35.246, αντίστοιχα του Λιμενικού 29.750 και ο συνολικός αριθμός συλλήψεων για παράνομη είσοδο και παραμονή 64.996. Το ίδιο διάστημα, πραγματοποιήθηκαν 10.234 αναγκαστικές επιστροφές και 6.168 επαναπροωθήσεις, βάσει διμερών συμφωνιών με όμορες χώρες.

Ζημιές από χαλάζι σε Τύρναβο - Καρδίτσα

Ζημιές στην αγροτική παραγωγή προκάλεσε το χαλάζι που έπεσε στις περιοχές του Τυρνάβου Λάρισας και του Δήμου Πλαστήρα Καρδίτσας. Στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου και του Αμπελώνα το χαλάζι μαζί με το μπουρίνι έπληξαν κυρίως δενδροκαλλιέργειες, αμπελώνες και κηπευτικά. Οι παραγωγοί ζητούν να γίνουν σωστές εκτιμήσεις των ζημιών και να δοθούν γρήγορα δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

Στην Καρδίτσα, από την έντονη χαλαζόπτωση οι ζημιές είναι μεγάλες σε αγροκτήματα με αμπέλια και κηπευτικά στα χωριά Μορφοβούνι, Μεσενικόλα και Νεοχώρι.

Στο μεταξύ, να υπογραφεί υπουργική απόφαση για κατ' εξαίρεση αποζημίωση, μέσω ΕΛΓΑ, των δενδροκαλλιεργητών της επαρχίας Τυρνάβου, η παραγωγή των οποίων θα υποστεί καίριο πλήγμα λόγω της καρπόπτωσης στα αχλάδια και της εμφάνισης μικρού καρπιδίου σε ορισμένες ποικιλίες ροδακίνων και νεκταρίων, ζητάει ο Αγροτικός Σύλλογος Τυρνάβου. Το αίτημα έθεσε στον τοπικό προϊστάμενο του ΕΛΓΑ ο πρόεδρος του Συλλόγου Στ. Τσικριτσής, επισημαίνοντας ότι η αποζημίωση μέσω των ΠΣΕΑ, την οποία φαίνεται να προκρίνει ο Οργανισμός, επικαλούμενος το γεγονός ότι ο αναχρονιστικός κανονισμός του δεν αναγνωρίζει και δεν καλύπτει ως ζημιογόνα αίτια την καρπόπτωση και την μικροκαρπία, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους παραγωγούς, καθώς είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, (κρατάει μέχρι και 3 χρόνια), και τελικά οι αγρότες αποζημιώνονται με ψίχουλα.

Εκδρομή της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στο Μινσκ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), συνεχίζοντας την «παράδοση» των τελευταίων χρόνων - και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Επέτειο των 70 χρόνων της Αντιφασιστικής νίκης των λαών που τιμάται, φέτος, παγκοσμίως - διοργανώνει επταήμερη εκδρομή στη Λευκορωσία (Μινσκ), στο διάστημα από 1 έως 7 Σεπτέμβρη 2015.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσκεψη σε σημαντικά μνημεία του Αντιφασιστικού Αγώνα που στη χώρα αυτή παραμένουν άθικτα, για να θυμίζουν τις τεράστιες θυσίες των λαών της ΕΣΣΔ και την ηρωική προσφορά του Κόκκινου Στρατού για τη συντριβή του φασιστικού τέρατος. Εκτός των άλλων, περιλαμβάνονται: Στο Μινσκ, περιήγηση στην πλατεία της Νίκης και επίσκεψη στο νέο κρατικό Μουσείο Ιστορίας του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου της Λευκορωσίας. Επίσκεψη στο μνημείο του Χατίν, το «Κούργκαν Σλάβα» (Λόφος της Δόξας), στο ιστορικό πολιτιστικό συγκρότημα «Γραμμή του Στάλιν», στο Φρούριο του Μπρεστ - πόλη στην οποία υπογράφτηκε και η γνωστή ιστορική Συμφωνία Μπρεστ - Λιτόφσκ από τον Λένιν στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο κ.λπ.

Για όποια πληροφορία και συμμετοχή, οι αγωνιστές και φίλοι της Αντίστασης και του ΔΣΕ, απόγονοι και επαναπατρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες, πρέπει να απευθύνονται στην ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12 - Πεδίον Αρεως) και στο τηλέφωνο: 210.8821.698.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδηλώσεις σε Μεσούντα και Νάουσα

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν, στις 20 και 21 Ιούνη, διήμερη εκδρομή για τη συμμετοχή των αγωνιστών και των φίλων, των απογόνων και των επαναπατρισμένων πολιτικών προσφύγων στην εκδήλωση τιμής για τον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ στη Μεσούντα και τις Μελάτες Αρτας για το Αρχηγείο Τζουμέρκων του ΔΣΕ, όπου θα παραβρεθεί και θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Επίσης, στο διήμερο 27 - 28 Ιούνη, διοργανώνεται διήμερη εκδρομή στη Νάουσα, για τη συμμετοχή στο Αντάμωμα των επαναπατρισμένων πολιτικών προσφύγων και των αγωνιστών, φίλων και απογόνων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ