ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης η κερδοφορία των εφοπλιστών της κρουαζιέρας

Σε αυτό το πλαίσιο και η συγκρότηση «συντονιστικής επιτροπής για την κρουαζιέρα», που προανήγγειλε ο Θ. Δρίτσας

Η διαμόρφωση ενός ακόμη ευνοϊκότερου περιβάλλοντος για τους μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην κρουαζιέρα εντάσσεται στις προτεραιότητες της συγκυβέρνησης, σύμφωνα και με όσα επισήμανε την περασμένη Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου των διοργανωτών του 3ου «Posidonia Sea Tourism Forum», που θα διεξαχθεί στις 26 - 27 Μάη στην Αθήνα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ίδιος είπε πως είναι έτοιμη για υπογραφή υπουργική απόφαση «για τη συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής για την κρουαζιέρα (...) και από εκεί και πέρα θα χρειαστούν διαβουλεύσεις για τη μόνιμη και σταθερή λειτουργία της ώστε να έχει την καλύτερη αποτελεσματικότητα και συνεισφορά της».

Να σημειωθεί ότι η εικόνα που ήδη κυριαρχεί στην κρουαζιέρα είναι ότι με την απελευθέρωση των εσωτερικών θαλάσσιων μεταφορών (άρση του καμποτάζ, σύμφωνα με τον κανονισμό 3577/92), που σε ό,τι αφορά την κρουαζιέρα ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή το 2010, στα κρουαζιερόπλοια δεν υπάρχει ούτε για δείγμα ναυτεργάτης Ελληνας ή αλλοδαπός που να έχει συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα. Ολοι είναι ανασφάλιστοι, θύματα του διεθνούς δουλεμπορικού κυκλώματος που παίρνει κεφαλιάτικο για να τους βρει δουλειά. Συγκροτούνται πληρώματα «βαβέλ», που όπως απέδειξε και το τραγικό ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου «ΚΟΣΤΑ ΚΟΝΚΟΡΝΤΙΑ» πριν από δύο χρόνια στην Ιταλία, με απροσδιόριστο αριθμό αγνοουμένων γιατί είχε και ανασφάλιστους, θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών, των ναυτεργατών και της ναυσιπλοΐας.

Επιπρόσθετα, στην κρουαζιέρα κουμάντο κάνουν και οι λεγόμενοι «tour operators», που εφαρμόζουν στους επιβάτες - τουρίστες το σύστημα με το «βραχιολάκι», ελέγχοντας έτσι ακόμα και από πού θα αγοραστεί το... μπουκαλάκι του νερού από τους τουρίστες.

Παρ' όλα αυτά ο Θ. Δρίτσας αφού επιδόθηκε σε αοριστολογίες του τύπου «η προβολή και η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού μπορεί να συμβάλει απολύτως θετικά και όχι μονοσήμαντα στην ανάπτυξη και κυρίως με ένα σωστό και κατάλληλο σχεδιασμό να συμβάλει σε μια ανάπτυξη με κοινωνικό όφελος», στη συνέχεια έδωσε το στίγμα, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει ζήτημα καλύτερης προετοιμασίας και οργάνωσης των τόπων υποδοχής ώστε ο περιηγητής το χρόνο που διαθέτει να μπορεί να απολαύσει την περιήγηση, βελτίωσης των υποδομών», προσθέτοντας ότι «είναι προτεραιότητες αυτά για έναν κυβερνητικό σχεδιασμό, σε συνεργασία βέβαια με όλους τους φορείς, τους οργανισμούς λιμένων, τις επιχειρηματικές ενώσεις κ.ά. Είναι κρίσιμος ο ρόλος του Δημοσίου σε αυτή την κατεύθυνση και οι συνέργειες και ο συντονισμός απολύτως απαραίτητα».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επώδυνη επιλογή για τον τουρκικό λαό η ένταξη στην ΕΕ

Για την «έκθεση προόδου» της Τουρκίας στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας στην ΕΕ και τα νέα κέρδη που θα αποφέρει στα ευρωενωσιακά και τα τουρκικά μονοπώλια, μίλησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε τα παρακάτω:

«Η "έκθεση προόδου" για την Τουρκία αποτελεί κρίκο στην ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ, που συνιστά επώδυνη επιλογή για τον τουρκικό λαό, που θα σημάνει νέα κέρδη για τα ευρωενωσιακά και τα τουρκικά μονοπώλια. Η έκθεση ανοίγει δρόμο για νέα κεφάλαια διαπραγματεύσεων, που αποτελούν επιβράβευση για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, την αυξημένη επιθετικότητα και τις παραβιάσεις της Τουρκίας τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο και στον ελληνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο. Γι' αυτό και τα πρόσφατα εύσημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τουρκία, επικαλούμενη τα κριτήρια της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), αποκαλύπτουν πόσο επικίνδυνη για τους λαούς είναι η πολιτική της ΕΕ και η ΚΕΠΠΑ. Οι δε συστάσεις και τα ευχολόγια της έκθεσης, που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, όπως για το casus belli ή για την Κύπρο, δεν μπορούν να κρύψουν τις επιδιώξεις των μεγάλων ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Οι λαοί όμως έχουν άλλα κριτήρια και συμφέροντα και με την πάλη τους ενάντια στην ΕΕ, στα μονοπώλια, στους ανταγωνισμούς και τα σχέδιά τους μπορούν να τα επιβάλουν».

Περιοδεία σε Φθιώτιδα και Καρδίτσα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αύριο Σάββατο, θα επισκεφτεί χωριά της Φθιώτιδας και της Καρδίτσας και θα μιλήσει με τους κατοίκους.

Στις 10 π.μ., θα επισκεφτεί τις Βελεσιώτες Δομοκού, όπου θα παρευρίσκεται και ο δήμαρχος Δομοκού, Δ. Τζιαχρήστας. Στις 11 π.μ. την Εκκάρα Φθιώτιδας.

Στις 12 το μεσημέρι, θα επισκεφτεί το Λεοντάρι και στις 13.00 τον Κέδρο Καρδίτσας.

Στις 21.00, θα παρευρεθεί και θα μιλήσει στη συνεστίαση που διοργανώνουν οι Τομεακές Επιτροπές Καρδίτσας του Κόμματος, στο κέντρο «Ελενα» (επί του περιφερειακού Καρδιτσομαγούλας).

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις για τον Χαρίλαο Φλωράκη

Σήμερα, στις 20.30, η εκδήλωση στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Χ. Φλωράκης»

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των πολύπλευρων δραστηριοτήτων που προγραμματίζονται για τον εορτασμό των 100 χρόνων του Κόμματος, σήμερα Παρασκευή, στις 20.30, στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Χ. Φλωράκης» (Χ. Φλωράκη 6, Χαλάνδρι), πραγματοποιεί εκδήλωση για τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης.

Θα απαγγείλει η ηθοποιός Μπέτυ Βαλάση και θα τραγουδήσει η Γιώτα Βέη.

Στον ίδιο χώρο, θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού γύρω από τη ζωή και τη δράση του Χαρίλαου Φλωράκη στους μεγάλους απεργιακούς αγώνες στην κατεχόμενη Αθήνα, στην Εθνική Αντίσταση ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, στις φυλακές και εξορίες.

Την Κυριακή 24/5, στις 12 μ., θα γίνει το πολιτικό μνημόσυνο για τον Χαρίλαο Φλωράκη, στον τάφο του στο Παλιοζογλώπι Καρδίτσας. Θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Τουρκία ο Δ. Κουτσούμπας

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής το ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, θα επισκεφθεί την Τουρκία, στις 26 - 29 Μάη, μετά από πρόσκληση του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας. Στη διάρκεια της επίσκεψης, θα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις και θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία και Οργανώσεις του ΚΚ Τουρκίας.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα μιλήσει σε φοιτητές και εργαζόμενους σε Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, καθώς και σε εκδήλωση που διοργανώνει το ΚΚ Τουρκίας στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ναζίμ Χικμέτ». Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα μεταβεί επίσης στη Σμύρνη, όπου θα μιλήσει σε συγκέντρωση του ΚΚ Τουρκίας, ενόψει των εκλογών που πραγματοποιούνται στη χώρα τον Ιούνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ