ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών δημόσιων φορέων

Στην κατάσχεση χιλιάδων τραπεζικών λογαριασμών, που διατηρούν δημόσιες υπηρεσίες και φορείς προχώρησε χτες η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προκειμένου να αποπληρωθούν στο «ακέραιο και εγκαίρως», οι δόσεις για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους.

Η σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δ. Μάρδα, η οποία φέρει τον χαρακτηρισμό «Εξαιρετικώς Επείγουσα με Επίδοση» αφορά σε τραπεζικούς λογαριασμούς με υπόλοιπα μέχρι 99,99 ευρώ, συνολικού ύψους, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών, 1 εκατ. ευρώ. Οπως ορίζεται στη υπουργική απόφαση, «η μεταφορά των υπολοίπων και το κλείσιμο των λογαριασμών ολοκληρώνεται μέχρι την 5η Ιουνίου, δηλαδή μέχρι τη ημερομηνία της πρώτης αποπληρωμής του ΔΝΤ. Τα ποσά αυτά, «μεταφέρονται» στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ανοιχτή κατάσχεση, ενώ η συγκυβέρνηση, προβάλλει τον ισχυρισμό ότι «πρόκειται στην ουσία για αδρανείς λογαριασμούς».

Να σημειωθεί ότι οι αποπληρωμές στο ΔΝΤ για το μήνα Ιούνη φτάνουν σε 1,6 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 300 εκατ. ευρώ αφορούν στη δόση της 5 Ιούνη. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, παρείχε και νέες διαβεβαιώσεις για την έγκαιρη αποπληρωμή του χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι απόφαση της συγκυβέρνησης να συγκεντρώσει τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ και δημόσιων φορέων αποτελούσε πάγιο αίτημα των «θεσμών» της τρόικας.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ
Οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου ομολογούν ότι τα μνημόνια τα έφεραν οι ανάγκες του

«Μονόδρομος» το μνημόνιο υποστήριξαν οι εκπρόσωποι του ΙΟΒΕ που κατέθεσαν ως μάρτυρες

Στη φάση της εξέτασης των μαρτύρων πέρασε χτες, κατά την τρίτη συνεδρίασή της, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα μνημόνια. Οι πρώτοι μάρτυρες που εξετάστηκαν, επί 7 περίπου ώρες, ήταν ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) Π. Αθανασόπουλος και Ν. Βέτας, αντίστοιχα. Ενώ, με πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου, τα μέλη συμφώνησαν να ζητήσουν να τους αποσταλούν τα πρακτικά από όλες τις σχετικές συνεδριάσεις του ΔΝΤ, των Συνόδων Κορυφής και του Eurogroup.

Οι ερωτήσεις που έγιναν απ' την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, τον Χρ. Σταϊκούρα, εκπρόσωπο της ΝΔ και τους εκπροσώπους των άλλων αστικών πολιτικών κομμάτων, όπως και από τις απαντήσεις που δόθηκαν από τους εκπροσώπους του ΙΟΒΕ, διαφάνηκε η πρόθεση ενοχοποίησης του μνημονίου σαν την αιτία της καπιταλιστικής κρίσης και των δεινών που αντιμετωπίζει ο λαός και αποσιώπησης του γεγονότος ότι το μνημόνιο αποτύπωσε και εξειδίκευσε τη στρατηγική του κεφαλαίου, εγχώριου και ευρωενωσιακού, για έξοδο απ' την κρίση με μετακύλιση των βαρών στο λαό.

Ως προς τα παραπάνω συνηγορούν οι ισχυρισμοί της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ περί «λαθεμένων στοιχείων που περιείχε το μνημόνιο», το οποίο «έτσι όπως συνεγράφη, είχε πολύ μεγάλες αστοχίες», «απέτυχε» κι έγινε η Ελλάδα «πειραματόζωο νέου οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου».

Από την πλευρά της, η ΝΔ, μέσω του Χρ. Σταϊκούρα, υποστήριξε το μνημόνιο, το οποίο άλλωστε εφάρμοσε, εντοπίζοντας το πρόβλημα στο ότι ...«εφαρμόστηκε αποσπασματικά», επικαλούμενος σαν παράδειγμα το «βάλτωμα» των ιδιωτικοποιήσεων.

Επί της ουσίας παρέμβαση του ΚΚΕ

Στον αντίποδα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, με τις ερωτήσεις του, έδωσε το στίγμα των πραγματικών αιτιών. Ρώτησε για «τους παράγοντες που επέδρασαν στο βάθος και τη διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα και αν σε αυτούς εντάσσεται, έχει επίπτωση και το μνημόνιο». Ακόμα, για το «αν αποτελεί παράγοντα επιδείνωσης της καπιταλιστικής κρίσης το ότι η Ελλάδα ήταν μέλος της Ευρωζώνης», «αν αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα επιδείνωσης η διαρκώς, όχι μόνο την περίοδο της κρίσης, αλλά και τις προηγούμενες δεκαετίες, συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας». Για το «αν θα μπορούσε να υπάρξει μια άλλη εναλλακτική πρόταση διαχείρισης της κρίσης», «αν δικαιολογείται η τεράστια δημοσιονομική ανισορροπία σε αυτό το δοσμένο περιβάλλον μίας ενιαίας νομισματικής ολοκλήρωσης και μπορεί να διατηρηθεί κάτι τέτοιο» και «αν σε αυτή την Ευρωζώνη, δικαιολογείται η ύπαρξη διαχρονικά τεράστιων ελλειμμάτων σε κάποιες χώρες και πλεονασμάτων σε κάποιες άλλες» κ.ά.

Χρειάζονταν πιο πολλά μνημονιακά μέτρα και πιο νωρίς...

Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, απ' τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου, υπερασπίστηκε τη στρατηγική επιλογή ένταξης στην ΕΕ και το ευρώ. Απέδωσε όλα τα προβλήματα στην έλλειψη «πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης» και υποστήριξε ότι «αποτέλεσε παράγοντα επιδείνωσης της κατάστασης» όχι «η ένταξη στην Ευρωζώνη, αλλά ότι δεν κάναμε προσπάθεια να προσαρμοστούμε. Η περίοδος που μπήκαμε ήταν η καλύτερη περίοδος να μπούμε. Απλώς αναλάβαμε ένα τέτοιο μεγάλο έργο, χωρίς να μελετήσουμε προσεκτικά και σοβαρά όλα εκείνα που έπρεπε. Η περίοδος 2000-2010 ήταν η περίοδος που η Γερμανία έκανε τη δική της αναδιάρθρωση, πριν μία δεκαετία και περισσότερο ήταν η περίοδος της Αγγλίας. Εγώ λέω από το 1980 και μετά, θα έπρεπε να είχαμε ξεκινήσει να κάνουμε τις αναδιαρθρώσεις». Ουσιαστικά λέει ότι η άγρια αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική έπρεπε να είχε εφαρμοστεί πολλά χρόνια πριν.

Ο γενικός διευθυντής τα απέδωσε όλα στον «τρόπο που εφαρμόζονται και το φορολογικό και το εργασιακό καθεστώς», που ουσιαστικά αποτρέπει τις επενδύσεις. «Και νομίζω ότι στο μεν φορολογικό πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη σταθερότητα και σαφήνεια, αλλά ευελιξία στην αγορά εργασίας, μαζί όμως με την ευθύνη της πολιτείας, που είναι η προστασία αυτών των ανθρώπων» ανέφερε.

Εγκρίθηκε το ΔΣ της ΕΡΤ

Με τη θετική γνώμη των βουλευτών της συγκυβέρνησης, εγκρίθηκε προχτές τα μεσάνυχτα και μετά από συνεδρίαση 10 ωρών, η πρόταση του υπουργού Επικρατείας για τα πρόσωπα που διορίζονται στο προεδρείο του Συμβουλίου στην ΕΡΤ. Πρόκειται για τον Δ. Τσακνή στη θέση του προέδρου και τον Λ. Ταγματάρχη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Συγκεκριμένα, για τον Δ. Τσακνή εκφράστηκαν θετικά 9 βουλευτές, 4 κατά και 2 παρών. Για τον Λ. Ταγματάρχη θετικά εκφράστηκαν 7 βουλευτές, 5 κατά και 3 παρών, ανάμεσα στους οποίους και η πρόεδρος της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου.

Το ΚΚΕ ψήφισε παρών για όλους, καθώς, όπως επισήμανε ο βουλευτής του Κόμματος και μέλος της Επιτροπής, Γ. Γκιόκας, «για μας, το θέμα δεν είναι προσωπικό, αλλά πολιτικό» και πως παρά τις όποιες προθέσεις των μελών της διοίκησης, «όλα τα πρόσωπα είναι υποχρεωμένα, από αυτό το νόμο για την ΕΡΤ, να κινηθούν σε ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο που προβλέπει τον τρόπο διορισμού, ότι ο διευθύνων σύμβουλος θα έχει υπεραρμοδιότητες και υπερεξουσίες, ένα πλαίσιο που είναι πιο πίσω όσον αφορά τα εργασιακά και άλλα δικαιώματα από αυτό που υπήρχε, το πλαίσιο των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μετά τους ψευτολεονταρισμούς, μαζεύουν και τα «φραγκοδίφραγκα»

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να μεταφερθούν λογαριασμοί φορέων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδας: «Μετά τους ψευτολεονταρισμούς της κυβέρνησης ότι δεν θα πληρωθεί η δόση της 5ης Ιουνίου προς το ΔΝΤ, το ΥΠΟΙΚ με εξαιρετικά επείγουσα απόφαση μαζεύει και τα "φραγκοδίφραγκα" των δημόσιων φορέων, για να πληρωθούν κανονικά οι δόσεις προς τους δανειστές, σε βάρος της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ