ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αύριο Πέμπτη, το παναττικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο
  • Στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια
  • Θα ακολουθήσει συναυλία με δημοφιλείς καλλιτέχνες

Να καταστραφούν τώρα τα πυρηνικά. Να φύγουν οι δυνάμεις του πολέμου από τα Βαλκάνια. Να γυρίσουν οι στρατιώτες και οι φοιτητές από τη Γιουγκοσλαβία. Να αναλάβουν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ το κόστος αποκατάστασης της υλικής και οικολογικής καταστροφής που δημιούργησαν. Αυτά είναι συνοπτικά τα αιτήματα αιχμής που το Εργατικό Κέντρο Αθήνας προβάλει ενόψει του παναττικού αντιπολεμικού συλλαλητηρίου που διοργανώνει αύριο Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στα Προπύλαια.

Στα πλαίσια της συγκέντρωσης θα πραγματοποιηθεί και συναυλία με δημοφιλείς καλλιτέχνες, που με το δικό τους τρόπο, τραγουδώντας για την ειρήνη, θα διατρανώσουν τα ίδια αιτήματα με αυτά του λαού της Αττικής. Ανάμεσά τους οι Γεράσιμος Ανδρεάτος, Λένα Αλκαίου, Ελένη Περινού, Μίλτος Πασχαλίδης, Χρήστος Θηβαίος.

Συνδιοργανωτές του συλλαλητηρίου είναι η ΓΣΕΕ, η ΤΕΔΚΝΑ, η ΕΕΔΥΕ, η ΟΣΠΑ, η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Ασφαλιστικών Εταιριών, το Σωματείο της ΠΥΡΚΑΛ, το Συνδικάτο Οικοδόμων, οι Δήμοι Αγίου Δημητρίου, Γλυφάδας, Ηλιούπολης, Περιστεριού. Ταυτόχρονα το συλλαλητήριο στηρίζεται από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, την ΑΔΕΔΥ, φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, κινήσεις ειρήνης κ.ά., που καλούν τα μέλη τους σε μαζική συμμετοχή.

Η ΕΕΔΥΕ

Σε πανστρατιά καλεί η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη τις ειρηνόφιλες δυνάμεις του Λεκανοπεδίου και σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει: «Τα φρικιαστικά αποτελέσματα των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας με τη χρήση ραδιενεργών βομβών είναι συγκλονιστικά. Ο ραδιενεργός θάνατος χτυπά τους λαούς της γειτονικής χώρας και μαζί τους στρατιώτες που πήραν και παίρνουν μέρος στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής. Ανυπολόγιστες είναι οι οικολογικές καταστροφές που υποθηκεύουν το μέλλον και της περιοχής και τις ζωές των σημερινών και επόμενων γενεών.

Αυτό το μαζικό ραδιενεργό έγκλημα αποκαλύπτει τη βαρβαρότητα της "νέας τάξης", το αποκρουστικό πρόσωπο του ΝΑΤΟ και του ιμπεριαλισμού, που δε διστάζει να χρησιμοποιεί ακόμη και τη ραδιενέργεια για να επιβάλει την κυριαρχία του στους λαούς».

Η ΕΕΔΥΕ καταδικάζει και την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας: «Η ελληνική κυβέρνηση είναι συνένοχος και συνυπεύθυνη για το ραδιενεργό πόλεμο στα Βαλκάνια, αφού όχι μόνο παρείχε όλες τις διευκολύνσεις για τους βομβαρδισμούς και την προώθηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και γνώριζε, όπως όλες οι ΝΑΤΟικές κυβερνήσεις, για τη χρήση ραδιενεργών βομβών».

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά

Σε ανακοίνωσή του, το ΕΚΠ σημειώνει:

«Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών επιβεβαιώνουν το πόσο επικίνδυνη για όλους τους λαούς των Βαλκανίων είναι η πολιτική διαμελισμού και του πολέμου που ακολουθούν η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, και τον κυνισμό και την αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζουν τη ζωή και το ειρηνικό μέλλον των λαών, όταν τα γεωοικονομικοπολιτικά τους συμφέροντα το επιβάλλουν.

Περιθώρια για επανάπαυση και εφησυχασμό δεν υπάρχουν. Η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί αν δεν την εμποδίσουμε, με ακόμα πιο τραγικές και απρόβλεπτες συνέπειες από αυτές που έχουν ήδη παρουσιαστεί.

Το μεγάλο αντιπολεμικό κίνημα που εκδηλώθηκε την περίοδο των βομβαρδισμών είναι ανάγκη να συνεχιστεί, να ενταθεί, να αγκαλιάσει όλους τους εργαζόμενους και να βάλει αποφασιστικά τη σφραγίδα του στις εξελίξεις.

Διαδηλώνουμε υπέρ της ανάγκης διάλυσης του ΝΑΤΟ και της άμεσης απομάκρυνσης των δυνάμεών του από τα Βαλκάνια, διότι η παρουσία του συνιστά αδιάκοπη πηγή κινδύνου για την ειρήνη των λαών της περιοχής μας και του κόσμου γενικότερα.

Διαδηλώνουμε και απαιτούμε την απομάκρυνση των όπλων μαζικής καταστροφής από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, το κλείσιμο των ΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα μας, που αποτελούν στηρίγματα των πολεμικών και όχι μόνο εξορμήσεων.

Απαιτούμε την πλήρη έρευνα για τη χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου και πλουτωνίου, σε ξηρά και θάλασσα στην πατρίδα μας, την αποκατάσταση της ζημιάς από τους υπεύθυνους, όπου και όσο αυτή είναι δυνατή.

Απαιτούμε την επιστροφή όλων των Ελλήνων στρατιωτών που βρίσκονται εκτός συνόρων, καθώς και των Ελλήνων φοιτητών της Γιουγκοσλαβίας, τη σταθερή, ολοκληρωμένη και μόνιμη ιατρική παρακολούθησή τους.

Εκφράζουμε αποφασιστικά και μαζικά την απόφασή μας να παρεμποδίσουμε νέες επιθετικές και πολεμικές πρωτοβουλίες στην περιοχή μας, να πάρουμε πρωτοβουλίες κοινής δράσης και αλληλεγγύης με τους υπόλοιπους Βαλκανικούς λαούς.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ,ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΑΤΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ - ΠΕΜΠΤΗ 8 ΦΛΕΒΑΡΗ 6 μ.μ.».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας

Να πάρουν μαζικά μέρος στο φιλειρηνικό συλλαλητήριο καλεί τους οικοδόμους της Αττικής και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει με δριμύτητα «τα φρικιαστικά αποτελέσματα των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας», που αποκαλύπτουν, όπως τονίζει, τη βαρβαρότητα της «νέας τάξης», το αποκρουστικό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού.

Καταγγέλλει με τη σειρά του την ελληνική κυβέρνηση ως «συνένοχη», αφού συμμετείχε στον πόλεμο, αλλά και γιατί «επιχειρεί σήμερα να κρύψει την ευθύνη της με τερατώδη ψέματα».

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να συγκροτήσουν «μέτωπο αντίστασης, ενάντια σε κάθε επιχειρούμενη επέμβαση των Αμερικανο-Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών», σημειώνοντας πως «η σημερινή πραγματικότητα αποτελεί δραματική προειδοποίηση για το μέλλον που επιφυλάσσει στους λαούς η ιμπεριαλιστική κυριαρχία».

Καλεί «σε ένταση της πάλης» για: «Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Να καταδικάσουμε την ελληνική κυβέρνηση που συνεχίζει να συμμετέχει στο διαρκές έγκλημα κατά των λαών της βαλκανικής χερσονήσου».

«Απαιτούμε - τονίζεται - από την κυβέρνηση την άμεση επιστροφή όλων των Ελλήνων στρατιωτών που βρίσκονται εκτός συνόρων και των Ελλήνων φοιτητών. Απαιτούμε να μην υπάρξει στο μέλλον καμιά αποστολή ελληνικών στρατευμάτων έξω από τα σύνορα της χώρας μας. Να φύγουν τα πυρηνικά και τα άλλα ραδιενεργά όπλα, όπως και οι ξένες βάσεις από τη χώρα μας».

Η ΟΒΣΑ

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, με ανακοίνωσή της δηλώνει πως συμμετέχει και στηρίζει το συλλαλητήριο της Πέμπτης ενάντια στον πόλεμο και τα πυρηνικά, για να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες φαντάροι και φοιτητές από τη Γιουγκοσλαβία και καλεί όλους τους βιοτέχνες να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση.

Το Συνδικάτο Ενδυσης

Σε αποφασιστική συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική δράση που αναπτύσσεται στο εργατικό και φιλειρηνικό κίνημα της χώρας, αλλά και στο αυριανό συλλαλητήριο καλεί τις δυνάμεις του το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής.

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να διαδηλώσουν και να απαιτήσουν: Να επιστρέψουν τώρα όλοι οι στρατιώτες που συμμετέχουν στις δυνάμεις κατοχής στα Βαλκάνια και αλλού. Να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Την απομάκρυνση της χώρας από το ΝΑΤΟ και τη διάλυση όλων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Η δράση του ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια

Εκδήλωση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κατά της Νέας Τάξης

Οι τραγικές επιπτώσεις από τη δράση του ιμπεριαλισμού τόσο στη Βαλκανική Χερσόνησο όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και η αντιιμπεριαλιστική δράση που αναπτύσσουν τα λαϊκά κινήματα σε πολλές χώρες του πλανήτη, παρουσιάστηκαν προχτές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η «Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατά της Νέας Τάξης». Στην εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η δράση του ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια» συμμετείχαν προσωπικότητες και εκπρόσωποι από ένα πλατύ φάσμα της πολιτικής ζωής του τόπου.

Ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στην παρέμβασή του μεταξύ άλλων τόνισε: «Δεν υποτιμάμε τη δύναμη του ιμπεριαλισμού. Δεν μπορούμε όπως να παραβλέψουμε ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν εστίες αντίστασης, αναπτύσσονται λαϊκά κινήματα που αντιπαλεύουν και αντιστέκονται στους σχεδιασμούς της Νέας Τάξης». Αναφέρθηκε επίσης στο «Σύμφωνο Σταθερότητας για τη Νοτιανατολική Ευρώπη», υπογραμμίζοντας ότι η εφαρμογή αυτού του συμφώνου υπονομεύει τα κράτη και τους λαούς της περιοχής. Τέλος έκανε εκτενή αναφορά για το «βρώμικο ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης στα Βαλκάνια».

Ο πρώην πρέσβης Σ. Στοφορόπουλος, στην παρέμβασή του, αναφέρθηκε στην «αμερικανική ειρήνη», η οποία - όπως υπογράμμισε - επιβάλλεται με τα όπλα του ΝΑΤΟ και έχει συμμάχους τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις πολυεθνικές. Και κατέληξε: «Η δράση αυτού του "ιμπεριαλιστικού μορφώματος" διευρύνει τις οικονομικές ανισότητες μεταξύ των κρατών και των λαών, δημιουργεί εστίες εντάσεων και πολέμων».

Η Σ. Αντωνοπούλου, πανεπιστημιακός, έκανε εκτενή αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Αιγαίο, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή έχει «μετατραπεί σε προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ». Οπως επισήμανε η ίδια, σύμφωνα με τη Νέα Δομή του ΝΑΤΟ, το Αιγαίο έχει μετατραπεί «σε θάλασσα χωρίς σύνορα» και κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας παραβιάζεται βάναυσα. Ο Π. Μαντάς, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΔΗΚΚΙ, αναφέρθηκε στο ρόλο που παίζει στις σημερινές συνθήκες το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ένα σύστημα που όπως τόνισε «διακινεί καθημερινά 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια» και γίνεται ο απόλυτος κυρίαρχος των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.

Ο Ευτ. Πιτσάκης, πανεπιστημιακός, κατήγγειλε το ρόλο που διαδραματίζουν οι διεθνείς οργανισμοί, υπογραμμίζοντας ότι το «Διεθνές δίκαιο έχει μετατραπεί σε δίκαιο του ισχυροτέρου». Τέλος παρέμβαση έκανε και ο δημοσιογράφος Δ. Κωνσταντακόπουλος. Μετά το τέλος των ομιλιών έγιναν παρεμβάσεις και από τους παρευρισκόμενους.

ΤΡΙΚΑΛΑ - ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Παρουσίαση του βιβλίου «Βαλκάνια, 78 μέρες στόχος του ΝΑΤΟ»

Παρουσία πλήθους κόσμου και εκπροσώπων φορέων παρουσιάστηκε το βιβλίο του Νίκου Μπογιόπουλου, «Βαλκάνια, 78 μέρες στόχος του ΝΑΤΟ» σε εκδηλώσεις για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια που διοργάνωσαν οι ΝΕ Τρικάλων και Καρδίτσας του ΚΚΕ. Στα Τρίκαλα η εκδήλωση έγινε στο κέντρο «Φρούριο» και στην Καρδίτσα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου.

Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε η Ευαγγελία Τσιάχα, καθηγήτρια, υπογραμμίζοντας - με τη χρησιμοποίηση και οπτικοακουστικών μέσων - γεγονότα, αποκαλύψεις και σκέψεις που εμπεριέχονται στο βιβλίο και τονίζοντας την αξία του βιβλίου για την ενημέρωση των αναγνωστών σχετικά με το βρώμικο πόλεμο του ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια, στο παρόν και προπαντός στο μέλλον. Επισήμανε ότι πρόκειται για ένα βιβλίο - ντοκουμέντο, το οποίο πραγματεύεται την αλήθεια, παρουσιάζει τις πραγματικές αιτίες, τα τραγικά αποτελέσματα και τις μελλοντικές επιπτώσεις, ενός πολέμου που συνεχίζεται με άλλες μορφές, γεγονός που επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο οι αποκαλύψεις για το ΝΑΤΟικό ραδιενεργό έγκλημα.

Στα «μετά» του πολέμου στάθηκε ιδιαίτερα, μιλώντας στις εκδηλώσεις, ο συγγραφέας του βιβλίου, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» Ν. Μπογιόπουλος, αναλύοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Γιουγκοσλαβία και γενικότερα στα Βαλκάνια. Αναφέρθηκε στη σημασία που είχε για το ΝΑΤΟ η συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας και στις ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που μετέτρεψε τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο του ιμπεριαλισμού κατά των Βαλκανίων. Τόνισε, δε, τη μεγάλη σημασία της πάλης του ελληνικού λαού κατά του ΝΑΤΟ και του ιμπεριαλισμού, η οποία, έτσι ή αλλιώς, αποτελεί την αγωνιστική παρακαταθήκη της γενιάς μας για το μέλλον.

ΑΠ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
Καταδικάζει τη χρήση βομβών ουρανίου

Την έντονη ανησυχία του για τους κινδύνους που απειλούν το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων από τη χρήση βομβών εξασθενημένου ουρανίου κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, εκφράζει ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης με επιστολή του προς τους ομολόγους του της ΕΕ και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

Οπως αναφέρεται στην επιστολή, «ο πρόεδρος και τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου καταδικάζουν απερίφραστα τη χρήση, για οποιονδήποτε λόγο τέτοιων βομβών, όπως και κάθε άλλου όπλου που ελκύει ραδιενέργεια βλαπτική για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Ζητούν να αναληφθούν κοινές πρωτοβουλίες από τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, αλλά και από ολόκληρη την Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από τη χρήση τους και να προστατευτεί η υγεία όσων κατοικούν ή βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές».

«Καμία στρατιωτική δραστηριότητα δεν μπορεί να υποθηκεύσει το μέλλον των τωρινών και των επερχόμενων γενεών των Ευρωπαίων πολιτών» καταλήγει ο Απ. Κακλαμάνης.

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902» σήμερα Τετάρτη:

  • Στις 18.10 «Ματιές στον κόσμο». Μια συζήτηση για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια με την επίσκεψη Σολάνα και την απάντηση του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.
  • Στις 22.00 την εκπομπή «Προεκτάσεις» με θέμα: «Τα σχέδια για την αντιπυραυλική άμυνα των ΗΠΑ και τις επιπτώσεις τους».
  • Στις 23.00 «Στους δρόμους της λογοτεχνίας». Ο Βαγγέλης Κούτας φιλοξενεί την Ελένη Σαραντίτη και συζητούν για το βιβλίο της «Ο κάβος του αγίου αγγέλου». Η ιστορία 4 γυναικών, ενός σογιού μέσα από τον έρωτα και τις θυσίες για την επανάσταση.
Αγωνιστικό κάλεσμα στον πνευματικό κόσμο

Η Αγωνιστική Πανδημοκρατική Ενότητα Λογοτεχνών, με ανακοίνωσή της, δηλώνει ότι συμπαραστέκεται στη μεγάλη φιλειρηνική εκδήλωση της Πέμπτης στα Προπύλαια που οργανώνουν οι φιλειρηνικές δυνάμεις της Αθήνας. Παράλληλα καλεί όλους τους πνευματικούς ανθρώπους να συμμετέχουν στη συγκεκριμένη εκδήλωση και να διατρανώσουν την αγωνιστική επιθυμία και τους προβληματισμούς τους ενάντια στο ΝΑΤΟ και τη Νέα Τάξη Πραγμάτων.

ΔΗΜΟΣ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Να διαλυθεί το ΝΑΤΟ

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίου Δημητρίου Αττικής, στη συνεδρίασή του στις 31/1/2001 αποφάσισε ομόφωνα:

- Να ζητήσει τη διάλυση του ΝΑΤΟ.

- Να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες στην πατρίδα μας.

- Να καλέσει το λαό του Αγ. Δημητρίου, να συμμετάσχει σ' όλες τις αντιΝΑΤΟικές - αντιπολεμικές εκδηλώσεις από όποιους και αν οργανώνονται (και πρώτη συμμετοχή στη συγκέντρωση του ΕΚΑ την ερχόμενη Πέμπτη).

- Να καλέσει τους 9 δήμους της Ν/Ανατολικής Αττικής σε κοινή συνεδρίαση - συγκέντρωση για την καταδίκη της εγκληματικής πράξης και πολιτικής τους εις βάρος των λαών της Γιουγκοσλαβίας και των Βαλκανίων.

- Να καλέσει το λαό σε συγκέντρωση για ενημέρωση και διαμαρτυρία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ