ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ 24
Σήμερα η συμβολική περικύκλωση της Βουλής
  • Στις 6 μ.μ. την ώρα που θα συζητείται η νέα, αλλά εξίσου καταστροφική πρόταση αναθεώρησης που κατέθεσε η κυβέρνηση
  • Εκατοντάδες μαζικές οργανώσεις καλούν το λαό της Αθήνας να συμμετάσχει στην κινητοποίηση 

Σήμερα στις 6 το απόγευμα πραγματοποιείται η λαϊκή κινητοποίηση κατά της αναθεώρησης των άρθρων 24, 94, 95 και 100 του Συντάγματος έξω από τη Βουλή, με τη συμμετοχή εκατοντάδων οικολογικών οργανώσεων, συνδικάτων, επιστημονικών και άλλων μαζικών φορέων και με σύνθημα «Οχι στο προσχεδιασμένο έγκλημα». Την ίδια ώρα μέσα στη Βουλή, θα συζητείται η νέα πρόταση αναθεώρησης του ΠΑΣΟΚ για το άρθρο 24, η οποία καταδικάστηκε εξαρχής από όλους τους φορείς που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις ως αποπροσανατολιστική και εξίσου επικίνδυνη με την πρώτη.

Οι Συνεργαζόμενες Οργανώσεις κατά της αναθεώρησης των άρθρων 24, 94, 95 και 100 του Συντάγματος, με ανακοίνωσή τους καλούν το λαό της Αθήνας να συμμετάσχει στην περικύκλωση της Βουλής, δείχνοντας ότι είναι αποφασισμένος να σταθεί εμπόδιο στα σχέδια όσων επιβουλεύονται το μέλλον του.

Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «το υπάρχον άρθρο 24 του Συντάγματος προστατεύει το Περιβάλλον, καθώς και τα Δάση και τις Δασικές Εκτάσεις από τη σκόπιμη καταστροφή τους και οικοπεδοποίησή τους, άρα αποτελεί θεσμική άμυνα της κοινωνίας στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Η επίθεση αυτή κατά του περιβάλλοντος ολοκληρώνεται και με την αναθεώρηση των άρθρων 94, 95 και 100 του Συντάγματος, που στοχεύει στην αποδυνάμωση του ελεγκτικού μηχανισμού που είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας. Κυρίως δε, στην κατάλυση της Νομολογίας του Ε` τμήματός του, η οποία υπερενίσχυε την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος». Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η «Συμπαράταξη» συντάσσεται με το διογκούμενο κύμα αντίστασης των πολιτών και φορέων και συμμετέχει σε κάθε εκδήλωση διαμαρτυρίας και ακόμη υπογραμμίζει ότι ως δημοτική παράταξη, στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, θα συνεχίσει τον αγώνα ακόμα και στην περίπτωση που η συγκεκριμένη τροποποίηση ψηφιστεί από την Αναθεωρητική Βουλή.

Ανάλογα ψηφίσματα καταδίκης της προτεινόμενης αναθεώρησης και συμμετοχής στη σημερινή κινητοποίηση έχουν επίσης εκδώσει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, η Δημοτική Κίνηση «Πειραιάς - Αναγέννηση» και τα Δημοτικά Συμβούλια Βύρωνα και Αγ. Δημητρίου.

Αγώνας ενάντια στη δασοκτόνα πολιτική

Ο Κώστας Μπέσης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημόσιων Υπαλλήλων, μιλώντας στον «Ρ» σχετικά με την πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 24 και τη σημερινή κινητοποίηση, σημειώνει ότι στόχος της κυβέρνησης και της ΝΔ είναι «η ιδιωτικοποίηση των δασών μέσω του Συντάγματος, το δάσος από κοινωνικό αγαθό μετατρέπεται σε επιχείρηση αποκομιδής κερδών, από εταιρίες που θα παίρνουν κατ' ανάθεση από το κράτος την ευθύνη προστασίας των δασών. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι με βάση τη νέα τροπολογία ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την καταστροφή των δασών, αλλά και πολύ περισσότερο από κάθε άλλη φορά ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση των δασών. Οι πολίτες αυτής της χώρας, οι οποίοι είναι αυτοί που εκλέγουν τους πολιτικούς που μας κυβερνούν, μπορούν με τις κινητοποιήσεις τους να ανατρέψουν αυτήν την καταστροφική πολιτική που έχει η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση για το περιβάλλον».

Ο Μιχάλης Σκαρβέλης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής κατά της αναθεώρησης, τονίζει την ανάγκη μαζικής συμμετοχής στη σημερινή κινητοποίηση με ένα και μοναδικό αίτημα: «Οχι στην αναθεώρηση του άρθρου 24». Συγκεκριμένα είπε: «Στόχος της προτεινόμενης αναθεώρησης είναι ο αποχαρακτηρισμός των δασικών εκτάσεων, η δυνατότητα για ανεμπόδιστες επενδύσεις και εκμετάλλευση του κοινωνικού φυσικού πλούτου από αυτούς που έχουν τη δυνατότητα για κάτι τέτοιο (βλέπε μεγαλοεπενδυτές, ξενοδοχειακό κεφάλαιο κλπ.), η νομιμοποίηση παλαιότερων και σύγχρονων καταπατήσεων, η αλλαγή χρήσης δημόσιας και ιδιωτικής δασικής γης, η απεμπόληση τεράστιας δημόσιας περιουσίας, γενικά η εισαγωγή στο χρηματιστήριο της γης οποιουδήποτε φυσικού πόρου είναι εκμεταλλεύσιμος. Ολα αυτά μάλιστα θα γίνονται στο - κατά το δυνατόν - απυρόβλητο του ελέγχου της Δικαιοσύνης. Τόσο σίγουροι αισθάνονται για την ποιότητα των μελλοντικών νομοθετημάτων και αποφάσεών τους! Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, όσοι εναντιώθηκαν στην αναθεώρηση του άρθρου 24, δεν έχουν διλήμματα. Αντιλαμβάνονται ότι ο κίνδυνος όχι μόνο δεν πέρασε, αλλά δεν αποκλείεται οι γνωστές συναινετικές διαδικασίες να οδηγήσουν κατά τη συζήτηση στη Βουλή και σε διατυπώσεις του άρθρου ανάλογες ή και χειρότερες με την αρχική πρόταση αναθεώρησης. Εντείνουν συνεπώς τον αγώνα τους και επιμένουν: ΟΧΙ στην αναθεώρηση του άρθρου 24».

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Απόφαση - κόλαφος κατά της αναθεώρησης

Επικίνδυνες οι προτεινόμενες ρυθμίσεις, εγγύηση για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η νομολογία που έχει διαμορφωθεί, δε χρειάζονται προσθήκες και νέες διατυπώσεις στο άρθρο 24 

«Ομπρέλα» προστασίας για το φυσικό περιβάλλον και το δασικό πλούτο της χώρας αποτελεί η γνωμοδοτική Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία με μεγάλη πλειοψηφία τάχτηκε κατά της αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος. Η απόφαση της Ολομέλειας δημοσιεύτηκε χτες και οι δικαστικοί λειτουργοί του ΣτΕ θεωρούν ότι στην επιχειρούμενη αναθεώρηση δεν πρέπει να θιγεί το άρθρο 24 για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, ενώ την ίδια γνώμη εξέφρασαν και για τα άρθρα 95 και 100 που αφορούν τη δικαστική εξουσία.

Ειδικά, το άρθρο 24 απασχόλησε μια ολόκληρη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου, ενώ αρκετοί δικαστές χαρακτήρισαν «επικίνδυνες» τις προτεινόμενες ρυθμίσεις που έχουν προταθεί από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας. Επίσης, υποστήριξαν ότι η αυστηρή νομολογία που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια από την Ολομέλεια και το Ε` Τμήμα του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, παρέχει την εγγύηση για την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος και επομένως δε χρειάζονται προσθήκες και νέες διατυπώσεις στο άρθρο 24. Χαρακτηριστικά, αναφέρουν ότι η τροποποίηση «ενέχει και τον κίνδυνο, εφ' όσον οι χρησιμοποιούμενες έννοιες ή όροι είναι αμφίσημοι, να δημιουργήσει μεγαλύτερα ερμηνευτικά προβλήματα».

Υπέρ της παραπάνω άποψης τάχθηκαν οι Κ. Χαλαζωνίτης, Ι. Μαρή, Σ. Ρίζος, Π.Πικραμμένος, Ν. Σακελλαρίου, Θ. Παπαευαγγέλου, Αικ. Συγγούνα, Ν. Ρόζος, Αθ. Ράντος, Χρ. Ράμμος, Ν. Μαρκουλάκης, Π. Κοτσώνης, Μ. Καραμανώφ και Κ. Κοσούλης.

Αλλοι πάλι δικαστικοί λειτουργοί επισήμαναν τους κινδύνους από τη μη διάκριση μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού δάσους και τόνισαν πως οι προτεινόμενες ρυθμίσεις διευκολύνουν τους καταπατητές, στην προσπάθειά τους να τσιμεντοποιηθούν τα δάση.

Η δεύτερη (μειοψηφούσα) άποψη πιστεύει ότι στις προτάσεις αναθεώρησης υπάρχουν θετικά στοιχεία, (αναφορά στην αειφόρο ανάπτυξη, σύνταξη δασολογία κλπ.), αλλά και αρνητικά (οι προσθήκες για το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό κλπ.). Υπέρ αυτής της άποψης τάχθηκαν οι δικαστές Μ. Βροντάκης, Π. Ζ. Φλώρος, Π. Χριστόφορος, Κ. Μενουδάκος, Γ. Παπαμεντζελόπουλος, Αγ. Θεοφιλοπούλου, Αν Γκότσης, Δ. Μπριόλας Σ. Χαραλάμπους, Ι. Μαντζουράνης, Αικ. Σακελλαροπούλου και Γ. Τσιμέκας.

Τέλος, οι σύμβουλοι επικρατείας Γ. Παναγιωτόπουλος και Δ. Πετρούλιας εξέφρασαν την άποψη ότι η διοικητική Ολομέλεια του ΣτΕ δεν πρέπει να ασχοληθεί με το άρθρο 24, επειδή δεν αφορά αμιγώς θέματα της Δικαιοσύνης.

Σχετικά με το άρθρο 100 του Συντάγματος, με το οποίο επιδιώκεται ο περιορισμός του δικαστικού ελέγχου, η Ολομέλεια σχεδόν ομόφωνα (εκτός από έναν αντιπρόεδρο) τάχθηκε κατά της αναθεώρησης αυτού του άρθρου. Να σημειωθεί ότι με τις προτεινόμενες διατάξεις αφαιρείται από τα Τμήματα του ΣτΕ το δικαίωμα να τοποθετούνται σε θέματα συνταγματικότητας των νόμων και Προεδρικών Διαταγμάτων και προτείνεται οι υποθέσεις αυτές να επιλύονται μόνο από την Ολομέλεια του ΣτΕ. Οι δικαστές θεωρούν ότι μια τέτοια θέση θα οδηγήσει σε συμφόρηση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου, θα προκληθεί πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων και κατ' επέκταση, υπάρχει κίνδυνος να φτάσουμε σε φαινόμενα αρνησιδικίας.

Τέλος, η διοικητική Ολομέλεια τάχθηκε κατά της αναθεώρησης του άρθρου '95, με το οποίο μεταφέρονται αρμοδιότητες του ΣτΕ στα διοικητικά δικαστήρια.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Να γίνει όλο χώρος πρασίνου

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη για δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου στο χώρο του αεροδρομίου του Ελληνικού όχι μόνο δεν καθησυχάζουν, αντίθετα δημιουργούν την υποψία ότι επιχειρείται να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις απέναντι στα σχέδια τσιμεντοποίησης του χώρου.

Οι Δήμοι Αλίμου, Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Ελληνικού καταγγέλλουν σε χτεσινή κοινή ανακοίνωσή τους ότι «οι αναφορές περί παραχώρησης ενός τμήματος του χώρου για ήπια οικιστική ανάπτυξη, οι αποφάσεις για παράταση της παραμονής του εργοστασίου της αεροπορίας και της χρήσης των διαδρόμων προσγείωσης, αφήνουν ανοιχτό το δρόμο για περικοπές και παρεμβάσεις που θα περιορίσουν κατά πολύ την έκταση του μητροπολιτικού πάρκου» και έτσι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού «φαλκιδεύονται εν τη γενέσει τους». Στη συνέχεια διατυπώνουν την απαίτησή τους να μετατραπεί ολόκληρος ο χώρος του αεροδρομίου σε πάρκο με εξαίρεση τα ήδη υπάρχοντα κτίρια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ήπιες λειτουργίες και καταλήγουν δηλώνοντας αποφασισμένοι «να αγωνιστούν για να μην οικοδομηθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο του μητροπολιτικού πάρκου».

«Οχι» και από τους αγρότες

Κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή κινητοποίηση κατά της αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος, απευθύνει σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, επισημαίνοντας ότι θα συντονίσει την αγωνιστική δράση της με τις άλλες αγροτικές, οικολογικές, εργατικές, κοινωνικές οργανώσεις και συνδικάτα.

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία τονίζει ότι η αναθεώρηση του άρθρου 24 στο όνομα της «ελεύθερης αγοράς» μετατρέπει τα δάση και τις δασικές εκτάσεις από δημόσιο - κοινωνικό αγαθό, σε ιδιωτικό οικονομικό μέγεθος, ανοίγει, ακόμα περισσότερο το δρόμο στους καταπατητές, στα οικονομικά συμφέροντα που λυμαίνονται τη γη και, εκτός από την αλλαγή χρήσης της γης που προωθεί, βάζει στο περιθώριο τους υλοτόμους - αγρότες, οδηγεί σε μεγαλύτερη εγκατάλειψη - περιθωριοποίηση των ορεινών - ημιορεινών περιοχών και των κατοίκων, στο όνομα του ιδιωτικού επιχειρηματικού κέρδους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ