ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Συνεχίζονται τα παζάρια με φόντο τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων

Το εύρος των αντιλαϊκών μέτρων της «επόμενης μέρας», σε συνδυασμό με την επιλογή της χρονικής συγκυρίας που αυτά θα εφαρμοστούν και θα αναπτυχθούν, βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της διαβούλευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους «θεσμούς» της τρόικας.

Το κουβάρι των αντιθέσεων και των γενικότερων ανταγωνισμών του κεφαλαίου ξετυλίγεται και στη Σύνοδο Κορυφής του G7, που συνεδριάζει στη Δρέσδη της Γερμανίας. Μάλιστα, το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί, σήμερα Παρασκευή, στο πλαίσιο ειδικής ομάδας εργασίας των κρατών της «Ομάδας των Επτά» (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδάς).

«Βρισκόμαστε όλοι στη διαδικασία της επεξεργασίας μίας λύσης για την Ελλάδα και δεν θα έλεγα ότι έχουμε επιτύχει ουσιαστικά αποτελέσματα», δήλωσε από τη Δρέσδη η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, επανέλαβε χτες ότι απαιτείται ακόμη πολλή δουλειά να γίνει σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα. Στο ίδιο μήκος, κινήθηκαν οι χτεσινές δηλώσεις εκπροσώπου της Κομισιόν, η οποία διευκρινίζει πως οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο «Brussels Group» θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες και ακόμη ότι χρειάζεται «περαιτέρω πρόοδος» στις τεχνικές διαβουλεύσεις.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, σημείωσε πως η συγκυβέρνηση προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις «με σκοπό, μέχρι την Κυριακή, να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους». Παράλληλα, επισήμανε ότι «δεν υπάρχει παραμικρός λόγος ανησυχίας σε σχέση με τις τράπεζες», και πως «το κείμενο της συμφωνίας είναι κοινό μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών».

«Κινδύνους» βλέπει η ΕΚΤ

«Η απουσία μιας συμφωνίας για τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές (στην Ελλάδα), αυξάνει τον κίνδυνο μιας ανοδικής προσαρμογής των ασφαλίστρων κινδύνου που ζητούνται για τα πιο ευάλωτα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας». Αυτό επισημαίνει, ανάμεσα σε άλλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα που δημοσιοποίησε χτες.

Η ΕΚΤ προειδοποιεί, επίσης, ότι οι διεθνείς επενδυτές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια «απότομη αντιστροφή» των ήδη χαμηλών αποδόσεων, εξέλιξη που, όπως επισημαίνει, ενδέχεται να επιδεινωθεί από τη χαμηλή ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά με κινδύνους σε ό,τι αφορά την επιτυχή έκβαση του προγράμματος «νομισματικής χαλάρωσης», που εφαρμόζεται, σε αυτήν τη φάση, προκειμένου να ανακάμψουν οι επενδύσεις των μονοπωλίων.

Η ΕΚΤ επισημαίνει και τα παρακάτω:

-- Οτι ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά, και ακόμη ότι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας παρουσιάζει σημαντικές εκροές καταθέσεων.

-- «Η χρονοβόρα και αβέβαιη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, μεταξύ της νεοσύστατης ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της, συνέβαλε σε περιόδους έντονης αστάθειας στις ελληνικές αγορές».

-- Γίνεται, επίσης, λόγος για κίνδυνο που οφείλεται στην πολιτική αβεβαιότητα τους τελευταίους έξι μήνες, την ώρα που ο τραπεζικός τομέας έχει υποστεί σημαντικές εκροές καταθέσεων και την απώλεια πρόσβασης στις αγορές.

Συνεχίζεται η αντιλαϊκή κοπτοραπτική

Η απογείωση της φοροαφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων μέσω των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ, η κατάργηση των λεγόμενων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, σε συνδυασμό και με τις γενικότερες περικοπές στο συνταξιοδοτικό σύστημα, οι αντιλαϊκές παρεμβάσεις στα Εργασιακά, η κλιμάκωση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων κ.ά., αποτελούν τους κεντρικούς άξονες της διαβούλευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους «θεσμούς» της τρόικας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, προσδιόρισε τα επιπλέον έσοδα, της φοροληστείας του λαού μέσω ΦΠΑ, στο 1% του ΑΕΠ ή σε 1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Παράλληλα, ξέκοψε κάθε συζήτηση για μειωμένους συντελεστές στις συναλλαγές μέσω τραπεζικών καρτών, λέγοντας ότι αυτό προσκρούει στην 6η κοινοτική Οδηγία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Σταθάκης, υποστήριξε ότι τα επιπλέον έσοδα από την αύξηση του ΦΠΑ θα φτάσουν σε 1 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η συζήτηση για την «επίλυση» της συγκεκριμένης «εκκρεμότητας» συνεχίζεται στο πλαίσιο του «Brussels Group», με τους «θεσμούς» της τρόικας.

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ «G7»
Αναζητούν μέτρα θωράκισης των μονοπωλίων

Οι υπουργοί Οικονομικών των «G7» στη Δρέσδη
Οι υπουργοί Οικονομικών των «G7» στη Δρέσδη
ΔΡΕΣΔΗ.--

Μέτρα θωράκισης των μονοπωλίων που εκπροσωπούν, συζήτησαν χτες, στη Δρέσδη της Γερμανίας, που εκτελεί χρέη προεδρεύουσας χώρας αυτή την περίοδο, οι υπουργοί Οικονομικών των μελών της «Ομάδας των 7» (G7), δηλαδή των ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδά, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία. Η συγκεκριμένη συνάντηση αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ρόιτερς», που ανέφερε ότι στη συνάντηση συμμετείχαν και οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών των αντίστοιχων χωρών, η συζήτηση αφορούσε «οικονομικές μεταρρυθμίσεις για την άνοδο της ανταγωνιστικότητας», την εκπόνηση δηλαδή νέων μελετών και μέτρων για το ξεζούμισμα των εργαζομένων και την καταλήστευση του πλούτου που παράγουν στις χώρες τους. Μάλιστα, οι ανακατατάξεις στη διεθνή ιμπεριαλιστική πυραμίδα (με ανερχόμενες δυνάμεις να έχουν πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από αυτούς πολλών μελών των «G7») τροφοδοτούν διαρκώς την ανησυχία των «G7», προμηνύοντας μεγάλη όξυνση της αντιλαϊκής επίθεσης και εντός των δικών τους συνόρων, αφού μόνο έτσι εξασφαλίζεται το προβάδισμα των πολυεθνικών.

Το «Ρόιτερς» επικαλέστηκε, μάλιστα, ανώνυμη πηγή από τους «G7», σύμφωνα με την οποία, οι υπουργοί θα συζητούσαν νέα μέσα για «τη δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς οι νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές έχουν φτάσει στα όριά τους». Οι συζητήσεις, αν και επίσημα δεν αναγνωρίζεται, γίνονται στη σκιά των δυσκολιών που υπάρχουν στην Ευρωζώνη και λόγω της διαπραγμάτευσης με την ελληνική συγκυβέρνηση, που προκαλεί ανησυχία για επιπτώσεις αποσταθεροποίησης. Επίσης, η προσπάθεια της Βρετανίας, που επαναδιαπραγματεύεται τη σχέση της με την ΕΕ, στο φόντο ενός δημοψηφίσματος με το ερώτημα της εξόδου από αυτή, είναι άλλη μια εστία ανησυχίας. Ακόμη, η αναβάθμιση της Κίνας, με τις ΗΠΑ να δυσανασχετούν για τη συμμετοχή κρατών της ΕΕ στην επενδυτική τράπεζα της Κίνας, αλλά και η κατάσταση στην Ουκρανία και οι σχέσεις με τη Ρωσία, είναι άλλα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν. Πάντως, ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν προβλέπεται να βγει κοινή ανακοίνωση.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Καταστροφική για τους λαούς η Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου

Παρέμβαση στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, την οποία ενημέρωσε προχτές ο υπουργός Οικονομίας για τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP)

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ για τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) ενημέρωσε, την Τετάρτη, την αρμόδια Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης.

Πρόκειται ουσιαστικά για διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία μιας τεράστιας ενιαίας καπιταλιστικής ευρωατλαντικής αγοράς, εντούτοις ο Γ. Σταθάκης επιχείρησε ενώπιον της Επιτροπής να απαξιώσει τη σημασία της επιδιωκόμενης συμφωνίας, παρουσιάζοντάς την σαν μία ακόμα, απ' τις πολλές διμερείς που η ΕΕ συνάπτει με κράτη όπως π.χ. η Μαλαισία!

Επιπρόσθετα, επιχείρησε να εξωραΐσει τα χαρακτηριστικά της, εστιάζοντας σε επιμέρους διαφωνίες που εκφράζονται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και αφορούν στη διαφάνεια της σχετικής συζήτησης, σε εξαιρέσεις που διάφορα κράτη ζητούν για τους δικούς τους λόγους να προβλεφτούν, π.χ. για τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης κ.ά.

Ο Γ. Σταθάκης έθιξε ακόμα ζητήματα που αφορούν σε δικαστικές προσφυγές πολυεθνικών εναντίον κρατών - μελών της ΕΕ και στις προσπάθειες εξεύρεσης συμβιβαστικής φόρμουλας ώστε να αποφεύγονται τέτοιες διενέξεις μελλοντικά, στον τρόπο έγκρισης της συμφωνίας εφόσον συναφθεί κ.ά.

Απ' την πλευρά του ΚΚΕ, ο Ν. Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε τη συμφωνία «οικονομικό ΝΑΤΟ», που θωρακίζει τα συμφέροντα των πολυεθνικών και αποσκοπεί στο να ξεπεράσουν εμπόδια που υπάρχουν σήμερα στην επιχειρηματική δραστηριότητά τους. Οπως είπε, είναι αυταπάτη να θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι απλά μια νεοφιλελεύθερη πολιτική επιλογή, καθώς πρόκειται για επιλογή που απαντά στις ανάγκες του διεθνοποιημένου καπιταλισμού, μεγέθυνσης των πολυεθνικών, της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου. Σ' αυτή τη διαδικασία - σημείωσε - εκφράζονται αντιθέσεις γιατί κάποιοι θεωρούν ότι θα αποτελέσει τον Δούρειο Ιππο των ΗΠΑ στην ΕΕ και προσπαθούν να θωρακίσουν τα συμφέροντα των δικών τους επιχειρηματικών ομίλων. Πρόσθεσε ότι η διαδικασία αυτή εντάσσεται στο παιχνίδι της διαπάλης και της όξυνσης των αντιθέσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ, Κίνα, BRICS, για το πού θα προσανατολιστεί η ροή των επενδύσεων και του εμπορίου. Σημείωσε ότι η συμφωνία θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για την εργατική τάξη, που θα δει μεγαλύτερη απαξίωση της εργατικής της δύναμης και κατάργηση των εναπομεινάντων δικαιωμάτων της σε Ασφαλιστικό, Συλλογικές Συμβάσεις κ.λπ., ενώ επιπλέον τεράστιοι κίνδυνοι θα ανακύψουν για τη δημόσια υγεία απ' τον περιορισμό των όποιων κανονιστικών προτύπων για τα εμπορεύματα που διακινούνται, κυρίως του αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος, αλλά και για το περιβάλλον. Θα είναι μια καταστροφική για τους λαούς συμφωνία, υπογράμμισε ο Ν. Καραθανασόπουλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ