ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κλιμάκωση με σφοδρούς βομβαρδισμούς στο Ντονέτσκ

Προετοιμασίες του ουκρανικού στρατού, προφανώς για νέα γενικευμένη κλιμάκωση της σύγκρουσης
Προετοιμασίες του ουκρανικού στρατού, προφανώς για νέα γενικευμένη κλιμάκωση της σύγκρουσης
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Ενισχύονται τα σημάδια ακόμα μεγαλύτερης κλιμάκωσης στη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που αφορά ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση ανάμεσα στις ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ και την καπιταλιστική Ρωσία.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προετοιμάζει μέσω της στήριξης των πολιτοφυλακών γενικευμένη επίθεση, οι οποίες, παραβιάζοντας την κατάπαυση του πυρός, ξεκίνησαν επιχείρηση κατάληψης της Μαριίνκα, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από το Ντονέτσκ, κινητοποιώντας 10 άρματα μάχης και 1.000 άνδρες. Οι πολιτοφυλακές διέψευσαν ότι έκαναν επίθεση αλλά δεν αρνήθηκαν ότι εκεί γίνονται σφοδρές μάχες. Ο στρατιωτικός διοικητής των πολιτοφυλάκων της ΛΔ του Ντονέτσκ, Εντουαρντ Μπασούριν, έκανε λόγο για 58 παραβιάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ από το στρατό το τελευταίο 24ωρο με σφοδρούς βομβαρδισμούς, κατά τους οποίους σκοτώθηκαν 16 μαχητές και 5 άμαχοι, ενώ έχουν τραυματιστεί πάνω από 120.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής Προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημείωσε επίσης χαρακτηριστικά: «Η ουκρανική πλευρά έχει κάνει βήματα για να οξύνει τις εντάσεις πολλές φορές στο παρελθόν πριν από ορισμένα σημαντικά διεθνή γεγονότα. Αυτό συνηθιζόταν στο παρελθόν και τώρα ανησυχούμε για την πιο πρόσφατη εκδήλωση μιας τέτοιας δραστηριότητας». Η αναφορά του ήταν για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ του Ιούνη, που αναμένεται να επανεξετάσει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Επίσης, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι «οι συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός του Φλεβάρη στο Μινσκ απειλούνται διαρκώς εξαιτίας των ενεργειών των αρχών του Κιέβου, οι οποίες προσπαθούν να αποφύγουν την υποχρέωσή τους να αρχίσουν έναν άμεσο διάλογο με τους αυτονομιστές».

Επίσης, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, από τη Νορβηγία όπου βρέθηκε χτες, αν και είπε ότι η Ρωσία δεν προκαλεί άμεση απειλή στις χώρες της συμμαχίας και ότι ευελπιστεί σε βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία, υπογράμμισε ότι αυτή «είχε την πρόθεση να κάνει χρήση ισχύος για να αλλάξει τα σύνορα στην Ευρώπη, στην Κριμαία, στην ανατολική Ουκρανία και τη Γεωργία», και πρόσθεσε: «Αυτό που βλέπουμε είναι περισσότερη αβεβαιότητα, περισσότερη ανασφάλεια, περισσότερη αναταραχή (...Ωστόσο) πιστεύω ότι δεν βλέπουμε καμία άμεση απειλή κατά οποιασδήποτε χώρας του ΝΑΤΟ από τα ανατολικά».

Ανησυχία για την αναζωπύρωση της βίας στην Ανατολική Ουκρανία εξέφρασε και η γερμανική κυβέρνηση. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Βερολίνο με τον Ουκρανό ομόλογό του, Πάβλο Κλίμκιν, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, είπε χαρακτηριστικά: «Η κατάσταση δεν είναι ακόμη τόσο σταθερή ώστε να μπορεί να αποκλείσει κανείς ότι δεν θα ξεφύγει και πάλι από κάθε έλεγχο, η εκεχειρία είναι εύθραυστη, οι βιαιότητες μπορεί να οδηγήσουν σε μια νέα κατάσταση στρατιωτικής κλιμάκωσης. Πρέπει να το αποφύγουμε, και όλα τα μέλη πρέπει να επανέλθουν στο πλαίσιο που όρισαν οι συμφωνίες του Μινσκ».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση προειδοποίησε, επίσης, πως μία έξαρση των μαχών στην Ανατολική Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει ένα «νέο σπιράλ» βίας και υπενθύμισε ότι οι ηγέτες της ΕΕ έχουν δηλώσει πως μπορεί να σκληρύνουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Ρωσία.

Σε αυτό το κλίμα συγκαλείται εκτάκτως στις 4.30 μ.μ. σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Νέες ισραηλινές πυραυλικές επιδρομές στη Γάζα

Ενώ η κυβέρνηση Νετανιάχου «βράζει» για την απόφαση του γαλλικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού «Orange SA» να τερματίσει την δραστηριότητά του στο Ισραήλ

ΠΟΛΗ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Τουλάχιστον τρεις πυραυλικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποίησαν, χτες πριν τα χαράματα, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη σε αντίποινα για την αναίμακτη ρίψη δύο ρουκετών από τα παλαιστινιακά εδάφη σε δημόσιους χώρους πέριξ των ισραηλινών μεθοριακών πόλεων Ασκελόν και Νετιβότ αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι στο στόχαστρο των ισραηλινών αεροσκαφών βρέθηκαν τρία στρατόπεδα εκπαίδευσης της «Ισλαμικής Τζιχάντ» και της «Χαμάς». Οι επιδρομές προξένησαν μόνον υλικές ζημιές.

Την προχτεσινή επίθεση με ρουκέτες, πάντως, ανέλαβαν με ανάρτησή τους στο Twitter οι αυτοαποκαλούμενες «Ταξιαρχίες του Ομάρ», υποστηρίζοντας ότι έτσι εκδικήθηκε για το θάνατο τζιχαντιστή του «Ισλαμικού Κράτους» στη Λωρίδα της Γάζας (κλώνος της οργάνωσης που έχει εμφανιστεί τους τελευταίους μήνες στην περιοχή) από πυρά αστυνομικών της «Χαμάς».

Ας σημειωθεί πως το βράδυ της Τετάρτης σημειώθηκαν παράλληλα επεισόδια στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ όταν η αστυνομία χρησιμοποίησε χειροβομβίδες κρότου - λάμψης για να διαλύσει πλήθος εκατοντάδων Παλαιστινίων που διαμαρτύρονταν για ισραηλινό φεστιβάλ φωτός και προβολών στα τείχη της πόλης.

Αντιδράσεις για την αποχώρηση της «Orange SA» από το Ισραήλ

Στο μεταξύ, την έντονη αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προκάλεσε η απόφαση της γαλλικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών «Orange SA» να αποχωρήσει από τη χώρα «για επιχειρηματικούς» και όχι για πολιτικούς λόγους, τερματίζοντας τη συνεργασία με την ισραηλινή εταιρεία «Partner Communications».

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία η κίνηση του γαλλικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού προκάλεσε την «οργή» πολλών Ισραηλινών κυβερνητικών αξιωματούχων οι οποίοι έσπευσαν να τη χαρακτηρίσουν «αντισημιτική» και ως εντασσόμενη στο πλαίσιο διεθνούς εκστρατείας για εμπάργκο στα προϊόντα εξαγωγών που προέρχονται από εβραϊκούς εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστιανικά εδάφη. Ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, Νταν Σαπίρο, σχολιάζοντας την εξέλιξη, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε προσπάθειες επιβολής μποϊκοτάζ στο Ισραήλ, υπογραμμίζοντας εντούτοις πως όσο δεν ξεκινά νέα ειρηνευτική ισραηλινο-παλαιστινιακή προσπάθεια, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να αντιμετωπίσουν τέτοιες προσπάθειες.

ΣΕΡΒΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ικανοποιημένος για την «υποστήριξη» των ΗΠΑ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Η «αναγκαιότητα η Σερβία να διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου» συζητήθηκε εκτενώς, κατά δήλωση του Σέρβου πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που πραγματοποιεί από τις 3 Ιούνη επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, με την Αμερικανίδα Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Σούζαν Ράις, στη διάρκεια συνάντησής τους στην Ουάσιγκτον αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός εξέφρασε την προθυμία της χώρας του να εξασφαλίσει τον ενεργειακό ανεφοδιασμό «από διαφορετικές πηγές» αναφέροντας ως τέτοιες τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, ακόμη και το νησί Κρκ της Κροατίας. Σημείωσε ακολούθως ότι πήρε «αρκετή στήριξη» από τις ΗΠΑ «όχι μόνο στην πορεία μας προς την ΕΕ, αλλά και από άποψη διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου για τη Σερβία και τα Βαλκάνια». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «όταν έχεις την υποστήριξη των ΗΠΑ, τότε είναι όλα ασύγκριτα πιο εύκολα κι αυτό είναι σημαντικό για τη Σερβία»...

Ο Βούτσιτς συζήτησε με τη Ράις για τις σχέσεις της Σερβίας με χώρες της περιοχής, εκτιμώντας ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν «μεγάλες προκλήσεις» για όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, λόγω και της κακής οικονομικής κατάστασης, και των πολλών πολιτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όλοι στην περιοχή. «Πρέπει όμως να διαφυλάξουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα» κατέληξε.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός είχε προγραμματίσει αργότερα χτες βράδυ συνάντηση με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Βικτόρια Νούλαντ, αλλά και με τον Επίτροπο της ΕΕ για τις σχέσεις Καλής Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, που βρίσκεται επίσης στην Ουάσιγκτον.

Την πρώτη μέρα της επίσημης επίσκεψης στις ΗΠΑ ο Βούτσιτς συναντήθηκε με εκπροσώπους αμερικανικών μονοπωλίων όπως οι General Electric, Freeport - McMoRan, ΙΤΙ και NCR, συζητώντας τις προοπτικές επενδύσεων στη Σερβία. Η General Electric (GE) ανακοίνωσε ότι πρόκειται να διοργανώσει ειδική ημερίδα στις 11 Ιούνη στη Σερβία, σε συνεργασία με το σερβικό Εμπορικό Επιμελητήριο και τη σερβική Βουλή, ώστε να διερευνήσει τις πιθανότητες για την έναρξη παραγωγής στη Σερβία και την απασχόληση Σέρβων κατασκευαστών στο δίκτυο επιχειρήσεων της GE.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Μπαράζ επιθέσεων τζιχαντιστών σε συριακή κουρδική πόλη

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τη μέθοδο των διαδοχικών βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας με μεγάλα φορτηγά και νταλίκες κοντά σε φυλάκια του στρατού, που είχαν εφαρμόσει προ βδομάδων οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», για να καταλάβουν την ιρακινή δυτική πόλη Ραμάντι, εφαρμόζουν τα τελευταία 24ωρα, πέριξ της συριακής κουρδικής βορειοανατολικής πόλης Χάσακα.

Το σχέδιο των τζιχαντιστών έχει προκαλέσει ήδη σφοδρότατες συγκρούσεις, αλλά και ένα πρώτο κύμα 3.000 Κούρδων προσφύγων της Συρίας, που μέσα στο τελευταίο 48ωρο πέρασαν τα σύνορα με την Τουρκία, αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο από τις μάχες. Οι τουρκικές μεθοριακές αρχές, αναμένοντας το νέο κύμα προσφύγων, έδωσαν στους πρόσφυγες κάρτες με βιομετρικά δεδομένα, στο μεθοριακό πέρασμα Ακτσάκαλε, αποφεύγοντας αυτή τη φορά να κλείσουν τα σύνορά τους, όπως είχαν κάνει πέρσι, στην περίπτωση της συριακής κουρδικής πόλης Κομπανί...

Το ίδιο 24ωρο, στις Βρυξέλλες, η Λιζ Γκράντε, εκπρόσωπος του ειδικού συντονιστή του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράκ, έκανε έκκληση για τη συγκέντρωση περίπου μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες προμήθειες σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα απαραίτητα μέτρα για τη φροντίδα περίπου 3.000.000 Ιρακινών, που έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Στην Αλβανία, εκπρόσωπος της αλβανικής εφημερίδας «Gazeta Shqiptare» δήλωσε ότι μία από τις δημοσιογράφους, η Αουρόρα Κορομάνι, δέχτηκε σοβαρές απειλές κατά της ζωής της από τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στα Τίρανα. Η Κορομάνι έχει καλύψει δημοσιογραφικά εκτενώς Αλβανούς σουνίτες, που έχουν στρατολογηθεί από το «Ισλαμικό Κράτος» στη Συρία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ