ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Μαθητές ανά την Ελλάδα ζωγραφίζουν για την ειρήνη

Από τις ζωγραφιές των παιδιών στη Σητεία
Από τις ζωγραφιές των παιδιών στη Σητεία
Το τέλος της σχολικής χρονιάς βρίσκει διάφορες Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα να συνεργάζονται με δημοτικά σχολεία και να συνδιοργανώνουν εκδηλώσεις με... «πρωταγωνιστές» τους μικρούς μαθητές, που εκφράζουν δημιουργικά την ανάγκη για έναν ειρηνικό κόσμο και τα συναισθήματά τους για την ειρήνη.

Ετσι, η Επιτροπή Ειρήνης Αγρινίου συνδιοργανώνει με τη διεύθυνση του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου εκδήλωση με θέμα: «Τα παιδιά ζωγραφίζουν για την ειρήνη», με απαγγελία αντιπολεμικών ποιημάτων, έκθεση ζωγραφικής κ.ά., σήμερα Παρασκευή, στις 10 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του 5ου Δημοτικού Σχολείου.

Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλανδρίου, διοργανώνει εκδήλωση - παρουσίαση των έργων των μαθητών με τίτλο: «Μια ζωγραφιά για την ειρήνη», αύριο Σάββατο, στις 7:30 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Νικολάου (δίπλα από την παιδική χαρά), με απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές, απονομή αναμνηστικών στους συμμετέχοντες μαθητές και ομιλία από τον Γρηγόρη Αναγνώστου, οργανωτικό γραμματέα της ΕΕΔΥΕ.

Η Επιτροπή Ειρήνης Νεάπολης - Συκεών, κάλεσε γονείς και εκπαιδευτικούς να βοηθήσουν τα παιδιά, να εμπνευστούν από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Ειρήνη», και να κάνουν ζωγραφιά το περιεχόμενό του. Το κάλεσμα βρήκε θετική ανταπόκριση: Συμμετείχαν με τις ζωγραφιές τους, 77 παιδάκια, από τρία δημοτικά σχολεία του Δήμου Νεάπολης Συκεών (7ο Δημοτικό Νεάπολης, 10ο Δημοτικό Νεάπολης και το Τμήμα Ενταξης Ε' Τάξης του 4ου Δημοτικού Πεύκων) καθώς και από το Δημοτικό Σχολείο Βαρικού του Δήμου Αμυνταίου, που με τις ζωγραφιές τους πρόβαλλαν την ανάγκη τους να γευτούν ανεμπόδιστα τις χαρές της ζωής, μέσα από τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό, το παιχνίδι, την εκπαίδευση, μέσα σε ένα ανθρώπινο και ειρηνικό περιβάλλον. Η Επιτροπή Ειρήνης ευχαριστεί και συγχαίρει όλα τα παιδάκια που πήραν μέρος και διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση των έργων και τη βράβευση των μαθητών την Τρίτη 16 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία της (Αγίου Δημητρίου 37). Στην εκδήλωση θα δοθεί παράσταση «το σχολείο του Καραγκιόζη» από το θέατρο σκιών του Αγάπιου Αγαπίου.

Αντίστοιχη πρωτοβουλία πήρε και η Επιτροπή Ειρήνης Λασιθίου, όπου ανταποκρίθηκαν εκπαιδευτικοί του 2ου και 4ου Δημοτικού Σχολείου Σητείας, καθώς και του Δημ. Σχ. Πισκοκεφάλου Σητείας και διοργανώθηκε η έκθεση «Μια ζωγραφιά για την ειρήνη» προς τιμήν και των 60 χρόνων της ΕΕΔΥΕ. Οι μαθητές των σχολείων εμπνεύστηκαν από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Ειρήνη» και ζωγράφισαν το περιεχόμενό του. Παράλληλα, διάβασαν κείμενα σχετικά με το θέμα, συζήτησαν για τις αιτίες των πολέμων και ευαισθητοποιήθηκαν για την ανάγκη της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών ιδιαίτερα στην περίοδο αυτή με τα όσα συμβαίνουν στη γύρω περιοχή. Η έκθεση παρουσιάστηκε στην εκδήλωση του Συλλόγου γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σητείας το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Να ολοκληρωθεί η διαδικασία μετεγγραφής των φοιτητών

Εδώ και μια βδομάδα έχουν κατασκηνώσει συμβολικά οι μετεγγραφέντες φοιτητές της Αρχιτεκτονικής, απαιτώντας να ολοκληρωθεί η διαδικασία μετεγγραφής τους
Εδώ και μια βδομάδα έχουν κατασκηνώσει συμβολικά οι μετεγγραφέντες φοιτητές της Αρχιτεκτονικής, απαιτώντας να ολοκληρωθεί η διαδικασία μετεγγραφής τους
Συνάντηση της Επιτροπής Αγώνα Μετεγγραφέντων Φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής και Παναττικής Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών πραγματοποιήθηκε προχτές το μεσημέρι, για να καθοριστεί πώς από κοινού θα συνεχιστεί ο αγώνας, μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματα των 140 μετεγγραφέντων φοιτητών των Αρχιτεκτονικών Σχολών, που με την αντιδραστική απόφασή του, το ΣτΕ άφησε μετέωρους.

Στην κοινή ανακοίνωση που ακολούθησε τη συνάντηση, υπενθυμίστηκε ότι «η κυβέρνηση εδώ και 9 μήνες εμπαίζει τους φοιτητές αυτούς και αρνείται να πάρει ξεκάθαρη θέση. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, απαιτούμε να κατατεθεί από την κυβέρνηση νομοθετική ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, που να καλύπτει όλους τους φοιτητές και να εξασφαλίζει την ολοκλήρωση της διαδικασίας της μετεγγραφής τους, ώστε να μπορέσουν επιτέλους να σπουδάσουν χωρίς εμπόδια. Οι καθηγητές των Αρχιτεκτονικών Σχολών πρέπει να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους και έστω και τώρα να δηλώσουν ότι αποσύρονται από την απαράδεκτη προσφυγή στο ΣτΕ ενάντια στους φοιτητές και ότι δέχονται όλα τα παιδιά στις σχολές τους».

Στη συνάντηση αποφασίστηκαν, επίσης, τα εξής:

  • Κατάθεση εκ νέου ψηφίσματος αλληλεγγύης σε όλους τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους και οργάνωση της έμπρακτης στήριξης του αγώνα των φοιτητών αυτών.
  • Οργάνωση συλλαλητηρίου τη μέρα κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία στη Βουλή.
90ό ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κινητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες το πρωί, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί του 90ού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, των τριών νηπιαγωγείων (6ο,7ο,116ο) και του Τμήματος Ενταξης που στεγάζονται στο ίδιο σχολικό συγκρότημα. Στη διάρκεια της κινητοποίησης προχώρησαν και σε μισάωρο αποκλεισμό της διασταύρωσης μπροστά από το σχολειό.

Γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν και αντιδρούν έντονα, εξαιτίας της ύπαρξης και λειτουργίας κεραίας κινητής τηλεφωνίας απέναντι από το σχολείο. Πρόκειται για κεραία μεγάλης ισχύος που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μ. Μπότσαρη και Μακεδονίας, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των μαθητών και των κατοίκων της περιοχής. Επιπλέον, καταγγέλλουν ότι η αυλή του σχολείου παραμένει επικίνδυνη για μαθητές και εκπαιδευτικούς καθώς πριν από κάποια χρόνια είχαν ξεκινήσει, στον αύλειο χώρο του σχολικού συγκροτήματος, εργασίες με σκοπό να χτιστεί ένα νέο κτίσμα. Οι εργασίες διακόπηκαν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα ο αύλειος χώρος να είναι ιδιαίτερα περιορισμένος και να περιβάλλεται από λαμαρίνες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των μαθητών τους.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν ο Σύλλογος Γυναικών Ε' Διαμερίσματος και η Λαϊκή Επιτροπή της περιοχής.

Για το θέμα κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου. Ρωτούν τους υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών, Οικονομίας, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Υγείας, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

  • Να δοθεί η αναγκαία χρηματοδότηση, ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες εργασίες και να αποδοθεί προς χρήση το σύνολο του αύλειου χώρου.
  • Την άμεση αποξήλωση της συγκεκριμένης κεραίας κινητής τηλεφωνίας, ώστε να διαφυλαχθεί η υγεία των μαθητών - εκπαιδευτικών και των κατοίκων της περιοχής.
Αφιέρωμα στον Μπρεχτ

Η Ενωση Γονέων Γαλατσίου καλεί στην εκδήλωση - παράσταση της πολιτιστικής ομάδας του 8ου Γυμνασίου Αθηνών, με θέμα «Μπέρτολτ Μπρεχτ, ένας πρωτοπόρος και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης». Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 16 Ιούνη, στις 7.30 το απόγευμα, στο ισόγειο του Δημαρχείου Γαλατσίου (Αρχιμήδους και Ιπποκράτους).

Η παράσταση περιλαμβάνει προβολή οπτικοακουστικού υλικού από τη ζωή και το έργο του Μπ. Μπρεχτ, τραγούδια σε μουσική του Κουρτ Βάιλ, Θάνου Μικρούτσικου, Μάνου Χατζιδάκι, Τάσου Γκρους και ποιήματα από το συνολικό ποιητικό έργο του Μπρεχτ. Θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από τα θεατρικά έργα «Τρόμος και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ», «Η μάνα κουράγιο και τα παιδιά της», «Ο κύκλος με την κιμωλία».

Λαϊκό γλέντι για την ενίσχυση του Διημέρου της ΚΝΕ

Μεγάλο λαϊκό γλέντι διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Α' Αθήνας - Γαλατσίου της ΚΝΕ για την οικονομική ενίσχυση της διοργάνωσης του 24ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ, που θα γίνει στην Ακροναυπλία στις 4 - 5 Ιούλη.

Το γλέντι θα γίνει σήμερα Παρασκευή, στις 8.30 μ.μ., στο γήπεδο του Ατλαντα στα Σεπόλια (Κωνσταντινουπόλεως και Σιώκου, πρόσβαση από σταθμό μετρό «Αττική» και σταθμό ΗΣΑΠ «Αγ. Νικόλαο»).

Συνάντηση νέων καλλιτεχνών στην Αττική

Με σύνθημα τους στίχους του Ναζίμ Χικμέτ «Την ορμή μας την έχουμε από τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές», ξεκινάει φέτος το ταξίδι του το 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

H Oργάνωση Περιοχής Αττικής έχει μπει ήδη στη μάχη για την προετοιμασία των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων, αλλά και των κεντρικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Πάρκο Τρίτση.

Στο πλαίσιο αυτό, την Κυριακή 21 Ιούνη στις 20.00 καλεί σε συνάντηση στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36) μαθητικά συγκροτήματα, θεατρικές ομάδες και νέους δημιουργούς που θέλουν να συμβάλουν σε αυτήν την προσπάθεια και να παρουσιάσουν το έργο τους, ώστε όπως λέει η Οργάνωση Περιοχής Αττικής «το Φεστιβάλ να αποτελέσει αφετηρία για να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για Πολιτισμό στην υπηρεσία του λαού και των αγώνων του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ