ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Προκαλούν και πάλι οι ΝΑΤΟικοί φονιάδες

Επίσκεψη του γγ της λυκοσυμμαχίας για να προωθήσει με τη σύμπραξη της αστικής κυβέρνησης την είσοδο της χώρας σε αυτή

Λεωφορείο χτυπημένο από τις βόμβες του ΝΑΤΟ στις 3 Μάη 1999

Associated Press

Λεωφορείο χτυπημένο από τις βόμβες του ΝΑΤΟ στις 3 Μάη 1999
ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.--

«Κροκοδείλια δάκρυα» για την απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών του 1999, την περίοδο της ιμπεριαλιστικής επέμβασης κατά της Γιουγκοσλαβίας, έχυσε ο γγ του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, Γενς Στόλτενμπεργκ, στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, μία ημέρα μετά την επέτειο τερματισμού των φονικών επιδρομών στις 10 Ιούνη 1999.

«Η απώλεια όλων εκείνων των ζωών το 1999, κατά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, αποτελεί τραγωδία και λυπάμαι βαθιά για όλα όσα συνέβησαν. Με την ευκαιρία αυτή, εκφράζω τα συλλυπητήριά μου σε όλες τις οικογένειες και όλους εκείνους που έχασαν τους αγαπημένους τους. Σκοπός και στόχος της αεροπορικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ ήταν η προστασία αμάχων και το καταφέραμε. Καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια αθώων ζωών αμάχων» ισχυρίστηκε ο Νορβηγός επικεφαλής του ΝΑΤΟ. Οι βομβαρδισμοί προσφυγικών καραβανιών, μαιευτηρίων, σχολείων, εργατικών πολυκατοικιών και γεφυρών του Δούναβη, παρά τις ανθρώπινες αλυσίδες που έφτιαχναν εκατοντάδες Σέρβοι, για να αποτρέψουν την ισοπέδωσή τους από τις ΝΑΤΟικές βόμβες διαφόρων ειδών, ήταν για τους ΝΑΤΟικούς φονιάδες οι «παράπλευρες απώλειες». Ο γγ της λυκοσυμμαχίας κάνει πως δε θυμάται επίσης τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, που αποσκοπούσαν στη «ναρκοθέτηση» της υγείας των μελλοντικών γενιών, τις βόμβες γραφίτη, με στόχο την επιβολή σιγής στα σερβικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα και τις βόμβες διασποράς που θέριζαν και κομμάτιαζαν εκατοντάδες αμάχους κάθε ηλικίας και φύλου...

Ομως, ο Στόλτενμπεργκ δεν αρκέστηκε μόνο στα δάκρυα, αλλά έδωσε και ρεσιτάλ ψεύδους, αφού προσπαθώντας να αποκρύψει τους πραγματικούς στόχους της τρομοκρατικής ΝΑΤΟικής επιχείρησης του '99, ισχυρίστηκε πως αποσκοπούσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ...«στην εδραίωση της ειρήνης»!

Μετά από συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της χώρας, Μ. Τζουκάνοβιτς, ο γγ του ΝΑΤΟ εκτίμησε ότι το Μαυροβούνιο βρίσκεται «στην τελική φάση της προσχώρησης στο ΝΑΤΟ», καλώντας το ωστόσο «να αποδείξει ότι είναι έτοιμο», ανακοινώνοντας παράλληλα ότι ως το τέλος του έτους θα αποφασιστεί η πρόσκληση για την ένταξή του.

ΙΣΡΑΗΛ
«Ατύχημα» βάφτισε τη δολοφονία μικρών Παλαιστινίων

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Δεν υπάρχει δικαιοσύνη στο Ισραήλ», φώναξε χτες ο Μοχάμεντ Μπακρ, πατέρας ενός εκ των τεσσάρων αγοριών που δολοφονήθηκαν πέρσι το καλοκαίρι από τις βόμβες των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων στην παραλία της Γάζας, ενώ έπαιζαν ποδόσφαιρο. Το ξέσπασμα οργής του Παλαιστίνιου πατέρα συνέβη όταν άκουσε, αργά το βράδυ της Πέμπτης, την απόφαση ισραηλινού στρατοδικείου που χαρακτήριζε... «ατύχημα» τη σκόπιμη δολοφονία των παιδιών (όπως άλλωστε καταγράφηκε από σχεδόν όλο το διεθνή Τύπο)!

Η απόφαση του ισραηλινού στρατιωτικού δικαστηρίου ανέφερε έτσι ότι ο τραγικός θάνατος των παιδιών από τις βόμβες του ισραηλινού πλοίου, που τα παρακολουθούσε να παίζουν στην παραλία σε κοντινή απόσταση, «ήταν ατύχημα που δεν επηρεάζει τη νομιμότητα των στρατιωτικών ενεργειών στη Γάζα».

Ωρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης, μία ρουκέτα από τα παλαιστινιακά εδάφη της Λωρίδας της Γάζας εκτοξεύτηκε προς τη μεριά του νότιου Ισραήλ δίχως να προκαλέσει τραυματίες, ή νεκρούς. Ηταν το πέμπτο παρόμοιο περιστατικό μέσα στις τελευταίες δύο βδομάδες.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΛΙΒΕΛΑΝΤ.-- Δικαστής του Κλίβελαντ στις ΗΠΑ αποφάσισε ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την απαγγελία κατηγοριών ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο ή παράλειψη καθήκοντος σε βάρος δύο λευκών αστυνομικών, που πυροβόλησαν εν ψυχρώ θανάσιμα τον περασμένο Νοέμβρη ένα 12χρονο αγόρι που κρατούσε στα χέρια ένα πλαστικό πιστόλι - παιχνίδι.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αμερικανικό συνδικάτο ανακοίνωσε χτες ότι οι χάκερς που κατάφεραν να εισβάλουν στις κυβερνητικές βάσεις δεδομένων, έβαλαν στο χέρι προσωπικά στοιχεία για το σύνολο των ομοσπονδιακών υπαλλήλων της χώρας, εγείροντας ερωτήματα για τις δυνατότητες της κυβερνοάμυνας των ΗΠΑ. Αυτή η «κυβερνο-εισβολή» εντοπίστηκε τον Απρίλη από το Γραφείο Διεύθυνσης Προσωπικού, το οποίο διαχειρίζεται το προσωπικό της κυβέρνησης και χορηγεί εκατοντάδες χιλιάδες διαπιστεύσεις στους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους κάθε χρόνο.

ΛΙΛ.-- Το δικαστήριο της Λιλ στη Γαλλία αθώωσε χτες τον πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος - Καν, για την κατηγορία της μαστροπείας σε ροζ πάρτι την περίοδο 2008 και 2011. Ισχυρίστηκε έλλειψη στοιχείων για την υπόθεση, που έφερε στο φως τη σαπίλα σε τέτοια ...ευαγή ιδρύματα του κεφαλαίου, με αφορμή τη σεξουαλική επίθεση στην καμαριέρα στη Νέα Υόρκη, η οποία επίσης θάφτηκε.

ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ.-- Την ενοχή του όσον αφορά την κατηγορία της συνωμοσίας με στόχο την υποστήριξη των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στο διαδίκτυο παραδέχθηκε, χτες, ο 17χρονος Αμερικανός Αλι Σούκρι Αμιν, αφού δέχτηκε πως έστειλε περισσότερα από 7.000 προπαγανδιστικά μηνύματα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης «Twitter» υπέρ του «Ισλαμικού Κράτους» και διευκόλυνε έναν 18χρονο Αμερικανό να μεταβεί στη Συρία, μέσω Τουρκίας.

ΣΟΦΙΑ.-- Το βουλγαρικό Κοινοβούλιο επικύρωσε χτες τη συμφωνία εναρμόνισης της φορολογίας με τις ΗΠΑ, παρά την αντίθεση μερίδας κοινοβουλευτικών ομάδων, που υποστηρίζουν ότι η συμφωνία θα είναι μη ανταποδοτική. Η συμφωνία αυτή εγκρίθηκε από την αμερικανική Γερουσία το 2010, ενώ υπογράφτηκε στις 5 Δεκέμβρη του 2014. Υπέρ της επικύρωσής της, στη δεύτερη συζήτηση, ψήφισαν 114 βουλευτές, 28 την καταψήφισαν, ενώ 3 βουλευτές ήταν απόντες.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Τρίτη ο Σέρβος Πρόεδρος, Τόμισλαβ Νίκολιτς, όπου θα έχει συνομιλίες με τους αξιωματούχους της χώρας και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Μπάνια Λούκα, όπου θα συναντηθεί με την ηγεσία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Η Ολομέλεια της ρουμανικής Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων απέρριψε χτες την πρόταση μομφής που κατέθεσε το αντιπολιτευόμενο Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) κατά της κυβέρνησης Βίκτορ Πόντα με 194 ψήφους κατά και 13 υπέρ. Για να υιοθετηθεί η πρόταση μομφής έπρεπε να ψηφιστεί από 278 μέλη του ρουμανικού Κοινοβουλίου.

ΤΟΚΙΟ.-- Οι σκύλοι μπορούν να αξιολογήσουν έναν άνθρωπο με βάση την κοινωνική του συμπεριφορά, αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησαν Ιάπωνες ερευνητές υπό τον Κάζουο Φουτζίτα, καθηγητή Συγκριτικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κιότο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν έτσι ένα χαρακτηριστικό, που συναντάται σε ένα σχετικά μικρό αριθμό ειδών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων και ορισμένων άλλων πρωτευόντων θηλαστικών.

ΥΕΜΕΝΗ
Εφιάλτης για το λαό οι καθημερινοί βομβαρδισμοί

ΣΑΝΑΑ.--

Χωρίς καθαρό νερό, ηλεκτρικό, τρόφιμα και βασικά φάρμακα παραμένει εδώ και πολλές βδομάδες το 80% του λαού της Υεμένης (πάνω από 20.000.000 άτομα), που υποφέρει από τους φονικούς βομβαρδισμούς που έχει εξαπολύσει στη χώρα του, από τις 26 Μάρτη, ο ιμπεριαλιστικός συνασπισμός με την πρωτοκαθεδρία της Σαουδικής Αραβίας, με πρόσχημα την άνοδο στην εξουσία των σιιτών Χούτι, τους οποίους κατηγορούν ότι υποστηρίζονται από το Ιράν.

«Περίπου 20.400.000 άνθρωποι υπολογίζεται αυτή τη στιγμή ότι βρίσκονται σε ανάγκη κάποιας μορφής ανθρωπιστικής βοήθειας, εκ των οποίων 9.300.000 είναι παιδιά» σημείωσε από τη Σαναά ο Τζέρεμι Χόπκινς, αναπληρωτής αντιπρόσωπος της UNICEF, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων τον υποσιτισμό εκατομμυρίων ανθρώπων, ελλείψεις σε ιατρικά είδη, τις βίαιες στρατολογήσεις παιδιών από ένοπλες οργανώσεις και τις ζημιές σε σχολεία και νοσοκομεία. Ο ίδιος σημείωσε ότι ο de facto ναυτικός και αεροπορικός αποκλεισμός στερεί ακόμη και το νερό, αφού οι πετρελαιοκινούμενες αντλίες που υδροδοτούν την πόλη δε λειτουργούν εδώ και τουλάχιστον 2,5 μήνες.

Δεν είναι μόνο οι δραματικές ελλείψεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης που βασανίζουν τον πολύπαθο λαό της Υεμένης. Οσοι γλιτώσουν από τις φονικές βόμβες, που έχουν ισοπεδώσει εδώ και 2,5 μήνες ολόκληρα πυκνοκατοικημένα οικοδομικά τετράγωνα, αλλά και χωριατόσπιτα σε αραιοκατοικημένες αγροτικές και ορεινές περιοχές, έχουν να αντιμετωπίσουν τις επιδημίες που «γεννούν» οι τόνοι σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί στις μεγαλύτερες πόλεις. Κάτοικοι της Σαναά, μιλώντας σε ξένα πρακτορεία, περιέγραψαν μία εφιαλτική εικόνα στη μετα-βομβαρδισμένη πρωτεύουσα της Υεμένης, όπου προσπαθούν να επιβιώσουν δίχως νερό, ηλεκτρικό ή φαγητό, ενώ τα σκουπίδια στοιβάζονται στους δρόμους με ορατό τον κίνδυνο επιδημιών.

Ηδη δεκάδες άνθρωποι φέρεται πως έχουν χάσει τη ζωή τους στη Σαναά, τις τελευταίες βδομάδες, εξαιτίας πολλών κρουσμάτων δάγγειου πυρετού και ελονοσίας, που προκλήθηκαν από την έλλειψη νερού και τη μη αποκομιδή των σκουπιδιών, σε μία περίοδο που η ζέστη πλήττει τις περισσότερες περιοχές της Υεμένης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ