ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η αιματοβαμμένη σύγκρουση κλιμακώνεται

Η αγωνία της μάνας για να σωθεί με το παιδί της από τις βόμβες του ουκρανικού στρατού (χτες στη Χορλίβκα)
Η αγωνία της μάνας για να σωθεί με το παιδί της από τις βόμβες του ουκρανικού στρατού (χτες στη Χορλίβκα)
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Αλλη μια μέρα που κυλάει το αίμα του ουκρανικού λαού στις ανατολικές επαρχίες της χώρας ήταν και η χτεσινή, καθώς συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί από τις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου κατά κατοικημένων περιοχών, κυρίως στα περίχωρα του Ντονέτσκ. Οπως αναφέρουν οι αρχές της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, 36 φορές παραβιάστηκε, από το βράδυ της Πέμπτης ως το πρωί της Παρασκευής, η λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ -που στην ουσία έχει μείνει στα χαρτιά-, με σφοδρά πυρά στις κωμοπόλεις Γκορλόφκα, Σπάρτακ, Λοζοβόγιε, Καλινόφκα, Ζαΐτσεβο, Γκολμόφσκι, όπου σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι δύο. Ταυτόχρονα, η διοίκηση του ουκρανικού στρατού ανακοίνωσε τον τραυματισμό άλλων 10 στρατιωτών σε μάχες, σε αυτό που ονομάζει «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Στο κλίμα αυτό που δείχνει κλιμάκωση των επιθέσεων, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, έκανε λόγο για την τακτική της Ρωσίας, που «αφού δοκίμασε το λεγόμενο υβριδικό πόλεμο στην Ουκρανία, τώρα θα επιχειρήσει να αλλάξει τακτική και να υπονομεύσει τη σταθερότητα της Ουκρανίας από τα μέσα». Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε ότι ενισχύεται η αμυντική ικανότητα της χώρας του με οχυρωματικά έργα στη ζώνη αντιπαράθεσης και στα εξωτερικά σύνορα της χώρας, δηλαδή αυτά της Ρωσίας.

Σε άλλες παράλληλες εξελίξεις, στην Οδησσό, που πλέον διοικείται από τον πρώην Πρόεδρο της Γεωργίας Μικαήλ Σαακασβίλι (που διορίστηκε κυβερνήτης αφού πήρε την ουκρανική υπηκοότητα), διεξάγεται έρευνα για δύο εκρήξεις, χτες τα ξημερώματα, σε μεγάλες διαφημιστικές πινακίδες που έφεραν, όπως είπαν οι αρχές, «πατριωτικά συνθήματα». Επίσης, επίθεση στο ρωσικό προξενείο στο Χάρκοβο σημειώθηκε χτες, όπου βανδαλίστηκαν σύμβολα και υπήρξαν υλικές ζημιές, ζήτημα για το οποίο το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας απαίτησε από τις ουκρανικές αρχές να διενεργήσουν έρευνες για την ταυτότητα των δραστών.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί και στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, είναι το γεγονός ότι χτες παύθηκαν από τα καθήκοντά τους όλοι οι επικεφαλής της λεγόμενης επιτροπής για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της, Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ απείλησε και πάλι ότι η χώρα του θα σταματήσει να εξυπηρετεί το τεράστιο εξωτερικό χρέος της, εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωσή του, υποστηρίζοντας ότι το Κίεβο είναι αναγκασμένο να καλύπτει τις ανάγκες του πολέμου.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Επαφές Γκιουλ με Ερντογάν και Νταβούτογλου

Εντείνονται οι συζητήσεις και στο εσωτερικό των κομμάτων

ΑΓΚΥΡΑ.--

Μετά την πρόσφατη συνάντηση του Ρ. Τ. Ερντογάν με τον άλλοτε ηγέτη της αντιπολίτευσης Ντ. Μπαϊκάλ, η οποία ανατροφοδότησε τα σενάρια για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, χτες, τη διαρκή διεύρυνση των διεργασιών (και στο εσωτερικό των κομμάτων) ανέδειξε η «εμφάνιση» του πρώην Προέδρου της χώρας (και συνιδρυτή του AKP), Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Γκιουλ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους Ερντογάν - Νταβούτογλου και επιχειρηματολόγησε για την ανάγκη να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας. «Πρέπει να γίνει προσπάθεια διερεύνησης για κυβέρνηση συνεργασίας που θα περιλαμβάνει το AKP. Πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα περιθώρια για να δημιουργηθεί έδαφος συμφιλίωσης», φέρεται να τους είπε ο Γκιουλ, σύμφωνα με ανώνυμες δηλώσεις συνεργατών του Ερντογάν στο πρακτορείο «Αναντολού», όπως αναμετέδωσε η ηλεκτρονική έκδοση της «Χουριέτ». Επιπλέον, ο Γκιουλ φέρεται να πρόσθεσε και ότι η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές θα αποτελούσε «ένα πολύ σοβαρό λάθος», που «μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα πιο μοιραία αποτελέσματα για το μέλλον του AKP».

Στο μεταξύ, μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του, ο σημερινός επικεφαλής του AKP, Αχμέτ Νταβούτογλου, φέρεται να επισήμανε ότι μια συνεργασία με το εθνικιστικό MHP θα ήταν «συμβατή», αλλά μια συνεργασία με το CHP «θα μπορούσε να λύσει προβλήματα». Ακόμα, διατύπωσε την ανησυχία του επειδή οι συνεργασίες δε διαρκούν για πολύ καιρό και πρόσθεσε ότι το AKP «χρειάζεται να μεταρρυθμίσει το λόγο και την πολιτική του» περισσότερο από ό,τι τους πολιτικούς του.

Τέλος, σύμφωνα με τη «Χουριέτ», η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, είχε τηλεφωνική επαφή με τον ηγέτη του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ανταλλάσσοντας γνώμες για τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

ΗΠΑ
Επίσκεψη Κινέζου στρατηγού στις ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το ζήτημα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας (ΝΚΘ) είναι ένα μόνο επεισόδιο στην ιστορία των σινο-αμερικανικών σχέσεων και οι δύο πλευρές θα πρέπει να κοιτάξουν μπροστά στο μέλλον, προσέχοντας άλλα, πιο σημαντικά περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Αυτά δήλωσε - σύμφωνα με το «Σινχουά», αλλά και το «Ρόιτερς» - ο στρατηγός Φαν Τσανγκλόνγκ, αντιπρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής της Κίνας, σε συνάντηση που είχε στο Πεντάγωνο με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Αστον Κάρτερ, στο πλαίσιο εβδομαδιαίας επίσκεψης στην Ουάσιγκτον ενόψει και του ταξιδιού που θα κάνει στις ΗΠΑ το φθινόπωρο ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Η ειδική αναφορά του Τσανγκλόνγκ στη ΝΚΘ έγινε καθώς, ειδικά τις τελευταίες μέρες, η Ουάσιγκτον αναμοχλεύει διαρκώς (εξυπηρετώντας τις δικές της σκοπιμότητες) την κατάσταση στην περιοχή, στην οποία οι κινεζικές αξιώσεις προκαλούν την έντονη αντίδραση άλλων χωρών, με τις οποίες οι εδαφικές διαφορές βρίσκονται στο επίκεντρο πολύπλευρων ανταγωνισμών.

Στη συνάντηση αποτυπώθηκε, αφενός η «διάθεση συνεργασίας», αφετέρου οι αντιθέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Από τη μεριά του, ο Κάρτερ μετέφερε τη δέσμευση των ΗΠΑ για ανάπτυξη μιας «βιώσιμης και ουσιαστικής σχέσης μεταξύ των στρατών των δύο χωρών». Πρόσθεσε ακόμα ότι προσδοκά σε εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ άλλων και στη «διατήρηση της ειρήνης» όπως και σε «εποικοδομητική αντιμετώπιση των διαφορών», ζητώντας να σταματήσουν οι εγγειοβελτιώσεις και η στρατιωτικοποίηση αμφισβητούμενων περιοχών. Μεταξύ άλλων, ο Τσανγκλόνγκ υπογράμμισε ότι οι κατασκευαστικές εργασίες της Κίνας στην περιοχή (επιχωματώσεις για ανάπτυξη λιμενικών και άλλων υποδομών σε νησιά που διεκδικούν και άλλες χώρες) αποσκοπεί στη βελτίωση της ζωής και την καλύτερη προστασία της κυριαρχίας της, ενώ κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις «στρατιωτικές δραστηριότητες» στην περιοχή.

ΚΥΠΡΟΣ
Μεγάλη πυρκαγιά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

Μεγάλη πυρκαγιά στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου εκδηλώθηκε χτες το μεσημέρι, με το πύρινο μέτωπο περίπου 4 χιλιομέτρων να κατακαίει ξερά χόρτα και εγκαταλειμμένα περιβόλια. Η περιοχή είναι ακατοίκητη και εγκαταλειμμένη από τον Αύγουστο του 1974. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στη συνοικία του Αγίου Μέμνονα και σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης κατευθυνόταν στην Κάτω Δερύνεια, η οποία συνορεύει με τη Δερύνεια, με αποτέλεσμα η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμμοχώστου στο ελληνοκυπριακό τμήμα να βρίσκεται σε ετοιμότητα.

ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΙΣ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΑΛΠΕΙΣ
Ερευνα κατά αγνώστων για «ανθρωποκτονία»

ΜΑΣΣΑΛΙΑ.--

Οτι θα διαταχθεί έρευνα κατά αγνώστων για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ανακοίνωσε χτες ο εισαγγελέας Μασσαλίας Μπρις Ρομπέν, που έχει αναλάβει την υπόθεση της συντριβής του αεροσκάφους της «Germanwings» στις γαλλικές Αλπεις. Η αεροπορική τραγωδία, που έγινε στις 24 Μάρτη ενώ το αεροπλάνο μετέφερε συνολικά 150 άτομα (όλα σκοτώθηκαν) από τη Βαρκελώνη προς το Ντίσελντορφ, έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα για τις συνθήκες ασφαλείας, ειδικά στις αεροπορικές εταιρείες «χαμηλού κόστους» (όπως ήταν και η συγκεκριμένη, ως θυγατρική της «Λουφτχάνσα»).

Μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, ο Ρομπέν ανέφερε ότι ο συγκυβερνήτης Αντρέας Λούμπιτς (που φέρεται να οδήγησε το αεροπλάνο στις Αλπεις) «συμβουλεύτηκε 41 γιατρούς μέσα σε πέντε χρόνια», 7 από τους οποίους είχε δει το μήνα που προηγήθηκε της συντριβής. Σύμφωνα με το BBC, οι γιατροί δεν μπόρεσαν να βρουν «οργανική αιτία» για τα προβλήματα στην όρασή του (που έλεγε ότι είχε), την οποία και συνέδεσαν τελικά με πιθανή ψύχωση του Λούμπιτς.

Θυμίζουμε ότι το τι τελικά θα αποκαλυφθεί ως προς την κατάσταση της υγείας του Λούμπιτς, αλλά και ως προς το τι γνώριζε η εταιρεία θα επηρεάσει και τις αποζημιώσεις που μπορούν να διεκδικήσουν οι οικογένειες των θυμάτων. Το ζήτημα, πάντως, της ευθύνης των αεροπορικών εταιρειών για την κατάσταση της υγείας των πιλότων τους και το συστηματικό έλεγχό της εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό ζήτημα για την ασφάλεια των πτήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ