ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
Το Κόσσοβο κοινό πρόβλημα για Αθήνα - Σόφια

Η κατάσταση στην περιοχή του Κόσσοβου και της Νότιας Σερβίας, καθώς και η πορεία των διμερών σχέσεων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν χτες στο υπουργείο Εξωτερικών ο Γ. Παπανδρέου με την ομόλογό του υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχαΐλοβα, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

Η αναζήτηση ιδεών, οι οποίες θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή, βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών της ελληνικής διπλωματίας. Μάλιστα, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού διοικητή των ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και την υπόδειξη ότι η Συμμαχία κάτι πρέπει να κάνει για να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα των Αλβανών εξτρεμιστών, ο Γ. Παπανδρέου έδωσε εντολή σε αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΞ να ετοιμάσουν κείμενο ιδεών για την ανάληψη συγκεκριμένων μέτρων στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου και της Νότιας Σερβίας. Τις ιδέες αυτές κοινοποίησε ο υπουργός στη Ναν. Μιχαΐλοβα, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει ευρύτερη υποστήριξη, καθώς η Αθήνα θα υποβάλει τα κείμενα αυτά στο επόμενο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, προς συζήτηση, στο πλαίσιο της ΕΕ. Μάλιστα, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Γ. Παπανδρέου συμφώνησε με την υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, οι δύο χώρες να φέρουν το θέμα της Νότιας Σερβίας στην ημερήσια διάταξη της επικείμενης διαβαλκανικής διάσκεψης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα Σκόπια περί τα τέλη του μήνα.

Οσον αφορά τα διμερή ζητήματα, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συζήτησαν για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων, την προώθηση των διαδικασιών για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, τη διάνοιξη νέων συνοριακών διόδων, τη διαχείριση των υδάτων του ποταμού Νέστου, καθώς και τη δημιουργία ζώνης ελεύθερης διακίνησης εκατέρωθεν των συνόρων των δύο χωρών. Και οι δύο υπουργοί εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από το επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών. Ο Γ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα θα σταθεί στο πλάι της Βουλγαρίας, στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Από την πλευρά της η κυρία Μιχαΐλοβα επαναδιατύπωσε το αίτημα για διευκολύνσεις στους λιμένες της Θεσσαλονίκης ή της Αλεξανδρούπολης.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Καμπάνια υπέρ του ΝΑΤΟικού στρατού κατοχής

Η Μ. Δαμανάκη συνεχάρη την ελληνική Δύναμη, λέγοντας «είμαστε υπερήφανοι για σας»...

Χαρακτήρα καμπάνιας για την ψυχολογική υποστήριξη της Ελληνικής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου, που αποτελεί τμήμα του ΝΑΤΟικού στρατού κατοχής, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή αυτή μετά την ιμπεριαλιστική επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999, πήρε η χτεσινή επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο 25μελούς αντιπροσωπείας της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, με επικεφαλής τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο. Στην αποστολή συμμετείχαν βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΣΥΝ, όπως επίσης και η επικεφαλής του γραφείου Θεσσαλονίκης του Συμφώνου Σταθερότητας, Ειρήνη Λαμπράκη.

Το ταξίδι αυτό πραγματοποιήθηκε μετά το σάλο που ξέσπασε για τις συνέπειες από τη χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου, που είχε σαν αποτέλεσμα τις μαζικές αιτήσεις επαναπατρισμού από τα μέλη της Ελληνικής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου. Οι βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΣΥΝ, πήραν μέρος στην αποστολή, εκφράζοντας έτσι έμπρακτα την υποστήριξη τους στη συμμετοχή ελληνικών στρατευμάτων στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις επιβολής της νέας τάξης στα Βαλκάνια και δίνοντας ταυτόχρονα χείρα βοηθείας στην ηγεσία του υπουργείου Αμυνας που εναγωνίως προσπαθεί να συγκρατήσει τους 1.500 Ελληνες στρατιωτικούς που βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο. Προηγήθηκε ανάλογο ταξίδι του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, που έγινε πρόσφατα στα στρατόπεδα της ΕΛΔΥΚΟ στο Κοσσυφοπέδιο.

Χαρακτηριστική περίπτωση η βουλευτής του ΣΥΝ Μαρία Δαμανάκη, η οποία συνεχάρη τους άνδρες της ελληνικής Δύναμης αναφέροντας ότι «παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε, μας βγάζετε ασπροπρόσωπους και η Ελλάδα μπορεί να είναι υπερήφανη για σας». Για να προσθέσει: «Σας βλέπουμε σαν το πρόσωπο της Ελλάδας στην περιοχή». Από κοντά και ο βουλευτής της ΝΔ Αχιλ. Καραμανλής, ο οποίος είπε ότι στόχος της ελληνικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο είναι η εδραίωση της ειρήνης για να βρει η περιοχή το δρόμο της προόδου και της οικονομικής ανάπτυξης. Εκ μέρους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, χαιρετισμό στους στρατιώτες απηύθυνε ο βουλευτής Μ. Γικόνογλου, που αναφέρθηκε στην προσφορά της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και πάλι στο απεμπλουτισμένο ουράνιο για να καθησυχάσει τα μέλη της ΕΛΔΥΚΟ. «Ανησυχήσαμε, είπε, όταν διαβάσαμε για τις πιθανές συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων, αλλά τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έκανε στο Κοσσυφοπέδιο η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ήταν ευχάριστα. Επιπλέον, η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες έχει ζητήσει να γίνει έρευνα σε βάθος για να διαπιστωθεί αν υπάρχει οποιαδήποτε σχέση των βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου με τα κρούσματα λευχαιμίας και μέσα στο Μάρτιο αναμένεται να έχουμε τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας». Οσο για την κατάσταση στην περιοχή χαρακτήρισε «μακρινό όνειρο» την επίτευξη μόνιμης ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΛΟΥΤΩΝΙΟΥ
Παραμένουν τα ερωτήματα

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδη για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με το πλουτώνιο που βρέθηκε στο Χορτιάτη

Προσπάθεια να καθησυχάσει τους κατοίκους της περιοχής Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε πλουτώνιο έκανε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Καλαφάτης, αφήνοντας όμως αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το τι μέτρα προφύλαξης λήφθηκαν για τους κατοίκους από το διάστημα που εντοπίστηκε το πλουτώνιο μέχρι και την απομάκρυνσή του.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης και ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι έγιναν όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες. Είπε ότι το πλουτώνιο πήρε από την περιοχή θωρακισμένο αυτοκίνητο του "Δημόκριτου" και τώρα φυλάσσεται σε "ασφαλή και μη προσπελάσιμο χώρο". Οι επιστήμονες είπε απομάκρυναν μισό κυβικό χώματος, στο οποίο ήταν κρυμμένα τα πλακίδια και το εναπέθεσαν σε ασφαλή μη προσπελάσιμο χώρο. Εγινε, είπε, έρευνα στην περιοχή από ανιχνευτές μετάλλων και δε βρέθηκε τίποτα και γι' αυτό τώρα δεν υπάρχουν μέτρα περιφρούρησης.

Τίθενται μερικά έντονα ερωτήματα, είπε στην τοποθέτησή του ο Γ. Χουρμουζιάδης, τονίζοντας ότι "το πιο επικίνδυνο στοιχείο είναι η πολιτική ακτινοβολία που προκύπτει από όλα αυτά".

Το πρώτο ερώτημα που τίθεται, είπε, είναι ότι τελικά δεν μπορούμε να ελέγξουμε ή να παρακολουθήσουμε την ανάπτυξη ενός τέτοιου εγκληματικού φαινομένου όπως το λαθρεμπόριο τέτοιων υλικών. Και αναρωτήθηκε: "Μήπως τελικά μετά την πολεμική παρέμβαση του ΝΑΤΟ τέτοια γεγονότα έχουν μία έξαρση";

Ο βουλευτής είπε ότι έπρεπε να είχαν ειδοποιηθεί μετά την αποκάλυψη οι άμεσα ενδιαφερόμενοι όπως ο δήμος ή η νομαρχία και πρόσθεσε:

"Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η παρακολούθηση γινόταν επί ένα μήνα. Και αυτό το χρονικό διάστημα κόσμος πήγαινε στο Κουρί, προφανώς έκανε εκδρομές, προφανώς έκοβε αγριολούλουδα αλλά μαζί με αυτά μάζευε και την ακτινοβολία του πλουτωνίου και όχι της γνωστής κοκκινοσκουφίτσας που άρχισε να κυκλοφορεί στα δάση μας".

Αυτά τα ερωτήματα είναι πολύ σοβαρά, κατέληξε και δεν καλύπτονται κάτω από τα μέτρα που είπε ο υφυπουργός όσον αφορά την υγεία της περιοχής.

Ανησυχούν οι υγειονομικοί

Την έντονη ανησυχία του για τις ποσότητες πλουτώνιου και αμερίκιου, που βρέθηκαν στην περιοχή του Ασβεστοχωρίου εκφράζει το ΔΣ του εργασιακού σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου».

«Σαν υγειονομικοί για ένα λόγο παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η δημόσια υγεία και η διαφύλαξή της είναι ύψιστης σημασίας ζήτημα και πιστεύουμε ότι η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να πάρει όλα τα μέτρα για το σκοπό αυτό.

Συμπαραστεκόμαστε στους κατοίκους της περιοχής και συμμεριζόμαστε την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις, που μπορεί να υπάρχουν.

Απαιτούμε να παρθούν μέτρα και να μπει φραγμός σ' οποιαδήποτε ασυδοσία, στρατιωτική, οικονομική ή ΝΑΤΟική», τονίζεται σε ανακοίνωση του σωματείου.

Εκδήλωση για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια

Εκδήλωση - συζήτηση για τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία διοργανώνει τη Δευτέρα, 12/2, στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο Κερατσινίου, η Επιτροπή κατά του Πολέμου, που συγκροτείται από το Δήμο, την Επιτροπή Ειρήνης, τη ΝΔΕ, την ΠΕΑΕΑ και δεκάδες ακόμα μαζικούς φορείς, συνδικαλιστικές, εργατικές και συνταξιουχικές οργανώσεις της πόλης, δημοτικές κινήσεις κ.α.

Η εκδήλωση έχει θέμα «Οι "ανθρωπιστικές" βόμβες του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να δολοφονούν και να δείχνουν τον εγκληματία πολέμου. Οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον από τη ρίψη βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου» και θα μιλήσουν οι: Βασίλης Φίλιας καθηγητής Πανεπιστημίου - κοινωνιολόγος, Θανάσης Γεράνιος επίκουρος καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αγγελος Ρεμπής τέως εφέτης, μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη και Νίκος Παπαναστάσης αξιωματικός Στρατού Ξηράς ε.α. - μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Αννα Μπαλλή.

Η Επιτροπή απευθύνει πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στην εκδήλωση στους κατοίκους του Κερατσινίου, τονίζοντας πως «δεν υπάρχουν πια περιθώρια σιωπής, ο κίνδυνος χτυπά και τη δική μας πόρτα και όποιος σιωπά σ' αυτά τα εγκλήματα, είναι και αυτός υπεύθυνος». Καλεί ακόμα τους Κερατσινιώτες να απαιτήσουν να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά από τη χώρα, να φύγει το ΝΑΤΟ και ο στρατός κατοχής από τα Βαλκάνια, να γυρίσουν οι Ελληνες φαντάροι και φοιτητές από τη Γιουγκοσλαβία, καθώς και να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους στο λαό της πολύπαθης αυτής χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ